Új hozzászólás Aktív témák

  • atesss

    addikt

    Konkrétan amit szeretnék megvalósítani már egy ideje, azon megint elgondolkoztam.
    Egy olyan, a lehetőségekhez képest egyszerű, olcsó áramkör + olcsó dobozolás, amivel egyes, konnektorba dugható eszközök használatát-bekapcsoltságát tudom utólag ellenőrizni.
    Gondolok arra, hogy egy órával szinkronizált mikrokontroller pár másodpercenként ellenőrzi hogy a fogyasztó működik-e vagy sem, és ezt lementi a Flash memóriájába (külső memória, pl. SD kártya a költségnövekedés miatt elvetve).
    A bekapcsoltságot úgy akarom ellenőrizni, hogy állandóan áram alatt lévő elektronikát is tartalmazó eszközöknél csak egy bizonyos fogyasztási szint felett.
    Tehát pl. az LCD TV 5W-ig OFF, 5W felett ON; egy elektronikus vezérlésű mikró, hűtő, mosogatógép hasonlóan: 10W alatt OFF, felette ON.
    Ezt a legjobb lenne ha egy potméterrel, vagy nyomógombbal mindig be tudnám állítani, mielőtt beüzemelem a mérőeszközt az adott helyen. Visszajelzésnek elég egy led, ami világít ha a beállítás eredményeként a fogyasztót épp működőnek mondja.
    Milyen egyszerű megoldást tudtok erre ?
    Lehetőleg ne legyen nagy saját fogyasztása, illetve nem ártana a 230-at inkább galvanikusan leválasztani.

    Sajnos az óra áramszünet esetén történő tovább járásához kell egy kis akkumulátor/elem is. Ha alacsony üzemállapotba le tudom vinni ilyenkor az AVR-t (ugye az nem baj, hogy ilyenkor nem működik ez a fogyasztás-ellenőrzés), akkor sejtésem szerint egy gombelem is sokáig elég lehet.

    230-ról működne az eszköz, tehát kell majd bele valami olcsó kis táp is.
    Plusz egy műszerdoboz, pl. hálózati dugó+aljzatos.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák