Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz SchumiBácsi #52118 üzenetére

    Lehet benne balanszírozó áramkör, még ha nem is alkalmas komolyabb disszipációra (nincs hűtött félvezető stb.), de kis árammal is már rá lehet segíteni az egyensúly fenntartására. Ez töltés közben is jó, ha esetleg van a lámpának saját 8,4 V-os töltője.

    Védelem nélkül hiába figyel oda valaki, 3 V üresjárási feszültség alatt már 200 mA terhelést sem bír el általában, vagyis terhelés hatására beesik a kritikus 2,5 V alá. Lekapcsolom, felszalad 3 V-ra. Amikor kiveszed, már csak ezt látod.

    Önálló vagy paralel celláknál ez nem gond, mert észreveszi az ember, hogy nem működik. Rövid idejű beesésektől még nem lesz baja. De ha van vele sorban egy erősebb, illetve jobban feltöltött cella, könnyen lenyomhatja a gyengébbet, a terhelés pedig csak a feszültségek összegét érzékeli.

    Az ampermérés csak egy ágat mér, itt ideális esetben a teljes áram fele. De egyéb aszimmetriák mellett az ampermérő, illetve vezetékezés ellenállása is beleszól, meghamisítja a mérést. A balanszer is (ha van benne), kis mértékben.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák