Új hozzászólás Aktív témák

  • M43g

    aktív tag

    Apropó dió faanyag.

    Tudnátok néhány hüvelykujj-szabály jellegű tanácsot adni diófa kivágás utáni hasznosításához?
    Adott egy szép nagy diófa, ami rossz helyen nőtt, így ki lesz vágva. Szívességből kivágnám én, de ha már ott vagyok, szívesen hasznosítanám is - de laikus vagyok.
    - Télen érdemes kivágni, vagy nem releváns, ha fűrészelve lesz? Ha igen, tél közepén, vagy lehet még késő télen, amikor a nedvkeringés még nem indul be?
    - A törzsön kívül a vastagabb ágakkal érdemes foglalkozni (fűrészáru szempontjából), vagy felejtős?
    - Ha ki van vágva, mennyi idő alatt fülled be? A fülledés ellen elég, ha a kérgét leszedem róla valahogy, és tető alatt, csapadékmentes helyen tárolom?
    - Ha találok olyat, aki hajlandó gatterezni, előtte kell szárítani valahogy (pl. kéreg nélkül), ha igen, mennyi ideig? Vagy minél hamarabb fűrész alá vele?

    :R köszönöm a segítséget :R

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák