Új hozzászólás Aktív témák

  • GeryFlash

    veterán

    válasz S_x96x_S #60400 üzenetére

    ,,3.) A piaci részesedés a döntő .. hogy a csökkenő kereslet ellenére is tudja-e az AMD növelni a részesedését 2023 végére, és szerintem +1 - +5% növelni fogja .."

    Azert erre ne vegyel merget. Az latszik, hogy minimalis elmzodulas volt 2022 Q4-ben, az Intel veszitett es az Nvidia AMD nyert egy kicsit. De nuanszok, raadasul az Nvidia-AMD tekintetben az AMD minimalisat, de megint csokkent. 2023-ban jon az AMD-tol Navi 33, Inteltol Alchemist+ es az Nvidiatol a kisebb 4000-es kartyak. Valszeg 4070/4060Ti/4060 overall megint sokkal keresettebb lesz mint a Navi 33, az olcso szegmensben (7500XT/7600) lehetne keresni valoja, ott minden attol fugg hogy az Intel rancfelvarras mennyire lesz jo ar/ertek arany. Perf/wattban valoszinuleg sehol nem lesz a Navi 33-tol, de ha arban joval alajuk mennek az AMD-nek akkor nem lesz a Navi 33 se sikeres.

    Egyebkent nem hiszem hogy market sharet akarna barmelyik ceg (talan az Intelnek tapaszlatal gyujtesbol), mindenkinek a nap vegen az szamit hogy mennyi profitot termelt a termek. Sokkal inkabb vesztenene az AMD 0.5% market sharet de a jelenleginel ketszer nagyobb keresletnel.

    Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?

  • Petykemano

    veterán

    válasz S_x96x_S #60400 üzenetére

    1.) A Lisa Su féle "under-shipping" GPU cards -et sokan félreértették,
    az csak annyiról szól, hogy a készletek az AMD vagy a nagyker raktáraiban legyenek.
    de még az is úgy lett megfogalmazva, hogy januártól egyre csökkenő mértékben várható "under-shipping".

    Szerintem is sokan félreértették
    - jóhiszeműen - hiszen a cégek nem gonoszak, vagy rosszindulatúak
    - vagy legalábbis a vélt vagy valós rosszhiszeműséget (=a cégek gátlástalanul nyerészkedni igyekeznek, amely gátlástalan nyerészkedési vágynak semmi más nem tarthat ellen, mint más - konkurens - cégek gátlástalan nyerészkedési vágya => ezt hívjuk versenynek) ellenpontozva

    Tehát szerintem az történt, hogy felmérték, hogy milyen áron mennyi kártya fogy és milyen áron milyen margó vagy profit realizálható.
    Szerintem az AMD (és persze nyilván más cégek is, csak piacvezető cégek esetén ez kevésbé szemet szúró) nem részesedésre és még csak nem is profit volumenre hajt, hanem margóra. Mit jelent, hogy arra hajt? Bár a cég egy végtelen növekedésre vágyó személyiségként jelenik meg a piacon (lásd még: jogi személyiség), amelynek az emberek csupán alkotórészei, de valójában jól meghatározott, számszerűsített célok elérése érdekében működik. A részvényes természetesen a részvény értékének növelésében és az osztalékban érdekelt. Utóbbi a profit volumenből származik, de az AMD esetén emlékeim szerint nem nagyon volt még mostanában sem vastag oszalék, ha volt egyáltalán. (következésképpen mint cél marad a részvényérték) a részvényértéket pedig leginkább a tőzsdei közhangulat határozza meg nagyjából az alapján, hogy mit gondol a tőzsde a cégről, a cég jövőjéről, kilátásairól, eredményességéről, sokk-tűrő képességéről, stb.

    Ebben tőzsdei percepcióban pedig szerintem fontosabb szempont a margó, mint amennyire tűnik. Az tud magas margóval dolgozni, aki valami igazán egyedit állít elő, amiben nincs versenytársa. A magas margó egyben egy komoly puffert is jelent, hiszen aki magas margóval dolgozik és megcsúszik az árakban, még mindig komoly tartalékkal rendelkezhet profitabilitás terén, mint az, aki vékony margóval dolgozik. HA ugyanazt a profit volument el lehet érni magas margóval és kis értékesítési volumennel, mint amit alacsony margóval, szélesebb körben terített nagy termékvolumennel, akkor előbbi sokkal nagyobb működési biztonságot jelent.

    A célokat a tulajdonosi kör nyilván azzal tudja lefektetni, hogy a tisztségviselők teljesítmény-monitoring-jutalmazási rendszerét ahhoz kötik. Az AMD esetén a célok eléggé nyilvánvalóan nem a kliens/konzumer piaci részesedés szerzés és/vagy a profit abszolút volumenének növelése, hanem a margó növelése. Nem véletlenül mondta Lisa Su, hogy az AMD nem lesz többé az olcsó alternatív.
    Persze azt nem tudjuk, hogy a teljesítmény-monitoring rendszer van-e úgy kialakítva, hogy a margó emelkedését jutalmazzák-e, vagy ez a jelenlegi vezetés belső attitűdje is. Talán mindkettő, de nem is különösebben érdekes, mert a lényeg, hogy a cég, mint a piacon megjelenő személyiség eszerint az attitűd szerint cselekszik.
    Röviden: Szerintem margót és nem profitot maximalizál.

    Ezt azért érdemes így kimondani, mert anélkül megmagyarázza, hogy miért nem próbál az AMD piaci részesedést szerezni, hogy bele kellene menni abba a kérdésbe, hogy vajon ki milyen költséggel dolgozik és mennyivel alacsonyabb ár mellett mennyivel lehetne nagyobb az értékesítési volumen és az kompenzálná-e az elengedett margót a profit volumenében.
    (Itt csak annyit megjegyzést tennék, hogy ugye 6%-os piaci részesedésből pedig lenne hová)

    Visszatérve az eredeti "under-shipping" kérdésre
    Az AMD-nek és az Nvidiának is nyilvánvalóan volt valamekkora készlete, amelyen túladhattak volna alacsonyabb áron, gyorsabban is, mint ahogy az történt.
    Nyilván megvannak náluk az adatok, hogy milyen áron, milyen teljesítményű GPU-ból mennyi fogyna. És nyilván azzal is kell kalkulálni, hogy egy ma megvásárolt GPU meddig elégít ki egy játékost - vagyis ha ma elárasztják a piacit olcsó GPU-val, akkor az mekkora keresletcsökkenést eredmény a rövidtávon a jövőben.

    Q4-ben 266milliós 16%-os működési nyeresége volt a gaming szegmensnek, mindezt úgy, hogy az állítólagosan vékony margójú konzol chipek váltak dominánnsá az eladások terén. Egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy szörnyű veszteségeket halmoztak volna el, miközben kétségbeesetten próbáltak megszabadulni a készletektől.

    Valószínűleg az történhetett, hogy a fenti adatokból kiszámolták, hogy ha X% margót szeretnének elérni, akkor ahhoz milyen áron kell árulni a GPU-kat úgy, hogy a készletek az ismert keresleti adatok alapján Y hónap alatt azért elfogyjanak.
    Alacsonyabb áron persze hamarabb elfogyna, elképzelhető, hogy ugyanakkora profitot eredményezne, de alacsonyabb margóval. Minek? Magasabb árral dolgozva a profit így is megvan, a margó is magas és a kereslet is stabilan megmarad. Az új wafermegrendeléseket pedig le lehet mondani, el lehet halasztani.

    (Egészen addig lehet így gondolkodni, amíg valaki be nem lép a piacra és el nem kezdi kiszolgálni azokat, akik kiárazódtak)

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • Busterftw

    veterán

    válasz S_x96x_S #60400 üzenetére

    "1. A Lisa Su féle "under-shipping" GPU cards -et sokan félreértették,"
    Nem ertettuk felre, mert ennek nincs koze a kapacitashoz, teljesen mas dolog.
    En arrol beszeltem, hogy az AMD (tobbek kozott) visszavagott a TSMC rendelesen.

    "AMD, on the other hand, revised its orders for 7nm and 6nm wafers, reportedly lowering the amounts by around 20,000. This applies to shipments in the fourth quarter of 2022 and in the first quarter of 2023."
    Ezek utan tovabbra is kerdezem, hogy mikeppen dolgozik a kapacitas, volumen novelesen az AMD, ahogy te azt allitod?
    Megegyszer, ez nem eszleles es ertes kerdese, az AMD konkretan, tenyszeruen, objektivan, merhetoen, bizonyithatoan nem tett erte, hanem epp ellene.

    "Most márciusban ahogy az RDNA3 gyártása kezd felfutni,
    - az AMD akciózik ( bundle: The Last of Us Part I )
    - az árak egy picit csökkentek ..
    - az RDNA2 RT teljesítményét javítottak
    - jön a mobil RDNA3 ( 7600S )
    - dolgoznak az RDNA4-en"

    Ezen pontok kozul egyiksem mutat arra, hogy a kapacitast novelnek/noveltek volna.

    "Mert az RDNA3 részben már 5nm-en készül. "
    Az 5nm-en nem vagtak, de nem tudjuk mondjuk a tavalyihoz (vagy 6/7nmhez) kepest mennyit foglaltak le mennyisegben?
    A crypto bedolese es a PC piac alakulasa miatt valoszinuleg a GPU wafer szama nem kiemelkedo 5nm sem.

    Illetve visszaterve oda, hogy ez egy altalanos problema ami visszanyulik tobb generaciora.
    A GPU reszleg es a rendelesek osszessegeben nem voltak fokuszban, mert inkabb Epyc/Ryzen volt/az a prioritas.
    Ezt ereztek meg a gamerek is, itt a forumban is tobbszor elhangzott ez, ezz latszik meg a market share-n.

    Azon kivul, hogy "jon az RDNA4", nem latom mi mason dolgoznanak azert, hogy a volumen es igy a market share valtozzon.
    Persze ez mindig is egy tol-ig % volt, de az utobbi negyedevek elegge lehangoloak.
    Ehhez meg jott az Intel, ami also/kozepkategorival ugyan de kinal eleg jo alternativat, mindezt egy elso genes lineuppal.

    [ Szerkesztve ]

  • Yany

    addikt

    válasz Petykemano #60402 üzenetére

    Hát azt ugye láttuk már, milyen jól is végződött, amikor részvényesek közvetlen és rövidlátó módon történő kiszolgálása a cél az innováció helyett. Ld. Intel többéves teperése a Ryzenek megjelenését követően. Amikor már nem arról szólnak a hírek, hogy egy cég hogyan fejleszt a köv. generációra, hanem hogyan maxolja ki a profitot, akkor el is indult a lejtőn.

    Építs kötélhidat  -  https://u3d.as/3078

  • S_x96x_S

    őstag

    válasz Busterftw #60403 üzenetére

    > Megegyszer, ez nem eszleles es ertes kerdese, az AMD konkretan,
    > tenyszeruen, objektivan, merhetoen, bizonyithatoan nem tett erte, hanem epp ellene.

    akkor tényszerűen:

    1.) 1 évvel ezelőtt ( 2022 február )
    A crypto hype csúcsán az AMD lefoglalt rengeteg kapacitást a TSMC-től, abban reménykedve, hogy ez majd folytatódik. pedig már akkor is voltak aggasztó jelek.

    LisaSU ( 2022 )
    AMD confirms RDNA 3 GPUs this year and is spending big to 'to satisfy the demand out there'
    https://www.pcgamer.com/amd-rdna-3-2022-increased-supply/

    "We've made significant investments in wafer capacity, :K as well as substrate capacity :K and back-end capacity. :K "
    ".... The continued rise in GPU-based cryptocurrency mining, principally using ethereum, has been one of the biggest contributors to the incredible demand for graphics cards, and that likely scares both AMD and Nvidia. ""

    2.) 2022 nyara ..
    Az AMD menedzsmentet felébreszti a valóság .. és korrigálnak.
    ( ~ visszavágják a korábbi túlzó megrendeléseket )
    "AMD, on the other hand, revised its orders ..." persze ez az egész cégcsoportra vonatkozik nem csak a GPU-ra.

    Amúgy a szerver ( EPYC Genoa ) megrendelések is bezuhantak.
    " AMD has cut down its wafer supply of 5nm Genoa CPUs to just 30,000 units for the second quarter of 2023. The reason isn't because of a poor reception of Genoa CPUs but instead due to poor conditions and less demand within the entire server segment. " ( wccftech )

    3.) 2023 március: Jelenleg nincs GPU ellátási probléma az AMD felől ..
    nem nagyon látni, hogy AMD GPU-s kártyákat MSRP áron felül árusítanának.

    Te most látsz ellátási problémát, ami kapacitáshiányra utalna?

    Amúgy a GPU kereslet és az árak zuhannak ..
    GPU Prices 2023: February Update ; "Demand and prices for GPUs appears to be falling"
    És a GPU eladások 20 éves mélyponton vannak .. " discrete GPU sales hit a 20-year low, "

    És egy bónusz mesepélda, hátha így érthetőbb:

    Egyszer volt egy tündér, aki varázserejével egy új cégnek, az AMD-nek adott végtelenül sok varázserőt. Az AMD azt hitte, hogy rengeteg varázserőre lesz szüksége, hogy minden varázslatát elvégezze, ezért lefoglalta az összes tündér varázserőt a Tündér Manufaktúrából (TSMC).
    Azonban az AMD túlbecsülte varázslatai iránti keresletet, és a tündérek varázserői kezdtek halmozódni a raktárban. Végül az AMD rájött, hogy nem is volt szüksége annyi varázserőre, amennyit először gondolt, ezért visszaadta a jövőbeli felesleges varázserőket a TSMC-nek.
    Bár az AMD látszólag csökkentette a varázserő-kapacitását, valójában csak korrigálta a korábbi túlbecsülését, és ugyanannyi varázserője maradt, mint amennyi szükséges volt.

    :R

    [ Szerkesztve ]

    Mottó: "A verseny jó!"

  • paprobert

    senior tag

    válasz S_x96x_S #60405 üzenetére

    Túlságosan részletekbe menően nem arról beszélsz, amiről kellene.

    Csökkentette = nem a részesedésre megy.

    640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

  • Busterftw

    veterán

    válasz S_x96x_S #60405 üzenetére

    "is spending big to 'to satisfy the demand out there'
    Trukkos megfogalmazas az RDNA3 mellett, csak ugye ez 2022 februar, tehat eppen arrol a 6/7nm kapacitasrol van szo, amit kesobb 2022 nyaran csokkentettek.

    Egyszeruen folyamatos logikai bukfencekbe futsz es terelsz.
    Tehat ha >>"de legalább dolgoznak rajta .." akkor miert relevans, hogy 2022 Q1ben meg nagy volt a megrendeles? Az a megrendeles, amit kesobb csokkentettek?
    Pont, hogy nem dolgoznak rajta, hiszen 2022 nyaran nem tartottak meg a volument/kapacitast, hanem szepen csokkentettek, ami a Q4-2022/Q1-2023 vonatkozott.

    Az AMD itt waferre csak azt mondja 2022 Q1-ben, hogy dolgozunk a hianyon, a supply chainben dolgozunk hogy legyen eleg material.
    Viszont ezt csokkentettek, ahelyett hogy tovabbra is "dolgoztak volna rajta" (figyeld a multidot) es noveltek.

    "Te most látsz ellátási problémát, ami kapacitáshiányra utalna?"
    Nem az ellatasi problemarol volt szo es kapacitas hianyrol, hanem arrol, hogy szerinted az AMD dolgozik a GPU kapacitas novelesen, mikozben:
    -csokkentettek rajta tavaly (6/7nm)
    - Q2 2022 szallitasi szamok utan az RDNA3-ra nem rendeltek be tobb millio darabot amugy sem.

    Ha a szamokat nezzuk Q4-re, 7.4 millio VGA volt, ez 9% market share-rel szamolva kb 600k kartya, mikozben az RDNA3 utolso honapban jelent meg.
    Tehat ujra, pont azt a supply-t csokkentette az AMD tavaly nyaron, ami piacon volt (rdna2)
    Igy dolgozott rajta az AMD.

    A market share 24%-rol 9%-ra csokkent ekozben, illetve kb feleannyi GPU-t szallitott az Nvidia/AMD. A Q1 2023 meglatjuk hogy alakul, abba mar benne lesz az RDNA3 is.

  • Petykemano

    veterán

    válasz Busterftw #60407 üzenetére

    Szerintem könnyen belátható a szóbanforgó probléma, ha elkezdjük elemezni a paramétereket.

    Szerintem akik az "undershipping" kifejezést csupán egy piaci folyamatokat lekövető korrekciós (reakciós) eseményként értelmezik ott tévednek, hogy úgy képzelik, hogy a fennálló mindenkori kereslet és a mindenkori kínálat szabályozza az egyébként teljesen szabadon lebegő árat. Ebből az elgondolásból ugye az következne, hogy ha a polcokról nem ürül le a termék, akkor nincs túlkereslet (ellátási probléma, kapacitáshiány) és ha nem roskadoznak a polcok az termékektől, akkor túlkínálat sincs, akkor a cég épp jól csinálja ezt a kapacitás-menedzsment dolgot.

    Arról feledkeznek meg, hogy szerintem az AMD lényegesen több információval (modellel) rendelkezik a keresletre nézve és lényegesen nagyobb befolyással rendelkezik az árazásra is.
    Tehát a folyamat nem úgy zajlik, hogy hát biztos van valami kereslet és ha kevés a termék, akkor felárazódik, ha túl sok, akkor le, egyébiránt az ár pedig valami adottság és ha emellett az ár melletti keresletnek megfelelőt tudunk szállítani, akkor vagyunk a profitmaximumon, mert ha kevesebbet szállítunk, akkor eladástól esünk el, ha meg többet, akkor csak feleslegesen halmozzuk a készletet.

    A kulcskifejezés itt volt: az ár nem egy piaci adottság, ami adott piaci környezetben determinál egy keresletet és amihez a cégnek igazítania kell a kínálatát. Az árat maga a cég határozza meg, ezzel pedig maga állítja be a termékeire vonatkozó keresleti szintet.
    Jójójó, persze természetesen nincs teljesen szabad keze. A keresletet nyilvánvalóan egyéb piaci körülmények is - pl recesszió - befolyásolhatja, valamint értelemszerűen oda kell figyelnie a termék előállítási költségére is. Ez ugyanakkor nem jelent egy kemény határt. Lehet előállítási/bekerülési ár alatt is értékesíteni valamit.

    Mindenesetre mivel az AMD-nek van mozgástere a termékeinek árának meghatározásában, ezért valójában arra is hatást tud gyakorolni, hogy mekkora lesz a kereslet, amit aztán a termék leszállításával kielégíthet.
    Persze nem állítom, hogy ez valami lineáris függvény volna. Nekem biztosan nincs elég információm, hogy meg tudjam mondani, hogy 10-20-30-50%-kal alacsonyabb árak mellett a kurrens piaci helyzetben és a GPU piac jelenlegi "telítődöttsége" (vagy kiéhezettsége) mellett ez mekkora volumen növekedést jelentene. Talán az elmúlt 10-15 év sales volumen adataiból és árszintjéből lehetne valamit kikövetkeztetni.
    Azért sem lineáris, mert a volumen nőhet amiatt, hogy az alacsonyabb árszinvonalon nagyobb a TAM (mármint darabra többen vásárolnának) és nőhet amiatt is, ha az alacsonyabb árral sikerül az Nvidiától vásárlókat elhódítani. (nyilván ez a kérdés sem egyszerű, már eleve az nem teljesen tiszta, hogy mekkora rész jön DIY és mekkora OEM, mekkora Notebook eladásból és persze számolni kellhet azzal is, hogy ha az Nvidia le tudja követni az árcsökkentést, akkor az elhódítás nem lesz sikeres)

    Abban mindenesetre biztosak lehetünk, hogy az AMD nem a piaci részesedés maximalizálására, vagy növekedésére, de szerintem még csak nem is a profit maximalizálására, hanem a margó maximalizálására törekedhetetett

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • S_x96x_S

    őstag

    válasz Busterftw #60407 üzenetére

    > Nem az ellatasi problemarol volt szo es kapacitas hianyrol,

    Miért is nem?
    Mert az eredeti megjegyzésed alapján én úgy értelmeztem
    és szerintem maradjunk annál a kontextusnál,

    > "AMD meg cseszik kapacitast novelni evek ota" ( #60382Busterftw )
    > "Pont, hogy nem dolgoznak rajta, " ( #60407Busterftw )

    Erre csak jó cáfolat amit beidéztem:

    LisaSu: "We've made significant investments in wafer capacity, as well as substrate capacity and back-end capacity."

    A felesleges ( kihasználatlan ) kapacitásnak is van költsége.
    Feltételezem, hogy nem a felesleges kapacitás növelését forszírozod, vagy mégis ?

    Ha csak a lemondásokat látod és a megrendeléseket (3nm,5nm) nem, akkor honnan tudod,
    hogy 2020-hoz képest csökkent a kapacitás? van erre valami forrásod?

    Ha nem dolgoznának a kapacitáson, akkor a befektetők már régen kirugták volna a teljes menedzsmentet.

    > "Bar ahhoz jo kartya is kellene, jobb arazzassal, hogy tobb fogyjon." ( #60382Busterftw )

    vedd úgy hogy ezzel is kapcsolatos amit irtam:
    "Most márciusban ahogy az RDNA3 gyártása kezd felfutni,
    - az AMD akciózik ( bundle: The Last of Us Part I )
    - az árak egy picit csökkentek ..
    - az RDNA2 RT teljesítményét javítottak
    - jön a mobil RDNA3 ( 7600S )
    - dolgoznak az RDNA4-en"

    És az RDNA3-as chipletes technológia a jobb waferkihasználásról is szól.
    Ugyanannyi wafferből több GPU-t lehet előállítani és ezzel nő a gyártási kapacitás.

    Mottó: "A verseny jó!"

  • paprobert

    senior tag

    válasz Petykemano #60408 üzenetére

    +1

    Egyébként ez a kevés darabos, max marginos stratégia még működhetne is, ha az AMD vitte volna a performance crown-t.
    Valami hasonlót csinált a Tesla tizenéve a roadster-rel. Nem olcsó, nem tömegtermék, de a legjobban gyorsul.

    De így se darabszám nincs, se prémium termék, se jó hírnév.

    [ Szerkesztve ]

    640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

  • Busterftw

    veterán

    válasz S_x96x_S #60409 üzenetére

    Kapcitasrol volt szo, nem annak hianyarol, hiszen nincs hiany.
    Erre te azt mondtad, dolgoznak rajta. RDNA3 szamaid nincsenek, a Q4 2022-Q1-2023re vonatkozo 6nm/7nm pedig bizonyithatoan csokkentettek.

    Ahogy irtam a crypto borulasa es Q2 szamok utan biztos nem rendeltek be annyit RDNA3-bol.
    Tehat hol a bizonyitekod arra vonatkozoan, hogy dolgoznak rajta? (ha csak nem ugy ertetted, hogy dolgoznak ellene)

    "LisaSu: "We've made significant investments in wafer capacity, as well as substrate capacity and back-end capacity."
    Igen, nyilatkozta ezt Q1 2022-ben, aztan Q2-ben meg szepen csokkentettek.
    Ez mit cafol?

    "Feltételezem, hogy nem a felesleges kapacitás növelését forszírozod, vagy mégis ? "
    Az forszirozom, hogy szerinted dolgoznak a kapacitas novelesen, de erre nincs semmi bizonyitekod, illetve a mostani Q1-re is vonatkozo ellenpelda van. (csokkentes)

    "akkor honnan tudod, hogy 2020-hoz képest csökkent a kapacitás?"
    Hogy jon ide 2020?
    De amugy nezd meg a szallitasi mutatokat es a market sharet, egyertelmu, hogy nem rendelnek be annyit, mint mikor crypto boom volt es 1,9-3,4 millio AMD kartya ment el egy negyedevben vs 600ezer-1 millio.
    Az pedig egyertelmu es kibeszelt teny volt, hogy valoszinuleg nincs/nem volt nagy, beragadt AMD raktarkeszlet.

    "Ha nem dolgoznának a kapacitáson, akkor a befektetők már régen kirugták volna a teljes menedzsmentet."
    Kapacitas van, hiszen nincs hiany, csak azt Epyc-re es Ryzenre koltik.

    "vedd úgy hogy ezzel is kapcsolatos amit irtam:
    "Ugyanannyi wafferből több GPU-t lehet előállítani és ezzel nő a gyártási kapacitás."
    Megegyszer, irrelevans, ha a kapacitas kis reszet koltik el GPU-ra.
    Ezen nem dolgoznak, ahogy te allitod.

    Megnezzuk a Q1-et majd, de ott csak csucs SKU volt piacon, meg az RDNA2, amit tavaly nyaron megvagtak.

  • HSM

    félisten

    válasz Petykemano #60408 üzenetére

    Szerintem egy változó még ide kívánkozik. Mégpedig a kockázat. Ha olyan mennyiséget gyártanak, ami előbb veszíti el az értékét, mint ahogy eladták volna, akkor csak a veszteségeket növelték a gyártással. Még mindig szállingóznak pl. Navi21 kártyák újak extra akciósan kiskerben, ami pont jó időzítésre/legyártott mennyiségekre utal a 7900XT árcsökkentésével és az elvileg hamarosan a helyére érkező Navi32-vel. :K

  • Petykemano

    veterán

    válasz HSM #60412 üzenetére

    > kockázat

    Ez így van.
    Az azt megelőző posztban így fogalmaztam:
    "HA ugyanazt a profit volument el lehet érni magas margóval és kis értékesítési volumennel, mint amit alacsony margóval, szélesebb körben terített nagy termékvolumennel, akkor előbbi sokkal nagyobb működési biztonságot jelent."

    De igazad van, hogy ezen túlmenően, hogy ha nagyobb mennyiséget gyártasz kisebb margóval nagyobb összprofit volumen reményében (mármint itt persze nem reménykedés, hanem kalkuláció van) akkor az nagyobb kockázatot, kitettséget jelent váratlan események vonatkozásában.

    Az AMD-t szokás manapság meglehetősen kockázatkerülő magatartással jellemezni. Legalábbis sokan azzal magyarázzák az OEM térhódítás elmaradását, hogy az AMD szinte semmilyen manővert nem vállalt, amiben benne volt az a kockázat, hogy rajtuk marad egy nagyobb tétel valamilyen termékből (vagy waferből), mert nem sikerül a pályázat, vagy a partner visszadobja.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • HSM

    félisten

    válasz Petykemano #60413 üzenetére

    "Az AMD-t szokás manapság meglehetősen kockázatkerülő magatartással jellemezni."
    Meg tudom érteni őket, azok után, milyen merészet húztak a Bulldozer architektúrával és a gyártástechnoplógiájával, és az már csak történelem, hogy mennyire megégették vele magukat. Illetve arról is voltak pletykák, hogy valamelyik bányász-hullámban jó nagy adag , ha jól emlékszem Hawaii csipet gyártottak, amit utána a bánya beomlása után alig tudtak eladni...

    De lehetne említeni a zöld gyártót is, ahol jelenleg is messziről is jól látható kupac Ampere kártyán ülhetnek, hogy már lassan végtelenbe nyújtóan vezetik be az Ada termékcsaládot...

    [ Szerkesztve ]

  • S_x96x_S

    őstag

    válasz Busterftw #60411 üzenetére

    azt irtad, hogy több éve nem csinál semmit se.
    > "AMD meg cseszik kapacitast novelni evek ota" ( #60382Busterftw )

    dolgoznak rajta ... az AMD:
    - az utóbbi évben elindította az N5 -ös gyártást.
    - és még annó lefoglalta az N5/N3-ast is..
    - és most mondogatja vissza az N7-et, mert gyorsítja az átállást ..

    > Erre te azt mondtad, dolgoznak rajta. RDNA3 szamaid nincsenek,
    > a Q4 2022-Q1-2023re vonatkozo 6nm/7nm pedig bizonyithatoan csokkentettek.

    íme:
    N5-ös gyártás és RDNA3 számaim 1 évvel ezelőtt: 0% vagy 0 db.
    most meg bőven nulla felett van.
    És ha így nézzük a NULLA helyett már VÉGTELEN a növekedés ;]

    És az N3-ason is dolgoznak már ..
    (nem csak a TSMC, hanem az AMD-is, ..
    a szokásos tesztelgetés és fejlesztés már régen megy .. )

    és az N3 / (RDNA4 ?) részarány jelenleg : 0% és 0db.
    1-2 év múlva szintén VÉGTELEN növekedést észlelhetünk.

    És amikor bejelentették, hogy lemondanak sok N7-es kapacitást,
    egyidőben deklarálták a 3nm -es roadmap-et is.
    és a TSMC is annyira szeretné, hogy az N3-as átállás korábban megtörténjen, (2023H2) hogy még árcsökkentésre is hajlandó.

    vagyis az én értelmezésemben dolgoznak rajta
    .. és mennyiség helyett a minőségre mennek rá ..
    .. csökkentik az N7-et és növelik az N3/N5-öt ..

    A Datacenter GPU is teljesen kilőtt, az MI300 -at 13 chipletből rakták össze ..

    Én látom, hogy dolgoznak rajta, 2-3 év múlva meglátjuk hogy ez mire elég ...

    Mert most a Direct GPU piac: 26 millió-ról 13 millióra esett vissza, a raktárak tele vannak;
    mi értelme fenntartani a korábbi 7nm-es kapacitást?
    Át kell állni minél hamarabb 5nm-re és az Átálláson jól láthatóan dolgoznak is ..

    Mottó: "A verseny jó!"

  • b.

    félisten

    válasz S_x96x_S #60415 üzenetére

    JPR adatait az utóbbi idők hatalmas tévedései alapján, ha más nincs jó ez is alapján érdemes kezelni. lásd Intel eladások és Nvidia AIB árrés becslése...

    [ Szerkesztve ]

    "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

  • S_x96x_S

    őstag

    GDDR7: PAM3 Encoding for Up to 36 Gbps/pin
    ( 2024 ? next gen AMD GPU ? )

    " In general, GDDR7 promises higher performance than GDDR6 as well as lower power consumption and implementation costs than GDDR6X."

    "While GDDR7 promises major performance increases without major increases of power consumption, perhaps the biggest question from technical audiences is when the new type of memory is set to become available. Absent a hard commitment from JEDEC, there isn't a specific timeframe to expect GDDR7 to be released. But given the work involved and the release of a verification system from Cadence, it would not be unreasonable to expect GDDR7 to enter the scene along with next generation of GPUs from AMD and NVIDIA. Keeping in mind that these two companies tend to introduce new GPU architectures in a roughly two-year cadence, that would mean we start seeing GDDR7 show up on devices later on in 2024.
    Of course, given that there are so many AI and HPC companies working on bandwidth hungry products these days, it is possible that one or two of them release solutions relying on GDDR7 memory sooner. But mass adoption of GDDR7 will almost certainly coincide with the ramp of AMD's and NVIDIA's next-generation graphics boards."
    (via Anandtech )

    Mottó: "A verseny jó!"

  • b.

    félisten

    válasz S_x96x_S #60418 üzenetére

    Es miért nem lépnek PAM-4 re? :F
    GDDR6X már most is tudja.

    "A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

  • Petykemano

    veterán

    válasz HSM #60414 üzenetére

    Nem mondtam, hogy indokolatlan az óvatosság
    Csak azt, hogy a cégek tudatosan és nagy befolyással kontrolálják a kereslet-kínálat törvényének nevezett jelenségnek azt a részét, amit a kereslet visszaesésével vagy túlkínálattal szoktak jellemezni.

    Ahelyett, hogy kiszolgáltatnák magukat ennek a gazdasági törvényszerűségnek és engednék a piac szabályai szerint a lebegő árat bezuhanni a kereslet visszaesésének következtében, inkább hajlandók és képesek kooperálva meghatározni egy árszintet, amelyen a tervezettnél időben jobban elnyújtva, de nagyobb margót elérve képesek meglevő készleteiken túladni, amelyen hosszabb ideig is hajlandók kotlani.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • Petykemano

    veterán

    Tsmc kapacitás kihasználtság

    "The 7nm family, which has suffered the most severe decline, has a capacity utilization rate of less than 90% by the end of the third quarter of 2022, and has fallen to 60% in November under the impact of multiple customers such as MediaTek and Advanced Micro Devices (AMD). , In the first quarter of 2023, it will collapse even more, and by the end of March, it will be less than 40%.

    The decline of 5nm is also obvious quarter by quarter. In October 2022, it will still maintain a full-load boom. However, since November, Apple, NVIDIA, AMD and non-Apple mobile phone customers have received revised orders from MediaTek and Qualcomm.
    Among them, Apple's iPhone orders have been cut by 30%, and many supply chains including Largan and Texas Instruments (TI) have also had a huge impact. The capacity utilization rate has declined month by month, and now it is only about 75%."
    [link]

    Azért ez a 40% szerintem már elég alacsony.
    Elég alacsony ahhoz, hogy jó nagy kapacitást lehessen lefoglalni.
    És talán elég alacsony ahhoz is, hogy a tsmc csökkentse az ide vonatkozó árait.

    Két eset lehetséges:
    1.) A chip ára meghatározó tétel egy kártya árában. Nem feltétlenül önmagában, bekerülési árán, hanem mert mindenki arra számolja rá a hasznát. A chip árának $1-2-3-5-10-os változása emiatt a pillangó effektus miatt képes $10-20-50-100-os változást előidézni a végtermék árában.
    Nos, ebben az esetben ha most lefelé menne a wafer ár, akkor a pillangó effektusnak ugyanolyan felnagyító módon kellene csökkentenie a végtermékek árát is,.ahogy növeli.
    2.) A chip és a végtermék ára közötti korreláció nem ennyire szoros, a chip csupán $10-20-50-os tétel a végtermékben, Aminek néhány dolláros változása a többi komponens mellett érdemben nem tudja változtatni a végtermék árát.
    Nos, ebben az esetben a kapacitáskorlátok megszűnésével megnyílt a lehetőség arra, hogy adott designokban 200mm2 helyett 300, 300mm2 helyett 400mm2-es lapkákat használjanak 100-150MHz-cel alacsonyabb órajelen, hogy beleférjen ugyanabba a TDP tartományba. A.nagyobb chip teljesítményben komoly előrelépést eredményezhetne, miközben csupán néhány dolláros többletköltséget jelentene, ami ugyebár, ahogy az előbb megállapítottuk, a többi komponens mellett érdemben nem tudja változtatni végtermék árát.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • Petykemano

    veterán

    válasz S_x96x_S #60415 üzenetére

    Az AMD sokmindenen dolgozik, de szerintem törődj bele.abba, hogy az AMD nem törekszik és nem dolgozik azon, hogy többletkapacitás bevonásával, kockázat vállalás és alacsonyabb margó mellett, alacsonyabb árakon kínált termékekkel piaci részesedést növeljen a GPUk piacán.

    Emögé lehet sokféle indokot feltételezni.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • HSM

    félisten

    válasz Petykemano #60420 üzenetére

    Így van. Teljes mértékben egyetértek, jó gondolatokat írtál. :K Ezért írtam csak némi kiegészítésnek a tudatos kockázat-minimalizálást. Bár most már látom, hogy a működési biztonságba ezt is értetted, én eredetileg az árrugalmasságra gondoltam, mikor írtad. :R

  • Petykemano

    veterán

    GDDR7
    "The first GDDR7-based graphics cards should not be expected this year. However, the 2-year cadence for consumer graphics architectures may suggest that such solutions could appear by 2024."

    2024 azért nincs már olyan messze.
    Mit gondoltok addigra megnő a kártyák sávszélesség-igénye olyan mértékben, hogy indokolt legyen a jelenlegi memóriavezérlő szélességek megtartása mellett átállni GDDR7-re és felhasználni a nagyobb sávszélességet?
    Vagy figyelembe véve, hogy az RayTracing technológiák is bizonyára inkább abba az irányba törekednek, hogy minél inkább spóroljanak a sávszélességgel (Abu mondott itt pár hete valami programozható technológiát, ami lényegesen kisebb sávszélesség-igénnyel működik, mint az Nvidia által célhardverrel működtetett megoldás), továbbá hogy kéznél van az infinity cache, ami szintén enyhíthet a sávszélesség igényen, a GDDR7 által biztosított magasabb sávszélességet inkább a busz szélességének csökkentésére fogják inkább használni?
    Ez utóbbi mellett szól talán az is, hogy a memóriavezérlő még az SRAM-nál is rosszabbul skálázódik a kisebb tranzisztorokkal, míg nagyon sűrű SRAM-ot nagy mennyiségben akár 3D stackelni is tudják - miközben az egyre kisebb lapkák számára egyre szűkösebben áll rendelkezésre a külső összeköttetést igénylő IO céloknak otthon adni képes szélterület (a chipek széle)

    De ha tovább csökken majd a busz szélesség, mi lesz akkor a kapacitással?
    Egyre nagyobb kapacitásű GDDR chipeket gyártanak majd a GDDR gyártók? Persze nyilván minden GDDR generáció során nő a VRAM chipek kapacitása is. Ha jól tudom, már a DDR5 esetén is van valójában az NAND-hez hasonló 3D stackelés.

    De eközben épp most lépjük át a 8GB-os horizontot, a VRAM igény is növekszik.
    Vajon a csökkenő busz szélesség mellett elegendő lesz a VRAM chip kapacitásának növekedése az igény kielégítésére? Vagy esetleg előkerül újra a HBCC?

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • Busterftw

    veterán

    válasz S_x96x_S #60415 üzenetére

    "azt irtad, hogy több éve nem csinál semmit se."
    Csak hogy pontosan idezzuk, mit irtam:
    "Mi lesz akkor amikor Intel maganak tudja a GPU-t is gyartani, mar most is ugy tunik jobban el tudjak onteni a piacot, mikozben a "we love gamers" AMD meg cseszik kapacitast novelni evek ota kb." -Busterftw

    "dolgoznak rajta ... az AMD:
    - az utóbbi évben elindította az N5 -ös gyártást."
    Mekkora volumennel? Az N5 mar a cypto boom es a PC piac gyengelkedese utan jott, mi a forrasod arra, hogy N5-el noveltek a kapacitast N6/7nm kepest?

    "- és még annó lefoglalta az N5/N3-ast is.. "
    AMD has booked its share of 5nm and 3nm capacity
    Ez mit jelent? Mennyi? Azt irjak, hogy kielegitsek a novekvo igenyt, de ez 2021-es hir, ekozben a PC piac lassult, a crypto bedolt, a GPU szallitmanyok felere estek, mire megjelent az RDNA3. Tehat szerinted itt hatalmas GPU kapacitasok lettek RDNA3-ra lekotve?

    "- és most mondogatja vissza az N7-et, mert gyorsítja az átállást .."
    Nem most mondogatta vissza, hanem tavaly nyaron csokkentette, ami a Q4 es idei Q1-re ervenyes, pontosan az az idoszak, amikor meg az RDNA3 nem vagy alig volt/van piacon.
    Milyen atallasrol van szo? 6/7nm idoszakban az AMD 1,9-3,4 millio GPU-t szallitott negyedevente, ez Q4-re kb 600k-ra szakadt be.
    Szerinted berendeltek ennel is tobb 5nm RDNA3-at ilyen helyzetben?

    "És ha így nézzük a NULLA helyett már VÉGTELEN a növekedés"
    Aha, a valosag meg az, hogy 1,9-3,4 millio gpu gyartasakor szaros 20%-on allt a market share, most 600k leszallitott mennyisegnel 9%.
    Milyen vegtelen novekedesrol beszelsz?

    Miert terelsz folyamatosan? A kapacitast es a gyartott mennyiseget nem ugy merjuk, hogy egyszerre hany node van a TSMC-nel lefoglalva.
    Ha nincs hatalmas raktarkeszlet, mar pedig nincs, akkor az volt gyartva amennyit kb leszallitottak. Na most ha ez 9% leszallitott mennyiseg, akkor min dolgoznak konyorgom?
    A 20%-nal is teljesen vilagos volt, hogy Epycre es Ryzenre megy a kapacitas, nem a GPU-ra.

    "És amikor bejelentették, hogy lemondanak sok N7-es kapacitást,
    egyidőben deklarálták a 3nm -es roadmap-et is."
    Tehat te annak tapsolsz, hogy -20ezer wafer GPU kapacitast lecsereltek egy 2 perces hirre,
    ami meg sem emliti a GPU-t?
    Miert akarod hulyenek nezni a masikat?

    "és a TSMC is annyira szeretné, hogy az N3-as átállás korábban megtörténjen"
    Ez remek, de tovabbra sem tiszta ebbol hogy lesz tobb GPU kapacitas es tobb GPU a piacon.
    Ez mar trollkodas szintje komolyan.

    "csökkentik az N7-et és növelik az N3/N5-öt "
    Tehat nem dolgoznak a kapacitas novelesen, mert ugye ez nem azt jelenti.

    "Mert most a Direct GPU piac: 26 millió-ról 13 millióra esett vissza"
    Pontosan, tehat ujra megkerdezem, ha mar azt allitod, hogy dolgoznak azon, hogy tobb kapacitas legyen GPU-ra? :U

    [ Szerkesztve ]

  • Petykemano

    veterán

    válasz Busterftw #60425 üzenetére

    > "Mi lesz akkor amikor Intel maganak tudja a GPU-t is gyartani,
    > mar most is ugy tunik jobban el tudjak onteni a piacot,
    > mikozben a "we love gamers" AMD meg cseszik kapacitast novelni evek ota kb."
    > -Busterftw

    Halkan tegyük hozzá, hogy bár az Intel sincs kifejezetten jó helyzetben ahhoz, hogy kockázaokat és veszteségeket vállaljon be, de a TSMC-nél található N7/N6 család vonatkozásában kihasználatlan 60% kapacitás ugyanúgy ott van az Intel előtt is, ahogy az AMD előtt is.
    Az Intel Alchemist-et szokás/lehet azért piszkálni, mert lényegesen nagyobb chipből jön ki ugyanaz a teljesítmény, mint az AMD esetén.
    vö:
    A750/A770: 406mm2
    és ez a 230mm2-es legjobb esetben is a 330mm2-es Navi23-mal és Navi22-vel versenyzik.

    De ha valamikor akkor épp most alkalmas az idő arra, hogy alacsony büntetés (többletköltség) mellett lehessen pazarolni a tranzisztorokat. az Intel nem túl tranzisztor-hatékony design-ja most fog legkevésbé hátrányba kerülni emiatt.

    De nézhetjük a másik oldalról is.
    Bár nem gondolnám, hogy az intel nyereséget érne el ezeken a kártyákon, de ezek szerint el lehet adni 400mm2-es chipet is $249-ért.


    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • Komplikato

    veterán

    válasz Petykemano #60424 üzenetére

    Az első GDDR7 hír alatt már kérdeztem, de senki nem válaszolt, hogy a GPU gyártónak miért érné meg jobban, mint GDDR6/GDDR6X-ról GDDR6W-re váltani?

    "Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)

  • Petykemano

    veterán

    válasz Komplikato #60427 üzenetére

    Nem tudom, hogy a GDDR esetén a 16b vagy a 32b-e a hivatalos busz szélesség. (a rambus oldalán az van, hogy a GDDR6 PHY 2db 16b csatornát tud kezelni, de nem tudom, hogy ezt pl meg lehet-e osztani két VRAM chip között)

    Mindenesetre a GDDR6W az csupán két egymásra tokozott GDDR6 chip, ami sávszélesség, busz szélesség és kapacitás tekintetében pont ugyanúgy viselkedik, mint 2db különálló GDDR chip, csak épp 1 chipnyi helyet foglal.

    Szerintem ebből GDDR7 szintén mindent tud majd (sávszélességet, kapacitást, helyigényt), de feleakkora busz-szélességet igényel a VRAM vezérlő oldalán.

    A GPU gyártó azért érheti meg GDDR7-re váltani GDDR6W helyett, mert spórolhat a GPU lapkán a VRAM vezérlőn.

    Ebből a szempontból egyébként érdekes a GDDR6W jövője - vajon van-e tényleges létjogosultsága? Szerintem két(három) nagyobb GDDR felhasználó szereplő van:
    - Nvidia - értelemszerűen a GPU piac piacvezetője
    - MS + Sony, a konzolok vonatkozásában.

    Jelen állás szerint én arra tippelnék, hogy az Nvidiának, amely eddig is igyekezett a magasabb sávszélességet biztosító technológát (GDDR_X) alkalmazni, nagyobb eséllyel fogja bevezetni a GDDR7-et is.
    Az AMD ebben önmagában szerintem nem tényező. A MS és a Sony dönthet még úgy, hogy GDDR7 helyett GDDR6W chipeket használ. Ez nyilván azzal jár, hogy vastagabb memóriavezérlőre van szükség. Az AMD ezt tudja régebbi gyártástechnológán gyártott, ebből fakadóan olcsón biztosítani chipletek segítségével. A kérdés csupán az, hogy előnyösebb-e ez a megközelítés, vagy van-e valamilyen hátránya a GDDR7 használatának? Nehezebb/drágább implementálni, zajszűrés. az Nvidiának megéri GDDR6X-et használni - noha csak ő használja és szerintem csak egy forrástól szerzi be. Tehát nem zárható ki. Ugyanakkor más létjogosultságát nem is látnám a GDDR6W-nek. Tehát ha nem az AMD-MS/Sony megrendelésére készítette a SAmsung, akkor - hacsak nincs valami gyorsító/kriptóbányászati célpiaca, amiről én nem tudok - akkor nem is tudom, milyen célból készült?

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • paprobert

    senior tag

    válasz Petykemano #60421 üzenetére

    7/6nm, 40%-nál kisebb kihasználtság...

    "És ettől vártátok, hogy a waferár majd biztos esni fog? Hát ez sajnos nem ilyen egyszerű. Egy csomó dolgot lehet még csinálni nem teljes kihasználás esetén, mielőtt a waferárhoz hozzányúlnának."

    Bő másfél hónap alatt, de rosszul öregedett ez a hozzászólás...

    640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

  • Petykemano

    veterán

    válasz paprobert #60429 üzenetére

    Nem tudjuk, hogy csökkent-e vagy fog-e csökkeni a waferár, vagy ez a 40% is még csak arra elég, hogy azt a csomó dolgot csinálják, mielőtt a waferárhoz hozzányúlnak.
    3-4 hónappal ezelőtt azt mondtam volna, hogy mivel az EUV nagyon nagy energiaigénnyel rendelkezik, ezért a magas energiaárak miatt biztosan van egy - korábbiaknál magasabban levő - minimum ár, ami alatt az TSMC-nek is jobban megéri bezárni az üzemet, mint a fizetni a villanyszámlát. De közben a gázárak eléggé lementek (és egyébként az se biztos, hogy Taiwanban is olyan kretén a villamosenergia árának számítása, mint az EU-ban, hogy az utolsó megtermelt MW előállítási ára határozza meg az összes megtermelt MW árát.)

    De a trend szempontjából valóban nem öregedett jól.
    Mindazonáltal nincsenek kétségeim, hogy ha a nem a TSMC kapacitáshiánya és kapacitásokért folytatott öldöklő verseny által felhajtott wafer ár, akkor majd lesz más magyarázat arra, hogy miért nem mehet lejjebb a GPU-k ára.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • paprobert

    senior tag

    válasz Petykemano #60421 üzenetére

    Hasonló fogalmazódott meg a CHIPS act-tel kapcsolatban is. Egyelőre nem tudjuk, hogy mennyire csak állami pénzlenyúlás az egész gyárépítéses támogatás.
    Ha valódi gyárak épülnek(Intel, TSMC, Samsung), akkor gyakorlatilag az összes chiptervező elkezdhet termékstratégiát készíteni az olcsón elérhető, böszme nagy lapkákra, amelyek szó szerint ki akarnak repülni a gyárkapun, olyan gyártási túlkínálat lesz.
    Mindenki elkezdhet bátran pazarolni, akár kétszer-háromszor nagyobb lapkákat hozni az adott szegmensbe.

    Bár számomra eddig sem volt kérdés, de ha beszakadó 7/6nm árak mellett sem látunk RDNA2 lapka gyártásban tartást, esetleg kisebb újrapozícionálással, az indirekten azt mutatja, hogy valójában egy cseppet sem tényező a lapka ára (amelyet oly nagy lelkesedéssel számolgatunk itt a fórumon), és az undershipping/channel management/vasököllel margó tartás többszörösen fajsúlyos a stabil profit fenntartásában.

    640 KB mindenre elég. - Steve Jobs

  • S_x96x_S

    őstag

    válasz Petykemano #60422 üzenetére

    > Az AMD sokmindenen dolgozik, de szerintem törődj bele.abba,
    > hogy az AMD nem törekszik és nem dolgozik azon, hogy többletkapacitás bevonásával,
    > kockázat vállalás és alacsonyabb margó mellett, alacsonyabb árakon kínált termékekkel
    > piaci részesedést növeljen a GPUk piacán.

    Azért lehet ezt okosan is csinálni;

    1.) Partnerek ..

    Az ARM GPU piac is folyamatosan egyre nagyobb lesz és még csak most jönnek a desktop ARM-ek ( Windows ARM )
    És az is ismert, hogy az AMD és a Samsung már régóta dolgoznak ( ~ 2019) az RDNA2 samsung öntödére történő portolásán
    Az első közös termék is megszületett ( Samsung Xclipse 920 (AMD RDNA2)) ,
    és a folytatáson is dolgoz(hat)nak.

    szerintem ez is a kapacitás növelés lehetőségéről szól.

    a Samsung bevonása win-win alapon, minimális kockázattal, ami hasonló mint a konzolos üzlet. ( sűrű fillér alapon .. )

    2.) Integrált GPU részesedés növelése:

    Az hogy a Ryzen7000-res procikba egy RDNA2-őt rakott, pár százalékkal csökkenti a direct GPU-s piacot is, mert az office-pécék már simán elmennek a beépített GPU-val.

    A phoenix apu -nak meg a belépő játékos piacon lehet menő .. ( ár - teljesítményben legalábbis ) Ha a phoenix apu következő változata 3D-Vcache-t is kap és versenyképes áron lesz, akkor a directGPU-ra (desktop, mobil ) megint visszaesik a kereslet;

    és akkor a DirectGPU piac további zsugorodására is vannak jelek:

    - az Intel is erősödik ( erősebb Integrált GPU-t rak a procik mellé ( mert megvan már a technológiája ) Szerintem dolgozhatnak a phoenix apu riválisán is.

    - és a desktop konzolok is erősödnek, egyre többen fontolgatják az áttérést a féltökéletes pc-s portok miatt ..

    - és ott van a sok kézikonzolos AMD-APU - alapú gép is.

    PS. utóirat ..
    Amúgy én az AMD mobil stratégiában jelentős elmozdulást látok és teljes pályás letámadást,
    a ZEN2, ZEN3, ZEN4 ( Phoenix, Dragon ) -al szinte minden igényt lefednek.
    nem lehetetlen valamilyen hasonló stratégiai váltás a GPU-k terén is.

    szerintem a GDC után okosabbak leszünk.

    Mottó: "A verseny jó!"

  • S_x96x_S

    őstag

    válasz Busterftw #60425 üzenetére

    akkor nem értünk egyet .. :R

    Ha viszont a következő 2-3 évben bármi újat bejelent az AMD,
    akkor nekem lett igazam, mert minden bejelentés mögött 2-3 éves munka van ..
    és akkor bizonyítva lesz : "de legalább dolgoznak rajta .."

    [ Szerkesztve ]

    Mottó: "A verseny jó!"

  • Petykemano

    veterán

    válasz S_x96x_S #60432 üzenetére

    > Azért lehet ezt okosan is csinálni;

    Lehetne.

    > RDNA2 @Samsung

    Nem vagyok meggyőződve, hogy tényleg az lehetett-e a deal, hogy a Samsung kap IP-t cserébe saját költségén portolja az RDNA2-t a saját gyártástechnogiájára és majd az AMD használja őket second source gyanánt. Lehetett akár ez is, de közben látványosan visszaesett a kereslet a gpukra és ma már nem jelentene gondot TSMC kapacitásból sem dolgozni. (Persze ezt nyilván 2019-ben nem lehetett előre látni)
    Viszont a Samsung dealből végül nem lett semmi. Pedig mostanra meg kellett volna jelennie az első olcsóbb Samsung szalagon gyártott komplex csomagolási technológiát nélkülöző budget gpuknak.
    Mint amilyen pl a navi33. Ennek semmi jele.

    Ebből pedig nyugodtan levonhatjuk szerintem azt a következtetést, hogy ha volt is terv a ss bevonására, az nem valami grandiózus piaci részesedésre irányuló terv részeként, hanem a tsmc kapacitás szűkössége esetén lépett volna érvénybe.

    Lehetne persze chiplet apukhoz készolő IGP-t is gyártani a samsungnál. De épp nemrég mondta el MLID, hogy nincs tervben komolyabb gpu teljesítményt beépíteni.
    Sajnos ugye az IGP teljesítmény nem azért érte be a gpuk alsó szegmensét, mert rohamosabb tempóban fejlődött ott a techmológia. Hanem mert a gpuk árazással ugrott meg jelentősen.

    Egyébként a notebook cpuk piacán alkalmazott stratégiát senki nem kritizálta. Az eleg jó képet fest jelenleg.
    Azt, hogy a fejlődő igp-k mekkora részt üthetnek ki majd az nvidia részesedéséből, és hogy ez rákényszeríti-e a dgpu gyártókat a termékportfólió javítására, vagy egyszerűen elengedik az alsó szegmenst, majd kiderül.

    Én nem állítom, hogy könnyű feladat volna és hogy csupán le kéne tekerni a (menedzsment) fösvénységet és máris magától ölükbe hullana a nagy részesedéssel együtt járó piaci siker.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • Busterftw

    veterán

    válasz S_x96x_S #60433 üzenetére

    Nem egyetertes kerdese, konkretan a szamok nem azt igazoljak, hogy dolgoznak a GPU kapacitas novelesen, ahogyan azt te allitod.

    "Ha viszont a következő 2-3 évben bármi újat bejelent az AMD, akkor nekem lett igazam"
    Elarulod, hogy ez a matek hogy jon ki?
    Vegyuk a mostani peldat, sarkitva, nulla raktarkeszlettel.
    Az AMD berendelt 6/7nm GPU kapacitast amivel negyedevente 2,5 millio GPU-t gyartatott/szallitott. (24% market share)
    A 6/7nm rendelest azota visszavagta, a szamok alapjan most mar csak 600ezer GPU-t gyartatott/szallitott. (9% market share)
    Ekozben elindult az 5nm gyartas, csak a pelda kedveert berendeltek szinten 600ezer GPU-t negyedevente ezen a node-n. Az egyszeruseg kedveert tovabb nem csokken a 6/7nm GPU foglalas.

    Tehat a logikad alapjan, ebbol hogy lesz tobb kapacitas?
    Ha megtartjak a 600ezer 6/7nm GPU gyartast + 600ezer 5nm GPU gyartast, az 1,3 millio minusz kapacitas az elozo 2,5millio gyartott/szallitott mennyiseghez kepest.

    De vigyuk tovabb a logikad, 2 ev mulva jon az RDNA 4 3nm-nodeon.
    Meg ha be is rendelnek 1milliot belole mikozben megtartjak a 6/7nm node mennyiseget, 5nm node mennyiseget, akkor is 300ezer GPU-al kevesebb a kapacitas.

    Azt mar meg sem emlitem, hogy ekkor mar nyilvan nem fognak ennyi RDNA3-at gyartatni, nem hogy RDNA2 GPU-t.

    Tehat, hogy jon ki a matek? Vagy te hogy szamolsz?

    Osszegezve:
    -csokkentettek a 6/7nm kapacitast ami kihatott Q4 es iden Q1-re biztosan
    -az 5nm node-n torteno "atallas" nem bizonyitek arra, hogy novelnek a kapacitast vs 6/7nm szint fole, a szallitasi mutatok az ellenkezojet mutatjak.
    -a 3nm-rol szolo ZEN5 cikk nem binzonyitek, hogy novelnek a GPU kapacitast

    Tehat nem dolgoznak rajta, mert az azt jelentene, hogy a negyedevenkenti 1,9-3,4 millio szallitmanyhoz kepest tobbnek kellene kikerulni a gyarbol, nem pedig kevesebbnek amit a mostani szamokbol (600k) lathatunk.

    + #60422 Petykemano

  • PuMbA

    titán

    Nah, Forspoken-ben javították a fényeket / árnyékokat és optimalizáltak erősen: [link] :)

    - Reduced CPU processing load on certain maps (30% reduction achieved in some scenes)

    Ezért nem szabad játszani egy játékkal a megjelenéskor.

    [ Szerkesztve ]

  • S_x96x_S

    őstag

    válasz Petykemano #60434 üzenetére

    > RDNA2 @Samsung
    > Viszont a Samsung dealből végül nem lett semmi.

    Szerintem csak átalakult ..

    És most már az UCIe ( Universal Chiplet Interconnect Express ) lehet a fő fókusz.

    Az UCIe Konzorciumnak az ARM és a Samsung is a tagja.
    "The promoter members of UCIe are AMD, Arm, Advanced Semiconductor Engineering, Inc. (ASE), Google Cloud, Intel, Meta, Microsoft, Qualcomm, Samsung, and Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. "

    viszont ha jól értem az UCIe és az OSAT ("outsourced semiconductor assembly and test") csak 2027 körül fordul át dominánsá. ("Advanced packaging is expected to exceed the mainstream segment for the first time by 2027.")
    az OSAT-ra 2 fő igény van:
    - Datacenterek
    - "Mobile packaging trends" --> és a Samsunggal való kapcsolat ide jól beleillik.

    > Én nem állítom, hogy könnyű feladat volna és hogy csupán le kéne tekerni a (menedzsment)
    > fösvénységet és máris magától ölükbe hullana a nagy részesedéssel együtt járó piaci siker.

    az AMD tartósan akar az élre törni .. és nem csak olcsó dömpingtermékekkel - ideiglenesen..
    és ehhez fejleszt is rendesen.

    az AMD a chipletes CDNA3/RDNA3-al a teljes piacot próbálja kezelni, vagyis ami a felsőházban történik ( MI300 ) annak a másodlagos hatása lejebb is érződni fog,
    hasonlóan mint a CPU chipletes terület.
    A chipletes GPU-val a fejlesztés is felgyorsul, amivel az nVidia lehagyására is lesz lehetőség.

    És az AMD elég nagy tétet rakott a Chiplet-re:
    https://www.theregister.com/2023/02/23/amd_zettaflop_systems_nuclear/
    "But while improvements in process tech are slowing down, Su argues there are still opportunities to be had, and, perhaps unsurprisingly, most of them center around AMD's chiplet-centric worldview. "The package is the new motherboard," :K she said."

    "Chiplets, argues the AMD boss, will allow chipmakers to address three of the low hanging fruits when it comes to compute efficiency: compute energy, communications energy, and memory energy.
    Modular chiplet or tile architectures have numerous advantages. For instance, they can allow chipmakers to use optimal process tech for each component. AMD uses some of TSMC's densest process tech for its CPUs and GPU dies, but often employs larger nodes for things like I/O and analog signaling which don't scale as efficiently."

    "AMD expects advanced 3D packaging techniques will yield 50x more efficient communications compared to conventional off-package memory and I/O.

    This is no doubt why AMD, Intel, and Nvidia have started integrating CPUs, GPUs, and AI accelerators into their next-gen silicon. For example, AMD's upcoming MI300 will integrate its Zen 4 CPU cores with its CDNA3 GPUs and a boatload of HBM memory. Intel's Falcon shores platform will follow a similar trajectory. Meanwhile, Nvidia's Grace Hopper superchips, while not integrated to the same degree, still co-package an Arm CPU with 512GB of LPDDR5 with a Hopper GPU die and 80GB of HBM."

    Az egész itteni vita szerintem visszavezethető a Lokális vs. Globális optimalizációs problémára.
    Sokan (pl. @Busterftw ) a rövidtávú lokális sikereket hiányolják ( olcsó dömping GPU )
    és ebből próbálják levezetni, hogy akkor semmilyen munka sincs a háttérben.
    Pedig szerintem vannak látható - a globális optimum irányába ható céltudatos munkák ( GPU chiplet ) amelyek kihatnak a jövőbeli GPU piacra és a versenyképességre is.
    De ezek még korai fázisban vannak.

    mindenesetre 2-3 év múlva kiderül, hogy az AMD-nek igaza volt-e vagy sem.
    :R

    Mottó: "A verseny jó!"

  • S_x96x_S

    őstag

    válasz Busterftw #60435 üzenetére

    > Nem egyetertes kerdese, konkretan a szamok nem azt igazoljak,
    > hogy dolgoznak a GPU kapacitas novelesen, ahogyan azt te allitod.

    milyen számok?

    Amit én figyelembe vettem:

    1.) Az AMD 2021 -ben növelte a kapacitást "Y"-al
    ( Lisa Su bejelentés, ki tudja mit tartalmaz a TSMC-s szerződés, amiben már a XILINX és a következő generációs node-ok is benne lehetnek. )

    2.) és 2022-ben a pletykák alapján csökkentette N7-et "X"-el.
    ( és ekkor indult be az N5 zen4/rdna3 )

    3.) az új Chipletes GPU kihozatal ugyanannyi wafferből magasabb mint a monolit RDNA2

    Ebből az Y nekem ismeretlen - még becsülni se lehet
    És a Chipletes GPU-val a kihozatal javulás is ismeretlen, de ezt már jobban lehet becsülni.

    Valamint azt se tudjuk, hogy az AMD belsőleg hogyan csoportosította át a kapacitásokat.
    Túl sok ismeretlen.

    >>"Ha viszont a következő 2-3 évben bármi újat bejelent az AMD, akkor nekem lett igazam"
    >Vegyuk a mostani peldat, sarkitva, nulla raktarkeszlettel.
    > Az AMD berendelt 6/7nm GPU kapacitast amivel negyedevente 2,5 millio GPU-t
    > Tehat, hogy jon ki a matek? Vagy te hogy szamolsz?

    ahogy én gondolkodok:
    - A mai munka a következő 2-3 évben lesz látható a hosszú fejlesztés ciklusok miatt.
    - Akkor már nem az RDNA2 (7nm) hanem az RDNA4 , RDNA5 lesz a domináns, amihez
    elég kevés 6/7-es kapacitás kell. Ha akkor mégis kell, akkor valószínüleg nem lesz gond berendelni a TSMC-től.

    Vagyis a "mai kapacitásnövekedési munka" hatása csak 2-3 év múlva fog látszani.

    > Tehat nem dolgoznak rajta, mert az azt jelentene, hogy a negyedevenkenti
    > 1,9-3,4 millio szallitmanyhoz kepest tobbnek kellene kikerulni a gyarbol,

    a technológia fejlesztés nem házgyár, hogy téglában lehessen mérni a munka hatását.

    amúgy is:
    - nem minden munka eredménye látható a külvilágnak.
    - a kapacitás növekedés csak lehetőség, amit nem mindig célszerű kihasználni.
    - a mai munkáknak a hatása 2-3 év múlva érzékelhető. És amit most látsz az 2-3 évvel ezelőtti döntés kövezkezménye.
    - a lokális optimum gyakran zsákutca.

    2-3 év múlva fog kiderülni, hogy az AMD jó stratégiát választott-e és azt jól hajtotta-e végre.
    :R

    Mottó: "A verseny jó!"

  • huskydog17

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz PuMbA #60436 üzenetére

    Ezzel eléggé elkéstek, mert a játékosok kb. 98%-át már elveszítették.
    Tehát másfél hónap alatt tudtak jelentős javításokat eszközölni a játék technikai részén. Ez nem sok idő, ennyivel el is tolhatták volna a megjelenést és akkor nagyságrendekkel jobb lett volna a fogadtatása, de ezt a felső cégvezetők (döntéshozók)sose fogják megérteni. Mindegy, ez a hajó elment, tök jó, hogy utólag próbálják helyrepofozni, csak most már a kutyát se érdekli (apró túlzással). :)

    Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ

  • PuMbA

    titán

    válasz huskydog17 #60439 üzenetére

    A vezetés így döntött, hogy márpedig ki kell adni ilyen fosul, most már igyák meg a levét :) A baj ott van, hogy nem egy vezetés csinálja ezt, hanem a cégek többsége így adja ma ki a játékokat. Optimalizálatlan fosként. Én ezért nem játszok egy játékkal azonnal a megjelenéskor. Plusz fél év kell 2023-ban egy játékhoz, hogy kicsiszolják.

    [ Szerkesztve ]

  • S_x96x_S

    őstag

    válasz PuMbA #60440 üzenetére

    > Plusz fél év kell 2023-ban egy játékhoz, hogy kicsiszolják.

    Van még ennél is rosszabb, hogyha nem is javítanak rajta .. :O

    Amúgy a Hogwarts is kapott újabb javítást .. ( MARCH 08th, 2023 , PC, PS5, XSX )
    és elég nagy a javított lista ..
    https://hogwartslegacy.bugs.wbgames.com/patch-notes

    > , hanem a cégek többsége így adja ma ki a játékokat.

    Az első félév jellemzően a "publikus" Béta
    és nem csak a szoftvereknél, hanem a hardvereknél is.

    Viszont a Hardveres problémákat nehezebb javítani .. ( tápcsatlakozó, .. )

    Mottó: "A verseny jó!"

  • huskydog17

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz PuMbA #60440 üzenetére

    Igen tudom, én éveket szoktam várni a AAA címekkel, általában akkor nyúlok hozzájuk, ha már nem jön több patch hozzá. Addigra megtörténik a nyílt béta tesztelés (1.0 néven) és töredék áron megveszem a javított verziót. :)

    Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ

  • Busterftw

    veterán

    válasz S_x96x_S #60438 üzenetére

    "Sokan (pl. @Busterftw ) a rövidtávú lokális sikereket hiányolják"
    Rovidtavu? Nezzel mar meg egy AIB market share historyt legyszives.
    Illetve nem ezt hianyoljuk, hanem azon allitasod alatamasztasat, hogy tobb GPU kapacitas van allokalva AMD-nel es ezen dolgoznak vs crypto boomkori allapot.

    Hogy hogy milyen szamok? Lefoglalt GPU kapacitas/gyartott/szallitott mennyiseg.

    "1.) Az AMD 2021 -ben növelte a kapacitást "Y"-al "
    Igen, es magas volt 2022-ig, 24% marketsharrel, hiszen negyedevente 1,9-3,4milliot szallitottak.
    Na most ehhez kepest ez negyedevenkent 600 ezer, tehat:
    hogy dolgoznak azon, hogy ezt noveljek?

    "2.) és 2022-ben a pletykák alapján csökkentette N7-et "X"-el. "
    Aminek az eredmenye 600ezer GPU/negyedev, hiszen RDNA3 nem volt a kepben Q3-Q4-ben.

    "3.) az új Chipletes GPU kihozatal ugyanannyi wafferből magasabb mint a monolit RDNA2"
    Igen, csak ugye az nem garancia arra, hogy tobb kapacitast kotottek le vs RDNA2 idoszak.
    Tehat szerinted Q1-ben tobb legyartott GPU lesz, mint a negyedevenkenti 2-3 millio GPU?

    "Valamint azt se tudjuk, hogy az AMD belsőleg hogyan csoportosította át a kapacitásokat.
    Túl sok ismeretlen."
    De azert te kijelentetted kisujjbol, hogy dolgoznak a GPU kapacitas novelesen.
    Amikor evek ota egyertelmu, hogy a kapacitas jo reszet az Epyc/Ryzen viszi el es nem a GPU-n van a fokusz. Meg amikor ugy kapartak ossze minden elerheto kapacitast, akkor is csak negyedannyi GPU-t gyartattak, mint az Nvidia.

    "A mai munka a következő 2-3 évben lesz látható a hosszú fejlesztés ciklusok miatt"
    Crypto boom utan, beszakadt PC piacon, szerinted tobb kapacitast kotottek le RDNA3-ra es fognak RDNA4-re? Hogy igazad legyen, RDNA3-bol a kovetkezo negyedevekben tobb mint 2.5millio GPU-t kell legyartani/szallitani.
    Na akkor lenne igazad, hogy dolgoznak rajta.

    "Akkor már nem az RDNA2 (7nm) hanem az RDNA4 , RDNA5 lesz a domináns, amihez
    elég kevés 6/7-es kapacitás kell."
    Tehat nemhogy a tavaly 2.5 millio GPU kapacitas nem lesz kepben, hanem az elmult negyedevben latott 600K GPU sem, amivel en fenn joindulatuan szamoltam.

    "a technológia fejlesztés nem házgyár, hogy téglában lehessen mérni a munka hatását."
    A lefoglalt kapacitas es legyartott mennyiseg pedig nem technologia fejlesztes, hogy wishful meset kolthess hozza. Megint terelsz.

    "a kapacitás növekedés csak lehetőség, amit nem mindig célszerű kihasználni"
    Tehat akkor dolgoznak rajta vagy sem? Le lett tobb RDNA3 kapacitas foglalva gyartasra vs RDNA2 negyedevenkenti kb 2 millio darab?
    Le lett tobb kapacitas foglalva GPU gyartasra a 3nm-en?

    Ezt jelentene azt, hogy dolgoznak a kapacitason, nem pedig azt, hogy az allokalt node tobbsegen ugyanugy CPU/konzol keszul, es hogy GPU jon ki a gyarbol mint eddig.

  • Petykemano

    veterán

    válasz S_x96x_S #60437 üzenetére

    > És most már az UCIe ( Universal Chiplet Interconnect Express ) lehet a fő fókusz.

    Az AMD nyilván a Samsunggal is együtt dolgozik az egységes chiplet-jövőn, és ez biztos fontos fejlesztés a jövőre nézve.

    De a szóbanforgó kérdés az volt, hogy a Samsung szóbejöhető/alternatív forrásként jelent-e meg, lépett-e színre az AMD számára a dGPU piaci részesedésének növelésének érdekében.
    Erre a válasz jelenleg ismereteink szerint: nem.
    Ma már ehhez nem is feltétlenül kéne a Samsunghoz fordulni, mert a TSMC-nél is rendelkezésre áll bevonható kapacitás.

    > az AMD a chipletes CDNA3/RDNA3-al a teljes piacot próbálja kezelni, vagyis ami a

    Pontosan mit nevezünk teljes piac-nak? Merthogy szerintem az, hogy mit jelent, mekkora a teljes piac, az a piac árszintjétől függ. Amikor arról beszélünk, hogy egy piac szűkül, az nem feltétlenül csak azt jelentheti, hogy az emberek kezdik elveszteni a termék/szolgáltatás iránt az érdeklődésüket, hanem azt is jelentheti, hogy egyre többen árazódnak ki.

    a piacon a termékeket nem csak annak konstellációjában kell értelmezni, hogy milyen teljestményszintet milyen áron kapsz meg. Hanem a piac frissítő/újító/fejlesztő jellegzetessége miatt annak relációjában is, hogy az előző generációkban kiadott termékskálához képest mekkora motivációt kínál a kurrens generáció egy új vásárlásra.

    Nyilván igaz, hogy aki tegnap vett egy új videokártyát, az egy holnapi árcsökkentés hatására nem fog újra elmenni a boltba. De azt gondolom (a sokéves JPR adatok alapján), hogy lényegesen nagyobb lehetne a piac, többen lennének motiváltak vásárlásra, ha kedvezőbb ajánlatot kapnának.

    Mondok példát:
    Manapság kb $150-ért lehet megkapni egy Navi24-et. Aki a Polaris érában vásárolt kártyát, az ma azzal az érveléssel maradhat távol a piactól, hogy ha ő ugyanennyit szán erre a célra, akkor teljesen felesleges lenne új kártyát vennie. Meg gondolkodhat úgyis, hogy 6 év eltelt, nehogymár ne kapjak ugyanazért a (jelenértéken számolt) pénzért minimum 2x akkora teljesítményt! Pedig nem kap.

    Az AMD azt tekinti "teljes" piacnak, amit egy meghatározott margó mellett ki tud szolgálni.
    Egyébként ez a cég szempontjából lehet racionális, meg lehet érvelni olyan lózungokkal, hogy "nem szeretetszolgálat", csak akkor hagyjuk már azokat a lózungokat, hogy "we love gaming" meg hogy "mindent megtesz"

    Azt tartom sajnálatosnak, hogy nem látszik a törekvés arra sem, hogy a $150-200-os dGPU-kat régebbi, olcsó node-on gyártott nagy infinity cache-sel kompenzált integtrált IGP chiplettel helyettesítsék. Egy a mai apuknál komolyabb teljesítmény beépítése $20-30 költséget jelentene, amit $80-100-ért adva is bőséges megtérülést jelentene.

    > az AMD tartósan akar az élre törni ..
    > és nem csak olcsó dömpingtermékekkel - ideiglenesen..

    Nézd, abban természetesen van racionalitás, hogy ahhoz, hogy piaci részesedést tudj növelni, valamilyen előnyre kell szert tenned. Ennek nem feltétlenül kell technológiai előnynek lennie. Az Nvidia és az Apple tényleges fölénye és annak percekciója között óriási különbség van. A kultikus rajongást szerintem marketing eszközökkel érik el.

    Az Nvidia a Maxwell, később a Pascal idején indult meg erőteljesen. Mindkét érában komoly előny volt kimutatható. Úgy nem annyira nehéz aláárazni a konkurenciának.

    Az RDNA2 esetén úgy tűnt, az AMD szert tett egy előnyre, amit ki tud használni az Nvidia ellen. Most hogy ez mire volt elég vagy nem, azt hagyjuk. Viszont ezt mára elvesztette. Azonos gyártástechnológián az Nvidia jobb terméket rakott össze.

    Ha az AMD nem tesz szert olyan előnyre az Nvidiával szemben - bármilyen aspektusból - mint amilyennel az Nvidia rendelkezett a Maxwell,Pascal idején, akkor nehéz lenne megszorongatni az NVidiát. De ahogy mondtam, nem szükséges ilyen benchmarkolható előnyre szert tenni. Az AMD állítólag sokkal jobban ismeri az TSMC gyártástechnológiáját, és jobb kapcsolatot is ápol vele, amiből annak kéne következnie, hogy jobb perf/w, esetleg perf/mm2 kártyákat kellene. Most akkor ez vagy kamu, vagy ha nem kamu, akkor az AMD nem használja piacszerzésre használja, hanem margónövelésre.

    > és ehhez fejleszt is rendesen.

    Fejleszt, de a fejlesztési célok között sokadlagos a piaci részesedés szerzése. Az AMD megközelítése annak tűnik, hogy dolgoznak, dolgoznak, fejlesztenek, magas margóra és biztonságos befektetésekre törekednek és nem bánják, ha közben a piac nagyobb részét nem viszik el, ha közben ők is magas megtérüléssel és stabil háttérrel dolgoznak.
    Akár is mondhatnánk, hogy ravasz módon kivárja, míg az ellenfél hibázik. (Lásd Intel)

    Ugyanakkor azt persze látni kell, hogy ez a magas megtérüléssel és stabil háttérrel való kooperációs piaci magatartás a verseny halála.

    > A chipletes GPU-val a fejlesztés is felgyorsul, amivel az nVidia lehagyására is lesz lehetőség.

    Én nem reménykedem ebben.
    Az AMD fejlesztései valóban előrehaladottak a chipletek terén, ugyanakkor az TSMC node-jaival, valamint a HBM-mel kapcsolatban is az volt a mondás, hogy az AMD sok tapasztalatot gyűjtve fényévekkel jár a konkurencia előtt és ez mindig csupán egy generációnyi "előrébb levést" jelentett, ami nem is volt igazi előny, mert valójában csak új technológia bevonásával igyekeztek kompenzálni más területen való lemaradásukat, vagy szerencsétlenkedtek.
    Végül az Nvidia ugyanazon szerencsétlenkedés nyilvános lefolytatása nélkül hibamentesen lépett előre az AMD második generációs termékével egyidőben saját versenyképes megoldásával.

    Ha tippelnem kéne, akkor az fog történni, hogy az AMD még mindig "szerencsétlenkedik" az MCD-vel, az Infinity interconnect-tel, az MCD-re 3D stackelt L3$-sel, aminek vagy lesz haszna, vagy nem, és vagy sikerül két GCD-t összekapcsolni, vagy nem, amikor az Nvidia kijön az N3-on gyártott GPU-val és az arra 3D stackelt N5-on készült gigantikus L2$-sel ezzel nevetségessé téve az AMD 2-3 éves előnyét.

    Szóval mégegyszer:
    Sokmindent fejleszt az AMD sokféle irányban.
    De egyáltalán nem látszik, hogy GPU-k terén abba az irányba tenne lépéseket, hogy részesedést növeljen.

    A CPU piac ebből a szempontból teljesen más.
    2022 januárban még arról cikkeztek, hogy $300 alá nem tud menni a chiplet alapú CPU.
    Ma egy 5700X-et megkapsz 74eFt-ért, ami kb $160. Az 5600X $140.
    És ez nyilván nem is a legolcsóbb
    Egy 180mm2-es monolitikus apu $110-$150
    Ezek ára úgy esett a felére, hogy nem is volt közvetlenül érintve kriptovaluta általi lufitól.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • S_x96x_S

    őstag

    válasz Busterftw #60443 üzenetére

    > Rovidtavu? Nezzel mar meg egy AIB market share historyt legyszives.

    a mai munkának az eredményét ne a múltbéli döntések eredményénél keresd.

    Emlékeztető:

    Egy jelenlegi babaprojekt munka eredményét szerencsés esetben
    legkorábban 9 hónap múlva látod meg a statisztikákban.
    Hasonlóan hogy a jelenlegi munkának(döntéseknek) hatása legyen
    a "market share" history-ra, ahhoz el kell telnie 1-2 évnek.

    Persze a jelenlegi munka szükséges és nem elégséges feltétel. Vagyis lehetnek ellenerők is.

    > Tehat akkor dolgoznak rajta vagy sem?

    mint a viccben:
    Az anyós megkérdezi a menyétől: "Hogy áll a babaprojektetek? Látom, semmi látható eredménye nincs."
    Erre a meny: "Hát igen, anyósom, olyan ez, mint a Google/AMD/nvidia/... munkája. Csak mert te nem látod, hogy dolgozunk rajta, még nem jelenti azt, hogy nem csináljuk."

    Én úgy értelmezem, hogy dolgoznak rajta, de te valószínüleg nem ...
    és ez nem baj .. nem kell mindig mindenben egyetérteni.

    2021: "What chip shortage? AMD books capacity years ahead to ease crunches"
    ""Our supply chain team has worked to make sure that we have months and years of forecast ahead into our supply chain," Chief Technology Officer Mark Papermaster said on the sidelines of the Web Summit conference in Lisbon, Portugal."

    May 14, 2021: GF megállapodás.
    "AMD and GF reach lock-in deal on wafer capacity through 2024 amid chip shortage"
    "In one recent example, chip designer AMD on Thursday filed a Form 8-K with the Securities and Exchange Commission disclosing an updated multi-year wafer supply and pricing agreement with GlobalFoundries, a chip specialty foundry with 250 global customers and operations in the U.S., Europe and Asia."

    2022 Szept: "AMD keen to secure capacity support from Taiwan"
    "AMD CEO Lisa Su will meet with her TSMC counterpart CC Wei during her upcoming visit to Taiwan, as the US chip vendor looks to secure support from the foundry house and other value chain partners, according to sources familiar with the matter."

    2022 Jul: Az NVIDIA-hoz képest az AMD nem vágta vissza az 5nm -es gyártást.
    "The same article paints a different picture for AMD: the company has reduced orders for 7 nm and 6 nm nodes; but its 5 nm orders are unaffected. AMD makes not its its next-generation RDNA3 GPUs on 5 nm, but also its next-generation "Zen 4" CPU chiplets. Any drop in demand for GPU silicon would be internally adjusted by increasing "Zen 4" chiplet orders. AMD's growth as a processor manufacturer is no longer bottlenecked by technology-leadership, but by volumes. The company could jump at the prospect of higher 5 nm allocation, as it would enable it to increase output of "Zen 4" processors to meet rising demand of high-margin server processors with its upcoming EPYC "Genoa" and "Bergamo" processors."
    ( via techpowerup )

    2022 Jul: "Apple, AMD Back TSMC’s Tripled Investment, Tech Upgrade in Arizona"
    A TSMC új Arizonai gyárának kapacitásából is foglalt az AMD
    https://www.eetimes.com/apple-amd-back-tsmcs-tripled-investment-tech-upgrade-in-arizona/

    2023 "AMD Reportedly Eyes Samsung Chip Fab Deal in Dual-Source Strategy"
    AMD orders 14nm chips from Samsung Foundry.
    ""
    Given the current geopolitical situation, one might speculate that the chip designer is exploring SF as a potential alternative not only to GF, but to TSMC as well.
    ....
    Thoughts ..

    DigiTimes and TechGoing both reported about AMD's outsourcing to SF within a matter of six months. Working with Samsung Foundry allows AMD to learn how to collaborate with this contract maker of chips, how to use its packaging, and what to generally expect from SF.
    AMD's possible intention to use Samsung Foundry's leading-edge production nodes if something occurs to TSMC is our speculation not confirmed by any industry source at this point. To use Samsung Foundry's advanced technologies, AMD would need to redesign its chips for SF's nodes, which costs hundreds of millions of dollars, which is a lot of money even for AMD. Yet, if the situation between China, Taiwan, and the U.S. becomes dire, AMD's experience with GlobalFoundries could become more than valuable
    ""

    February 18, 2023: "AMD Promises Higher Performance Radeons With RDNA 4 In The Not So Distant Future"
    "Likely the most interesting part of the interview, at least with respect to RDNA 4, is the statement toward the end where AMD's Rick Bergman says that the company "promises to evolve to RDNA 4 with even higher performance in the near future." It shouldn't be a surprise to anyone that the company expects its next-generation GPUs to be even faster than its extant products, but "in the near future" sounds like the company could be moving to RDNA 4 earlier than expected."

    MARCH 8, 2023 : "TSMC’s 3-nm progress report: Better than expected"
    "The N3E process node is expected to start commercial production in the second half of 2023. ... The N3E process node is also on the radar of GPU suppliers like AMD and Nvidia for applications such as PC gaming. "

    ....
    És szerintem dolgoznak már az N3E termelésen is ..
    ( persze ezt még biztos nem látod a statisztikákban )

    Mottó: "A verseny jó!"

  • Petykemano

    veterán

    válasz S_x96x_S #60445 üzenetére

    Szép gyűjtés.
    De ezek leginkább annak írásos (hír jellegű) "bizonyítékai", hogy az AMD dolgozik azon, hogy a jövőben legyen versenyképes architektúrája és legyen azok piacra viteléhez szükséges gyártókapacitása.

    Azonban ezt senki nem vitatta.

    Azt vitatjuk, hogy az AMD a múltban, vagy a jelenben tenne lépéseket, hogy a versenyképes architektúráját olyan volumenben gyártsa, ami piaci részesedésének növekedését eredményezi.

    Nagy remény övezte az RDNA2-t mint versenyképes architektúrát, amit versenyelőnyt jelentő gyártástechnológián készíttette, de ez az előny az RDNA3 vs Ada időszakban elveszett.

    Nagy remény övezte azt, hogy mivel az RDNA3 részben vagy egészeben legacy N6 node-on készül, ezért olcsó és nagy volumenben előállítható és olcsó termékhez vezet. De az eddig napvilágot látott RDNA3 termék és a megjelenésre várókról szóló pletykák nem utalnak semmilyen formabontó, piacfelforgató árazásra.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • Petykemano

    veterán

    "Technically, it is possible to develop a GPU with specs that compete with theirs (NVIDIA) . However, the GPU developed in this way was introduced to the market as a graphics card with a TDP (thermal design power) of 600W and a reference price of $1,600 (about 219,000 yen)'', and was accepted by general PC gaming fans . After thinking about it, we chose not to adopt such a strategy."

    Ez nagyjából egybevág azzal, amit Abu mondott.

    "The RDNA 3-based GPU "Radeon RX 7900XTX" released this time is targeted at $ 999 (about 136,000 yen), which is considered to be the "upper price" assumed by high-end users among general PC gaming fans. Developed . The "Radeon RX 7900XT" below it is said to be $ 699 (about 95,000 yen)."

    Csupán $200-t tévedtek. De már bánják.
    Szerintem jobban lett volna a fogadtatás, ha 7900XT és 7800XT néven viszik piacra, utóbbit $899 helyett $699-ért.

    "So, at the moment, it is difficult not only in man-hours but also in terms of cost to connect the GPU die with the same glue as the CPU die. There's nothing you can't do, but... Rather than doing so, it is more efficient and less costly to create a large-scale GPU (core) at the moment .
    Therefore, in the current generation (RDNA 3 architecture), we decided to postpone the realization of "multi-GPU die."

    Valóban nem lesz multiGPU RDNA3

    [link]

    3D Infinity cache-ről még csak szó sem esett.
    Nehéz nem úgy látni a chipletes RDNA3-at, amelynél háromból két fő fejlesztési cél (chiplet + v-cache) nem jött be, nem hasznosul.

    A Navi33 a mobil eredmények alapján egész jónak ígérkezik. Kicsit talán már kezdhetjük sajnálni, ha az Abu féle Navi33 (~300mm2-es lapka NAvi21 teljesítménnyel) nem válik valóra.
    Talán már az AMD is bánja, hogy nem csinált inkább N6-on egy 500mm2-es navi33-at.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

  • HSM

    félisten

    válasz Petykemano #60447 üzenetére

    Azért a chiplet nem hasznosulásra nem vennék mérget. :) Borítékolhatóan lényegesen olcsóbb lehet így egy Navi31, hiszen jelentős része olcsóbb node-on készül, és mivel 7db pici/átlagos méretű lapka, így a kihozatal is az egekben lehet.

  • Alogonomus

    őstag

    válasz HSM #60448 üzenetére

    Sokáig ez volt a vélemény itt a 70 dollárból készíthető, de 700 dollárért is elkapkodott 7950X esetéből kiindulva. Most visszanézve Petyke írta, hogy az olcsóbb Navi 31 és GDDR6 előnyén sokat ront a drágább PCB, ami szükséges a Navi 31 "alá". De mintha Abu is írt volna ilyet.
    Szóval a Navi 31-es kártyák esetén azért annyira nem komoly előny a chiplet kialakítás, amennyire a különböző Zen processzorok esetén hatalmas előnyt jelent.

    [ Szerkesztve ]

  • HSM

    félisten

    válasz Alogonomus #60449 üzenetére

    Ez annyiból irreleváns a mostani kérdés tekintetében, hogy a PCB drágaságát elsősorban a memória sebessége és busz-szélessége határozza meg. Az pedig éppen ugyanolyan drága lenne egy monolitikus bő 500mm²-es csip esetén, csak akkor még a csip is sokkal drágább lenne... :DDD
    Költség szempontból valami hasonlót lenne optimális lépniük, mint az RDNA2-vel, hogy 256biten kiadni valami ahhoz képest igen harapós GPU-t. Tulajdonképpen kiadhatnának ilyen Navi31-et is, négy GCD-vel és 256 biten, de úgy lehet kicsit túl kevés lenne az L3, viszont V-cache-el a gyártási bonyolódás. Viszont úsznak a lehetséges opciókban, épp a csiplet-dizájn miatt...
    Személy szerint nekem igen kedvemre való lenne egyébként egy ilyen, energia és költséghatékony dizájn, egy kevéssé megvágott, de konzervatív órajeleken hajtott Navi31-el, 256bites körítéssel és nagy IC/L3-al. :D A jelenlegi OC RX 6800XT-s tapasztalataim alapján pl. RT-re bőven elbírna erősebb GPU-t a 256bites busz 128MB IC-el. :K

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák