-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Nem vagyok termékfotós (meg egyéb sem), de talán a lényeg látszik. Elég agresszív a ZM késprofil a Majoréhoz képest. A 151A egy elég kopott darab, ezzel érkezett hozzám a Major. Jól látszik az is, hogy nem véletlen a bejáratás, van minek lekopnia az új késről.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Késprofil alapján a forgásirány egyezik, a Mazzer kés meg 83mm-es, ergo ilyen akadálya nincs, kérdés az osztás, de azon legfeljebb fragola tud neked alakítani. Ha nem megy bele a ZM kés, ez akkor is jó árnak tűnik.
Parci: előnye az SM97-nek, hogy alapból 900 körüli a fordulatszáma, mint a ZM-nek, nem kell frekiváltót vadászni.
sz.zs.: Azért ezek a kések elég durván különböznek.
Bedobtam a Majorba a ZM kést, csak úgy harapgya a babot. Kb. 18g/4s 1400-as fordulaton. 30Hz körül hozza a gyári kés-gyári fordulat mennyiségét. Holnap meg megyek lottózni, mert az alulpörkölt kolumbiámmal állítgattam, aztán húztam most egy PY Yirgát, és elsőre beletaláltam a kívánt állásba, hibátlan lefolyás.
-
Bazsee71
őstag
Egyébként kés bejáratására nincs valami olcsóbb, szemes termény? Van még fél kiló robusztám, azt lepörkölöm bejáratás céljából, de az még mindig kevés, kukázni meg 2e/kg-os kávét sem szeretnék.
-
Bazsee71
őstag
Nincs erről szó, csak nincs még mögöttem 10 év kávézás, egy ilyen tényező pedig el tud vinni a málnásba, így lehetőleg kizárnám.
Amúgy reggel megmutatta magát a durva késprofil, egyik próbálkozásnál sem indult el 30Hz-en (887 1/min), át kellett állítanom 40Hz-re (1186 1/min). Erre átmenetileg az lesz a megoldás, hogy felteszem a babtartályt, aztán indítás után engedem bele a babokat.
-
Bazsee71
őstag
válasz kozsy18 #57311 üzenetére
Igen, a mi szemszögünkből előnyös, de alapjáraton azért úgy vannak méretezve ezek a motorok, hogy a teli babtartállyal is el tudjon indulni. Persze ez engem különösebben nem érint, mert úgyis adagonként őrlök.
Nem véleményalkotás céljából, de ötletelés szintjén érdekelne, hogy mit mondtok az első tapasztalásokra. Ami elsőre szembetűnik, hogy elkülönülnek az ízek, először a savakat érzem elég tisztán, majd követi egy elég keserű kávés íz, ami hosszan a "számban is marad". Majd még lépkedek lefelé a hőfokkal, de a PY Yirgát már így is 2-3 fokkal csökkentettem. Egyébként ezt mindkét kés produkálja, ha leviszem a fordulatot. Én arra gondolok, hogy nagy mértékben nőtt a kioldódás, így hozzá kell igazítanom a hőfokot.
Az elég keserű kávés íz azért nem az átlag kávézó szenes keserűségét jelenti, csak a savak után markánsan jelenik meg.
-
Bazsee71
őstag
A kétkezes mutatvány nekem sem tetszik, mert akkor ki fogja a kart? Erre tökéletes a "zárható" babtartály: beleborítom a szemeket, gépet indítom, majd elhúzom a kis lapkát és már megy is. Ennél nekem még szimpatikusabb lenne amúgy a plexi cső, egyrészt kisebb, másrészt egy lépéssel kevesebb.
-
Bazsee71
őstag
válasz pacuha69 #57324 üzenetére
Szót ejtettünk erről a személyes találkozó alkalmával, és a gyári késsel szépen indult is 30Hz-en, ezt csak a "durvább" 151F jelű késsel csinálja. A daráló teljesítmény (650W), meg a leírtak is stimmelnek.
Szóval ennél a késnél marad a forgás alatti adagolás, főleg ha még világosabb/fagyott szemeket töltök majd bele. Van a fagyasztóban 100g CasMo kolumbiai, azt a hétvégén tervezem vele kipróbálni.
Ferdzsoo: Itt sokan így csináljuk,de nem feltétlenül kell így. Nekem ugyan nincs tapasztalatom vele, de többen írták, hogy a CM900-ból elég nehéz kiimádkozni a pangót.
-
Bazsee71
őstag
Semmi egyebet nem változtattál a rendszeren? Kezdve ott, hogy hol tárolod a kávét, bár ha döglődne, akkor azt ízben is éreznéd.
Arányokon nem változtattál? Szűrőkosár ugyanaz?
pacuha69: Őszintén szólva szkeptikus voltam, mint anno a kábelek jelentőségével a szobai hifinél. A tapasztalás viszont igen meglepő volt.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Megosztanám a ma reggeli tapasztalatokat, szívesen fogadok minden tippet, véleményt.
Most kicsit úgy érzem, hogy a ZM kés beültetett a hintába. Elsőre ahogy elkaptam az őrlési finomságot, ma ez annyira nem ment. Utolsó két adag Yirga került sorra reggel, egyik sem sikerült, egyszerűen nem húzta be a szemeket (800 körüli fordulaton). El kellett tekernem 3 fokozattal, hogy kiadja, de az akár mehetett volna a Kalitába is. Azért lehúztam őket, a feszszabályzóval sikerült 20s-re kihúzni a kivonatolást.
Utána elővettem egy saját pörkölést, és azzal próbálkoztam 7g-okkal. Elég volt egy fél ricni, hogy csak pörgesse a szemeket. Kitapogattam meddig tudok lemenni, de kávét húzni már nem volt időm, de úgy sejtem nem a kívánt finomság lesz. KÍváncsi leszek fragola mire jut vele, illetve, hogy az SM95 menetemelkedése eltér-e a Mazzertől, mert egyelőre nem tudom elképzelni, hogy csöpögős ristrettot húzzak vele. Azért megkínálom majd 1400-as fordulattal is, hátha úgy már nem bírnak ellenállni a babok az élek csábításának.
Tegnap összeérintettem a késeket, az alapján itt a nullpont és az espresso fokozat között 4-5 ricni a távolság, gyári késsel ez 15-17 körül van. Pangót rendszerint 0,2-0,3g-ot mértem, de itt 2-3x rá kell indítani, ezt az alacsonyabb fordulatszámnak tudom be. Gyári kés, gyári fordulaton 1 ráindítással max. 0,1g.
Szerk.: Tegnap óta annyit változtattam, hogy menet közben töltöm be a kávészemeket. Mikor álló helyzetben tettem ezt, akkor ha elindult, olyankor le is őrölte, nem forgatta.
[ Szerkesztve ]
-
-
Bazsee71
őstag
Hmm...
"Csak hogy borzoljam a kedélyeket, esküszöm kipróbálom 0,2 fokonként mennyit változik az íze."
Akkor a szoba operatív hőmérsékletét is 0.1 fokon belül kell tartani, illetve vele együtt a páratartalmat. Továbbá a pohár is tizedre annyi legyen, kóstolás a csapolás után másodpercre pontosan ugyanannyi idő elteltével . A kar hőeloszlása is pöccre ugyanaz, hőkamerával ellenőrizve, sorolhatnám...ehh.
-
Bazsee71
őstag
-
Bazsee71
őstag
válasz lagoon79 #57483 üzenetére
Egyébként lehet méregetni a kilépő vízhőfokot, de ha el van csúszva a tartomány, akkor az szobahőmérsékleten is megmutatkozik - szerintem. Nem is tudom már ki mondta, de mikor bekapcsolod a gépet, meg kell nézni mit mutat (persze nem úgy, hogy 2 órával előtte még kávéztunk rajta). Nálam kottára annyi, amennyit a szobai hőmérő is mutat.
-
Bazsee71
őstag
Na azé'!
Már most hiányolom a régi késsel összeszedett rutint. Ott nagyot nem tudtam hibázni a lefolyással, másodjára már mindig megvolt hova tekerjem, finom pozicionálás is könnyen ment. Most meg két kézzel kapaszkodok a tárcsába, hogy csak egy leheletnyit tekerjek rajta, aztán imádkozom, hogy jó legyen. Adok neki időt, hogy kiderüljön, hogy ez szokható-e.
Arra viszont emlékszem, hogy a Major azzal lopta be magát a szívembe, hogy hamar ráéreztem az állításra, egy kezes bárány volt. Annak meg örülök, hogy a Mazzer kés előtt próbáltam a gyárival is a frekvenciaváltót, mert nagyon adta.
Szóval adp, nyúzzad csak a gyári késsel az SM97-est, jó lesz az. Majd ha összefutunk viszek neked kopott gyári kést, csak hogy legyen viszonyítása alap, illetve vagy a 151F vagy a 151A (ez pont bejáratva) típust oda tudom adni tesztelni, csak még nem tudom megmondani addigra melyik lesz a gépben.Pörkölés:
Ma úgy toltam, hogy 170 fokon 6:30-7:00 perc, aztán 200 fokon 6:30-7:00 perc, utána feltekertem 230 fokra, és az első reccs közepe felé visszavettem 220-ra. Így olyan 17-18 perces körök voltak, már sokkal jobban néz ki, mint a múltkori. Most inkább kicsit sötétebbre hagytam, mint hogy megint alulpörkölt legyen. A Brando Honduras szépen recsegett, illetve a Guatemalánál is észre lehetett venni. Ma elfogytak a Brando gyakorló kávék (szüleim automatájába amúgy perfekt, napok óta őrölt kávéval etetik a masinát, megvárták míg pörkölök nekik ), a következő hetekben nekifekszek a Rohkaffee csomagoknak, illetve Paljoc mester is adott egy mintát a Tanzániából, na arra nagyon kíváncsi leszek (annál azért izgulni fogok ).Deer76: én nem kotyogózok, évente kb. 1x, így tanácsot nem adnék, de ahogy látom a fórumtársak már a tettek mezejére léptek .
Szerk.: egyik barátom is sokat küzd a savakkal, és anno a salvus víz bevált neki (csak hát nem valami finom cucc...). Egyébként keményen étrendet váltott, sportol, fogyott, azóta nem hallottam panaszkodni. Vagy csak régen boroztunk egy jót.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Nem, ezt most nem onnan.
Külföldi fórumokat túrtam, hogy miként lehetne összehozni a Gene-t Artisannal, és a keresőszavakra hozta ezeket az egyszerű tuningokat. Majd ha lesz egy kis szusszanásom, akkor lehet hogy itt is bekötöm a feszszabályzót a fűtőszál elé, és akkor nagyon szépen lehet szabályozni. Túlzásba nem akarom vinni, csak éppen egy kicsit belassítani a kezdeti szakaszban. Kínából pár dolcsi egy fogyasztásmérő, ott a feszt és teljesítményt is lehet látni, szóval reprodukálható lesz a dolog.
-
Bazsee71
őstag
Hát nem tudom...biztos létezik much better espresso, de még nem sikerült produkálnom a Majorral. Eddig még mindig az viszi a pálmát, mikor a gyári késsel visszavettem a fordulatszámot. Végre lesz egy kis szabadidőm (értsd: éjfél előtt szabadulok a munkától ), rendelek hét elején egy jó adag Yirgát, és akkor nekiállok nyúzni. Ha nem jutunk dűlőre, akkor megy vissza a gyárik és.
-
-
Bazsee71
őstag
válasz Toobee #57800 üzenetére
Keményebb árakra számítottam, ez így elég vállalható. Pár hónapja próbáltam a Nissan Leaf-et, és mint közlekedési eszköz, szerintem nagyon jó, nem mellesleg egyszerű.
Nagyon OFF:
Csak az nem tetszik, hogy ezt a technológiát ilyen borsos áron mérik jelenleg (persze értem miért...). Hol van egy villanymotoros rendszer összetettsége, gyártástechnológiai bonyolultsága egy korszerű belsőégésű motorhoz képest? Még az akkupakk és a töltésvezérlő elektronika sem dobhat ennyit rajta. -
Bazsee71
őstag
No itt meg karácsony volt a hétvégén, érkezett egy doboznyi Propofol üvegcse, és 5 zsugor Norda a mogyoródi mikulástól.
Amúgy valamikor rászánom magam, és kipróbálom filterre a ZM késeket, aztán megy vissza a gyári. Most hétvégén is vendégek voltak, és negyed órás küzdelem, mire egy közepesen gyors lefolyást sikerül produkálni. Adott állásról ha eltekerem, utána oda visszatekerve már nem jó, nem adja ki az őrleményt, csak pörgeti a szemeket. Utána elkezdek durvítani, akkor hirtelen kiköpi, majd araszolva vissza ugyanoda, és akkor megint kiadja. Nem értem, de roppant mód idegesítő. Ha nem saját pörkölés lenne, amit kevésbé sajnálok pazarolni, akkor már biztos nem erőltetném a dolgot. Nagyon nem is tudok ízekről beszélni, mert alig tudok egy jó lefolyást összehozni, így meg nem sok értelme van az egésznek.
A filtert is azért egy etapban fogom letolni, mert a nagy keservesen belőtt közel espresso tartományra visszaállni kész gyötrelem.Amúgy ami pozitívum, hogy a vendégemmel próbálgattuk a saját pöriket (Burundi - Kalico Muramba, Papua New Guinea - Estate Sigri AA Top), és kicsit még mindig világos szerintem, de iható kávék lettek (jellegzetes savak, a Burundi kimondottan édes). Fura, hogy pörkölés után én sötétnek mondtam volna, 1-2 szem széle már-már feketébe hajlott.
A Sigriből csináltam Kalitával is italt (Tiramisuhoz kellett), és meglepően iható volt, bántó mellékíz nélküli kávés íz. Aztán ha már el volt tekerve az őrlő, akkor PY filter Yirgából is csepegtettem egyet az Iwakival, és bár túl durva lett az őrlemény, ezzel együtt gyors az átfolyás, még is egy nagyon kellemes nyári frissítő lett belőle. -
Bazsee71
őstag
Szerintem teljesen másról beszéltek. Egy filter tényleg pepecselős, érthető hogy drágább - és annyival tényleg nem kérnek többet, amennyivel több idő. EE-ben pl. a gépi olcsóbb, mint a kézi öntés. Meg kell fizetni a munkát, ez van. Ez a legnagyobb elmaradásunk a nyugattól.
Egyébként meg mindent annyiért lehet adni, amennyiért megveszik. Fogadjunk van okostelefonod: azért is min. a 10x-esét fizetted, mint amennyibe a gyártónak fájt.
De akár elővehetnénk egy klasszikust is: Mi kerül a PID-en 20 ezerbe?
-
Bazsee71
őstag
De miért is kellene nekik tenni a népszerűsítésért? Ha fogy, akkor lesz kínálatban, ha nem, akkor pedig leveszik.
Azért a filterhez sem lehet mozsárban őrölni a kávét, erős túlzás, hogy nem eszközigényes.
Olyan szempontból jó a kondibérlet hasonlat, hogy oda sem kötelező járni. Egy kávézóban - jobb esetben - egy profi barista készíti el az italod, magas minőségű és friss alapanyagból, mondjuk egy EK-n őrölve. És akkor kiszolgáltak, kialakították az üzletben a megfelelő hangulatot, bérlik a helyet, adóznak, stb. De ha otthon hozod ezt a szintet, akkor téged ez ár problémája nem is érint.
Vidéken élek, itt nem pörög a filter (mert nincs is), de pl. mikor az Espresso Embassyban jártam, ott nem tapasztaltam a forgalom hiányát.
-
Bazsee71
őstag
Kíváncsi leszek a tapasztalatokra, mert én elvétve tudom megállítani 7 baron, de jellemzően csak a végállásokat tudom használni, közte ha megszakadok sem megy.
Szerk.: majd ha már ismerkedtetek, akkor egy videót is feldobhatnál, hátha látok benne valamit, amit én nagyon rosszul csinálok.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Hát akkor valamit nem értek. Podcastben is érdeklődtem erről, ott is azt írta az egyik GC tulaj, hogy tök jól tudja szabályozni. Nem tudom nekem ez miért nem megy. Próbáltam már az őrlemény mennyiségével is játszani, hátha ott megy el a dolog, de semmi változás. Az a baj, hogy most annyi bizonytalanság van a darálóban, hogy nem tudok videót lőni róla.
Jelenleg annyira vagyok képes, hogy a poti harmad álláson van, indítom a csapolást, felmegy 4 barig, majd ott teljesen letekerem, és így áztatok elő 10-15 másodpercig. Utána elkezdem feltekerni a potit, de 5-10 bar között nagyon ritkán sikerül megállítani, mert vagy visszaesik a pumpa hangja, és vele együtt a nyomás, vagy hirtelen erőre kap, és felküldi 10 barra.
Fragola: létezik, hogy a pumpával van valami gubanc?
-
Bazsee71
őstag
Na ma egy kicsit kompenzált a rendszer, bár meg kellett küzdeni érte. A poti fel-le tekergetésével nem engedtem 7 bar fölé a nyomást, fel-le ingázott 4 és 7 között, de a végén egy olyan édes, gyümölcsös kávé landolt a csészében, hogy csak pislogtam. És a legnagyobb öröm, hogy saját pörkölésből (Burundi - Kalico Muramba).
Szerk.: Reneka: 18g, 95 °C, ~10s előáztatással, 1:2 arány, ZM kés @900rpm (30,6 Hz).
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #58054 üzenetére
Igen, oda beül egy kis finom por. Amíg a 151A késsel ilyen gondom nem volt (ha eltekertem, és vissza, akkor max 2s a lefolyásban), addig a ZM késsel ez már igencsak probléma. Az elmúlt napokban inkább hozzá se nyúltam, helyette a nyomásszabályzó potival ügyeskedem össze a megfelelő kivonatolást.
Szerk.: magától nem állítódik el.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- IGAZI RITKASÁG: Számozott, limitált kiadású Assassin's Creed Valhalla Orlog Deluxe Edition
- DJI Air 3 Fly more Combo FMC drón +Garancia +Care Refresh biztosítás 2025.09.03-ig
- Kerékpár matrica a legjobb minőségben azonnal! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Gepida Alboin 900 28 56 cm
- XL vázas, újszerű Cannondale Kineto Men pedelec e-bike 170-190 cm/140 kg-ig (beszámítás)
- Lovelec Teraka 630Wh 95Nm. Tuningolt Ebike
- JÉZUS EVANGÉLIUMA - bármi megtanulható, ha: akarom-hiszem-tanulom-csinálom-tapasztalom-megértem-élem
- Új Helly Hansen Nordvik 2 ébenfekete gumicsizma (47-es méret)
- Új Givenchy Gentleman Réserve Privée EDP 100 ml
- Touroll S1 elektromos kerékpár (750W teljesítmény, 100 km hatótáv, 7 sebességes váltó)