Új hozzászólás Aktív témák

  • Kergeboci

    tag

    Belfast

    Kenneth Branagh nosztalgiázik egyet a gyermek koráról.
    Igazából minden jogom meglenne utálni a filmet. A cselekmény a rendező gyerekkoráról szól, az 1960-70es fordulópontjában forrongó Belfastról, ahol az elég volt a szomszéd házának felgyújtására, hogy az katolikusként egy protestáns negyedben mert letelepedni. Rendkívül feszült és érdekes helyszín, melybe némi betekintést nyerhetünk ugyan a film által, de nagyjából csak pont annyit, amennyit egy gyerek ebből akkor fel tudott fogni.

    Persze kapunk némi kötelező mondanivalót az elfogadásról, és kapunk rálátást a gyermeki kétségekre, aki az egész helyzetből csak azt fogja fel, hogy neki most balra vagy jobbra kéne mennie, és ötlete sincs, hogy melyik a helyes irány. Ja, és ha beülnek a moziba, a vászon színessé változik az amúgy fekete-fehér filmben, utalva arra, hogy a rendezőnek ez volt az a mágikus világ, melybe a való élet szürkesége elől menekülni tudott. Ennyi, ennél komolyabb narratívája nincs a filmnek.

    Cserébe viszont, nagyon is hangulatos lett a kis utca pár lakója köré szült helyzet kép, valahogy olyan Szomszédok-os hangulatom támadt tőle. Jó volt elmerülni kicsit valaki gyermekkori emlékeibe, a nagyszülők szerető karjaiba, az egyedül is helyt álló anyuka védelmébe. Ha nem is kaptam egy túl jó filmet, egy kicsit nekem is jól esett kiszakadni kicsit a való világ nyüzsgéséből. Klisés, de igaz. Lehet ehhez kellett az a mozi élmény, hogy beültem egy (majdnem) teljesen üres moziba a nagy vászon elé, és azonnal berántott valami nosztalgikus érzés. Szóval én jól elvoltam vele, de ajánlani jó szívvel azért nem merném mindenkinek.

    [ Szerkesztve ]

    Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --

Új hozzászólás Aktív témák