Új hozzászólás Aktív témák

  • [CsuCsu]

    őstag

    válasz looser #17497 üzenetére

    Eleg eros allitasaid vannak, az ketsegtelen. De az arkepzes sajnos nem ilyen egyszeru. A Giffen joszag nagyon ritka, es kabe nincs olyan vallalat, aki ezzel kalkulalna. Arat azert emelnek, mert az extra bevetel nagyobb, mint a kieso kereslet merteke. De ezt csak olyan vallalat tudja meglepni, amelyiknek van piaci ereje. A kraft fozdek kozul csak a legnagyobb hype fozdeknek van, de azok sem emelnek arat, mert azonnal bedolne a megbecsulesuk es elfordulnanak a rajongok. A tobbi kozott nagy verseny van es alacsony arressel dolgoznak.

    De kezdjuk az alapoknal. A magyar piacon az ujhullamos kraft lager es mezei pale ale az 500-700Ft-os kategoriaban jatszik, 1000 felett max import van. Abban igazad van, hogy az alapabb sorok eseten, mint a lager, a meretgazdasagossag miatt draga a kraft, illetve olcso a nagyuzemi. A nagyuzemek a vegletekig optimalizalt ellatasi lanccal es gyartassal rendelkeznek, olcsobban fernek hozza az alapanyagokhoz, es olcson fernek hozza a disztribuciohoz (hacsak nem egyenesen sajatjuk van). De nem csak ennyi, hiszen sok kraft fozde jobb minosegu malatat, komlot es elesztot hasznal, ami szinten megdobja a koltsegeket.

    A komolyabb sorok eseten meg nagyobbak a kulonbsegek. Ahogy mondod, nagyobb fozdek talan olcsobban ki tudnak hozni a top soroket, de nem hozzak, es nem is akarjak. En meg vagyok gyozodve rola, hogy a komplexebb soroket nem is lehet nagyuzemi keretek kozott minosegvesztes nelkul kesziteni, amit jol tudnak az iparagban is. Es nem hiszem azt sem, hogy joval olcsobban tudnak kihozni oket. Azok a sorok amiket jsk emlitett, pl Trillium vagy Tree House, sokkal tobb, jobb es nehezebben hozzaferheto alapanyagbol keszulnek, tobb odafigyelessel es komplexebb folyamatokkal. Peldaul ezek az IPA-k az USA-ban $6-8, az a 4000-5000Ft mire Magyarorszagra er a postakoltseg es a kereskedo haszna altal keletkezik. Es ez kulfoldi arszinvonal, semmi ertelme a magyar arakhoz hasonlitani. UK-ban is £6-8 egy top IPA, es elfogy mint a pinty.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák