Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz Vladi #6170 üzenetére

    Ha azonos színűek a vezetékek a kötődobozokban és nem írod fel előre még szétkötés alkalmával vagy előtte mindegyikre hogy hova volt bekötve és minek a milyét látta el, simán véletlen rá tudsz kötni eredetileg földelő vezetőt valamelyik fázis kismegszakítóra.

    Sok helyen anno behúzták a piros színű vezetéket védőnek, aztán jött később egy villanyszerelő, nem volt nála csak piros színű vezeték, csinált egy átkötést az egyik dugalj számára mondjuk.
    Aztán 10 évvel később jön egy másik villanyász az meg csak a piros színt látja, azt nem hogy mit szerelt előtte a másik és simán ráköti a másik végét a védőföldre. A felfűzött dugalj hálózaton meg valahol csak felcserélődik a kettő...

    Ahogy a cikkben írják, mikor végzett a villanyász, akkor mindegyik dugaljat köteles leellenőrizni hogy nincs-e kint a fázis a földelő vezetőn.
    Mármint teljeskörű első felülvizsgálatot kéne csinálnia, de még ha azt el is lustálkodja, legalább ezt a dugaljanként 3 seces ellenőrzést nem szabadna...

    Ha Bp-n egy lakásban ilyen történik, az egész házat lekapcoslja az ELMŰ hálózatról, amíg valaki ki nem javítja és nem ad az egész épületről új felülvizsgálati jegyzőkönyvet.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák