Új hozzászólás Aktív témák

  • Fitzgerald

    veterán

    Nyelvtanulás témához: én középfokú tanulmányaim végéig gyakorlatilag mindenből szar voltam, mert semmi sem érdekelt igazán, 18-20 éves korom előtt még kb. fogalmam sem volt róla, hogy merre tovább.
    De a nyelvérzékem rohadt jó volt, angolból mindig kiemelkedően jó voltam, mondjuk volt egy pici előnyöm, mert a család egyik ága ír (viszont nem velük nőttem fel, szóval nem is lehet igazi előnynek nevezni)...
    Aztán amikor a tanáraim is elkezdték észrevenni hogy rohadt jó az angolom, akkor próbáltak a továbbtanulás kapcsán kicsit olyan irányba terelgetni, ami szerintük számomra megfelelő lehet. És így lett az egyik szakmám idegenvezető, de sajnos rohadtul nem vagyok szociális, az meg elengedhetetlen ehhez a fajta melóhoz.
    Úgyhogy egy percet sem dolgoztam idegenvezetőként, viszont 15+ éve szinte kizárólag az angoltudásomból élek.
    Dolgoztam a UK-ben is egy ideig, de manapság már nem igazán vagyok helyhez kötve, a munkám jellegéből adódóan.
    Aztán az évek során eljött az a pont, amikor szerettem volna portugálul/spanyolul/olaszul megtanulni, 40 felé közeledve.
    Ezek közül szerintem az olasz a legegyszerűbb és a legkönnyebben érthető, de a portugál a leghangzatosabb.
    Csak hát azt melóban nem igazán tudnám hasznosítani, úgyhogy maradt a spanyol/olasz. A párom anyanyelvi szinten beszél olaszul, ami nagy segítség.
    Viszont míg az angol ugye nagyon jól megy, és az olasz is ragad rám, addig a spanyollal irgalmatlanul szenvedek. Nem is a nyelvtannal, a szövegértéssel. Pedig kb. 87%-os lexikális egyezése van az olasszal.
    Egyszerűen nincs hozzá érzékem.
    Persze valószínű, hogy sokkal könnyebben menne a spanyol tanulás is, ha minden nap használnám, illetve szervesebb része lenne az életemnek, mint az angol, vagy manapság már az olasz is...
    De hogy valami Cyberpunk-témájú dologról is essen szó:
    a '90-es évek elején-közepén a tabletop Cyberpunk/Shadowrun kiegészítőkhöz nem igazán lehetett magyarul hozzájutni, néhány kivételtől eltekintve. Úgyhogy angolul kellett beszerezni őket, ami akkor kényelmetlennek tűnhetett, de meg sem tudnám becsülni, hogy mennyit fejlődött az angolom ezeknek az angol nyelvű szerepjáték könyveknek/füzeteknek, regényeknek köszönhetően...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák