Új hozzászólás Aktív témák

  • djsixty

    csendes tag

    Sziasztok!

    "Újra"kezdőként szeretnék egy-két dologban tanácsot kérni. Gyerek koromban volt egy egyszerű 20 literes akváriumom, de akkoriban nem igazán tudtuk úgy megoldani az elhelyezését, hogy mozgássérült kerekesszékesként én is megfelelően hozzáférjek, így leginkább csak nézegettem és etettem a halakat. :D
    Nemrég ismét belevágtam, saját lakásban, saját akváriummal, saját elképzelésekkel. :)
    Egy alacsonyabbra épített akvárium szekrényen van, hogy kerekesszékből is tudjam karbantartani. Mindent a saját két kezemmel raktam össze. :N Egy Tetra AquaArt LED 30L [link] akvárium van rajta, EHEIM Pickup 60 szűrővel [link] , Tetra HT-75 fűtővel.. ...benne pedig egyelőre egy-két kerámia díszen kívül egy kisebb Cryptocoryne wendtii ’green’ (ami lassan 3 hete rendben van, nem sárgul, nem hullanak a levelei :) ) , két "nyugodt", "békés", """nem harcias""" :DD serpalazac, ill. egy sisak- és egy hagymacsiga.

    A csigák négyen voltak, miután egy komolyabb zöld alga hullám után sikerült nagyjából megfelelően belőni a világítás időtartamát és általánosan kezelhető szintre csökkent a probléma, csigákhoz képest is elkezdtek belassulni, aztán nem igazán mozogni, aztán napokig egyáltalán nem mozdulni. Ez még nem is lenne baj, viszont egyik nap az egyiket az akvárium alján találtam, háton fekve "napozott" az 5W-os LED fényfürdőben :DD , félig kinyílva, mozdulatlanul. 1-2 napig hagytam, majd mivel továbbra is ugyanebben a pozícióban volt, kiraktam kis műanyag akváriumba. Több mint 1 hét teljes mozdulatlanság után meggyászoltam szegényt. Kb. 2 hétre rá ugyanezekkel a tünetekkel egy újabb csiga távozott az élők sorából. Ennél pont szemtanúja voltam, amikor szegény félig kilógott a házából, majd "lefolyt" az üvegről és a talajra hullva úgy is maradt.
    Szerintetek is attól lehetett, hogy halálra zabálták magukat? Van még kettő, azok még mozognak, de sok mindent nem csinálnak, nem érzik úgy hogy ösztönösen algát kellene keresni és enni... :D ...hagyjam őket, amíg még mozognak, vagy váljak meg tőlük?

    Természetesen a heti 1/3 vízcsere megvan, a halaknak semmi bajuk. :) Alga is kevés van, kezelhető (...vagy még annyi se lenne, ha a csigák tennék a dolgukat... :D )

Új hozzászólás Aktív témák