Új hozzászólás Aktív témák

  • macilaci78

    nagyúr

    válasz Sokimm #59664 üzenetére

    Háromféle ember van, aki meg tudja csinálni, aki azt hiszi, hogy meg tudja csinálni és az, aki meg tudja fizetni azt, aki meg tudja csinálni.

    Apám a középsőbe tartozott: 35 éve rakta le a parkettát: hézagos a halszálka, de a csapnút miatt azért stabilan áll. Viszont a mozaikparkettából egyes darabok kijárnak.
    Bitumenes parkettát bitumenbe lehet ragasztani, de ma már nem divat a bitumenes ragasztó. Viszont ami divatos, ahhoz a bitumen nem köt ki, ezért kell a visszarakandó parkettát is lepucolni és a betont is.

    Az meg, hogy egy parkettás szakember a saját otthonában mit szöszöl, nem általános dolog. Apám gépészmérnök, kényelmesen elbaszog a Ladával, MTZ-vel, de ha ki kéne fizetni, akkor eladná a szántót is.
    A parkettát lerakni tényleg nem nagy művészet. Csak érjenek egymáshoz, ha nem sík, majd a csiszológép megoldja. A csiszolás a rákfenéje, belemarsz olyan félholdakat, hogy a török zászló is meghatódik, de csak a lakkozás hozza ki a hibát.

    De ez már nem ide tartozik.

    Ja igen, a fugatömítő: a parketta dilatál, mozog, a fuga meg nem. Összetörik, a porszívóval meg pár év alatt kihúzod, főleg ott, ahol a gyufaszál is megáll két parkettaszál között. A munka is számít, mert elméletben tudhatod te, ha nem áll rá a kezed. A dögnehéz csiszológéppel meg nem férsz hozzá a sarkokhoz. 60-as papírral kezded, 80-as, 120-as, majd alapozó lakk, vagy pác, végül fedőlakk 2 rétegben. A szakmaiság meg ott van, hogy meg tudd állapítani, mikor kopott a csiszolópapír, hogy ne égesse meg a fát, egyenletes legyen a fa pórusossága, tudd, hogy a nyers fát az első lakk előtt enyhén vizes ronggyal dörgöld át, stb.
    A főzés sem egy nagy tudomány, de egy tervezetten finom és esztétikus végeredmény már általában szakmához kötődik.

    [ Szerkesztve ]

    Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

Új hozzászólás Aktív témák