Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz S_x96x_S #60432 üzenetére

    > Azért lehet ezt okosan is csinálni;

    Lehetne.

    > RDNA2 @Samsung

    Nem vagyok meggyőződve, hogy tényleg az lehetett-e a deal, hogy a Samsung kap IP-t cserébe saját költségén portolja az RDNA2-t a saját gyártástechnogiájára és majd az AMD használja őket second source gyanánt. Lehetett akár ez is, de közben látványosan visszaesett a kereslet a gpukra és ma már nem jelentene gondot TSMC kapacitásból sem dolgozni. (Persze ezt nyilván 2019-ben nem lehetett előre látni)
    Viszont a Samsung dealből végül nem lett semmi. Pedig mostanra meg kellett volna jelennie az első olcsóbb Samsung szalagon gyártott komplex csomagolási technológiát nélkülöző budget gpuknak.
    Mint amilyen pl a navi33. Ennek semmi jele.

    Ebből pedig nyugodtan levonhatjuk szerintem azt a következtetést, hogy ha volt is terv a ss bevonására, az nem valami grandiózus piaci részesedésre irányuló terv részeként, hanem a tsmc kapacitás szűkössége esetén lépett volna érvénybe.

    Lehetne persze chiplet apukhoz készolő IGP-t is gyártani a samsungnál. De épp nemrég mondta el MLID, hogy nincs tervben komolyabb gpu teljesítményt beépíteni.
    Sajnos ugye az IGP teljesítmény nem azért érte be a gpuk alsó szegmensét, mert rohamosabb tempóban fejlődött ott a techmológia. Hanem mert a gpuk árazással ugrott meg jelentősen.

    Egyébként a notebook cpuk piacán alkalmazott stratégiát senki nem kritizálta. Az eleg jó képet fest jelenleg.
    Azt, hogy a fejlődő igp-k mekkora részt üthetnek ki majd az nvidia részesedéséből, és hogy ez rákényszeríti-e a dgpu gyártókat a termékportfólió javítására, vagy egyszerűen elengedik az alsó szegmenst, majd kiderül.

    Én nem állítom, hogy könnyű feladat volna és hogy csupán le kéne tekerni a (menedzsment) fösvénységet és máris magától ölükbe hullana a nagy részesedéssel együtt járó piaci siker.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák