Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Madmax81 #1173 üzenetére

    Másik kérdésem: Elég az egyik élét derékszögre egyengetni a lécnek, s aztán a vastagolóba dugni, vagy mindkét élét okos egyengetni inkább?
    Ezt nem értem, az egyengetővel egyeneset felületet akalitasz ki ha csak egyik felét gyalulod akkor nem lesz egy igazi derékszöges éled " persze csak ha nem is akarod"

    Ezt kifejtem részletesebben: Egyengetek egy derékszöget. Egyet lapjára, egyet élére, és kész. A többi három derékszöget elvileg a vastagoló már hozza. Elvileg. Gyakorlatban nekem el szokott menni a derékszög. Ez egyedül táblásításnál érzékeny dolog, mert ott már egy icipici szögeltérés is azonnal érződik. Ezért kérdeztem, hogy milyen módszerrel alakítod ki a derékszögeket. Mond nekem mindenki mindenfélét, de annak a szavára figyelek oda mindig jobban, akinek láttam a munkáját, és látom, hogy szebb, mint az enyém. Mert az nem csak megmondani tudja, hanem megcsinálni is.

    (A szöges deszka eleinte velem is kitolt. Nehéz azt mondani, hogy nem dugom be a gépbe, pláne jóismerősnek. Aztán megtaláltam a kulcsot: Ha bontott deszkát hoz valaki, azt mondom neki, hogy természetesen meggyalulom, de ahhoz az kell, hogy elszalad a boltba, és vesz nekem egy pár gyalukést. Általában el se mennek a boltba, de volt már, aki akkor látta be, hogy ez nem olcsó mulatság, amikor megmondták neki az üzletben a kés árát. Emlékszem, azt mondta, hogy kifizeti a kést, ha mégis van benne szeg, mire én úgy válaszoltam, hogy nem olcsóbb, ha vesz tőlem inkább pár szál jóminőségű deszkát? Semmi rizikó, ezt a jó kis bontott anyagot meg el tudja használni zsalunak, polcnak, tyukólnak, szóval még az is megmarad. Belátta.)

    Ha ilyen sok fenyőt gyalulsz, had kérdezzelek meg: Néha járok úgy, hogy annyira gyantás fához jutok, hogy két szál után puceválni kell a gépet, mert már nem bírnak az etömődött körmök kapackodni a fába, és izzadás, kínlódás. Az ilyet hogyan véded ki?

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák