Új hozzászólás Aktív témák

  • vodkaboy22

    addikt

    válasz Lompos48 #31001 üzenetére

    Egyetemi könyvtárban utána jártam az anód kör és fűtőkör galvanikus elválasztásának és eset függő mikor mi jó. Egyes speciális erősítők mellé kifejezetten ajánlott a fűtő feszültség majdnem anódtápfeszültségen való üzemelését (DC 250 - 256.3V különbséggel) pl : C-osztály nagy teljesítményű rádiók.
    De a kisfeszültségű (200V anód fesz alatt a könyv kis teljesítményű kisfesz erősítőnek titulálta :C ) erősítőknél a legjobb a galvanikusan leválasztott DC tápfesz ezzel érhető el a legkisebb torzítás és a stabil fűtés táp akár egy nagyságrendet is javíthat az erősítő tulajdonságain :Y Ez azért elég komoly...
    Ezért ma játszottam kicsit a fűtéssel és a 6.4V dc-re állítottam be schottkyból kirakott graetz-el + még több puffer CRC-vel az R= 2.7 OHM csövenként.
    Az erősítőt bekapcsolva 10 perc melegedés után nagy csöndben érzékeny fejhallgatóval se hallottam egy apró neszt se ! :))
    A fojtó tekercsek ("fastron" ) pedig adatlapot rendesen bogarászva porvas és 50Hz-es tartományban 9mH értékűek 1kHz névleges frerkin adják csak a ráírt 12mH (diagram szerint).
    A késleltetett anódtápfesz fontosságáról meg csak egy kis cikket találtam ahol átlagosan 10-15% élettartam csökkenést írtak ha nincs késleltetés (vacum csöveknél, gázzal töltött csöveknél ott előnyös volt :DD )

    A csövek 1 óra üzem után is még épphogy tapinthatóak (~50 fok). A hangja csodálatos :DD
    Köszi a tippeket mindenkinek már csak dobozolni akarom :DD Mondjuk vastag falapra a nyákokat és plexi oldallap. Vagy fém házba ajánlatos inkább? :R

    Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.

Új hozzászólás Aktív témák