-
Fototrend
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kozsy18
tag
válasz
soldier2 #138 üzenetére
A sütés első felében kialakuló, még képlékenyen deformálható bőrt a tészta belsejében felszabaduló gázok terhelik. A bőrben kialakuló feszültség ha közelítjük a ellipszoid tészta alakját mondjuk egy virslivel és feltételezzük, hogy a belső nyomás a bőrt minden pontjában egységesen terheli, akkor tangenciális és meridián irányban eltérő feszültségek ébrednek. (St=2*Sm). Amennyiben két ilyen, teljesen egyforma tésztán bemetszést ejtünk hossz- és keresztirányban, akkor a hosszirányú nagyobb mértékben fog megnyílni.
Azért is gondolom, ez jelentős lehet a kovász alapú kenyereknél, mert általában nagyobb hidratációjú tésztából, több gázpotenciállal rendelkeznek.Mellette van egy olyan érzésem, a hajtogatások során kialakult szerkezet ezt valami módon befolyásolja (tészta anizotrópia
), így az jellemzőhöz viszonyítva más irányokba eltérő rugalmasságot mutat.
bl4ze:
Én KitchenCraft alu lapátot, fa nyéllel használok.krizmo_:
Szenzációsan néz ki, a szélét meg különösen irigylem. Hasonló előkészítést alkalmaztál, mint a kenyereknél?
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
yazoo1
tag
válasz
soldier2 #192 üzenetére
Hogy nem zsizsikesedik meg nektek?
Nekem már mindenben kikeltek a molyok is,de leginkább a bio búza és tonkoly lisztből...
Ha pár hónapig nem használomvel a lisztet,oda lesz...
A nagyszüleimnek nagy zsákban voltak,de semmi bajuk nem volt- így emlékszem...én is mindig szitálom sütés előtt.. -
Sic.Transit
csendes tag
válasz
soldier2 #220 üzenetére
Már nem emlékszem, hol, de valami amerikai fórumon jött szembe egy videó, ahol a csávó a különböző olajak öntöttvasra gyakorolt hatását demózta. annak asszem az lett a vége, hogy lenolajjal égeti ki a cuccait.
Majd belinkelem, ha megtalálom.
Szerk: Ezt volt az: https://www.youtube.com/watch?v=PDTCgxvmShc&t=363s
Ez pedig a mögöttes kémia: http://sherylcanter.com/wordpress/2010/01/a-science-based-technique-for-seasoning-cast-iron/
[ Szerkesztve ]
-
bbuffy
senior tag
válasz
soldier2 #247 üzenetére
Nem hetente sütök, két naponta. És nagyon jól érzi magát ott. Hűtőben is lehet meg kint is ha nincs 22 foknál több. Van egy a hűtőben is, illetve fogok kiszárítani is két adagot, és elrakom.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
bbuffy
senior tag
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Rekordokat döntöget a Gigabyte új SSD-jének terhelhetősége
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Formula-1
- Politika
- Olasz autó topik (Fiat, Lancia, Alfa)
- További aktív témák...
- Lovelec Teraka 630Wh 95Nm. Tuningolt Ebike
- JÉZUS EVANGÉLIUMA - bármi megtanulható, ha: akarom-hiszem-tanulom-csinálom-tapasztalom-megértem-élem
- Új Helly Hansen Nordvik 2 ébenfekete gumicsizma (47-es méret)
- Új Givenchy Gentleman Réserve Privée EDP 100 ml
- Touroll S1 elektromos kerékpár (750W teljesítmény, 100 km hatótáv, 7 sebességes váltó)