Új hozzászólás Aktív témák

  • Beni2360

    félisten

    válasz *mikee #1400 üzenetére

    Ez nem egészen így van,TE választottad őket és ők evvel a feltétellel adják a szolgáltatást, ha nem tetszik választhatsz másik szolgáltatót Pl: mindigtv.stb. Igy nem tudnak hivatkozni arra, hogy a te modemed rossz és kötelesek javítani.Sajátodnál már huza-vona lenne.

    Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz *mikee #1400 üzenetére

    Sajnos nem, de nem tudom, hogy milyen gátja van ennek. Még azt meg is érteném, ha lenne rá megfelelő indokuk, hogy nem lehet sajátot, mert nem kapható szabad kereskedelemben, na de hogy meg se lehet venni a jelenlegit, annak sincs értelme, max annyi, hogy az évek alatt ők a többszörösét legombolják modembérleti díjként, a számlán így is valami 3-400 forint csak a modem.
    Pedig múltkor volt egy nagyon jó Wifi képes kábelmodemem (router is egyben), ami az előző előfizetőjénél (UPC) szépen hozta a netet és a Wifi is stabil volt, meg a bridge mód is működött rajta (tehát ha akartam, akkor nem csak routerként működött, hanem modemként is és akár még mögé tehettem egy routert ha akartam), de közölték, hogy "nem tudják regisztrálni, meg nincs is hozzá szoftverük" WTF? :F
    Nem tudom, hogy milyen szoftver kellene hozzá, ami nincs nekik, de ez is valami hülye kifogás. Magán a modemen volt szoftver és ugyan úgy működik, mint a többi kábelmodem, szóval nem értem mi kínjuk van.

    De ehelyett van egy olyan lehetőség, hogy ha Wifi-s router kell (aminek az lenne az értelme, hogy nem fogyaszt külön áramot a modem+router külön, plusz gigabites is stb), akkor plusz 500 forintért a PR ad egy használhatatlan sz@rt, ami a visszajelzések szerint egyrészt nem hozza azt amiért előfizetsz, másrészt a Wifi része szinte használhatatlan, de még csak a kezelőfelületéhez se kapsz hozzáférést, hanem külön kérvényezni kell, vagy pedig ők távolról beállítják neked úgy, ahogy nekik jó :W

    Beni2360: Valaki kényszerből választja őket, mert egyszerűen nincs más választás. Nálam is a másik alternatíva a Tahóm 5 megás DSL havi 8-ért, TV-vel meg mindennel együtt havi 14-ért, mert ugye DSL területen drágább a net, miért is ne mi fizetnénk az optikások meg koaxosok kényelmét meg olcsóbb áraikat, másrészt pedig ugye több tévé is van, amihez külön BOX-ok kellenek, amik darabonként 6-900 forint/hó, plusz még amit azok plusz áramot fogyasztanak.
    A saját modemre pedig annyit, hogy az legyen a felhasználó problémája, ha elromlik, főleg hogy több alternatíva is van (szerez egy másikat, megjavíttatja, vagy kéri a szolgáltató modemét plusz pénzért).

  • *mikee

    csendes tag

    válasz Beni2360 #1401 üzenetére

    Neem. Az nem választás,hogy szeretnél igénybe venni egy szolgáltatást (amiért havi díjat fizetsz), amit kizárólag akkor tehetsz meg, ha tőlük bérelsz eszközt. Az a minimum, hogy megvehesd! vagy , hogy vehess egy általuk meghatározott modemet. Ez ebben a formában több , mint tisztességtelen.
    Anno néztem a neten az árakat, ahol meg volt hírdetve hogy net+tv csomag ennyi. Bementem és ahhoz képest meg elém tolták hogy akkor még kell fizetni ezt, meg ezt , meg ezt és még 2500 Ft-ot...
    Mit szólnál hozzá, ha a Tesco-ban csak úgy vásárolhatnál, hogy a 100-ast nem kapnád vissza a bevásárló kocsiból, és nem lenne kosár, illetve saját kosarat nem használhatnál, illetve a kocsi nélkül nem is mehetnél be?!
    Amikor előfizettem náluk, volt az Invitel mezei ADSL-el , mint alternatíva. Azóta hirtelen lett náluk optika, meg bejött a T is. Mondjuk az Invitellel se vagyok bentebb, szerda du 5-re lebeszéltem a szerelővel hogy jön. Csütörtök este fél 7 kor felhívott,hogy kicsit elcsúsztunk, jó a péntek? :D :D Hát nem jó! Nálam nem dolgozhat olyan festő/kőműves/burkoló...stb sem aki megigéri hogy jön x órára, és nem jön el úgy , hogy nem szól, hogy bocsi de nem tudok menni. Úgyhogy az invitel is kiesett már. A poén az hogy szerda este 6-kor hívtam az ügyfélszolgálatot ahol közölték ,hogy csütörtök 3 órát látnak beírva és telefonáljak vissza reggel. Hol élnek ezek?! Ezt soha nem fogom megérteni. Nekik sokkal nagyobb szükségük van rám, mint előfizetőre, hiszen van alternatíva. Miért nem ők tesznek meg mindent azért ,hogy őket válasszam? Nem kéne egy kicsit éreznem azt ,hogy én vagyok az ügyfél? Kérjen elnézést és ajánlja fel ő, hogy visszahív másnap! Vagy túl nagyok az elvárásaim? Tényleg nem haltam volna bele, ha akár 16:50-kor akár felhívnak, hogy elnézést kérünk, de nem tudunk menni ma, egyeztessünk egy másik időpontot. Na mindegy , így jövő héten már a T fog jönni. Drága, de van ! :D

    [ Szerkesztve ]

  • Beni2360

    félisten

    válasz *mikee #1403 üzenetére

    Hát az egyik kutya a másik eb.
    A t-hom sem egy egyszerű eset. Nagyon kemények. :Y

    Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro

  • drmotto

    őstag

    válasz Alteran-IT #1402 üzenetére

    "Nálam is a másik alternatíva a Tahóm 5 megás DSL havi 8-ért, TV-vel meg mindennel együtt havi 14-ért, mert ugye DSL területen drágább a net,"
    Ez így konkrétan nem igaz. Pont ugyanannyi a net minden területen.

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz drmotto #1405 üzenetére

    De igaz. A weboldalukon is ha a helyi ajánlatokat kérem, akkor valamivel drágábbak az árak, mint koax, illetve optika esetén (ráadásul nekem egyedi ajánlatuk van, mivel a 10 mega itt nem elérhető, 5 megás csomagjuk meg már nincs a lakosság részére). Van pár ismerősöm, akik szintén csak azért nem mentek át a T-Home-hoz, mert eléggé drágák ott az árak, vagy valakinek pont azért nincs internet előfizetése, mert olyan helyen lakik, ahol csak T DSL van és az meg k*rva drágán (Ráadásul még ha a weboldalon ugyan azok az árak is vannak, az ügyfélszolgálaton közlik, hogy nem úgy van az. Ide is kijelzi még a 30-as netet, de múltkor mikor bementünk, azt mondták itt csak 5-öt bír a vonal, na ennyit erről) .

    [ Szerkesztve ]

  • fatal`

    titán

    válasz drmotto #1398 üzenetére

    2 van itthon, nem fizetek értük egy petákot sem, megvettem mindkettőt kártyával és aktiválással együtt 12500-ért és kész.

    (#1399) alteran95: A CI modulon semmiféle szoftver nincs, az egy fémdarab. A boxot valóban csak bérelni lehet.

    [ Szerkesztve ]

  • válasz Alteran-IT #1402 üzenetére

    Nem tudom, hogy milyen szoftver kellene hozzá, ami nincs nekik, de ez is valami hülye kifogás. Magán a modemen volt szoftver és ugyan úgy működik, mint a többi kábelmodem, szóval nem értem mi kínjuk van.
    Minden szolgáltató a saját hálózatához igazított firmware-t használ a kábel modemeken/HGW-ken, ha nincsen az adott eszközhöz megfelelő akkor sajnos nem használható a hálózaton, hiába szabványos az eszköz.

    Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz fatal` #1408 üzenetére

    Nem a CI modulról beszéltem, hanem a modemről, a CI modul megint más, a boxon meg megint szoftver van.

    Gubek-Einste: Várjál, már körbejártam a dolgot. A szabvány ugye adott, de ebben az esetben nem kell vele foglalkoznunk.
    Mint említve volt, a kábelmodemek rendelkeznek egy szoftverrel (mint pl. egy PC BIOS-al, vagy OS-al), amit a kábelmodemek a gyártótól alapból megkapnak és ebbe a szolgáltatók belenyúlhatnak, de nem minden esetben kapnak teljes jogot a modemek felett (az eladó válogatja meg, pl. az én esetemben Cisco modemekről volt szó, a Cisco pedig csak korlátozottan engedi az eszközeik szoftverének a módosítását).
    Ha már a kábelmodemek szoftveréről beszélünk, akkor azt is meg kell említeni, hogy több részből áll. Van pl. az a része, amihez a szolgáltató előszeretettel nyúl, ez pedig a távvezérlési (pl. SNMP) és monitorozási rész, és ebbe azért nyúlnak bele, hogy módosítsák a modemek hozzáférési adatait, amivel távolról hozzá tudnak férni és módosítani a modem beállításait, lekérni bizonyos adatokat stb. Kb. olyan ez a modem szoftver változtatás, mint pl. mikor kapsz egy új router-t alap jelszóval és beállításokkal és rögtön átállítod, hogy más ne tudjon hozzáférni meg tovább buherálni, saját magad viszont távolról is hozzá tudj férni, de ezt neked nem kell magyaráznom.
    Viszont most jön az a rész, ami a lényeg. Van a modemnek egy olyan komponense, ami a regisztrációért és a hitelesítésért felel, melynek segítségével mikor ő felkerül a hálózatra, akkor bekopog és ha van meghívója a CMTS-hez (be van regisztrálva a MAC címe), akkor beengedik a buliba (hálózatra) és megkapja a névjegykártyáját (a modem esetében a konfigurációs fájlt, melyben az internet hozzáférés sebessége és pár apróbb adat van megadva) és szabad az út tovább a világhálóra. Na ez az a rész, amihez a szolgáltatók nem nagyon nyúlnak mert minek? Szinte teljesen felesleges, ezért a legtöbb szolgáltatónál ez a komponens változatlan marad, vagyis ha én fogok pl. a UPC-től, vagy a T-Home-tól egy kábelmodemet és beregisztrálom pl. a PR hálózatába, akkor gond nélkül működni fog, mert internetem lesz, ugyan úgy megkapja a konfigurációs fájlt és dekódolja azt, majd internethozzáférést biztosít, viszont a szolgáltatóknak az nem tetszik benne és azért ellenzik, mert ők nem férnek hozzá a külsős modem beállításaihoz és adataihoz, az meg nekik nem tetszik, mert nehogy már a saját terepükön legyen egy-két felderítetlen rész.
    Persze el lehet lehetetleníteni más szoftverrel (inkább hozzáférési beállításokkal) rendelkező, de a hálózatra beregisztrált modemek működését, de a legtöbb szolgáltató le se sz@rja, vagy ugye nem is engedik, hogy bekerüljön ilyen modem a hálózatra, de egyébként szinte semmi akadálya nincs annak, hogy működjön, max ha a konfigurációs fájnál más kódolást használnak, de azt is minek. Aki meg akarja hackelni a modemet, az úgy is megfogja, meg nem pont azt a részt fogják módosítani.

    Szerk.:
    Egyébként bocsi a hosszú hozzászólásért, meg a fele amúgy is így nyilvánosba ment, viszont valamiért mégse sikerült lerövidíteni, meg úgy tagolni ahogy kellett volna na de már nem állok neki átszerkeszteni.

    [ Szerkesztve ]

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz fatal` #1411 üzenetére

    "(#1399) alteran95: A CI modulon semmiféle szoftver nincs, az egy fémdarab. A boxot valóban csak bérelni lehet."

    Én erre válaszoltam, vagy ez nekem nekem szólt?

    [ Szerkesztve ]

  • fatal`

    titán

    válasz Alteran-IT #1412 üzenetére

    Jogos, kicsit elnéztem. Amire reagáltál (1398) az enyémre jött válasznak, ami a CI-ről szólt, ezért nem értettem hogy jön ide a kábelmodem.

    "és bizony havi 400-ért bérled CI-t"

    "Múltkor rákérdeztem én is a megvételre, de azt mondták, hogy nem, mert akkor ki kerül a szolgáltató hatásköréből, nem frissül rajta az egyébként is sz@r szoftver stb."

    A modemet valóban nem lehet megvenni sajnos.

    [ Szerkesztve ]

  • Con Troll

    senior tag

    "Nem korlátozzuk a torrentes adatforgalmat"- írta egy kávészürcsölgető ügyfélszolgálatos hölgy pár hónapja válaszként a panaszlevelemre. Nem hát.

    Ajánlom mindenkinek, aki szenved a PR-rel valamiért, a szelessav.net oldalt. Egyrészt nyilvánosak lesznek a mérési adatok, így bárki láthatja majd, hogy mekkora retek fos ez a szolgáltató, másrészt lehet igényelni sebességmérő "dobozt", úgyhogy a visszakereshető mérésekkel reális képet kaphat mindenki a saját netjéről (hálózatsemlegesség, le/fel sebesség, ping).

    Szerk.: Közben lefutott még egy hálózatsemlegességi teszt, ugyanezzel az eredménnyel.

    [ Szerkesztve ]

  • fatal`

    titán

    válasz Con Troll #1414 üzenetére

    Szerintem körzetfüggő lehet, 2-3 éve mikor problémák voltak a környéken itt is korlátoztak, csak éjszaka lehetett torrentezni.

    Viszont azóta semmi gond, nincs korlátozva semmi.

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Con Troll #1414 üzenetére

    Igazából teljesen mindegy mit mondanak, szinte csak hazudoznak.
    Egyrészt az ember meg se kapja azt az internetet, amiért fizet (csak valami 92-97%-ot), másrészt még azt is korlátozzák bizonyos szinten, pl. a p2p (torrent) ennek a sebességnek csak olyan kb. 85%-át tudja kihasználni.
    Én is egy 20-as internetnél mérek 19.45 Mbit/s-ot, letölteni viszont már csak 2-2.1 MB/s tudok és ha azt nézzük, hogy 2.5 MB/s kellene tudnom letöltenem, akkor elég sokat levágnak belőle.
    Ahol meg ugye eleve terheltebb a hálózat, ott jóval nagyobb ez a korlátozási arány, csak azt tudnám, hogy korlátozás helyett miért nem fejlesztenek inkább.
    De se baj, maguk alatt vágják a fát, már most is csökkent a felhasználótáboruk és fog is, ugyanis a Telekom pár PR-es településen elkezdte kiépíteni az optikát és akinek van esze, az úgy is átmegy hozzájuk sőt már át is ment.

    Egyébként megcsináltam a mérést a szelessav.net-en, azt írja nincs korlátozás, holott most mérte le 19.45 Mbit/s-re a sebességmérő a net sebességet, p2p sebességmérésre pedig csak ~17249 Kbps-t mért (több mérést végeztem), azaz olyan 16.8 Mbit/s-t, tehát biztos korlátoznak, csak itt nem olyan nagy a korlátozás mértéke.

    Részletek:

    [ Szerkesztve ]

  • bucihost

    senior tag

    válasz Alteran-IT #1416 üzenetére

    Szerződés/garantált sebesség. Màshol ennyi sincs... nem tudom net terén a T most milyen, de régebben sokkal gányabb volt mint a PR. Ezért is váltottam. Én se vagyok teljesen megelégedve, de màs kifizetődő alternativa itt sajna nincs... még T àltal sem:(

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz bucihost #1417 üzenetére

    "Szerződés/garantált sebesség." - Ez kérlek szépen hülyeség.
    A "garantált sebesség" nevezetű nyafogás és kifogás a szolgáltatók felől csak azért van, mivel az előfizetők osztott erőforrásokon vannak és pl. 30-50 előfizetőre jut összesen 300/20 Mbit/s és nyilván ha mind a 30-50 előfizető a maximumon kihasználná a teljes sávszélességét, akkor már mínuszban lenne a sebesség, olyan meg nincs és ekkor lép érvénybe a garantált, de minden egyéb esetre a kínált sebesség vonatkozik, a garantálttal csak szeretnek visszaélni és ezzel hülyíteni az ügyfeleket, hogy ez jár és kész, a fenét jár az.
    Én pl. az előző hozzászólásomban közzétett méréseket az ott látható időpontban készítettem (negyed, illetve fél 2 körül), akkor pedig a PR a bix-es vonalát (a gerincet, ahol ők "veszik" az internetet) olyan 5-7%-on használhatta (a vonal kapacitása 20 Gbit/s, tehát az az 5-7%-os terheltség szinte semmi), tehát az én 20 megás netemnek kereken 20 Mbit/s kellett volna lennie és nem 19.45 Mbit/s-nek meg kevesebbnek, hanem többnek, szóval elhiheted nekem, ha meg akarnák adni neked azt amiért fizetsz, akkor megadnák, de helyette hülyének néznek.

    Ami a T-t illeti, igazad van, elég gány volt régen, főleg ADSL terén és a vezetősége most is gány, de mivel kapott pár milliárdot állambácsitól a fejlesztésekre (ugye 2018-ra mindenhol kell lennie legalább 30 Mbit/s internetes elérhetőségnek , így elkezdték kiépíteni a régi telefonvezetékek mellé az optikai kábeleket, amelyeken akár a gigabites internet is mehetne (pl Digi is ilyen hálózaton szolgáltat), persze nem fog, de a lényeg az, hogy a legtöbb helyen elkezdték az optikázást, így javul az internetelérés minősége és sebessége, persze nem mindenhol, de néhány helyen betörtek rivális szolgáltatók (pl a PR, bár őket már nem tekintik riválisnak) területére és ott is elkezdtek optikázni, így van némi remény.

  • bucihost

    senior tag

    válasz Alteran-IT #1418 üzenetére

    Teljesen igazad van. de ezt a "Szerződés/garantált sebesség"-et pont arra értettem, hogy a kedves szolgáltató él is ezzel a lehetőséggel függetlenül attól, hogy mennyire terhelt a hálózata. De megmerem kockáztatni, hogy ezzel "lehetőséggel" kivétel nélkül minden szolgáltató "visszaél".

    Ami a T-t illeti: Szívesen váltanék én is. Sőt.. Egyszer meg is próbáltam, mikor a PR.-el volt egy kis afférom (apró betűs rész, automata hűség idő.... amiből adódóan még 6 év után is "hűségesnek" kellett lennem :) )...

    Viszont a T nem tudott számomra is jó ajánlatot nyújtani. PR-el szemben ugyan annyi (20Mbps) letöltési sebesség mellé, harmad annyi feltöltési sebességet (3Mbps helyett 1Mbps) adott volna. Valamint a "garantált" sebesség is elég silány... Árban viszont sokkal többe került volna a havidíj (TV+Internet+Telefon) ugye a beltéri (3 kellett volna) miatt.

    Ezért maradtam a PR mellett... igaz nagy harc után de kaptam egy egyedi (elég jó) ajánlatot, és szerencsére a minőség is (kopp-kopp) sokkal jobb.

    Más: a T-nél régen volt egy olyan "bibi", hogy ha fullal töltöttél le, akkor felfele szinte semmi sáv nem volt (vagy épp fordítva).
    Pr-nél ez nincs összefüggésben. Ha simán használható mind 2 sáv fullon.

    Ez változott már a T-nél?

    Én még mindig a Digi-net-re várok :)

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz bucihost #1419 üzenetére

    Épp ez a baj, de nem véletlenül él vissza a szolgáltató ezzel, hanem azért, mert az ügyfelek hagyják magukat megvezetni és bedőlnek annak a sok marhaságnak, amit éppen mesélnek nekik.
    Egyébként annyira nem él vissza mindegyik, na meg annyi különbség van a többi szolgáltató és a PR között, hogy a többi szolgáltató még néha rá is hagy egy kicsit, ha a vonal nem terhelt, pl. a UPC-sek többsége többsége mindig a kínált érték felett van egy kicsivel (1-2 Mbit/s, de nem minden esetben, csak ahol nem terhelt és jól van szintezve a hálózat), a Digi-nél pl. szinte mindegyik csomagnál ráhagynak egy olyan 10%-ot, tehát pl. egy 100-as internetnél 110-et kapsz, kivéve az ezresnél, mert ugye ott a portok nem bírják, na meg még a T-s DSL-nél is pl. 20-as internetnél ha jó a vonal, akkor akár 22 Mbit/s-t is el tudsz érni (tudom, mert több DSL előfizetést is lemértem ismerősöknél).

    És ha már T, akkor az tényleg igaz, hogy a 20-as netjük felfele elég karcsú, de csak az ADSL vonalak miatt, mert ugye ott felfele nem tudnak többet adni, elvileg ha kész az optikázás és az ADSL-t már szinte teljesen el fogják hagyni, akkor majd bővítik a feltöltést is (a 10-es, illetve a 20-as csomagot talán el is akarják hagyni), főleg optikai területen, mert jelenleg kábelmodemes és optikai területen is még mindig eltérő a feltöltési sebesség, kábelmodemes területen pl. a 120-as internet mellé csak 10 Mbit/s-jár, optikai területen viszont 50 Mbit/s feltöltési sebesség jár, de az oldalon egységesen 10-van, hogy az előfizetők ne reklamáljanak, hogy "annak meg miért jár a szomszéd városban 50 Mbit/s feltöltés, ha nekem csak 10 van, én is olyat akarok" stb.
    Eddig árban is különböztek az egyes területeken elérhető csomag árak, most viszont egységesek az árak, még az ADSL ára is lejjebb ment, most tűrhetőbb, mint eddig volt.
    A PR-nél meg az egyedi ajánlat olyan mint a parasztvakítás, mindig van valami hátulütője, de nem mennék bele, mert már annyi rosszat/igazat mondok róluk, hogy végén beperelnek.

    Ami pedig azt a bibit illeti, annak leginkább egy oka van, mégpedig az, hogy mikor teljesen kihasználod valamire a sávszélességet, akkor másra nem tudod.
    Gondolok itt arra, hogy letöltesz valamit, akkor ugye lefele a teljes sebességet kihasználod, na már most ha be szeretnél tölteni egy weblapot, akkor ugye a kérést el tudod küldeni, de a weblapot nem biztos hogy tudod fogadni, mert nincs rá már kereted, így nem tudod betölteni, ugyan így van feltöltésnél is ha letöltesz, ha elhasználod a teljes letöltésed és elküldesz egy kérést/parancsot, hogy azt a valamit küldenéd felfele másnak, akkor oké, elküldöd a mondandódat, na de a választ hogy fogadod, ha éppen teljesen kihasználod a kereted?
    Tehát ha azt mondod, hogy töltenéd felfele X-nek a torrenten a cuccot, akkor elmegy neki az üzenet, mert a feltöltés ugye megvan, viszont X válaszol neked, hogy jó nyomhatod felfele, na de ha nem kapod meg a nyugtát hogy mehet, akkor nyilván nem kezded el küldeni, hanem várod a megerősítést, de a "dugulás" miatt nem fog megérkezni, vagy csak későn érkezik, nagy késéssel meg neten nem mész semmire.
    Nem tudom, hogy érthető-e a példa, de nagyjából így működik a dolog. Mikor le/fel töltesz valamit, akkor se egyben töltöd, hanem darabokban (keretek/csomagok stb.) és közben oda-vissza pofázás történik a végpontok között, hogy oké ez megérkezett, küldheted a következőt (a végén meg a csomagokból összerakódik az egész, mint pl. kirakónál, sok darabból egy egész lesz), de ha egyik irányba véletlenül megsüketül a vonal (teljes kihasználtság), akkor megáll az egész, legalább is az, amit terheltség mellett még véghez akarsz vinni.
    Kicsit hülyén magyaráztam, de remélem így is érhető, máshogy így reggel nem tudom elmondani :DDD

    Ami pedig a PR-t illeti, hogy itt nincs ilyen bibi, emlékszel, hogy mit írtam nemrég a sebességmérésnél? Van az az eleve nem teljes sebességed a 19.45 Mbit/s (legalább is az én esetemben), na már most ennek egy bizonyos részét tudod csak elhasználni torrentre, ami nálam olyan 16.8-17 Mbit/s, tehát itt még nem "dugul" el a vonal egyik irányba se teljesen, ugyanis a 19.45 és a 17 Mbit/s között még van bőven elég arra, hogy a weboldalakat tölts be, rádiót hallgass és hogy a gépek kommunikáljanak egymással.
    Ha ők se korlátoznák agyon az internet hozzáférést, akkor ugyan ez a bibi fellépne, bár néha így is fellép (legalább is nálam, mert ki tudom használni így is valamivel a teljes letöltést), tehát nagy előnye nincs, sőt inkább hátrány az, hogy nem tudod teljesen arra használni, amire szeretnéd.
    Amúgy nem tudom, hogy változott-e a T-nél, de ilyen panaszokat már nem hallani neten, vagy azért mert tudja az illető, hogy miért van, vagy azért mert nem érdekli, vagy mert nincs ilyen a korlátozások miatt.

    Meg egy kicsit visszatérnék az elejére, ugye azt írtam, hogy ennek a bibinek leginkább egy oka van és ez igaz is, viszont sokan tévesen azt hiszik, hogy mikor teljesen kihasználod az egyiket, akkor az a másik rovására is rámegy valamilyen módon (tehát vagy egyik, vagy másik), viszont ez nem igaz, mert a le/feltöltési sáv különböző frekvenciatartományokban, illetve csatornákon vannak, így nem befolyásolják egymást.
    Röviden ennyi, bocsi a hosszú és néhol érthetetlen regényért :)

    Ami pedig a Digi netet illeti, én is várom meg szép és jó is, viszont a Digi topikba is elég sokan írják, hogy pár helyen eléggé túlterhelt a vonal és néha még a garantáltat se kapják meg, mert a Digi ugye bagóért osztogatja az 500-as és az 1000-es netet és azt néhányan ki is használják és ott olyan 32 előfizetőre jut 2.5/1.25 Gbit/s ha jól tudom és ha ott már van 1-2 ezres, illetve 500-as előfizető és azok használják is az internetet, akkor a többinek nem jut semmi

    [ Szerkesztve ]

  • bucihost

    senior tag

    válasz Alteran-IT #1420 üzenetére

    Teljes mértékben igazad van.. Itt a fel le dolognál arra gondoltam, hogy mikor nekem is T volt, és esetleg ment a torrent. nem tudott full fel/ le sávon pörögni. Ellenben a PR-el. Nem tudom ez változott e már, de jelenleg nekem PR-nél ez működik. lekopogom én úgy vettem észre nekem megvan a sávom 99%ban. Szívesen váltanék én is, mert szerintem havi 8800 ért, máshol kaphatnék( talán) jobbat is, de a beltéri miatt megvan kötve a kezem. (pr-nél nincs beltéri és mehet több tv-is.) esetemben ez T-nél azt hiszem + 3x1500 Ft többlet költség lenne. Ami viszont már több havi kiadás lenne mint PR-éknél.

    Digi: engem egyáltalán nem zavarna, hogyha 500-as digi-netnél a túlterhelés miatt pl csak 100-at adna időnként. szerintem más szolgáltatókkal szemben még ez is elég jó. főleg havi 3 600 Ft-ért :)))

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz bucihost #1421 üzenetére

    Az internetnél az a baj, hogy a le, illetve a feltöltés valamilyen szinten, de egymásra van utalva, T-nél azért is volt ez az elfogyás, főleg hogy ott nem volt korlátozás, a PR meg ugye más.
    Egyébként már megkérdezném akkor, hogy mennyivel tudsz maximum letölteni pl. torrentel? :D Mert ha 20-as neted van és tudsz 2.4-2.5 MB/s tölteni folyamatosan, akkor az megint azt jelenti, hogy területenként eltérő a korlátozás, csak azt tudnám, hogy pont itt miért van ilyen mértékű korlátozás akkor ...
    Ami a T-s költségeket érinti, ha csak sima box kell, akkor annak olyan 800 Ft a bérleti díja havonta, az első ingyenes, csak a másik kettőért kellene fizetni, ami olyan ~ 1600 Ft lenne, a HD, illetve a felvevős box kerül 1500 Forintba ha jól emlékszem, de az első abból is ingyenes és ha csak nincs 3 HD tévétek, akkor elég a sima box és ez is műholdas TV esetén, IPTV esetén ha jól tudom akkor a sima box ugyan úgy olyan 800 Forint körül van és ott is van ilyen felvevős, illetve merevlemezes (csak éppen lemez nélkül adják) média box és az kerül 1500 Forintba, de lehet rosszul emlékszem, de ha ennyi és mondjuk elérhető nálad a 30/5 Mbit/s internet VDSL-n, akkor még meg is érné szerintem, bár ez is nézőpont kérdése.

    Digi: Na igen, ez a vicces benne, hogy olyan alacsony áron adják az ilyen internetet a többi szolgáltatóhoz képest, hogy még az se érdekelné az embert, ha csak a garantáltat kapná, csak ez a szolgáltató felől már visszaélésre ad okot, ha senki se törődik vele és ez még később visszaüthet, most is van olyan, aki panelházas övezetben pl. az 500-as netnél néha csak 30-at mér, ami azért már botrányos, főleg ha csak akkor ér rá töltögetni, mikor épp szinte nincs is internet, persze idővel bővítenek, meg ahol már újonnan építik ki, ott már ügyelnek arra, hogy ilyen ne nagyon történjen meg és ha így nézzük, akkor tényleg megéri.
    A baj csak az, hogy ahol pl. én vagyok, oda a Digi szinte biztos, hogy nem fog jönni, meg más alternatíva se nagyon.

  • zolka95

    őstag

    válasz Alteran-IT #1422 üzenetére

    Erről a torrentes korlátozásról most hallok először, nocsak. Csak a PR-nek van pofája ehhez vagy más szolgáltató is csinálja? Lehet valamit tenni ellene?
    Nekem mindig 2.2-2.3-al szedett.

    [ Szerkesztve ]

    Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?

  • bucihost

    senior tag

    válasz Alteran-IT #1422 üzenetére

    Rálestem, 2.0-2.1 a nason torrent közben úgy, hogy 1 laptop, 1 asztali lóg a neten pluszba. :F

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz zolka95 #1423 üzenetére

    Pedig a PR előszeretettel használja és ha csak 2.2-2.3-al töltesz le, akkor az azt jelenti, hogy nálad is van némi korlátozás, mert amúgy tölthetnél 2.4-2.5-el, már ha 20-as neted van.

    Amúgy régen alkalmazta a UPC, de már ők se nagyon alkalmazzák, mert feleslegessé vált a hálózatfejlesztések miatt, egyedül csak a PR ilyen pocsék szolgáltató, ahelyett hogy fejlesztenének, inkább korlátoznak.
    Tenni ellene meg nem sokat lehet, mert hiába vágod a képükbe, gyakorlatilag sz@rnak rá és elhajtanak (mondván, hogy hol értesz ehhez, örülj hogy előfizethetsz nálunk erre a sz@rra), egyedül csak akkor mész valamire, ha bemész a központba és pár asztalt rájuk borítasz, másból nem értenek.

    bucihost: Az a maximum? Mert az olyan 16-17 Mbit/s, hacsak a laptop, illetve a gép még nem használja valamennyire.

    [ Szerkesztve ]

  • zolka95

    őstag

    válasz Alteran-IT #1425 üzenetére

    Szerinted egy telefonos próbálkozást érdemes tenni?
    Mert ha egy telefontól függ pár megabit én felhívom őket.

    Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz zolka95 #1426 üzenetére

    Hogy ha el tudod érni, hogy ne egy sima ügyintézőt kapj telefonhoz, hanem pl. egy osztályvezetőt ás meg tudod mondani neki hogy mi van, akkor megéri, egyébként meg nem, mert az ügyintézők gyakorlatilag segghülyék és csak azt mondják vissza, amit a feletteseik mondanak nekik ("nem lehet, meg nem így van mert azt mondta" stb.).

  • bucihost

    senior tag

    válasz Alteran-IT #1425 üzenetére

    Ez érdekes kérdés, mivel az asztalin, valamint a laptopon is futnak olyan dolgok amik a neten lógnak, sőt ami kimaradt egy RPi is lóg még rajta. majd ránézek, hogy ha minden off akkor mit mutat. Gondolkoztam, hogy itt a cégnél is letesztelem, hogy itt mit mutat de rájöttem, hogy felesleges mert itt meg 5-6 gép lóg rajta. (itt üzleti 20/20 van) :Y

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz bucihost #1428 üzenetére

    Na de gondolom azok azért nem fogyasztanak annyit a sávszélességből, hacsak nem töltenek lefele valamit.
    Egyébként a cégnél is PR-es internet van? Mert az azért lenne érdekes, mert ha kábelmodemes kapcsolat az is, akkor a 4 csatornából 1-et már el is használ, már ha egyáltalán van 4 csatorna felfele, legtöbb helyen csak 1-2 feltöltési csatorna van csak, legalább is a PR-nél.
    Mondjuk ha az az 5-6 gép nem eszi folyton az internetet, akkor egy próbát megér, legalább meg lehetne tudni, hogy üzleti előfizetés esetén (ami hivatalosan még nem is létezik náluk) van-e korlátozás, vagy ott esetleg el lehet érni a kínált sebességet.

  • bucihost

    senior tag

    válasz Alteran-IT #1429 üzenetére

    igen PR van valami üzleti csomag, de valami átjátszós móka mert a fő telepünkről kapjuk a netet, ami tőlünk légvonalba 2-300m lehet kb. szóval ott is van veszteség. de holnap rátesztelek majd. eddig speed test el 20-21/19-20 at mértem (veszteséggel együtt).

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz bucihost #1430 üzenetére

    Hát igen, egyszerűbb a megosztás, mint két internet hozzáférést fizetni :D Mondjuk minek is, főleg a PR pénztárcáját feleslegesen gazdagítani.
    Egyébként gondolom Wifi-n van átlőve két AP segítségével, de annak a 2-300 méter szinte semmi, főleg ha 5 GHz-et használtok, mert azzal 15-20 km-t is át lehet lőni akár veszteség nélkül (eszköz függő).
    De a lényeg, hogy ha tényleg 20-as van és az speedtest-en meg is van (sőt a leírtak alapján ezek szerint több is), akkor ezek szerint azon az üzleti előfizetésen nincs korlátozás, legalább is web, illetve ftp, lehet torrenten van, de az náluk megint más.
    Egyébként köszönöm az infót :)

    [ Szerkesztve ]

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Con Troll #1414 üzenetére

    Most jut eszembe, hogy állítólag Budakeszin volt augusztus 20-án fejlesztés és karbantartás, azóta se javult semmit a szolgáltatás?

  • Con Troll

    senior tag

    válasz Alteran-IT #1432 üzenetére

    Komolyan? Honnan hallottad az infót?
    Az utóbbi napokban nem voltam itthon, de akkor ma este, a szokásos "belassulós" időszakban tesztelgetem majd, hátha tényleg történt valami csoda.

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Con Troll #1433 üzenetére

    Ki volt írva az oldalukon a karbantartásoknál, illetve a facebook oldalukon is kint van.

  • Con Troll

    senior tag

    válasz Alteran-IT #1434 üzenetére

    Valami tényleg történt, mert most gyorsabb a torrent, mint eddig volt. Persze így is meg van a kontraszt: speedtesten 60/4 mbit-et mérek, torrenten meg max. 2 MB/s-sel jön a cucc. (Több 10 ezer feltöltő, néhány 100 letöltő, nyilván copyright-free anyagok... :P )
    Előrelépés, az eddigi 4-500 kbit/s-hez képest, de ezzel még mindig nem tudtak kiengesztelni.

    [ Szerkesztve ]

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Con Troll #1435 üzenetére

    Ha megvan a 60/4, legalább is speedtesten (igaz felfele 5-nek kellene lennie), akkor az azt jelenti, hogy a gerinc hálózat (is) limites volt, amit éppen most a "karbantartással" (valójában bővítés/fejlesztés volt az, csak nem ismerik be, hogy kevés volt oda) megoldottak.
    A 2 MB/s torrentes letöltés ennek ellenére meg azért van, mert a különböző korlátozásokat (pl p2p) elfelejtették feloldani, így hiába kapod meg a 60 Mbit/s-t, nem fogod tudni kihasználni bizonyos esetekben addig, míg fel nem oldják a korlátot.
    Én még megpróbálnék egy webes, vagy egy ftp-s letöltést, vagy esetleg vpn-en (akár böngészőn belüli VPN is lehet) keresztüli letöltést már csak azért is, hogy kiderítsem még milyen forgalmakat korlátoznak (de erre ott van a szelessav.net is), bár a lényegen nem változtat, mert még mindig köcsögök... akarom mondani korlátoznak és nehogy már az előfizetőnek kelljen trükközni azért, hogy ki tudja használni azt amiért fizet.

    [ Szerkesztve ]

  • tomee987

    tag

    Én is megcsináltam a szelessav.net oldalon a hálózatsemlegességet, de nekem nem mutatott korlátozást torrent esetében sem és letöltéskor sem tapasztaltam még ilyet soha.
    .

    60/5-ös netem van, Sátoraljaújhelyen. A letöltés speedtest-en 59.8-60.1 Mbit/s között szokott lenni, a feltöltés pedig 4.98-5.09 Mbit/s között, UTP kábelen.
    WiFi-n valamiért csak 40-44/5-öt tudok mérni a laptopon, pedig 300 megás a routerem, gondolom a laptopom wifi adapterje csak ennyit bír és ezért van ez. :F

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz tomee987 #1437 üzenetére

    Az az oldal kisebb korlátozás esetén nem jelzi ki, ha korlátozás történik, ezért kell megnézni a részletes eredményeket.
    Ha ott a download-nál a letöltési sebesség megközelíti, illetve eléri a 61440 Kbps értéket, akkor valóban nincs korlátozás, persze ezt úgy is lehet ellenőrizni, ha egy nagyobb fájl letöltésénél a letöltési sebesség eléri a 7.5 MB/s-t.
    Speedtest-en a 60-s csomagnál egyébként is van egy kis csalás, mivel ott már nem csak sebességben kap más értékeket a modem, ugyanis a 20-as csomaggal bezárólag még csak ED 2.0-at használnak (itt is csak a modem jelenti a limitet, ugyanis a hálózat már ED 3.0-as), a 60-as csomagot pedig már teljesen ED 3.0-n adják, ott már a modem is olyan (Cisco EPC3208, illetve a Wifi opció esetén a TC7200).
    Bár én is ott lakom és nekem is ED 3.0-s modemem van, de csak 20/3-as internetem és ott szépen látszik a korlátozás (a modemet direkt lecseréltettem, mondom ha már olyan modemem van, ami ki tudja használni a hálózatot, akkor talán már meg lesz a teljes sebesség, de a korlátozás miatt sose lesz meg, bármit is csinálok).

    Ami pedig a Wifi-t illeti, könnyen ki lehet deríteni, hogy mi is a probléma. Mivel már el lehet érni a 40-44 Mbit/s sebességet lefele, így gondolom a laptopban is van legalább egy 150 Mbit/s-ra képes adapter, ezért az alábbi esetek állnak fent:
    - A hálózat zajos, mivel előfordulhat, hogy ugyan olyan csatornát használ a router, amelyet a környéken más Wifi képes routerek is, ezért a teljes kapacitás kihasználásához csatornaváltás szükséges (a közeli Wifi hálózatokat és az azok által használt csatornát az InSSIDer nevű programmal lehet ellenőrizni).
    - Bár az eszközök névlegesen tudják a 150-300 Mbit/s-t, de ennek ellenére a valóságban eleve kevesebbet tudnak. Egy 150 Mbit/s adapterrel is átlagban egy olyan 70-80 Mbit/s-t mérnek le, persze van olyan ami többet, vagy éppen kevesebbet tud. Ugyan így a 300 Mbit/s is csak névleges teljesítmény, meg ugye itt számít a router is. Ha pl. egy TP-Link 841N(D) router-ről van szó (nekem olyanom volt) akkor az az esetek többségében még a 100 Mbit/s-t se tudta (ráadásul névlegesen), pedig volt 150, illetve 300 Mbit/s képes adapterem is, hogy kipróbáljam és bizony a router nem tudta, de sokan mások is rossz visszajelzéseket adtak róla.
    Tehát a lényeg az, hogy vagy a környéken lévő "zaj", vagyis más routerek közelsége okozza, hogy nincs meg, vagy pedig valamelyik eszköz limites, mindkét esetben ki lehet deríteni, hogy mi is a konkrét probléma (egyiknél InSSID-er, ha pedig az kizárva, akkor másik Wifi routerrel is ki kell próbálni, ha azzal is ilyen, akkor valószínű, hogy a laptop adaptere a ludas).

  • tomee987

    tag

    válasz Alteran-IT #1438 üzenetére

    Csatornazavar szinte kizárt, családi házas övezetben lakom és 1 szomszéd WiFi jön csak át, az is nagyon gyengén. De míg ő a 11-es, én a 3-as csatornán vagyok. Illetve van egy régebbi HP laptopom is, azon tudok mérni WiFi-n stabil 60/5-öt, tehát a router hiba is kizárva. Valamiért a laptopom WiFi adapterje csak ennyit bír, de nagyon nem zavar, ha kell több sávszél 44 Mbit/s-nál, akkor rákapcsolódok UTP-n a netre. :)

    Egyébként nem hiszem, hogy bárki bármit korlátozna a maximális sávszélességgel. A hatóság miatt ezt nem is nagyon tudnák megtenni, mert rögtön kibukna, ha mondjuk egy egyébként teljesen ellenőrzött rendszerben 60 helyett csak 59,7 Mbit/s lenne megadva maximális értéknek... Ez teljes mértékben kizárt.
    Pontosan 20 Mbit/s-ot meg 60 Mbit/s-os sávszélt meg egyik szolgáltató sem fog tudni Neked belőni, mert a hálózatban simán elveszhetnek tized Mbit/s-ok, ha meg többet adnának meg, akkor meg szerződést szegnének, mert a szerződésedben maximum 20 van leírva, akkor az 20,5 már nem lehet. Bár gondolom ez egyáltalán nem zavarna Téged, de jogilag ez nem állná meg a helyét. :)

    Szomszédnak ADSL-je van, T-s, de pl. a 10 Megából maximum 7,5-8-al tud lefele tölteni, pedig ott sincs korlátozás, sőt még routere sincs, csak valahol elvész a hálózatban az a 2-2,5 Mbit/s. Azt sem kell elfelejteni, hogy a szolgáltatók csak közvetlenül, vezetékesen garantálják a sávszélességet, nem pedig routeren meg WiFi-n keresztül.
    Egyébként Miskolcon van Digi kábeles LAN netem is, csak egy 100/50 Mbit/s csomagom van, de ott is gyakran, főleg esténként, max 80-90 MBit/s-al tudok letölteni (nem csak torrenten). Valószínűleg ott van a lépcsőházban a switch-ünkön egy-két 500 vagy 1000 Mbit/s előfizető, akik szépen le is terhelik a hálózatot. :)

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz tomee987 #1439 üzenetére

    Akkor a Wifi probléma tisztázva :)

    Pedig bizony sajnos korlátoznak, régen a UPC is művelt ilyet, csak más formában, most pedig a PR-Telecom alkalmazza előszeretettel.
    A hatóságos hülyeséget épp tőlük hallottam, de igazából ezek bármit meg mernek tenni, már volt hogy szabályt szegtek nem is egyszer bírságokat is kaptak (éppen félrevezetésekért, google-n talán van is rá találat).
    Egyébként engem nem az zavar, hogy amikor nagy terheltség van, akkor pont csak 80-90%-a van meg annak a maximális 20 Mbit/s-nak, hanem az, hogy ha szinte egyáltalán nincs terheltség, akkor is csak annyi van.
    Tehát ha mások nem használják pl. ezt az ágat (olyan reggel 4-6 között) és a 8/1 csatorna (olyan 400/30 Mbits/, persze elméletben) 100%-ban szabad és a szolgáltató 20 Gbit/s-os fő gerinchálózata is csak 5-7%-ban van használva, akkor nekem el kellene érnem azt a maximális sebességet, mert nem lenne ami ezt akadályozza, de ennek ellenére stabilan jön minden lefele ugyan azzal a sebességgel (2,1-2,2 Mbit/s, ami néha eléri a 2,3-at), speedtest meg továbbra is 19,45 Mbit/s, ami amúgy 2,4 MB/s letöltési értéket adna, tehát ha ez nem korlátozás, akkor nem tudom mi.
    Az is rendben van, hogy van veszteség, de az is sok mindentől függ és nem ennyi, mert hogy 3-4 Mbit/s veszteség legyen valós letöltésnél úgy, hogy speedtest-en majdnem meg van a 20 Mbit/s az azért eléggé gyanús, legalább is szerintem.
    Egyébként jó fizikai hálózat és hálózati beállítások mellett lehet több a sávszélesség, mint amennyi, arról meg nem is beszélek, hogy egyes szolgáltatók még rá is hagynak egy bizonyos %-ot (pl. UPC, T-Home 1-2%-ot hagy rá, a Digi pedig olyan jó 10%-ot, Digi-s topikban látszódnak is a 100-as internet 110 Mbit/s és az 500-as internet 550 Mbit/s letöltési eredményei, persze jó hálózat esetén, de ha jobban teljesítenek, azzal nem szegnek szerződést, se pedig szabályt, csak akkor ha rosszabbul teljesítenek, de itt is a mérték, illetve a szerződés az, ami meghatározza, hogy mi a jó és mi a nem.
    (Egyébként a PR-nél az internetminőségi mutatóknál a 2013-asnál is érdekes mód, de a 20-as internetnél 19,45 Mbit/s van, a 2014-esnél már kevesebb, ebből is látszik, hogy nem is törekszenek arra, hogy meglegyen az, amiért fizetnek az előfizetők.)

    Ami pedig a szomszéd ADSL-jét illeti, az teljesen más, mert ott telefonkábelen adják az internetet és ott a DSLAM-tól való távolság az, ami a legjobban befolyásolja az ADSL előfizetés sebességét.
    Újhelyben ha jól tudom, akkor a postán van a DSLAM (de talán van máshol is, bár nem tudok róla), onnan kell a távolságot mérni. Egy 10 Mbit/s internethez már ADSL2 szükséges (legalább is legjobb tudomásom szerint) és maximálisan 1,5-2 km-ig lehet elérni ezt a sebességet elméletileg, gyakorlatilag viszont már ez is nagy távolság, ráadásul elég sokat ront még a sebességen az is, ha túl sok csatlakozás/toldás van a hálózatban.
    Nekem is van olyan ismerősöm, aki 20-as ADSL-re akart előfizetni, de őt figyelmeztették is, hogy ott ahol lakik nem nem elérhető a 20-as, pontosabban nem lehetne vele elérni csak maximum 12 Mbit/s-ot és ennek tudatában vállalja be.
    Ráadásul múltkor mikor a Telekomnál voltam bent, akkor többen is ugyan ezt a választ kapták, csak ott éppen 20-as, meg 30-as csomag iránt érdeklődtek és az a vicces, hogy felháborodott PR előfizetők voltak.
    De egyébként egy ADSL hozzáférés esetében is jó viszonyok mellett többet is el lehet érni, mint amennyire az előfizetés szól és ez régebbi technológia, mint az ED 3.0, itt ha akarnák akkor meg lehetne adni azt, amire az előfizető előfizet (ráadásul érdekes módon, de a 20-as internet szinte egy PR-esnél se annyi, így ki van zárva, hogy pont itt hálózati hiba van).
    Jaj és igen, kábelen csatlakozok az internetre, ráadásul már lassan arany, illetve ezüst kábeleken, nehogy az legyen a kifogásuk, hogy itt azon az 1-2 méter kábelen van 2-3 Mbit/s veszteség :)

    Ami pedig a Digi-t illeti, ott az a baj, hogy a Digi túlvállalta magát, főleg lépcsőházas övezetben.
    Ott több lépcsőház osztozik 2,5/1,25 Gbit/s-n és ha ott már van pár 1000-es, illetve 500-as előfizető akik használják is, akkor ott már el is fogyott a sávszélesség, de a jövőben megpróbálják bővíteni a hálózatot, csak most több helyen is tolják kifele a határokat és fejlesztenek, az meg elég sokba kerül és azért ezekért az internetekért nem kérnek el sokat, főleg más szolgáltatóhoz képest, PR-nél is a 60-as internet+tv+telefon megvan 11 ezer forint, Diginél meg mindez 1000-es internettel 4-5 ezer forint, tehát azért elég nagy a különbség és így nézve nem is csoda, ha pár Mbit/s is sokat számít egy ilyen szolgáltatónál mint a PR és én nem is fogom annyiban hagyni.
    A Digi-s részhez még azt is hozzátenném, hogy családi házas övezetben bőven megvan az, aminek meg kell lennie, mert ott kevesebb előfizető osztozik egy ágon/szegmensen.

    [ Szerkesztve ]

  • bucihost

    senior tag

    válasz Alteran-IT #1431 üzenetére

    Forgalom irány BitTorrent flow sávszélesség ellenőrző folyam sávszélesség

    Download #1 15252 Kbps 15655 Kbps

    Upload #1 13581 Kbps 13853 Kbps

    A céges "átjátszón" 20/20. Ha lesz lehetőségem rá meglesem azon a telepen is, ahova közvetlen megy a vonal. :R

  • tomee987

    tag

    válasz Alteran-IT #1440 üzenetére

    Mindenkinek más és más a tapasztalata bizonyos szolgáltatók sávszélességeiről, mivel a sávszélesség nagyon sok és összetett dologtól függ, technológiától függően.
    De egyébként itt van egy részlet a 2014. novemberi PC World-ből, amiben pont a PR-TELECOM az első abban, amiben szerinted ők korlátoznak.
    A táblázat szerint a maximális és a valóságban mérhető sávszélesség esetében magyarországi szolgáltatók esetében a PR-TELECOM-nál a legkisebb az eltérés (2000 fős minta alapján):

    A UPC és a Telekom azért nincs benne ebben a táblázatban, mert nem fértek bele itt az első 5-be, de egyébként részt vettek ők is a statisztikában, hiszen a cikk egésze taglalja.

    [ Szerkesztve ]

  • Con Troll

    senior tag

    válasz tomee987 #1442 üzenetére

    Oké, csak ez engem nem vigasztal sajnos. Hiába mérek speedtesten 60mbitet, ha torrenten meg max. jön 800kbittel... :( Most már lassan 2 éve így van. Tesztek is rendre kimutatják, hogy p2p forgalmat észrevehetően gátolják. Nagyon várom már, hogy megérkezzen a szelessav.net oldalon igényélt sebességmérő dobozom...
    Mondjuk az az érdekes, hogy ha csinálok egy tesztet szelessav.hu-n, akkor hibás mérésnek veszi, mondván, hogy "hibás mérés (az érzékelt IP-cím nem tartozhat a felhasználó által definiált szolgáltatáshoz)" :DDD

    [ Szerkesztve ]

  • Lotus_Omega

    tag

    válasz Con Troll #1443 üzenetére

    Akkor én a szerencsések közé tartozom, soha semmilyen korlátozást nem vettem észre a torrent letöltésemben.
    Jó hazudok, mert a 60/5-ös netemen max 6MB/sec a letöltés.
    De akkorsem 800kbit (nem 800kbyte?, bár az is nagyon keves)

    //Z390 AORUS MASTER//9900k@4.8//2x16GB BALLISTIX@3.5//RTX 4070TI//

  • Con Troll

    senior tag

    válasz Lotus_Omega #1444 üzenetére

    Lehet, hogy elírtam: 800 kB/s. Ezt írja ki utorrent.

    Egyébként csak emlegetni kellett a dobozkát, most jött az e-mail:

    "Tisztelt Címzett!
    Ezúton értesítjük, hogy a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság csomago(ka)t készített össze Önnek. Amennyiben XXXXXXXX számú csomag 0 HUF utánvét összeggel ma feladásra került, kollégánk a következő munkanapon 8 és 17 óra között kézbesíti a következő címre." :C

    [ Szerkesztve ]

  • bucihost

    senior tag

    válasz Con Troll #1443 üzenetére

    Nem tudom, routert használsz-e, de nekem speciel router mögül az oldal azt mutatja korlátozva vagyok. Nélküle pedig nem.... Esetleg (ha nincs még akkor) próba kép nyitogasd ki a torrent portokat a routeren, hogy akkor mit produkál.

    A másik, speedtest meg a torrent sose lesz összefüggésben. Torrentél bele szól a HDD-d írási sebessége is... pl Hiába van gigabites neted , ha a HDD írási sebessége nincs ekkora. :U

  • Con Troll

    senior tag

    válasz bucihost #1446 üzenetére

    SSD-re is próbáltam már torrentet, ott is ilyen lassú. Meg eleve az is érdekes, hogy minden nap ugyanabban az időszakban lassul le: délután 3-4-től éjjel 1-ig. Előtte, utána jön normálisan, sima HDD-re is 6-7MB/s-sel.

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz bucihost #1441 üzenetére

    Vagy van ott is p2p korlátozás, vagy csak mérésnél használta valaki, bár ha ez történt volna, akkor a mérés végén kiírná pirossal kiírná, hogy "lehet hogy korlátozott", bár azt nekem 11 Mbit/s-nél írta ki.

    tomee987: Az a baj, hogy a technológia egy és ugyan az a PR egész területén (kivéve Tatát) és ki lehetne belőle sajtolni azt ami szükséges, ha egyáltalán akarnák, de nyilvánvaló, hogy nem akarják (ráadásul a hálózatuk mindenhol máshogy működik érdekes módon, ebből is látszik, hogy nem értenek hozzá).
    Fejleszteni is csak azért kezdtek el, mert már nagyon sok panasz érte őket a limites hálózat miatt (bix-es vonalukat is ahogy 10 Gbit/s-ről 20 Gbit/s-re tették már rögtön meg is haladta a bő 11-12 Gbit/s és abban az 1-2 Gigabitben elég sok internetelőfizetőnek ott van a sávszélessége, amit addig nem érhetett el teljesen (sőt most se). Elég csak ezt a topikot végig olvasni az elejétől, vagy felmenni a facebook oldalukra és megnézni a húsvéti hozzászólásokat, volt ott anyázástól kezdve a zsidózásig minden, elég sok ember mondta, hogy nem elég, hogy sosincs meg a net annyi, mint amennyiért fizetnek, most meg egyáltalán nincs, ennek fejében én egyáltalán nem tudok az oldalukon állni.
    Az a táblázat meg hát ... már a PR-Telecom-ot is elírták, így nem tudom hitelesnek tekinteni, meg nem tudom, hogy honnan szedték azt a 2000 főt, akikkel ilyen értékek kijöhettek.
    Egyébként ha esetleg kérhetnék egy szelessav.net-es sebesség, illetve hálózatsemlegesség mérést, akkor kiderülne, az igazság, hogy van-e korlátozás, vagy nincs.

    Ja és még valami. Először felhívtam a PR-t, ott azt mondják, hogy írjak az ügyfélszolgálatnak, mert ott csak akkor tudnak csinálni valamit, ha vagy nincs meg a garantált, vagy pedig egyáltalán nincs net.
    Hát jó, írtam nekik, másnap válaszoltak és lekoppintottak azzal, hogy a TCP/IP technológiai protokollok sajátosságai miatt nincs meg az, ami más szolgálatóknál megvan és hogy a mérési oldalakkal (pl az NMHH oldalával, amit egyébként direkt erre a célra csináltak) hamis eredményt kapok, próbáljak egy 100 MB-nál nagyobb fájt letölteni a szoftverbazis.hu-ról és úgy kideríthető a sebesség és ezt követően a telefonos ügyfélszolgálatot keressem, mert ott késéggel állnak a rendelkezésemre (mint ha nem mondtam volna nekik, hogy onnan irányítottak át, mert nem tudnak segíteni, de sebaj, türelmes ember vagyok).
    Mondanom se kell, ezzel a baromsággal le is koppintottak, mert írtam rá választ, de vagy 4 napja és azóta se képesek válaszolni, szóval ennyit róluk.
    Ha meg egy kis eszük lenne, akkor megnézték volna a forgalmi statisztikámat és látták volna, hogy ebben a hónapban is több mint 1 TB forgalmam volt fel/le, tehát nyilván 100 MB-nál nagyobb fájlokat is szoktam letölteni.
    Szóval eléggé ronda egy dolog, hogy pofátlanul korlátoznak és akkor még úgy állítják be a dolgot, mint ha nem is lenne semmi ilyen, meg ők ilyenről még nem hallottak, meg azt hiszik, hogy nem próbáltam már ki mindennel.

    joni55: Próbálj meg egy MAC cím klónozással (legalább is router esetében) új IP címet kikérni és akkor elméletileg már nem fogja ezt kiírni.
    A probléma egyébként azért lehet, mert dinamikus IP osztás van náluk (régen statikus/fix volt) és azért is, mert a legtöbb szolgáltatónak nincs elég nagy IP cím tartománya (legalább is IPv4 esetében), néhány esetben az IP-t csak addig kapod meg, míg a kapcsolat felépül, utána valójában már nem tartozik hozzád, sőt az is lehet, hogy valaki más is megkapja.
    Ez már nálam is kibukott párszor, amikor beállítottam a távoli elérést routeren, illetve gépen is és az IP-vel sem a routert, sem pedig a gépet nem tudtam elérni, miután új IP-t kértem már megszűnt a probléma.
    Németeknél is kibukott már, mikor IP alapján azonosították be a torrenteseket és véletlenül másnak ment ki a csekk, aki ugyan úgy megkapta azt az IP-t. Persze nem egy helyen vannak, mert akkor címütközés lenne, mielőtt valaki leordítaná a fejem, hogy ez hülyeség. Neten is rá lehet keresni.

    Amúgy örülök, hogy sikerült az igénylés, remélem végre lelepleződik ez a mocskos banda. Majd esetleg egy képet lehet kérni a mérőeszközről? :D Gondolkodok én is az igénylésen, de tudnom kéne, hogy milyen, meg el tudnám-e helyezni.

    Lotus_Omega: Jó kis ellentmondás volt :D Ha nem lenne korlátozás, akkor 7,5 MB/s kellene tudnod töltened maximálisan, de a 7 MB/s mindenféleképpen el kellene tudnod érni, főleg ha speedtest-en megvan a 60-an..
    A lényeg, hogy olyan jó 12 Mbit/s-t lefölöznek tőled, legalább is valós letöltési sebesség esetén, speedtest esetében ugyan úgy hozza a kamu 60-at, elvégre valaminek örülni is kell.

    bucihost: A HDD nem sokat oszt. Nálam otthon kiviszi a Gigabites hálózat 3/4-ét stabilan, nehogy már akkor egy 20 megás tanyanetet ne tudni kihajtani, főleg hogy több géppel is próbáltam.
    A router meg nálam se okoz gondot, holott van benne IPS, ami szűri is a forgalmat és ennek ellenére ugyan annyival jön, bár torrentnél kicsit több idő míg eléri a maximumot, de utána tartja stabilan. Router nélkül meg ugyan úgy annyi van, mint routerrel (ami egyébként Gigabites), bár ez a routerrel korlátos, anélkül nem dolog is router függő.

    Ui.: Bocsi a regényért :DDD

    [ Szerkesztve ]

  • Lotus_Omega

    tag

    válasz Con Troll #1447 üzenetére

    Kiprobalom majd ebben az idoszakban (is).

    //Z390 AORUS MASTER//9900k@4.8//2x16GB BALLISTIX@3.5//RTX 4070TI//

  • Lotus_Omega

    tag

    válasz Alteran-IT #1448 üzenetére

    Azt a kulonbseget mar rafogom a barmire is. 6MB/s vagy 7.5 nemerdekel.
    De az emlitett 800kb/s az mar tenyleg botranyos.

    //Z390 AORUS MASTER//9900k@4.8//2x16GB BALLISTIX@3.5//RTX 4070TI//

Új hozzászólás Aktív témák