Új hozzászólás Aktív témák

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Con Troll #1289 üzenetére

    Szerintem csak nyugodtan, már bár más nevében nem beszélhetek, viszont szeretnék hozzáfűzni a dologhoz valamit, ha nem probléma.

    Először is ez a szolgáltató kész hülye. Milyen az előírásoknak megfelelő értékekről van szó? Hogy nem is éri el még a garantáltat se, illetve ha eléri, akkor is csak alulról súrolja, vagy esetleg néha-néha eléri a fizetett sávszélességet? Eleve ha reálisan nézzük a dolgot, akkor ha én egy 20 megás netért akarok fizetni (a 60-as garantáltja), akkor nyilván nem fogok feleslegesen többletet fizetni egy néhai 60-as netért, de ez a szemlélet igaz mindegyik csomag esetében is.
    Másrészről pedig észrevettem a csatolt képen is, meg itt fórumban is, hogy gyakran hibásan van írva a le és a feltöltési csatorna és frekvenciának mondják és ez már megszokássá vált, viszont az érdekes az, hogy ott se javították ki, ezek szerint nem egy hozzáértő írta. Ugye a a csatorna az egy csatorna, a frekvencia meg itt egy nagyobb frekvenciasávot/tartományt jelent, amin több csatorna is van (kisebb frekvenciarészekre/sávokra osztva), na de ebbe ne menjünk túl bele, lényeg, hogy ez viszont nagy baki a szolgáltató részéről, főleg ha ők akarnak részletes tájékoztatást adni (utolsó előtti bekezdés).
    Na meg ugye a modem az egy dolog, viszont nem az okozza a fő problémát, ugyanis ha nincs több csatorna, akkor a modemet nincs mire állítani (tehát a CMTS-ről kellett volna nekik is beszélni), mert általában ha van több csatorna, akkor a modem látja mindent, persze lehet szabályozni is, de a PR nem hiszem, hogy még ezzel is foglalkozna.
    A másik meg ami vicces, hogy leminősítették a saját hálózatukat, vagy csak szimplán hülyék, mert egy normális CMTS-el 4/1 csatornán még sima DOCSIS esetén is 160-180 Mbit/s lehet elérni lefele, felfele meg olyan 30 Mbit/s, tehát jó szar konfigurációt használhatnak, vagy csak nem tudják normálisan beállítani. Ha EuroDOCSIS-t használnának, akkor lefelé olyan 200-240 Mbit/s lehetne elérni, felfele meg marad megint 30.
    Az meg megint szembetűnő, hogy hülyének nézik az embert. Azon a 4/1 csatornán nem csak egy előfizetés van, hanem legalább vagy 30, sőt van ahol 100 is (bizonyára kisebb előfizetések esetében), de a lényeg, hogy abból a legalább 30 előfizetőből biztos, hogy van akkor legalább 2-3 olyan ember, akinek 60 Mbit/s előfizetése van és ehhez még jön a többi kisebb előfizetés is (unó, meg egyéb hülyeség és a 10/15/20) megás előfizetések, amelyeket ha összeadunk, akkor bőven túllépik még 30 előfizetés esetén is azt a 144/24 Mbit/s-t és még akkor nem is muszáj mindegyik előfizetésnek "aktívnak" lenni (le és feltöltés teljes használata), na meg gyakran ennél sokkal több előfizetésről beszélünk.

    A 2. bekezdéshez inkább nem szólnék hozzá, mert mellébeszélés.

    A 3. bekezdésből meg kivehető, hogy vágják maguk alatt a fát és még nem is kell kiforgatni a dolgot:
    "felügyeleti rendszerünkben végzett mérési eredmények alapján az átadási ponton az elmúlt időszakban nem volt tapasztalható csökkent minőségű szolgáltatás"

    Eszerint ebből a részletből leszűrhetjük azt, hogy az átadási pontjuk viszonylag mindig egy bizonyos állandó terheltség van némi kilengéssel (nyilván nem használják folyamatosan és ezt belevették a statisztikájukba) Na már most ez jelentheti azt is, hogy folyamatos terhelés alatt áll, vagyis az internetszolgáltatást így-úgy, de használják.
    Viszont ha a helyzetet nézzük, akkor kivehető a dologból a szűk keresztmetszet probléma, főleg a CMTS-nél, már ha az átadási pont a fő becsatlakozást jelenti ez esetben (optikai gerinc a helyi központba), ugyanis ha csak azt az elméletet vesszük, hogy ugyan olyan terhelés áll fent mindig és ez nem nő, akkor nyilván elértek egy bizonyos maximumot, amit már nem lehet túllépni, legalább is egy bizonyos pontnál nem (vagy a CMTS-nél a koax (legyen inkább HFC) becsatlakozásnál a csatornák miatt, vagy az átadási pontnál), persze ez mind csak feltételezés.

    Kicsit adhattak volna bővebb tájékoztatást, bár szerintem közben rájöttek, hogy nem jó az, hogy ha több információt adnának, mert akkor már bőven elásták volna magukat, de ez abból is kiderül, hogy nem említették a hálózat főbb paramétereit, illetve annak a kihasználtságát.
    Én azért kíváncsi lennék arra, hogy az a 144/24 Mbit/s mennyire van kihasználva (gondolom teljesen), illetve az átadási pontnak mekkora a limitje és általában mekkora forgalom megy át rajta, de szerintem ezt már nem mondanák el, mert ők maguk is tudják, hogy probléma van.

    Ennyit szerettem volna hozzáfűzni az egészhez. Elnézést az "okoskodásért", illetve az esetlegesen előforduló fogalmazási hibákért (csak összekaptam) és a nagy terjedelem miatt, de muszáj volt leírnom az észrevételeimet :)

    *mikee: Csóri banda, biztos kellett valamelyik szerelőnek otthonra, főleg azért is, mert csak gyenge, illetve néha használhatatlan alkatrészekkel dolgoznak. És mivel az nem a szolgáltató tulajdona és független a szolgáltatástól, ezért jogod van a felháborodásra, valamint a panasztételre (akár rendőrség is). Ha úgy nézzük, akkor gyakorlatilag loptak, már csak bizonyítani kell, hogy tényleg volt neked olyanod és tényleg elvitték :D Mindig a bizonyítás a legnehezebb :DD Meg ugye gondolom azért is vitték el, mert azt gondolták, hogy nem értesz hozzá, illetve nem fog az neked hiányozni :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák