Új hozzászólás Aktív témák

  • #54715584

    törölt tag

    Synchronicity

    Úgy tűnik, megvan az év legmegosztóbb filmje. Pontosabban ez a feltevésem nem lehet igaz, ha nem jut el a film a szélesebb közönség elé. Ha viszont igen, akkor máris igazat mondtam. Na ez a film is pontosan ilyen. A címe eleve leírja, hogy mire számítsunk.

    Az elején még kicsit húztam a számat, hogy kiszámítható, ráadásul amikor kiderül, hogy mit adtak el nekünk időutazós filmnek álcázva, hát majdnem kikapcsoltam arra gondolva, hogy miért is gondoltam, hogy az időutazást a felfedezés öröméért találnánk fel. Viszont ahogy haladunk előre a sztoriban, egyre több furcsaság történik. Már ha észrevesszük őket. Mert hogy nem minden kis leheletnyi árnyalatváltozás tűnik fel az embernek elsőre. A végén meg már úgyis tudjuk, hogy valami nincs rendben. Nyilván, hiszen megkapjuk a magyarázatot is, hogy mi történik. Pontosabban egy részét kapjuk csak meg. A többit össze kell rakni szépen fejben, már ha sikerül.

    És itt lesz egy kényes kérdés, hogy lesz majd 2 tábor, az egyik a nagyon okos mindent tudó és megmagyarázó, és a másik tábor, a buták tábora, akiknek nem fog tetszeni a film, mert nem értik. Amin nem is csodálkozom, mert tele van a film feloldhatatlan paradoxonokkal, még a magyarázatok ellenére is. A hangulatot már az elején megteremtik, arra lehet számítani. És nem igazán lehet eldönteni, hogy a film tényleg zseniális, vagy csak így sikerült az íróknak összedobálni az ötleteket, hogy a sok-sok kérdésre a paradoxon a válasz.

    Innentől nagyon spoileresen, amit én gondolok: Az már időközben is nyilvánvalóvá válik, hogy nem egy Jim van. Ráadásul van egy John is, akiről még nem tudunk sok mindent. Úgy tűnik a film eleje nem a film eleje, mert igazából a vége lesz az eleje. Többféle Jimbe és Johnban botlunk a filmben, minden jelenetben másik ember szerepel. Az időutazás pedig nem csak időutazás a múltba 5 nappal korábbra, hanem egyben dimenzióugrás is. Az nem tiszta, hogy a kar balra vagy jobbra fordítása melyiket idézi elő. De van kivétel is, mert a végén a jövőbe ugrik Jim/John. Ez az a jelenet, ahol Chuck már rutinosan kérdezi, hogy még mindig a nőt keresi-e?

    Abby is fura az első perctől kezdve, mert túl sokat tud és sokkal előrébb jár, mint a sztori maga. Ez valahol Doctor Who effektus, mint a Doctor és River kapcsolata: mindig találkoznak, csak nem mindig időrendben. A sztori a végére összeáll, minden, amit benne hallottunk a helyére kerül. Szóval Jim/John keresi Abbyt, miközben Abby is keresi Jimet/Johnt. A lényeg, hogy ezek az ugrások egy betegséggel járnak, pár nap alatt meghal az alany. Így Jim/John és Abby kalandja számtalan idősíkon és dimenzióugráson keresztül tart, míg a végén meg nem találják egymást valahol, valamikor, amikor már (éppen) John nem beteg és együtt élhetnek boldogan, amíg meg nem halnak.

    Mindezek ellenére kicsit vegyes érzéseim vannak, zavar, hogy letudjuk paradoxonokkal a kérdéseket. Nekem ez nem elég, többet akarok tudni. Azt sem tudjuk a sztori hogyan folytatódik, hiszen a vége az eleje, ami már eleve egy paradoxon, hogy a kis könyvecske hogyan kerül át egyik helyről és időből a másikba. Persze, multiverzum, na de ez így nekem kevés, mert Abby folyton írja azt a kis naplót, vagyis ő már sokkal többször belekerült az idő/történet ismétlődésébe, mint a pasi, ráadásul már az elején megvan az egész sztori. Ha volt egy happy end, akkor miért használnák tovább és hogyan, azt a kis könyvecskét?
    Na de emésztem még ezt egy darabig, hogy nem egy időutazós filmet kaptunk, hanem egy romantikus drámának álcázott időutazós filmet.

    Mindenesetre beillik a többi kis költségvetésű scifi közé (The Signal, Terminus, The Triangle, Coherence stb.) és hatott rám, szóval lehet a hibái ellenére mégis csak nagyon jó kis filmecske lett ez. A vágóképek szépek, jó a hangulatuk, a zenei aláfestés is nagyon jó lett, bár folyton az a pár dallam ismétlődik és néha úgy tűnik, hogy ezeket a jeleneteket pont a sztorival szakítják meg. De a végére ez már nem lesz érdekes vagy bosszantó. Ahhoz képest, hogy kis költségvetésű, jól összerakták és bizony ez a mozikban bankot is robbanthatott volna egy sokkal jobb marketinggel.

Új hozzászólás Aktív témák