Új hozzászólás Aktív témák

  • Z.É.T.

    őstag

    válasz Asbee #29121 üzenetére

    Se kedvem, se időm összeszedni a (kb 50-60) releváns szakcikkeket, tanulmányokat és tájékoztató jellegű infókat, de az USA - Kanada - Brit adatok alapján, a különböző kohorszok vizsgálatait követően 5-30% közé tehető a tünetmentes és enyhe tünetesek 4 hónapot meghaladó "long-covid" aránya, valamint ezen személyek >70%-a 8-9 hónap után sem javult érdemben. (néhány vizsgálat alapján sokaknak még romlott is 6 hónapot meghaladó időtartam után)
    Benyomásként az eddigieket fejben szétszálazva ezek alapján szoktam az 5-15%-ot emlegetni.

    A legtöbb adat covid után a britektől volt, a diagnózis és kezelési ajánlások reformját kettő nappal a módosítás előtt kaszálták el, elég nagy "balhé" is van belőle mind szakmai, mind a krónikussá váló betegek körében. (link lent) Saját vélemény: akkora a shitstorm, hogy egyszerűen nem vállalták a következményeket, egyszerűbb pszichiátriai esetekként kezelni őket.
    Közben a tudomány halad a maga lassúságával, talán néhány év múlva megértik, mi is történik és lesznek a mainál jobb, hatékonyabb terápiás lehetőségek.

    Az egész covidos sztoriból ezt a vonalat követem leginkább kismillió infó van ezekről, csak nagyjából mindenhol szőnyeg alá van söpörve, a média és az betegszervezetek számára sem prioritás jelenleg, így ezeket nem tolják az arcunkba napi szinten.
    Itthon pedig kizárólag a könnyen diagnosztizálható szervi problémákkal foglalkoznak orvosilag a poszt-covid klinikákon is, egy maréknyi eü-s - egy-két(!) orvos, több érintett beteg és néhány kutató - az, aki elindított egy várhatóan lassú és rögös folyamatot.

    Szóval, megítélés kérdése, de ha maga a járvány visszaszorul, a halálozási és súlyos tünetes kórházi kezelések aránya kezelhető szintre jut, akkor ez még vélhetően hosszú évekig gondot fog jelenteni.
    A fenti fejtegetésem alapjai mind publikusak, akit érdekel a téma és követi, tudja, hogy nem légbőlkapott, természetesen lehet relativizálni és rálegyinteni.

    Egy link, ami segít kicsit rálátni, milyen nehézkes és milyen érdekek mentén halad az ügy.
    A végére pedig egy screenshotot dobok, ez egy jellegzetessége az ilyen krónikus problémáknak, ami alapján úgy sejtem, hogy évtizedes, nemzedéki kérdéskörrel állunk szemben.

    (kivéve, ha ezt és a klímaválság kiteljesedését megelőzi egy fizikai háborús időszak, mert akkor ez eléggé tökmindegy lesz)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák