Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Sanyabá #16041 üzenetére

    Szinte pontosan azt írtad, amit gondoltam erről.

    Vannak hossz, és vannak keresztvágásra kihegyezett szerszámok, gépek. Ha megfordítva használjuk őket, kínlódássá válik a munka.
    Nehéz jól megválaszolni, hogy hosszába, vagy keresztbe könnyebb-e vágni a fát, mert elég soktényezős dolog.
    Ha nézünk egy másik megközelítést: Most vágjunk egy botot, vesszőt jó éles kacorkéssel hosszára, majd ugyanezt keresztbe, akkor megfordul a dolog. Hosszában könnyebben tudjuk faragni, mint keresztbe. Hosszára faragáskor inkább csak hasítunk, míg keresztvágáskor töményen nyírunk. De ez sem fogja megválaszolni a kérdésünket igazán korrektül. Gondoljunk a könnyen faragható fafajokra, mondjuk a hársra.

    Onnan indult ez a dolog, hogy szóba került a haránt gyalulás.
    A gyalugépek arra vannak berendezkedve, hogy szálirányban metsszék a fát.
    A haránt gyalulás - ha a rostok szépen párhuzamosan futnak a gyalukéssel - igen meg fogja fogni a gyalugépet. De változik a leányzó fekvése, ha a rostok rézsutosan esnek a kés alá, fafajonként is változó, hogy mennyire fogjuk vissza a gyalukést így, valamint a fa nedvességtartalma is beleszól a dologba.

    De nem szerencsés a haránt gyalulás "hatékonyságát" az alapján levezetni, hogy hosszára, vagy keresztbe könnyebb-e vágni a fát, ugyanis a keresztbe vágás megfelelője az lenne, amikor bütüt gyalulunk - amivel aztán végképp nehezen bírkózik meg egy mezei gyalugép.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák