Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz draco31 #52740 üzenetére

    Kaptam tanácsot, hogy multiméterrel váltakozó áramra állítva egyik mérőt a laptop aljához (ott csíp) másikat a földeléshez érintsem. Azt csináltam, hogy csak a földeléshez érintettem, a 3-as hosszabbítónál 8v-ot mértem, a konnektornál a 3-as elosztóban viszont már 14v-ot.

    Nem tudom értelmezni a "csak" szót (hogy mit, mihez képest mértél), miután a multiméternek két vezetéke van.

    Az én fogalmaim szerint a földelés egyébként azt jelenti, hogy le van verve a földbe egy vasrúd, tehát vagy ahhoz képest mérünk, esetleg a víz / gáz / radiátorokhoz képest is, az ellenőrzés kedvéért.

    A konnektorokban lévő szélső érintkezők pedig a védőföld, ami a hazai szabványos rendszerben a villanyóránál vagy előszobai biztosítéktáblánál a nullával közösítésre kerül.

    Ezeket azért célszerű tisztázni, mert van ilyen, hogy olvasok egy témát és egyszerűen nem értem, hogy miről beszélnek, konkrétan mihez képest méricskélgetnek, olyan laikus fogalmakat használnak, amit épp egy szakember nehezen bír kibogozni.

    (#52749) pjen

    Lehet a tápok felépítését kéne tanulmányozni.

    A világ legegyszerűbb dolga, már ami ezt a részét illeti: a védőföld mindig galvanikusan kötődik a fémvázhoz, illetve laptop és hasonlóknál a kimeneti DC-vezeték negatív pontjához is. (Utóbbi egyébként nem feltétel, hogy pont a negatívhoz, de valamelyikhez, a negatív szokott lenni.)

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák