Új hozzászólás Aktív témák

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #5297 üzenetére

    Ebben a gondolatmenetben nekem valami sántít. :P Ha a gyanta rárakódik a kés élére lapjára a kés nem fog ettől jobban kopni , hisz részben levédi borítja a réteg. Max erősebben melegszik,és rosszabbul dolgozik,(pl hogy az élszög ideiglenesen picit módosul amíg meg nem tisztítod) de aszem a HM nem hajlamos beégni. :B akkor meg mitől tompulna ki?

    Inkább fordítva gondolom: ha életlen akkor jobban melegszik és több gyanta sül rá emiatt.Ha lekaparod a gyantát és életlennek bizonyul akkor nem a fenyő vitte ki az élét hiszen puhafa,max valami szennyeződés.

    pl ha 1db lakásfelújításban részt vett használt fa bekeveredett a többi közé ami korábban egy kis homokot látott és a felületi rostjai közt megmaradt lehet hogy egyáltalán nem látszik ez !

    Mégis annyi elég akármelyik amúgy ellenálló szerszámélnek még a körfűrész élét is legyilkolja 1 m ilyen anyag megmunkálása pedig az a legellenállóbb a sok fogával.Saját szomorú tapasztalat. :U
    Keményfával ugyanez nem fenyeget mert az építőipar általában nem használja.
    Szalagfűrésznél nem a gyantás eltömődés miatt nem vág a végén neked? Mert akkor az éle még nem ment ki esetleg.

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz Márton111 #5293 üzenetére

    A fotóidra reagálva:
    no, igen, ezzel a zárt megoldással elkerülhető, hogy a forgács lefelé menjen. Tudod mire lennék kíváncsi: milyen motor hajtja ezt a kést? Mert ha jól sejtem, akkor nem egy felsőmaró van befogva az asztalba, mint nálam. Bár most jövök rá, hogy te ezt a rétegelt lapot valószínűleg "plusszban" teszed rá az asztalra?
    Nálam kicsit más a helyzet. Ráadásul míg a CMT maró éppen elfér a résben:

    addig az új maró éppen nem süllyeszthető be teljesen:

    Két lehetőségem van, vagy lekapok körbe 2mm-t az asztallap pereméből, vagy az asztalt megemelem egy fél centis műanyag lappal. Ez persze még nem a forgács útjának elzárásához kell, hanem, hogy szükség esetén tudjak úgy marni vele, hogy ne keletkezzen válla a marásnak (nem tudom, érthető-e mire gondolok)
    Ahhoz, hogy a forgács ne tudjon lefelé menni, esztergálnom kellene egy vékony betétet aluból, de át kell gondolnom, hogyan legyen, nem szeretném, hogy a kés szele vagy az alatta megszoruló forgács netán megemelhesse ezt a betétet, mert ha az hozzáér a forgó késhez, az csúnya lenne... Lehet, hogy túlaggódom, de én inkább félek, minthogy megijedjek.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #5300 üzenetére

    Dimarról csak annyit tudok hogy lapszabász körfűrészeket vettünk tőlük anno a céggel és az istennek nem értettük miért megy ki az éle 5 tábla felszabása után amikor másoknak 10 tábla a limitje.
    Csak arra tudok gondolni valószínúleg jobb körfűrészt használtak amiben éltartóbb HM lapkák voltak.
    Más magyarázatot nem tudok a gép egy új elővágós robland volt lízingben és szakszerűen toltuk neki .Gondolom a vásárolt laminált táblák minősége nem játszott ilyen mértékben szerepet a gyorsabb elhasználódásban.A fűrészek mérete se játszott mert 30cm-es szabványos volt trapéz/ szögletes váltófoggal ez elég tartós a holkereshez képest.

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #5296 üzenetére

    A marás forgácselszívása gyakorlatilag máig megoldatlan.

    Ezen én felettébb meglepődtem. Nálam ezzel egyáltalán nincs gond, kivéve az említett nagy plattolót, ami azonban ritka vendég nálam. Persze én mindent igen kis fogásokkal marok, több lépésben, talán ez is számít.
    Ha már az elszívás nehézségeiről van szó, ami számomra teljességgel megoldatlan, az a körfűrész. Jelenleg nem is próbálkozom az elszívással, hiábavaló... Ennek persze a fő oka, hogy egy rettentően kompromisszumos Kinzo asztali körfűrészt használok, aminek orrán-száján dől a por. Elvileg hátul, a doboz felől van egy elszívó csonkja, de annak olyan kicsi az átmérője, hogy szerintem még a háztartási porszívót is csak szűkítővel lehetne használni :)
    Jelenleg nem találtam jobbat, minthogy egy nejlon "szoknyát" ragasztottam körbe az asztalra és legalább az felfogja a dzsuva javát. Persze felül is vágja ki a port a fűrészlap, azt már az elszívóval próbáltam összegyűjteni, de csinálni kellene valami üzembiztos megoldást, hogy véletlenül se érhessen hozzá a forgó fűrészlaphoz.
    És a gérvágóm is olyan, hogy lehetetlen mindent elszívni, főleg ha szélesebb anyagot vágok vele; a lényeg az, hogy a port össze tudom gyűjteni, a forgács meg nem számít.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #5302 üzenetére

    Egy 1850W-os Makita felsőmarógép (a fotó kedvéért nem szereltem be )
    A lapot pedig legegyszerűbb két bakra tenni pillszorítóval a maráshoz.Szétszerelve a maró asztalomnak gyakorlatilag semmi helyigénye.A bakok pedig mehetnek mást csinálni ;) Vagy felakasztom őket a mennyezet alá a falra. Helyigény megint gyakorlatilag nulla.A marógép meg a szekrénybe kerül.
    Ha félsz hogy a huzat megemeli a betétlapot akkor fúrd át a betétet,vágj menetet az asztalba és 2 metrikus 4-es vagy 5-ös csavarral becsavarozhatod felülről esetleg ha alulra teszed a lapot akkor úgy hogy hozzáférj a csavarhúzóval kényelmesen . ;) A gépet mindenképen kíméli ha nem szívja át a motor magán az egész szemetet ami leválasztódik maráskor.Mondjuk fejjel lefele lévén a maróasztalba rögzítve felfele fújja a levegőt de azért még belehullhat egy csomó por , forgács.Ami a tekercset koptatja.

    A 0,15 g súlyponteltolódás : érdekes lenne kiszámolni 10.000-es fordulaton a centrifugális erő miatt hány grammá növi ki magát ;)Mondjuk késtengely középvonaltól 2cm-re.Erre bizti van képlet centripetális erő vagy vmi hasonló
    Nem mindegy villanymotor 3000-en cammogva vagy maró 10000-en .

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5299 üzenetére

    "Azt is érdemes hozzátenni, hogy az unimax marójának élgeometriája egy egyszerű egyenes, a CMT pedig mégiscsak íves."

    Nem áll ez meg a lábán. Mindkét geometriánál ugyanarra kell figyelni, h hibátlan legyen, ill. ugyanarra nem, h üssön. Aki tud egy géppel egy ívet kiköszörülni, az tud kettőt is. Két egyformát is valószínűleg.
    Gyártástechnológiai hiányosság szaga van ennek. Egy jó technológia úgy van kidolgozva, h a dolgozó ne tudja elrontani akkor se, ha már fáradt, de még akkor se, ha büdösül dühös az éhbére miatt.

    Érdekel, hogy így szőrszálanként vesézed, teszteled, ráadásul elég elfogulatlanul és körültekintően. Ám sok lényegesebb dolgot lehetetlen mérni, hiába is az igyekezeted. Az idő sokkal jobb mérnök a teszteknél.
    Egyet gondolok: (és bízom benne, h nem bántalak meg vele, mert távolról se célom)
    Amennyi időt elszarakodsz a méricskékkel, azidőalatt megkeresheted az árát vmi bizonyított márkának. Olyan ez nekem, mint amikor vki átmegy egy portékáért a másik multihoz, mert ott száz forinttal olcsóbb, és ezért betankol 300 Ft-al többet, és elb@szakodik ezzel a manőverrel egy fél délutánt. (Igaz, itt most négyszeres árról van szó.) Nekem nincs időm, energiám ilyesmire. Kifizetem a garantált jót, és lépek tovább. Ha elkezdem méricskélni, h mi mennyire jó, nem lesz pénzem megvenni a jót, akkor már csak az olcsóra jut, ha jó, ha rossz az.
    Igazad van abban, h sokat kifizetünk bizonyos márkafényezési felárat - mennyit költött az Opel oopelhimnuszokra, a kocsi közben sz@r maradt. Nem tudnak se jó motort, se jó karosszériát készíteni. Belebuktak a "csalásba". Nem véletlen az, h nem a honda van csődhelyzetben, nem a honda kuncsorog egy kis túlélő segélyért. Szóval lehet márkát fényezni, de ahhoz márkát kell az asztalra tenni előbb. Lehet ennek a szükségszerűségét figyelmen kívül hagyni, de akkor ki is lehet esni szépen a piacról.
    Abban a számításodban pl van egy jó kis hiba, h mennyi a furat elforgácsolt anyagtömege a kés összsúlyához mérten. Ha ekkora súlyt sikerül rossz helyre odabiggyeszteni, tuti, h ütni fog a kés. Gondolj most arra, h egy autógumi felnistől mennyit nyom, és lepkefingokat ragasztanak rá, h ne üssön - noha egy autókerék 30ezres fordulatnál egyszerűen felrobbanna.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #5304 üzenetére

    Körfűrészeknél a hasítóékre szerelt védősisakba szokták belevezetni az elszívócsövet és alulra is a porkidobó csonkra ez a 2 együttesen a por 80% át el tudja vezetni jó esetben ,a többit a porálarc szűri ki.Azért számít az elszívás! Ha a hasítóék két oldalára a körfűrészt takaró plexit szerelsz állíthatóan amit majdnem a szabandó anyagig engedsz le majdnem ,akkor még javul a hatásfok tán.(A plexi a hasítóéknél hátul nyilván zárt legyen akár két lécet rácsavarozol belső oldalára).Kikisérletezed hogy a legjobb neked.
    A védősisakba szerelt elszívó csövet mennyezet alatt felfüggesztve szokták elvezetni ne legyen láb alatt ,hasraesés járó gép mellett nem szerencsés.Meg a szabásnál is útban lenne.

    Marógép elszívó alaptézis minél inkább eldobozolod a megmunkáló szerszámot annál jobban tud működni az elszívás -jó esetben ;) legyen helye a légáramlatnak hogy ne torlódjon fel a forgács és ne kapjon fals levegőt ahonnan nem kell szívni. Nem sima lépcsős sarkok éleknél a forgács elkad és eltömődik az egész.
    Meg persze ne legyen útban anyagnak , előtolásnak a dobozolás.

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #5300 üzenetére

    Apró kiegészítések:
    szerintem a Dimaron ugyanúgy van festék, csak ők valami fémszínű, kalapácslakk jellegű valamivel kezelik a felületet. De majd megnézem, ha tévedek jelzem.
    Aki vadonatúj volvót és bmw-t vesz, az (jó esetben) azt is bekalkulálja, hogy nagyot is bukhat. Én például sem anyagi okokból, sem a rizikó miatt nem engedhetem meg magamnak a hasonló "luxust". A mi autónk, mióta megvan, háromszor tört össze (és bár nincs jelentősége) mindháromszor mások hibájából. Ha valami új és drága autó lett volna, biztosan több idegeskedést okoz mint így.

    Nem kizárt, hogy ügyetlen vagyok, de én szoktam hibázni, rontani. Alig pár hónapja történt, hogy vettem egy fogazókészüléket amihez 10mm-es ujjmaró szükségeltetik. Esztergáltattam hozzá egy másológyűrűt is, mert a makita a sajátját olyan eszetlen áron adta volna, hogy inkább kihagytam. Először egy noname készletből származó marót használtam, aztán azt mondtam, hogy egy profi biztosan jobban dolgozna, ezért aztán vettem egy CMT-t. Nem tudom pontosan mit ügyetlenkedtem el, kétségtelen, hogy nagyon szűkre szabtam a másológyűrűt, lényeg az, hogy elsőre sikerült kicsorbítanom a CMT-t. :(( A másológyűrű furatát kicsit feltágítottam és nem hagytam magamat, vettem bosszúsan egy Freud 10-es marót. ezzel együtt ha a CMT áráért vettem volna négy nonamet, akkor még mindig lenne három hibátlan darabom...

    Márton:
    nagy élet lehet nálatok ha minden törik
    Tagadhatatlan! :) Lehet, hogy egy négygyerekes apuka mindenben veszélyt lát? ;) Pedig azt kell mondanom, jó gyerekeim vannak.

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #5306 üzenetére

    Amennyi időt elszarakodsz a méricskékkel, azidőalatt megkeresheted az árát vmi bizonyított márkának.

    Igen, ebben igazad van. De engem érdekelnek a miértek és éppen azzal van bajom, hogy sokszor vélt vagy valós pozitív vagy negatív előítéleteink alapján döntünk, nem pedig érték szerint. Én először kifizettem a "garantált jót" vagyis a CMT-t, és lám, ha kicsit alaposabban szemügyre veszem a portékát, akkor kiderül, hogy egyáltalán nem hibátlan. (hangsúlyozom: munka közben semmi komoly bajom nem volt vele, leszámítva azt a finom kis "törést" az ívek találkozásánál)

    Abban a számításodban pl van egy jó kis hiba, h mennyi a furat elforgácsolt anyagtömege a kés összsúlyához mérten.
    Szerintem a számításomban nincs hiba, a következtetésemben lehet, miszerint ez jelentéktelen eltérés. De erről legközelebb csak akkor írok, ha kikértem gépészek véleményét.

  • Soká

    senior tag

    válasz Márton111 #5305 üzenetére

    Engem érdekelne, hogy miként rögzíted azt a makitát a laphoz?
    Feltéve, ha erről a készülékről beszélünk:
    [Amikor legutóbb linkeltem, akkor még 80e volt a minimálár] most akár 50e-ért elvihető. Ha tényleg olyan állapotú, mint hirdeti, akkor jó vétel lehet valakinek.
    egyébként azért kérdezem, mert más profi marókkal ellentétben ennek a talpában elég vékonyka csavarok vannak (M4) aminél fogva érzésem szerint nem túl biztonságos rögzíteni a gépet. Másoknál M6 a jellemző. Persze az is lehet, hogy ezt a hibát az elmúlt 10 évben már javították és a mostani gép más, mint a régi.

    Körfűrészeknél a hasítóékre szerelt védősisakba szokták belevezetni az elszívócsövet
    Én kénytelen voltam lefűrészelni a hasítóék kiálló részét, hogy tudjak hornyot is fűrészelni, így valami masszív flexibilis "izével" szeretném majd megoldani, hogy az elszívó a fűrésztárcsa felett "lebeghessen".

    Jó éjt mindenkinek!

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #5301 üzenetére

    "az élszög ideiglenesen picit módosul amíg meg nem tisztítod"

    Hmmm. Mint írtam, a gyanta igen hamar rárakódik. Gyakorlatilag negyedóránként tisztítanom kellene. Csak esténként tisztítom le, és akkor is csak a kis körmömmel. Ha le akarnám mosni denaturáltszesszel, akkor marófej ki a gép aló, h a tengelyen ne tudjon lecsorogni a szesz, csapágy leszed, h a zsírt ne mossam ki. Aztán mindezt vissza, és gépbeállítás. Ehhez olyankor én már túl fáradt vagyok, másik megközelítésben pedig ennyi idő alatt megkeresem a maró árának monjuk a hatod részét, ha vissza bekapcsolom inkább a gépet, és visíttatom puceválás helyett. Sokat, nagyon sokat kibír egy marókésem, nem számottevő az, h tisztogatom-e, v nem. (Szégyen, szégyen, de akkor tiszta igazán a késem, amikor az élezőből visszakapom. Mondtam is nekik, h számítsák fel a puceválás árát, nekem nincs időm rá.)

    "ha életlen akkor jobban melegszik és több gyanta sül rá"

    10-20 méter marás után a zsírúj Dimar késre is rárakódik a gyanta (csak arról este még könnyebb lekaparni, mert a zsírra rakódik). Másik, h ha egy kés már annyira melegszik, h rásül a gyanta, akkor azt nem is éleztetni kell, hanem kidobni a kukába. A fa tud forró lenni, de egy műszak folyamatos marás után is bírja a kezem a kés hőmérsékletét.

    "pl ha 1db lakásfelújításban részt vett használt fa bekeveredett a többi közé ami korábban egy kis homokot látott és a felületi rostjai közt megmaradt lehet hogy egyáltalán nem látszik ez !"

    Végy valami akciós szemüveget legalább, ha nem látod meg. Nekem ordít, ha nem tiszta a fa. Vásárláskor most legutóbb azokat a deszkákat visszarakattam a máglyába, amire sáros csízmával rámásztak a melósok. (Lelketlenség a frissen műszárított hibátlan anyaggal ezt a szentségtelenséget elkövetni, - egy szó nélkül ki is vitték még a raktárból is azokat a deszkákat.)
    Ha én ilyen fával találkozok, kipenderítem a műhelyből azzal együtt, aki idehozta. (Van egy bevált diplomatikus verklim ilyen esetre: Tedd le előbb ide az asztalra egy pár gyalukés árát. Ha a kés sértetlen marad, amikor kijön az elszedőoldalon, a pénzedet kapod vissza, ha viszont nem, akkor kiszedem neked a gyalukést, és hazaviheted ennyiért. Nem tette még oda a 25 rugót soha senki.)

    "Szalagfűrésznél nem a gyantás eltömődés miatt nem vág a végén neked? Mert akkor az éle még nem ment ki esetleg."

    Hát ennek elég nagy a valószínűsége. Ott lóg a falon legalább két ilyen szalagom (5 ezer HUF/db), de olyan macerás lenne megpucolni a gyantától, h ott lóg már harmadik éve. Mikor rájöttem, h nekem drága dolog ezzel gyantás fába vágni a fejszét, azóta a fenyő ki van tiltva ez alól a gép alól - s láss csodát: Másfél éve nem kellett szalagot cserélnem. (Addig meg 2-3 havonta)

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5302 üzenetére

    "ezzel a zárt megoldással elkerülhető"

    Mikor láttam ezt gondoltam:
    OK, így nem megy le egy fia forgács sem, de összeszarod magad, míg beteszed a gépbe a kést az asztal alatt, hiszen le se lehet engedni a gépet.
    És írtad erre, h biztos pluszban van az asztalon a rétegelt lemez. Ááá, mondom, tényleg, azt leveszi, és szabad a pálya. De igen fáradt lehetek, h ebbe bele is nyugodtam, és csak később esett le a tantusz: Picsát! Hát a gépet akkor sem lehet leengedni, ha már a patronban van a kés.

    S Te is: Hogyan húzod meg a kést, ha nem tudod a gépet leengedni?

    "Lehet, hogy túlaggódom, de én inkább félek,"

    Nem érzem ezt túlaggódásnak. Okos dolog jól átgondolni. Egy gyorsan forgó drága éles vidiáról van szó mégis.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5304 üzenetére

    "megoldatlan, az a körfűrész."

    Ennek a márkanév lehet az oka. (Keveset költenek tévéreklámra :D )
    Sacc per kábé 50-ért vettem egy Güde-t 310-es lappal, 100 as csonkkal, és felül is elszív a védőburok. Nem mondom, h olyan tisztán lehet vele dolgozni, mint egy profi lapszabászgéppel, de nem kell térdig állnom a forgácsban.
    A gérvágó elszívását úgy oldottam meg, h rá a kisporszívót, oldalról meg a forgácselszívót jó közel a koronghoz. Úgy 90 %-os elszívást tippelek így. (Ha csak a gyárira hagyatkozom, akkor még 50% sincs talán.)

    "hogy a port össze tudom gyűjteni,"

    Nekem a gérvágó (az a fasza prémijum metibó) egészen addig elviselhetetlenül porolt, míg rá nem segítettem a forgácselszívóval.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #5310 üzenetére

    A gépvezető vonalzót 2 rúd tartja a marótalpban = ez helyébe 2 hasonló átmérőjű gömbvas rúd ami túllóg 2db bükkfa lec gép talp kétoldalára rúdhely kifűrészel pontosan!a gépet rá kell nyomnia az asztallapra alulról, de lehet szögletesen kivágni nyugodtan, 2-2 metrikus anyással felrögzíted a bükkfa léceket asztallapba besüllyesztve a fejét .Tehetsz rá ellenanyát is gépet azért felszerelés után ütközésig le lehessen tolni! Gépen gépvezető vonalzó szárnyascsavarját meghúz :) Egyébként a műhelyben anno sokáig tartotta az alutalp kis csavarhelye 2db, de ez nem hoszútávú és ajánlatos megoldás.Illetve ha vasasztallapod van akkor menet bele (?)és úgy is csavarozhatsz alulról, ha hozzáférsz(?)
    A gép úgylátom azonos, de ne tévedj meg ez licit, nem fix ár ha vki a licit lejáratának utolsó 5percében még rátesz az viszi aki többet ad,és ha licitálás megy hosszabbítanak a lejárati időn még 5-10perceket tehát lehet ez még jóval drágább ez nem kp amit a vaterán kiírnak.És még 6nap van belőle.
    Amúgy 50-ért megérné. Persze ha nincs valami baja. :U

    Mondjuk én használt gépet 1x vettem egy dewalt dekopírt utána 5 év múlva csodálkoztam amikor újat vettem aksis makitát jé ez egyenesen vág, nem ferdén félre :B

    Hát 4 gyerek mellett tényleg ez az eltörhet :B
    De a CMT arról nem tehet hogy te az ő késükön tanulsz költséghatékonyságból másolómarógépalkatrészt méretezni :N
    Amúgy egy dolog :marószerszámot áramtalan állapotban mielőtt bekapcsolnád kézzel megforgatod, nem ér-e hozzá valamihez .Ez főleg asztalba épített maróknál érdekes ahol vezetővonalzót átmarjuk,beállítjuk utána, mindenféle dolgot fafésűket,profilhoz támasztó lécet elszedő oldlon, stb rászerelünk..

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #5312 üzenetére

    "S Te is: Hogyan húzod meg a kést, ha nem tudod a gépet leengedni?"

    Egyszerűen :) alulról is hozzáférek annyira, hogy meg tudjam húzni hajlított nyakú kulccsal. De a könnyebb: a Freud maró olyan okosan van kitalálva, hogy a talp vonala alá (asztalban felé) merül a tokmány, vagyis az asztal felett (és a kés alatt) szépen befér a kulcs.

  • Soká

    senior tag

    válasz Márton111 #5314 üzenetére

    Igen, gondoltam, hogy a két vezetőrúddal...

    Ami meg a vaterát illeti, korábban már linkeltem az illető elérhetőségét :)
    Még azt is tudom, hogy forgácsoló szaki. A maró talpa tényleg jó állapotra utal, de kiderült az is, hogy asztalban használta, állítólag csak 3 órát...
    Aki meg akarja venni, nézze meg, hogy a feketére festett tokmány mennyire kopottas, illetve a szintén fekete függőleges tengelyei. Az sokat elárul. Üt-e az orsó, van-e égett szaga, stb.

    Lassan jó reggelt...

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #5310 üzenetére

    :N Hasítóéket nútoláshoz nem csonkolni szoktuk egy flexxel :( hanem lecsavarozni , utána meg vissza 2 perc alatt.Valószínűleg a tiedre is rá lehet tenni 1 perc alatt.
    Sztem vegyél egy új hasítóéket megfelelő méretűt és vastagságút a körfűrészlaphoz (általában a megenegedett legnagyobb távolság 5-7mm a fűrésztől (azért ne tudjon hozzáérni ha bemozdulna vmitől) meg mindjárt egy sisakot is hozzá valamelyik olcsó de jól formatervezettből.Nem kerülhet sokba egy darab acél meg egy darab alumínium.3 csavarral felfogatva.Én is körül kell nézzek ez ügyben mert védősisakom meg +1 porszívócső a felső elszíváshoz még nincs.(az én gépemen metabo merülőfűrész a hasítóék rugófeszítés ellenében lenyomható)

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #5312 üzenetére

    ;) Meg lehet húzni a csavart .Egy széken ülve könnyebb mint hajolgatni ;) Nem árt alkoholos filccel megjelölni a kés szárán meddig kell a perselybe tolni , hogy jó legyen mert csak kevés állítási lehetőség van. Figyelembe véve h. amikor meghúzod a csavart a kés vele együtt lejjebb szál 3-4mm-t :B Vagy nem törödni vele hadd kopjon, a gép a forgácstól, de akkor tényleg jobb a noname gép ha nem törődnek vele.Márkás gépet csak úgy érdemes tartani,és csak úgy veheted ki belőle a plusz élettartamot,és precizitást amit nyújtani tud, ha vigyázol rá . :F Vagy akkora hasznot termel a gép hogy nem számít ha behal .Mondjuk karbantartás helyett inkább többet termelsz és kifizeted belőle a javítást v cserét :U ,jó esetben még több is marad a konyhán. :)

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #5314 üzenetére

    "1x vettem egy dewalt dekopírt utána 5 év múlva csodálkoztam amikor újat vettem aksis makitát jé ez egyenesen vág, nem ferdén félre"

    Azt kell gondolnom, h valami balesetes gépet sózhattak rád, mert többféle dekopír után a DeWalt-nál megálltam. Ez egyenesen és merőlegesen vág. (Mondjuk egyenesen és merőlegesen vágni tudni kell - és nem is alkalmas erre bármelyik fűrészlap.) A Festool sajnos még nem járt a kezemben, amire pedig kíváncsi lennék. Ha most bedöglene, gondolkodás nélkül ugyanilyennel pótolnám. Két apróságot tudok csak mondani, ami lehetne jobb is: A harapásszög beállítója járhatna könnyebben is, valamint szokni kell, h ha úgy akarom tartani a kezemben, hogy nem jár, akkor a kapcsológombbal ne indítsam el akaratlanul.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5315 üzenetére

    Nagy élvezet lehet közben a másik kezeddel biztosítani a reteszt...

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5316 üzenetére

    Hát könnyű is lesz ezeket (az egyébként releváns) dolgokat leellenőrizni, mikor a pénz már elutalva, és a postás a kezünkbe adja a csomagot.

    "Lassan jó reggelt..."

    Ma egész nap szívtam a tegnapi önfeledt éjszakázást.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #5317 üzenetére

    Komoly lehet az a kínzó, ha állítani (meríteni) sem lehet a hasítóéket.

    Taníts ki kérlek erről a védősisak dologról! Ez egy esetleg elrepülő lapka miatt kell? Eszembe se jutott sisakban fűrészelni, és még sehol nem is láttam, hogy így vigyáznának vmire.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #5318 üzenetére

    ",jó esetben még több is marad a konyhán. "

    Nehéz erre korrekt választ adnom, mert még sohase számoltam ki, de úgy beérzésre így lehet a dolog. Talán az perdöntőbb volt esetemben, h szabályosan kimerítő hajszáim voltak rendre, hogy a piacon mindig időbe odaérjen az, aminek ott kell lenni. Biztosan érezted már azt a hullafáradtságot néha, amikor már az ember lesz@rja, h mi történik a géppel, ha... Nos, én szinte mindig érzem, amikor felállok a maróasztal mellől.
    És a dolog pikantériája, h három db kis szar B&D húzza az igát töretlenül már negyedik éve. Egyet tartalékban tartok, de még csak egyszer állítottam fel a kispadról, amíg a csatár a szervizben pihegett.
    Eredetileg csak átmeneti megoldásnak szántam ezt a B&D dolgot úgy egy évre, amíg kitermeli valami jobbnak az árát, de annyit bizonyított, h egyenlőre nem is gondolkozok profi kategóriára váltáson.
    Tulajdonképpen én a gépeket csak akkor állítom, babrálom, amikor élezőbe kell küldeni a kést, egyébként pedig csak melléülök valamelyiknek, és már visít is. Szóval nincs nagy igényem a finom állítási lehetőségekre, mert nem kell állítgatnom.
    ...És nem védem, vigyázom őket semmitől. Csak hugyoztatva vannak orrvérzésig. Hát nagyon csodálkoznék, hogy ha ezek a kis egyszerűségek így bírják a frontharcot, akkor egy Makitára jobban kellene vigyázni. Talán inkább azért vigyáz a legtöbb makitás rájuk, mert a magyar bérekhez mérve nagyon nagyon drágák. Nyugatabbra mások az értékrendek. Ott a gép szolga, s nem felség, mint minálunk.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #5323 üzenetére

    A dekopírt használtan vettem már többéves kisipari használat, mindenféle emberek használták előttem. S
    Sisak nem fejre , hanem a körfűrészre , :) nem azért hogy be ne üsse a fejét a fűrészlap, hanem hogy ne dobálja a szemem közé a port , hanem egy elszívócső bevezetésével vigye el. Persze ha repülne a lapka , vagy ennél többször egy elmetszett göcs, csomó azt is megfogná vagy nem engedné hogy szemközt hajintson ha hosszában spaltolsz éppen .Körfűrészeken kötelező védőfelszerelés a hasítóékkel együtt.
    Aki nem akar hosszútávon balesetet annak nem árt meg,ha ismeri és betartja a munkavédelmet.Tennék ide róla fotót de a pdf fotó nehezen tudom használhatóvá tenni
    Ez nem én vagyok a képen festoolra nem spendírozok a makitához képest 3x-os árban van csak egy fotó a védősisakról ami nehezen látszik mert átlátszó, de éppen az a jó benne :K

    Persze a német munkás 1millát keres nem zavarja ha 2 havi bérét szerszámra költi beruházáskor.De kínai, bhopáli , afrikai, indiai emberbl meg100x több van aki 1 év alatt sem keresi meg a 10-edét.
    Szóval én is nyugodtabb lennék ha mellényzsebből tudnám a szerszámot fizetni az tény, de ragaszkodom a minőséghez.Ez nálam alapbeállítottság
    Pásztorbicskával pedig nagyon nehéz profin dolgozni. Néha bele kell áldozni (én olyankor szoktam amikor pénzt kapok a munkámért :N ) De alaposan megnézem mit érdemes megvenni.
    És nálam a szerszámok úgy 20 évig kitartanak általában (amennyiben lehetséges ) ha rajatm múlik. És használom őket nincsenek vitrinben :N

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz Márton111 #5317 üzenetére

    "Hasítóéket nútoláshoz nem csonkolni szoktuk egy flexxel..."

    Valóban nem :) Én is kétszer meggondoltam. A "védősisak" hiába átlátszó, engem nagyon zavart a munkában és miután nem volt beleépítve elszívó csonk sem, úgy döntöttem megszabadulok tőle. Ez nyilván balesetvédelmi szempontból rizikós, de azért igyekszem vigyázni az épségemre:
    1. csináltam rá "pót" asztalt, amivel elfedtem az asztalba épített nagyobb nyílást takaró műanyag betétet, amely számomra a pontatlansága miatt kimondottan veszélyes volt. A mostani asztallapban a fűrészlap körül csak 1-1mm-es rés van körben, szépen tudom tolni az anyagot. (persze így nem tudok szögben fűrészelni, de emiatt ritkán kell leszerelnem a pótasztallapot)
    2. az eredeti fűrészlapot lecseréltem egy jó minőségű zajcsökkentett Freudra
    3. Mindig védőszemüvegben és pormaszkban dolgozom.
    4. Az asztal eredeti állapotában annyira remeg, hogy megtanultam, nem szabad rajta hagyni semmit, mert letáncol róla
    5. kizárólag gyalult, jó minőségű keményfát vágok vele (fenyőt szinte soha), lassan tolom, nagy odafigyeléssel. Amíg nem csináltam meg rá a pótasztalt, a védősisaktól meg nem láttam rendesen, az eredeti lap pedig visított, addig halálfélelmem volt.
    6. Ebben a rettegős időszakban megtanultam, hogy ne csináljak semmit rutinból, ész nélkül, automatikusan. Szerencsére nekem nem kell látástól mikulásig egy műveletet nyomni, ahol óhatatlan, hogy lankad az ember figyelme és esetleg utána kap az anyagnak, stb.

    Hosszú távon pedig tervezem, hogy vagy csinálok vagy veszek egy jobb körfűrészt, illetve egy megfelelően flexibilis elemmel felülről megoldom a védelmet és a forgácselszívást.

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #5324 üzenetére

    Így már egyértelmű nekem is ez a sisak dolog. Elértettem, azt hittem sisakban fűrészelsz valamiért, és tudni akartam, miért.
    Nekem van gyári felső burok is a hasítóéken elszívással. Amikor vonalzó mellett tolok valamit használom is, és eredményes. Ám jó ideje berágtam a szalagfűrészemre. Eladtam, h nem kell, mert xar, és megfogadtam, h amíg nem tudok profit venni, nem kell semmilyen. Ezmiatt aztán azóta a körfűrésszel szélezem a keményfát ceruzavonal mentén szemre, tolással. Ilyenkor leveszem a búrát, mert nem látnám tőle a vonalat, ami mentén vágni kell. Leengedem a fűrészlapot annyira, h csak egy fűrészfognyit álljon ki legfelül. Így nem vág a szemembe semmitse. (Igaz, jó ideje szemüveggel olvasok, fűrészelek, és a szemüveg már eleve véd, de elég erős az elszívás szimplán lentről is.)

    "de ragaszkodom a minőséghez"

    Erejéhez mérten ragaszkodik ahhoz minden épeszű asztalos. Itt a fórumon ezerszer körbejártuk már ezt a témát, de nem lehet kimeríteni sose. Már eleve azt is nehéz definiálni, h hol kezdődik a minőség. Elég sokat szarakodtam gépmustrákkal, mikor indítottam a vállalkozást. Az idő engem arra tanított meg, h nincs biztos márka, h nem lehet biztosra bemenni még akkor sem, ha az ember már tapasztalt motoros. Amikor az ember a boltban a kezébe vesz egy új gépet, többnyire elég bizalomindító gusztája van egy befutottabb márkának. A puding próbája viszont az evés. Vagy beválik majd, vagy nem. Ezt pedig jószerével csak az idő tudja megmutatni. Hiába sorolnám fel most a nálam bevált profibb gépeket, azok már kifutottak a boltokból, mire az emberek megtudják, h bevált széria - az új, az innováció meg minden márkában zsákbanmacska.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Crazyman33

    senior tag

    válasz thyeby #5320 üzenetére

    Volt mit olvasni, régen jártam felétek.

    Simán meg lehet húzni és a retesz biztosításával sincs gond. Én mondjuk 4 db csavarral rögzítem ami gyárilag is a bakelit talp rögzítésére szolgál. Sima M4-es fogantyú csavar van besüllyesztve az asztalba, tökéletesen fogja. Az asztal teteje pedig zongorazsanérral felfele nyílik, így könnyebben hozzá lehet férni. Az elszívó 100-as harmónka csőve pedig a kés mellé rava jól végzi a dolgát.

    A sisak tényleg hasznos dolog, (másrészt pedig munkavédelmileg kötelező is) Sokszor kopogott már dirib-darab amikor a lap feldobja.

    Valaki írta itt a hasító éket 5-7 mm-re. Én úgy tudtam 10mm. Mondjuk jártam már úgy hogy a tanuló a kocsiról el akarta húzni az anyagot a hasító ék előtt. Holott én abból még vágni akartam és húztam vissza a kocsit. Szépen ráhúztam izomból a hasítóéket a lapra, mintha flexeltem volna. Ebben az esetben lehetett volna akár 20mm is, tök mindegy.

    Forza Racing Hungary--- http://forzamotorsport.hu--- Köridő, és sok Online verseny Forza rajongóknak.

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #5320 üzenetére

    "Nagy élvezet lehet közben a másik kezeddel biztosítani a reteszt..."

    Ennél már csak az nagyobb élvezet, hogy a Freud marót okos emberkék tervezték és ha megnézed az 5302-es hozzászólásomnál szereplő fotókat, akkor láthatsz két darab "lyukat" az asztalban. Az egyikkel emelni lehet a marót, a másikkal reteszelni :)

    "Hát könnyű is lesz ezeket (az egyébként releváns) dolgokat leellenőrizni, mikor a pénz már elutalva, és a postás a kezünkbe adja a csomagot."

    Aki kicsit is szemfüles és elolvasta, amiket írtam, nem eshet nehezére kideríteni az illető elérhetőségét, vaterán kívül lezsírozni az üzletet. Én egészen biztosan áldoznék rá egy veszprémi vonatocskázást és személyes átvételt. De nem reklámozom többet azt a makitát, mert semmi érdek sem fűz hozzá.

    thyeby,
    az kiderült számomra a soraidból, hogy Te sorozatgyártásra vagy berendezkedve és azt is pengeélen táncoltatva, hogy kellően hatékony lehess. Nálam egészen más a helyzet, én mindenből egyet vagy keveset csinálok, így a beállításokkal, mérlegeléssel, próbadarabbal több idő megy el, mint a valós munkával. Ezt csak azért mondom, mert így egészen más szempontok a döntőek.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #5325 üzenetére

    ;) Én halálfélelem helyett peltor zajvédő fültokot használok, mindjárt barátságosabb átmeneti nagyothallónak lenni mint végérvényesen 106db zajnyomástól :U (már egy óra is károsít ilyen értékű zajból)
    1800W-os, szénkefével működő , sajna nem egy csendes motor,a zaj fültok nélkül sokkoló az igaz :D de ez az ára hogy asztali gépnek viszonylag könnyű és bármikor összecsukom asztallal együtt félreteszem, és van hely. Nemtudom kínzó és társai hogy mizsikálnak db értékben.
    Jó hír: a zajvédő fültokot egy év alatt meg lehet szokni és csak 6000Ft 7 éve megvan , sőt az elődje is ami 12éves, és azért lett nyugdíjas, mert az újabb több zajt nyel el.
    Egy másik védősisak felfüggesztési mód metaboéktól (a fotón)

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz Márton111 #5329 üzenetére

    Én egy sima, mezei piros fülvédőt használok (ezt elfelejtettem mondani) a zaj zömét, az éles, magas tartományt szépen kiszűri.
    De engem meglepetésként ért, hogy mennyit számít a zajcsökkentett fűrészlap! Kiderült, hogy a legbántóbb visító hangokat nem a gép, hanem a lap kelti!

    Egyébként pedig alkalmanként 1-2-5métert vágok, tehát szó sincs arról, hogy egy óra zajongás mit okoz. Ez megintcsak a "hobbista" előnye :)

    Ha már zaj: a szalagcsiszolóm sokkalta gyilkosabb. Azt tényleg csak fülvédőben lehet használni, különben cseng a fülem.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #5326 üzenetére

    Nekem nincs szalagfűrészem , mert ahol befejeztem a szakma kitanulását megtanultam hogy nem feltétlen szükséges palló hasításhoz . Csak körfűrészen nyomattuk igaz nem volt nagy élvezet 4m-es 40kg-os pallók középen megvonalaztam és odacepel és nyomni a közepéig aztán át a túloldalra és húz.Jöhet a következő.Por a plafonig ért , meg úgy 5m-re szállt a nagyja.A többi ami nem ment a plafonra az a szemem közé , hajamra, nyakamba. Régi szép idők :DD 11óra munka átlag naponta és 420Ft órabér :N

    Most 2 bakon a palló 2léc alátéttel kézi körfűrész, alu vonalzó 3m-es kimér, rátesz, fűrész csúszik rajta mintha zsíron menne.Így hasítom a pallót 2-é ha nem görbül el a vágás közben a feszültségtől akkor lehet mostmár beépített körfűrész asztalon 1cm-t ráhagyva szélességre vágni vonalzó mellett, mert egyenes mintha nagy lapszabászgép kocsiján tolták volna meg hosszára.(Szépséghiba a borovi pallók 4,4m-esek most éppen )ezért a vonalzót 2x kell rátenni a végigvágáshoz.(2m-es vízmértékkel lehet továbbvinni a ceruzajelet zsinórban) Persze ezután már kell meg lehet is gyalulni.Hisz a palló kissé íves ezért a vágás nem derékszögű a lapjára
    Mondjuk a szalagfűrész erősen térbeli íves kis szekrénylábak, fotelalkatatrészek gyártásához eléggé elmellőzhetetlen

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #5330 üzenetére

    Hmmm a Freud lappal már régóta szemezek ugyanis kézigépgyártókból azt koppintom ,amit a különböző asztalos munkahelyeimen kipróbáltam, használtam és jól bevált , ezért is vettem 5 cégtől gépet mindtől kiválasztottam amelyik kézigéptípusból a legjobban sikerültet aki gyártotta azt vettem , ha egál volt akkor az ár játszott .Persze igyekeztem azon boltokban megvenni ahol a legkisebb volt az árrés.
    Szóval az utolsó helyemen a gérvágóban 1 piros ,váltófogú freud volt és én úgy láttam nagyon élesen , jól vágott sokáig,éles maradt, jobban a cserelapnál ami szintén normális márka volt aszem dimár lehetett mert azoktól szerezték be a lapokat.
    Ha csendesebb lenne az nagy jótétemény , mert nem bánnám ha csak surrogna a gép. vágáskor :N de ez egyelőre azért túlzott elvárás. (szénkefés villanymotor, nem a csendes fajta)
    De lekapom a lapot és megzúgatom a gépet, kiváncsi vagyok mennyi a lap hangja a zajból :)
    Igen a csiszolópapír surrogása eléggé éles hang még korongcsiszolónál is játszik vagy a gép nagyon zúg mindenesetre zajvédőben csináltam anno
    A hallásod többet ér mint egy hifitorony, áldozz rá :DDD

    [ Szerkesztve ]

  • Nordik

    őstag

    Mivel ugye meglett az asztalos szakmám, gondolkodok rajta, hogy kellene kezdenem is vele valamit illetve pénzt is jó lenne keresni így iskola mellett a diákmunkán kívül. :)

    Van úgy 200ezer Ft kezdőtőkém amit esetleg elkölthetnék gépekre, szerszámokra ha megéri és visszajönne a befektetett pénz.

    Műhelyt nem igazán tudnék összehozni panelba, meghát ennyi pénzből nem is igen lehetne, de kisebb javításokat, parkettázást, lambériázást gondolom néhány szerszámmal már el lehet végezni. Persze ha keresnek egyáltalán ilyenekre szakembert.

    Az egészet legális úton szeretném csinálni, nem lenne rossz ha meghirdethetném magam. Mit javasolok hogyan kellene nekifognom ennek megvalósításához? :)

    Lehet hülye gondolat, de akár érdemes elkezdeni valamit. :)

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Nordik #5333 üzenetére

    Okos gondolat sztem
    Lami parkettázáshoz, lambériázáshoz kelleni fog neked egy dekopír. Nekem van egy professzionális dewalt, kicsit félrevág ( nem nagyon) amúgy ,más baja nincs de lehet hogy ki lehet pofozni aki ért hozzá ,nem kérek érte sokat ha érdekel ,írd meg ,kezdéshez tökéletesen jó
    Magam céljára már vettem egy akkus dekopírt a céljaimra az jobb.

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz Márton111 #5332 üzenetére

    Ha üresen pörgeted a körfűrészt, akkor szerintem csak a motor hangját hallod, nem a fűrészlapét. A fűrészlap akkor "szólal meg" ha vágsz is vele valamit. A szalagcsiszolónál szerintem maga a gép eleve hangos. Persze az is igaz, amit mondasz: a korongcsiszoló szinte némán fut üresjáratban, ha nekinyomod a munkadarabot, rögtön hangos lesz. De az messze nem olyan bántó, mint a szalagcsiszoló. Legalábbis az én gépeim esetében.

  • Soká

    senior tag

    válasz Nordik #5333 üzenetére

    A papír már megvan, kérdés, hogy állsz a gyakorlattal? Ha tudod, hogy mit, hogyan kell csinálni (jól és szakszerűen) akkor hajrá, bele kell vágni. Nekem azonban az is eszembe jut, hogy a kezdet kezdetén biztosan jól jönne, ha beállnál egy gyakorlott szaki mellé és úgy ízlelnéd meg a napi melót, ami egészen biztosan más, mint amit a suliban tanul az ember.
    De én ezt kívülállóként mondom. Sőt, a megrendelői oldalról nézve.
    Az biztos, hidd el nekem, ha szépen, jól, böcsületesen dolgozol, akkor kézről-kézre fogsz járni és előbb-utóbb lesz elegendő munkád. Ha úgy csukják be utánad az ajtót, hogy többet ne lássanak, akkor mindig elölről kell kezdened.

  • Nordik

    őstag

    Köszi a válaszokat, másoknak a véleményére is kíváncsi vagyok! :)

    Hát gyakorlatot ugye nem nagyon szerezhettem egy tanműhelybe, sajnos nem volt olyan az oktatás... De ilyen kisebb javításokat és amiket leírtam biztos megtudnék csinálni. Ezért is szeretném ilyen dolgokkal kezdeni.

    Milyen gépek, szerszámok kellenének ehhez?

    Illetve gondolom, hogy meghirdethessem magam és az egész legális úton menjen gondolom ki kell váltanom valamiféle engedélyt. Ez mennyibe kerül vagy hogyan működik?

  • Soká

    senior tag

    válasz Nordik #5337 üzenetére

    Holnap talán többen válaszolhatnak neked.
    Most én visszakérdezek:
    ha tudod, hogy milyen munkálatokat tudsz elvégezni, akkor nagyjából azt is tudnod kell, hogy azt mivel tudod elvégezni. Azt tartanám szerencsésebbnek, ha tudod, hogy milyen géppel szeretnél dolgozni, mi meg felvetünk márkákat, boltokat, lehetőségeket.
    A 200.00Ft sajnos nagyon kevés. Azt kellene kitalálni, hogy mely munkálat az, ami a legkevesebb szerszámot igényli, azzal keresni pénzt először és beforgatni szerszámba.
    A laminált parketta lerakása - gondolom én - ilyen munka lehet.
    Aztán szépen lehet bővíteni a repertoárt.

    Furcsán hangozhat az én számból, amit mondok, miután én mindenkinek számlára dolgozom: egyelőre ne azon törd a fejed, hogy adóügyileg perfekt légy. Legyen elég munkád, aztán majd ráérsz megválasztani a formát. Ha még nem dolgoztál sehol, nem vagy az apeh látókörében, örülj ennek :)
    De ha mindenáron rendezni szeretnéd a jogviszonyodat, én azt ajánlom menj be az apehbe, mond el, hogy adószámmal rendelkező magánszemélyként szeretnél dolgozni és nem kívánsz belépni az áfakörbe. ezt megteheted mindaddig, amíg a forgalmad (nem tudom a pontos számot) nem kerül 2mmillió/év felé. Most a hasamra ütöttem. Azt nem ajánlom, hogy kiválts vállalkozói igazolványt, az egy csomó olyan nyűggel jár, ami veszteségessé tehet. BT-ről, KFT-ről már nem is beszélve...

    Visszatérve a szakmához: anno az én legelső gépem egy fúrógép volt :) mai napig használom. Nem egy tipikus asztalosszerszám, de talán kötelező.

  • Madmax81

    aktív tag

    válasz Soká #5335 üzenetére

    Szia

    A fűrészlap akkor "szólal meg" ha vágsz is vele

    Ez nem minden esetben van így pl nekem is van egy sűrű fogú lapom ami üres járatban " nagy szélzajt kelt " a kézi körfűrészen .

    1956-2010 07.22 Varga László

  • Madmax81

    aktív tag

    Képek 1
    2
    3
    4

    Élő szövet a belső fém vázon

    [ Szerkesztve ]

    1956-2010 07.22 Varga László

  • Dízeles

    aktív tag

    válasz Madmax81 #5340 üzenetére

    Korrekt munka.A pántolást ,hogy oldottad meg?

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • Dízeles

    aktív tag

    válasz Nordik #5337 üzenetére

    Hy Nordik
    Javaslatom az lenne: helyezkedj el olyan vállalkozónál vagy cégnél ahol lehetőség van gyártásra és beszerelésre.Ott nagy eséllyel lesz olyan meló amit a "cég" nem vállal el .Na arra te lecsaphatsz.
    Ezek után tudni fogod mire költsd a tőkédet.Ha nincs klientúrád nem ajánlom a hivatalossá tételt.Elsőre készíttess pár névjegykártyát.
    by

    [ Szerkesztve ]

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • Madmax81

    aktív tag

    válasz Dízeles #5341 üzenetére

    Szia

    Én már kész keretet kaptam kézhez megmondtam a szakinak hová kérem az osztókat és a merevítőket majd fel is pántolta egyenként 500 Kg a pántok teherbírása .
    Az ajtó jó nehéz lett négyen bírtuk csak felakasztani :D

    1956-2010 07.22 Varga László

  • Nordik

    őstag

    válasz Dízeles #5342 üzenetére

    Még megyek 2 év érettségire, szóval még nem szeretnék dolgozni, inkább csak iskola mellett szeretnék kisebb munkákat vállalni ahogy írtam is.

    Ehhez kérnék tanácsokat, mennyiből lehetne összehozni a gépeket, szerszámokat és hogy miket kellene elvállalnom stb.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #5335 üzenetére

    Lekaptam a lapot , lap nélkül majdnem ugyanúgy sivít,a motor valszeg a lap segít egy kicsit vezetni a motorhangot nagyobb felületről szórva a hanghullámokat amúgy CMT a lap ;)

    Hát hang nélkül vágó , vagy halk körfűrészlapot még nem láttam csak olyat amelyik erősebben zörgött vágás közben, de olyankor a vágott anyag tehetett róla (vékony és kemény lapoknál)
    Nem emlékszem hogy a Freud méla csöndben vágott volna anno, igaz a kínai gérvágónak volt ám hangja :)
    Észre lehet venni számottevő különbséget zajcsillapított Freud és egy sima márkás lap közt?
    Ha igen akkor vágáskor? :Y :Y :Y

    [ Szerkesztve ]

  • Dízeles

    aktív tag

    válasz Nordik #5344 üzenetére

    Vagy meló ha van
    Vagy suli tanulás,haverok,sör,bébz,
    Nem lehet azt sem tudni mi lesz 2 hónap múlva nem ,hogy 2 év múlva.Inkább töltsd kellemesen azt a két évet.A pénzt meg rejtsd el. ;)

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Nordik #5344 üzenetére

    Én aszerint vettem szerszámot amit az éppen esedékes munka megkívánt. 2 év alatt összegyűjtögettem a szükséges szerszámparkot azalatt nem sokat kerestem mert főleg gépre ment, de egy idő után a munkák gépigénye "körbeért" tehát már nem kellett új gépet vegyek, mert korábbi munkához már megvettem.
    Tehát ha van komoly ,nem 5000 Ft-os munka és el is fogadták az árajánlatod, esetleg már előleget is kaptál ahhoz vehetsz szerszámot gépre gondoltam ( összes kéziszerszám ami kell kijön 1 gépárából) , max nem keresel semmit, de a szerszám ingyen volt, legközelebb ha használod már keresel is vele.

    Asztalos létedre nem tudod milyen kéziszerszámok szükségesek?? :N

    De dolgozni tudsz kezed lábad sem darabolod le,munka közben, de a kéziszerszámokat sem ismered??? :N

    Max azt kéne megkérdeni melyik kézigép a fain jól használható, ( tucatnyi gépet használ csak egy asztalos) A gépeket ezekszerint senki nem tanította meg hogyan használd öncsonkítás nélkül. :(((
    Az elektromos vídiás szerszámgép elég egy rossz mozdulat és könnyedén darabol téged mert az a vasat is elviszi az alumíniumról és a fáról nem is beszélve mindhárom sokkal keményebb az embernél. :((
    A helyes gépi munkavégzést balesetmegelőzést előbb kell megtanulni nem a saját hibáid árán!! :(
    Erre találták ki a gyakorlatot igazi munkahelyen.Ipari tanulók részére.Akik után fizet az állam a cégnek , hogy ott feltartják a termelést.TK-ból soha nem lesz valós gyakorlatod

    Kérdés tanulás mellett lesz időd dolgozni? :N
    Amúgy ennyiből már 3 ipari kézigépet és a kéziszerszámokat meg tudod venni

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5328 üzenetére

    "Az egyikkel emelni lehet a marót, a másikkal reteszelni :)"

    Nem volt még dolgom profi maróval, egyedül a Bosch 2000 volt a kezemben. Állt a pöcsöm, olyan finoman működött minden állítási lehetőség. Nagyon tetszik, amikor felülről (alulról, nna, de biztosan érted) is lehet állítani a gépet, de én nem nagyon használnám ki. Azt a reteszelés lehetőséget meg most hallom először. Hát azért bőven kifizetném a felárat. Nem csináltam felhajthatóra az asztallapot, és gyakorlatilag emlékezetből babrálok az asztal alatt tök vakon, szűk helyen - még akkor is, ha le van engedve a gép. Én sajnos nem tudnám a kiemelt marószerszámot úgy befogatni, mint Te - pedig nekem is imponál az, h útját állja az asztal annak, h a forgács lefele tévedjen. Olyankor szenvedek ennek a hiányától, amikor holkerrel marok asztalnál, és a forgács java arra kényszerül távozni.
    Nem írnál kicsit bővebben a Freud maródról? Hogy vált be, mennyit ment, mennyi volt és hol?

    "így egészen más szempontok a döntőek."

    Igen, igazad van, köszönöm az észrevételt, és bocs, h kicsit önzőn közelítettem meg a véleményemmel ezt a témakört. Hát persze, h arra fájna nekem is a fogam (fáj az így is, de nem annyira, h tettlegességig fajuljon a dolog), ha nem ezresével kellene alakzatokat körbemarnom.
    (Én akkor szenvedek, amikor próbadarabokkal kell pöcsölni, mert áll a termelés addig, a piac pedig nagyon kemény. Ebben a szektorban percekkel is lehet előnyt szerezni.)

    Több fa van, mint asztalos!

  • Nordik

    őstag

    válasz Dízeles #5346 üzenetére

    Jólenne már mindkettő. :)

    Jelenleg egy olyan helyzet is felállt, hogy barátnőm falujában van egy ház ami üresen áll egy felszerelt asztalos műhellyel, a tulaj meghalt 1-2 éve és a fia örökölte a házat stb. Ő viszont máshol lakik és van, hogy bérbe adja a házat. Elvileg az asztalos műhelybe megvannak a gépek és minden egyéb. Barátnőmék nagyon jóba vannak a családdal, kiskoruk óta ismerik őket. Majd érdeklődök és talán bérbe tudnám venni a műhelyt. :)

    Ez már nem lenne egy rossz ötlet, így pénzt se vesztenék ha nem fut fel a "vállalkozásom", a tulaj is jól járna és én is dolgozhatnék maszekként. :)

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #5309 üzenetére

    "sokszor vélt vagy valós pozitív vagy negatív előítéleteink alapján döntünk, nem pedig érték szerint."

    Tetszik, h ezt nemcsak észreveszed, hanem teszel is ellene.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák