-
Fototrend
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
AttiMM
csendes tag
válasz viktorhu #2456 üzenetére
Én a kilós kávékat 25 dkg-s adagokra kimérem, simítózáras zacskóba öntöm, arra egy másodikat húzok, majd egy harmadikat is (a levegőt persze jól kinyomva) és lefagyasztom.
Amikor egy elfogy, akkor este előveszek egy újat, reggelre rég kienged és mehet.
(tudom, hogy vitatott ez a módszer, de nekem bevált, és főleg nem tudok jobbat)[ Szerkesztve ]
-
Gaben360
senior tag
válasz viktorhu #2793 üzenetére
Az Oro-t én is próbáltam, még a Siemensemmel, de ihatatlan volt az is, akármit csináltam savanyú volt a kávé.
Azért a Xelsis komolyabb gép, de ez a pellini sehogy nem jó vele.
Rendesen olyan ízű a kávé, mintha pörkölt mogyoró levet szűrcsölnék.
Most vissza vettem az erősségből és az előáztatásból is, egy fokkal jobb, de nekem így sem ízlik.Az éj sötét,és tele iszonyattal! "Néha szívesen lennék egy régi gyárépület ablaka....csak állnék ott beb@szv@"
-
dethroner
veterán
válasz viktorhu #3115 üzenetére
Kb a Philips is beárazza a saját AquaClean szűrőjét azzal, hogy a használata mellett ugyanúgy végezni kell manuális vízkőmentesítést. Én csak arra utaltam, hogy a szűrő használat közben folyamatosan veszít a hatékonyságából, naiv dolog abban hinni, hogy az AquaClean szűrő megvédi a gépet.
A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
dethroner
veterán
válasz viktorhu #3168 üzenetére
17gramm volt a friss, alig 1 perces is, és a 2 napja benne lévő is, ami szerintem már csont száraznak tűnt. Ugye első perctől kezdve a legerősebb kávét állítottam be neki, szóval a következőt a leggyengébb fokozaton főzöm, kíváncsi vagyok a különbségre
A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
dethroner
veterán
válasz viktorhu #3180 üzenetére
Ez a tévében reklámozott mantaro kávénk van most, ami savanyú. Ma kellett utánöntenem a gépbe, és feltűnt hogy a sötét pörkölésű szemek között több nagyon világos is van. Beraktam egy kis tányérnyit a mikróba és kb 20 mp után füstölni kezdett. Ez így nem járható út sajna, meg az is gáz szerintem hogy ilyen durva pörkölési különbségek vannak egy zacskón belül. Valahogy ezt a divatmárkának tudom be
A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
konzumpro
Topikgazda
válasz viktorhu #3180 üzenetére
Nálam kicsit jobb lett tőle a Bellarom Bio, de azóta nem próbáltam így feltámasztani döglött kávét, csak amikor fél évig egyfolytában ugyanaz a pörkölési dátumú volt csak elérhető, szerintem a készlet negyedét én hordtam el. Aztán jöttek a saját pörkölések, a Crema, meg mikor mi került előtérbe.
-
-
CoolBoy323
nagyúr
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz viktorhu #3775 üzenetére
Ha azt mondod, hogy nem a csőtőmítés szivárog a bilincsnél, akkor itt lehet látni egy 53 számú csatlakozót:
http://www.saecoalkatresz.hu/incanto-luxe-indlxe74082r83-c-94_428_432.html
Ami itt folytatódik, ha jól látom (83, 72, 73, 74):
http://www.saecoalkatresz.hu/incanto-luxe-indlxe74082r81-c-94_428_430.html
Lehet, hogy csak valami filléres gumigyűrű, de én csak a rajzot látom, így nehezebb kivenni, mint látni a valóságban.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz viktorhu #3890 üzenetére
Igen, jó lenne valahogy alátétezni a gyári őrlőt, üresen összeérő késeknél még túl durva amit átenged a kések között.
A savanyúkon a magas hőfokon kívül még a túlkivonatolás segíthet, ha hosszabbra engeded, bár van amit nem lehet annyira hosszúra engedni, hogy egyensúlyba kerüljön, max. csak fanyar lesz. -
Rolly
veterán
válasz viktorhu #3915 üzenetére
Bekapcsolásnál darál... legutóbb 1-1,5 éve volt hasonló baja akkor a szervizesek azt mondták, hogy bontott alkatrész 20e... új 60-80e ... szóval nem biztos, hogy ennyit szeretnék rá költeni , főleg úgy, hogy pár évente megadja magát...
De lehet megejtek egy telefont
[ Szerkesztve ]
-
kory24
őstag
válasz viktorhu #4423 üzenetére
Nálam Brikkába dettó, de az ugye nem autómata...
Ezért is kérdeztem, köszi!
Viszont a Lavazza Caffé Crema Classico egész jó automatában is.
Gondolom azért, mert ez se 100% arabica, hanem tartalmaz robustát is (30-70)Ezekszerint autómatába is inkább arabica+robusta keverék ajánlottabb, mint 100% arabica?
Vagy van olyan 100% arabica ami nem savanyú eredményt ad?
-
Voice24
őstag
válasz viktorhu #4597 üzenetére
Nagyon nem mindegy, hogy területileg hol. Nálunk sima csapvízzel több hónap után valószínűleg több flakon vegyszerrel vagy vésővel és kalapáccsal lehetne eltávolítani a vízkövet. Láttuk a különbséget a vízforralón (abba belelátni, míg a kávéfőző vízrendszerébe nem annyira), amíg sima csapvízzel, majd amikor már kancsós szűrt vízzel használtuk.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz viktorhu #4899 üzenetére
Emeltem még egy fokozatot az őrlőn, meg maxra tettem a hőfokot, közepes aromán 21g főzettel visszataláltam oda ahol a múltkor már jó volt ez a fajta, kapi royal.
A tuti beállítási folyamat Minutonál tehát finom őrleménnyel elérni azt a pontot amikor már nincs keserű utóíz, 7 grammból 21 főzet és ha hőhiányos a gép, akkor maxra tenni a hőfokot. Ez több kávé főzésénél visszaüt, olyankor közepes hőfok a jó. Főzés után kikapcsolom hogy öblítsen, aztán gőzöléshez újra bekapcsolom. Ha kikapcsolás nélkül gőzölnék, utána ráengedné a forró vizet az öblítéshez kikapcsoláskor, ez firmware hiba.
Ja a kávézacc most szép jégkorong formájú, pedig nincs alaposan kifőzve, de ezen a ponton optimális az őrlemény ízben is, nincs iszaposság. -
konzumpro
Topikgazda
válasz viktorhu #5005 üzenetére
Ha nem is dobja el, de a főzőegység mögött felgyülemlik a felesleges őrlemény, szoktak erre panaszkodni véleményekben is. Ilyenkor lehet közepesre állítani az aromaerősséget, kevesebbet darál. Nálam most jó mindenféle kávé 2-esen (1-5 fokozat között), talán itt a legegyformább a szemcseméret, ennek az őrlőnek ez az optimuma.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz viktorhu #5005 üzenetére
A Saeco rendszerű gépeknek ez a generációja az őrlő fordulatait számolja, jól beállított őrlővel nem lenne szabad túltöltenie elvileg.
Ha mégis, akkor hajtómotor túláramát érzékeli a végállásba fordulva. Bizonyos érték felett a főzésbe már nem kezd bele, mert a vízre beduzzadó őrleménytől még jobban beszorulhat. Az őrleményt inkább eldobja és a következő darálásnál visszavesz a fordulatból, illetve az öntanuló folyamatban néhányszor korrigálhat még.
Viszont a főzőegység szorulása más okból is megtévesztheti, akkor amiatt is csökkenti a darált mennyiséget. Szokott lenni olyan hiba is, hogy pogácsa helyett már lekvárt dob ki a gép, mert levette az őrlemény mennyiségét, holott csak a főzőegység szorul, a karbantartás hiánya miatt.
Nem is csak a csúszópálya kenése érdekes ilyen szempontból, hanem a felső dugattyú gumitömítését is érdemes levenni, átkenni időnként.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz viktorhu #5008 üzenetére
Cuki kereskedő lehet.
Kicsit szétszedve jó eséllyel lehet egy egész fokozatnyit finomabbra állítani a Philipseknél, de hát a gari, na meg néha az is kevés. Én vettem másik őrlőt, amiben olyan beállítótárcsa van, ami közelebb viszi a felső kerámia kést a forgórészhez. Ezzel már lehet hiperfinomra őrölni, egymáson csúsznak a kések. Nem csak összeérnek, csúsznak egymáson. Nem lesz tőle bajuk, főleg ha kávé is kerül közéjük, rugalmas a műanyag alkatrészek miatt a kések rögzítése, azt hiszem ez mindent elmond a várható őrleményminőségről.
Optimális őrlemény az abszolút nullához képest 3-4 kis fokozattal (5-ös skálán 2.1) feljebb van, tehár nálam a 2-es kéne legyen a gyári 1-es. De a régi őrlő az gyárilag olyan 3-as környékére lehetett kalibrálva. Pocsék volt, főleg bolti szemesekkel. -
dbius
veterán
válasz viktorhu #5209 üzenetére
Alapvetően a - tisztességes - vásárlók érdekében lett ez bevezetve, de sajnos - mint sok más mindennel IS - ezzel a lehetőséggel is visszaélnek. Nézz csak be a bestbuy topikba, ahol az először rendelünk, utána gondolkodunk és lemondjuk vagy visszaküldjük / át sem vesszük gondolkodásmód nagyon sok felhasználónál jellemző a hozzászólások alapján
-
Gaben92
őstag
válasz viktorhu #5209 üzenetére
Nálunk 60 (nem elírás, hatvan) nap elállás van még személyes bolti vásárlás esetén is, még sincs ilyen probléma, hogy mindenki rendel halomra aztán küldi vissza. Nem a kötelező elállási joggal van baj, hanem azzal, hogy az emberek gyökerek.
If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
Gaben92
őstag
válasz viktorhu #5216 üzenetére
Félreértettél. Nem én dolgozom boltban ahol 60 nap az elállás hanem ahol élek (nem Magyarország) ott törvény által előírt a 60 nap elállási jog online és személyes vásárlás esetén is. Még sincs tömeges visszaküldözgetés és “rendelek 10 egert, amelyik jó megtartom, a többi 9-et visszaküldöm” típusú vásárolgatás.
If it ain't a Rotor, it ain't a motor.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz viktorhu #5387 üzenetére
Mindig feszegetem a határokat.
Olyan nincs hogy ne lehetne fokozni a nyomást, esetleg nem bírja a csőrendszer, de azt is meg lehet erősíteni. És akkor már majdnem jó. Kifolyó hőfokot tudok mérni, lehet hogy ez lesz, aztán már csak az összefüggéseket kell megtalálni.Lidlben mindig döglött, de egyszer találtam ott is valami olaszt ami friss volt. Egy hétig, bontás után, aztán az is kotyeszbe volt már csak jó. Volt hogy fél évig ugyanaz a dátum volt a Bellarom Bio-kon.
Minden összefügg.
-
szecska24
tag
válasz viktorhu #5387 üzenetére
Üdv mindenkinek a topikban! Sokat olvasgattam az elmúlt napokban a kávés fórumokban, mert elromlott a kb. 8 éves kapszulás kávéfőzőm és helyette szerettem volna valami nem kapszulásat. Arra jutottam, hogy bár amit szeretnék azt valószínűleg egy karos gép+őrlő (meg miegyéb) szettben találnám meg, de tudom, hogy nem lennék elég kitartó ennek a beállításához, illetve a kényelem is baromi sokat nyomott a latba ezért végül egy Saeco Granaraoma SM6580/00 lett a befutó. Namost: nem vagyok elégedetlen a lefőzött espresso ízével, de azért messze van a tökéletestől. Ebben szeretnék segítséget kérni (tudom, hogy mindenkinek más az ízlése, ezért azt is leírom - bár nem túl tudományosan, mert nem értek szinte semennyire hozzá - mit is szeretnék):
-krémesség (azt gondolom ezt lesz a legnehezebb megoldani, emiatt le is tudok mondani róla, ha kivitelezhetetlen)
- nem szeretem a savanyú kávét, ezt szeretném elkerülni (a hőmérséklet emelésével mérsékelni tudtam)
- kordában tartott keserű íz (nem probléma, ha keserű, de ne legyen csak! keserű)
- minél intenzívebb íz (ne legyen "vizes")Azért konkrétan neked válaszolok, mert te írtad, hogy automata kávéfőzőbe automata kávé illik. Ezt honnan tudom megállapítani? Jelenleg -tudom, ezt elrontottam, később olvastam, hogy mire érdemes figyelni a kávé kiválasztásakor és egy impulzív sznob kö***g voltam, mert kiválasztottam egy magas árú(-nak hitt) kávét a gép rendelési helyéről..- egy novemberi pörkölésű Piazza d'Oro Dolce-val próbálkozom, érdekelne, hogy ti mit ajánlotok.
szerk.: lemaradt, hogy a legfinomabb őrlésre állítottam a gépet, legmagasabb kávéintenzitást és 25ml (ristretto) főzetet állítottam be (az espresso kb ugyan ezt az eredményt hozta, csak ugye hígabb volt.)
ui.: új géptulajoknak: ne igyátok meg az összes próbakávét, mert úgy jártok, mint én: 02:30-kor az a legnagyobb probléma, hogy hogyan tudnék jobb presszót/ristrettot készíteni...[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz viktorhu #5483 üzenetére
Ha az előáztató funkciót kikapcsoljuk (azaz nem hagy semmi szünetet, hanem folyamatosan tolja le a kávét), akkor is kijön az előző öblítővíz maradéka, ami a főzőtér utáni csőszakaszban / térben óhatatlanul ott reked. Amelyik gépnél kikapcsolható.
Ha egymás után főzünk le két kávét, akkor értelemszerűen már csak az előző kávé maradéka lesz ott.
Hasonlóan, karos gépnél is megtehetem, hogy kézzel nyomom a gombot, 2 mp folyással átnedvesítem az őrleményt, 3 mp szünettel előáztatom, utána nyomom tovább, ha épp úgy jobbnak tűnik.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz viktorhu #5702 üzenetére
A kerámiabetétes őrlőnek vannak korlátai, illetve idővel tágulhat kicsit a mechanika, de közelről csak a fémkéses őrlőt ismerem. Ennél igény szerint korrigálható a gyári beállítás (egy kis szereléssel), hogy szinte kakaó finomságúra őröljön. Ami persze nem jó, de nekem sikerült, amikor még csak tanulmányoztam a technikát.
Itt nem lesz baja, ha összeér a két őrlőalkatrész, mert a peremgyűrűnél felfekszik, így a recés rész nem tud összeérni. A kerámiánál itt van a probléma, ha jól tudom, nem szabad összeérnie véletlenül sem.
[ Szerkesztve ]
-
mgTerminator
veterán
válasz viktorhu #5795 üzenetére
ja az enyém is, itt állt fél évet a darált Frei és kb se íze se bűze mondom csinálom kicsit erősebbre mert olyan mint a limonádé, tettem bele 1 és 1/3-ot elkezdte préselni de nem bírta így kidobta. Először otthagytam a gépet és nem tudtam miért nem jött le a kávé mondom ennyire hülye voltam hogy nem indítottam el? Másodjára már megvártam és kidobta mondom fasza, 3 adag ment a kukába, bár amúgy is sz@r.
-
-
Beni2360
félisten
válasz viktorhu #6123 üzenetére
Hat igen
1: bekevert (Ez megy a vizforraloba ha kijott)
2: tiszta viz 2x?
Ennyi eleg szkott lenni.Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
konzumpro
Topikgazda
válasz viktorhu #6150 üzenetére
Érezni rajtuk, már csak nagyon finomra őrölve keletkezik kis crema, saját és kis gyártói pörkölések még fél év után is jobb állapotban vannak, szóval tényleg kb. egy évesek mire ide kerülnek. De ezeket amúgy is automatákhoz ajánlják, amiben van nyomásfokozó, gondolom ami raktáron marad azt kiküldik a Lidl-nek a Minges-től.
Kicsit olyan ez mint Kőhalmi a régi kenyérrel, csak egyszer kéne frisset venni, ehelyett mindig megették előbb a régit.