Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz Busterftw #59816 üzenetére

    Az AMD azért elég sok kapacitást lekötött a TSMC-nél. Gyakorlatilag 5 nm-en nekik van a legtöbb jelenleg. És csak a GPU-kra felhasznált 5 nm-es kapacitásuk is nagyobb, mint amennyit az NV lekötött. Igaz az 5 nm-es kapacitásuk nagyobb része a CPU-ra megy el.

    Azt nehéz megmondani, hogy mennyire tervezték így, mert a Xilinx is lekötött egy csomó 5 nm-es kapacitást, de időközben úgy döntöttek még a felvásárlás közben, hogy nem használják fel. Viszont kötbér helyett átkerült a szerződés az AMD-hez, így a Xilinx fel nem használt 5 nm-es kapacitását az AMD elvitte, ami megfelelt a TSMC-nek, mert nekik is jobb az állandóan fizető ügyfél, mint az egyszeri kötbér. Emiatt lett az AMD az 5 nm-es kapacitás tekintetében a legnagyobb megrendelője a TSMC-nek.

    Az 5 nm-es GPU-k pusztán a wafer extrém magas ára miatt nem lehetnek piacszerző megoldások. Egyszerűen borzalmasan drága gyártani őket. Az AMD piacszerzésre a Navi 33-at szánja, aminél maradtak 6 nm-en. És tulajdonképpen a 6/7 nm-es kapacitást nem mondták le, amit már nem gyártanak ott, azt mind a Navi 33-ra fordítják. Még a Xilinx egyes lekötött kapacitásait is.

    A bányakor az AMD szándékosan nem emelte meg nagyon a gyártókapacitást. Ha megtették volna, akkor nekik is 4-5 milliárd dollár értékű árú állna a raktárban, ahogy az NV-nek. Az AMD a Navi 21-et az elmúlt évben leírta. Az összeset. Emiatt a gyártók szabadon tudják szállítani a Navi 31-et. Azt nem tudni, hogy a Navi 22-vel mi lesz. Valószínűleg idén azokat is leírják. Az NV is kénytelen lesz leírni a raktárkészletet, csak nekik nem százmilliós tételekről van szó, hanem minimum 4 milliárdról. De ahhoz, hogy a gyártók elkezdjék szabadon szállítani az Adát, muszáj kompenzálni őket.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák