Új hozzászólás Aktív témák

  • VoidXs

    nagyúr

    válasz MasterMark #135963 üzenetére

    Nagyon jó kérdés, és van is rá nagyon jó válasz. Meglepődnél, milyen hatalmas változások vezethetők vissza milyen egyszerű dolgokra.

    Játsszunk egy játékot. Nézz bele egy videóba, amit később linkelek, de a linknél tovább előre ne olvass. Az első pár perc a fontos, két sávot hasonlít össze, az egyik még bögreszetten is hallhatóan jobb, majd leleplezi a trükköt. Próbáld meg kitalálni, mi lehet az. Nem veszik el a YouTube tömörítésében.

    Itt a videó.

    Szóval ilyen alap dolgokra kell gondolni minden egyes komponens cseréjekor. Nagyon kevés elem van, ami nem a jelerősséget vagy a zajszintet javítja, és ezek mind-mind az AVR-ben vannak egy nem profi rendszeren. A legeslegfontosabb a DAC. Ott dől el az, hogy mennyire másznak rá egymásra a hangok, mennyire jön ki a térhangzás, és mennyiben különbözik az egyszerre kiadható leghangosabb és leghalkabb hang.

    Egy helyesen beállított és a megfelelő hosszra megfelelő minőségű kábeleket használó rendszerben, amíg a hang el nem éri a DAC-t, abszolút változatlan. Nem számít a táp, nem számítanak a kábelek, nem számít a környezeti zaj. Onnantól viszont, hogy kijön a jel a DAC-ból, a helyzet teljesen megváltozik. Már a nyák zsúfoltsága, kora, anyaga is számít, nagyon fontos lesz a kábelezés, és belépő modelleknél komolyan oda kell figyelni a tápkábelre, valamint - bizony, kiröhögték még a nagy HDMI-guruk is, de - a fázisára is. Olyan dolgoknak a változását is ki tudod mérni, amit a placebóhercegek sem gondolnának, például ha egy csavart ejtesz a hangszórókábelben, már mérhető is a -0.01 dB.

    Ezek viszont a topikban valószínűleg mindenki rendszerében olyan szintre le vannak redukálva, hogy nagyobb változást okoz a hangban a fejed oldalra döntése, mint a három éves rohadás az erősítő alaplapján. Itt végződik a "kihallom a jobb HDMI-t" téma is. Nem hallod ki. Azt hallod ki, hogy horizontálisan odébb van a fejed. Azt hallod ki, hogy a kanapénak más része van a fejed mögött. Olyan alapvető dolgokat hallasz, mint a fázis változása.

    Tökéletes extrém példája is van a jelenségnek, mégpedig a La La Land. Az a film valahogy átjutott gond nélkül a QA-n, és olyan brutális fázisingadozások és állóhullámok vannak benne, hogy az hihetetlen. Amint megjelenik, vesd rá magad, és hallgasd a hangvilág totális transzformációját olyan egyszerű dolgokkal, mint hogy balra tolod a fejed 10 centit.

    [ Szerkesztve ]

    W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

Új hozzászólás Aktív témák