Új hozzászólás Aktív témák

  • CPT.Pirk

    Jómunkásember

    Felmerült nálunk az igény, hogy kellene egy egyszerűbb tápegység ami azért rendelkezik pl. beállítható áramkorláttal. Odáig jutottunk, hogy az "eleje" áteresztő tranzistoros fokozat lenne pár párhuzamos ággal, ezeket egy közös vezérlés működtetné.
    Gondban azzal vagyunk, hogy ha teszünk utána áramkorlátot, akkor zárlat esetén a párhuzamos "áramszolgáltató" tagokon nagy teljesítmény fog disszipálódni, mert a vezérlő tagjuk nem szabályozza le őket.


    Itt a képen az alap kapcsolás látható, egy áteresztő taggal, és a vezérléstől független önálló áramkorláttal.
    Mit csinálnátok ilyen esetben?

    Victoryus: minden ilyen generátor fékezni fogja a tengelyt, de az agyba szerelt az állandó (feltételezzünk egyenletes sebességet) fékező hatást fejt ki, a két mágneses meg a mágnesek elhaladásakor fejt ki fékező hatást, ami esetleg zavaró lehet.
    Régi Csepelen egyszerűen a kerék külseje forgatta a generátor tengelyét, ha meg nem volt rá szükség akkor lábbal le lehetett kapcsolni menet közben. Gondolom ma is kapni ilyen elvű dinamókat.

    Viszont ne kondenzátor töltésében gondolkozz hanem szerezz egy kis akkut és az töltsd valami egyszerű töltő elektronikán keresztül. Hogy milyen tekercs lenne jó, az szerintem elég tág határok között mozog itt, vékony tekercselő drótból egy rakás menet, aztán kísérletezni kell. Ellenben a tekercselő drót drága...

    Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

Új hozzászólás Aktív témák