Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Madmax81 #3015 üzenetére

    "védőburkolatok a gyenge pontjai ezeknek a gépeknek "

    Tudod, az a bosszantó benne, hogy én nem vagyok gépészmérnök, mint akik alkották, de képesnek érzem magam egy elnyűhetetlenül stabil és strapabíró védőburkolat megtervezésére.

    Másik dolog, hogy én nem engedhetem meg magamnak, hogy leszedjem a védőburkolatot. Ha az átlagos asztalosok munkáját végezném, lehet, hogy hajlanék rá, hogy leszereljem, de nekem gyakran igen sok és igen pici darabokat kell "szeletelnem". Pl 2000 db 20 mm vastag 5 cm átmérőjű kerék levágása rúdból, v 500-1000 db 5-7 cm hosszú fadarabok készítése. Amikor ilyen munkám van, mindannyiszor babrálnom kell a forgó fűrészkorong alatt, ahányszor vágok. Néha, amikor hozzáér a csuklóm a védőburokhoz, el is gondolkodok rajta: Milyen jó, hogy van ez a védőburkolat.

    Épp a napokban néztem egy DeWalt megoldást:
    Elgondolkodtam, hogy egyszerűséget sejttet, de vajon nagyszerű is? Szeretem az egyszerű dolgokat. Ezt a markolatba varázsolt felnyitószerkezetet valószínűleg egyetlen tengely és egyetlen csukómechanizmus működteti, de úgy sejlik ki látvány alapján, hogy túl kicsi erőkar emel túl nagy teherkart, ami óhatatlanul gyors kopást szavatol - még ha jóféle fém is, hát még ha műanyag.
    Most épp a 700-asról írtad, h mesterednek be is halt - szerintem ugyanezen elvűje.

    Nézz meg egy kézi körfűrészt. Azon egyszerű. és nagyszerű a védőburkolat. Igaz, semmi csukló, meg himba, csak egy rugó, ami visszahúz, és a burkot te magad nyitod azzal, h rátolod az alapanyagra. A gérvágóknál ezt az elvet nem tudják alkalmazni. Pedig lehetne. Egy egyszerű bowden működtetné, ahogyan pl a Lada szamara gázbowdenje nyitotta a pillangószelepet egy keréken keresztül.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák