Új hozzászólás Aktív témák

  • Bad Pritt

    nagyúr

    Készülve az idei év legjobb filmjére megnéztem a Shin Godzillát, ami a japánok utolsó élőszereplős alkotása 2016-ból és egy radikálisan eltérő dizájn a korábban ismert Godzillákhoz képest.

    Az újkori amerikai iteráció legnagyobb rákfenéje, hogy nem igazán Godzilla, nincs meg az az alapvető ellentét a szörny (természet) és ember között, ami az egész sztori alapját adná, helyette isteni erejű szörnyek ütik egymást órákon keresztül, amit az emberi szereplők csak figyelnek a földről. Véleményem szerint a 2014-es film jól öregedett, korrekt mozi, de nem tudok tovább lépni azon, hogy mennyire semmibe veszi a 60 éves mítoszt, ennél még az 1998-as is jobb volt egy fokkal.

    Kellett majd' másfél évtized a japánoknak, hogy újra hozzányúljanak a legismertebb kaijuhoz, de megérte: talán a legjobb, legérdekesebb, legbizarabb verzióját tették le az asztalra, ami végre elgondolkodtatja az embert kicsit, nem csak 2 órás szörnypornó a látványfilmek kedvelőinek.

    Érdekes dolog, hogy nem dobtak ki szinte semmit az eredetiből, inkább a 21. századhoz formálták és finomítottak rajta és hozzáadtak egy olyan evolúciós elméletet, ami ugyan nem újdonság a szörnyfilmek körében, de mégis itt működik talán legjobban anélkül, hogy nagyon túl akarnák magyarázni. Valahol ez a film legnagyobb erénye: nincsenek kiemelkedő effektek, színészi játék, a zenéje a régóta ismert Godzilla-zene modernizálva, a szörny rejtélyei és az emberek reakciói azonban elviszik a hátukon az egész filmet: hogyan fejlődik Godzilla, hogyan próbálják az emberek megfékezni és mi lesz a végkifejlet.

    Külön dicséret a japánoknak, amiért egy elpusztíthatatlan szörnyet nem úgy mutatnak be, hogy rögtön atomot dobnak rá és meg se rezdül, hanem egy teljesen hihető fejlődési görbe, akciók és reakciók mentén jut el a godlike státuszba. Van néhány jelenet, ami egyszerűen annyira gyönyörű a maga brutális módján, hogy többször visszanéztem azon gondolkozva, hogy vajon makett vagy cgi (ez az első japán Godzilla film, ahol a szörny nagyrészt cgi).

    A film vége pedig több, mint bizarr, egy remek ötlet, amit remélem továbbvisznek az új filmekben. Japánban kasszát robbantott, a film vége kvázi nyitott, szóval várható folytatás, ami remélem meg is történik a közeljövőben.

    Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

Új hozzászólás Aktív témák