Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz CPT.Pirk #33924 üzenetére

    A stereo differential output (channel 1 and channel 2) for improved performance.

    Ez nem azt jelenti, amire utaltál.

    Itt a Prohardveren (is) minden informatikus a csavart érpárakra van rákattanva, mint ez nemrég is kiderült egy vitás topikban, aminek semmi köze nem volt a csavart érpárakhoz, de folyton ezzel hozakodtak elő. Pedig maximálisan felejtős a téma, ebben az esetben is.

    Itt nem azért szimmetrikus a kimenet. A jelátvitel pedig esetünkben sem szalagkábelen, sem csavart érpáron nem történik. Távolsági jeltovábbítás nincs, közvetlen kapcsolat van.

    Itt a probléma forrása a 3,3 V táp, ami jó a digitális áramköröknek, de analóg célokra kevés. Gondolom, a megfelelő dinamikus tulajdonságok érdekében, 6 csatornás rendszerben a sztereo csatornát nem árt nagyobb jelszintre alkalmassá tenni, mint a többi négyet.

    A 3,3 V korlátja miatt ezt kétfázisú jelkimenettel tudták megoldani. Itt ugyanis nem az a lényeg, hogy szimmetrikus vagy nem. Hanem csak van egy jel, és annak egy ellentétes fázisa. Minden kimenetből 1 V AC RMS-t tudnak kihozni, a torzítási határon belül. A sztereo rész viszont kap 2x2 fázist, így ott már 2 V is kihozható.

    Simán megtehetnéd azt is, hogy a rendelkezésre álló két fázis közül csak egyiket erősíted tovább (konkrétan azt a kimenetet, amelyik nem fordít fázist, hogy a többi csatornával azonos legyen), de jel/zaj viszony szempontjából az hátrányosabb lehet. Valamint a kimenet aszimmetrikus terhelése kicsit elhúzhatná a belső DC-egyensúlyt, de még azon is lehetne segíteni (nagyimpedanciás terhelés, műterhelés).

    A szokványos műveleti erősítők 3,3 V-ról egyébként nem is működnek, szerintem. 5 V a legkevesebb, amit én tudok (vagy +/- 2,5 V, ami ugyanaz). Ez a hangkártyán sem működik másképp.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák