-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
senior tag
válasz
JackFeryll #133353 üzenetére
Sage-nél azért 10-11g a szimpla is, a dupla 17-19 gyári kosarakkal.
-
konzumpro
senior tag
Kubai módszerrel főzd, kotyogóssal.
Nincs úti darálód, valami kis kézzel tekerős Hario?
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz
Peti...(16v) #133452 üzenetére
Tényleg! Köszi!
-
konzumpro
senior tag
válasz
donat_sz #133488 üzenetére
Barista Pronál 10.5-11g amit betöltök a szimplába, így pont jó az 1:2 arány. Fura mert a hagyományos szimpla és dupla között van az adag, de lattéhoz pont jó 150-200ml tejjel.
A dupla már hagyományoshoz közelít, 17-19g között fér bele, 35-40g a főzet. De valóban erős, mi most a szimplát felezzük és pont hozza az automatás erősséget, jobb aromákkal persze. Jó lenne ha lennének kisebb kosarak. -
konzumpro
senior tag
válasz
kchris78 #133495 üzenetére
Én már a harmadik kúpos Sage őrlőt nyúzom, igaz Barista Express volt mind. Üresen meghallgattam hol kezd összeérni és addig vettem durvábbra a belső fokozatot amíg biztonsággal lehetett legkisebbre visszavenni anélkül hogy egymáshoz érjenek a kések.
A mostani őrlővel szerencsém volt, gyárilag 6-os belső fokozatot feljebb kellett venni 7-esre hogy ne érjen össze, így most a bolti is 6-7 között produkál jó lefolyást, normális friss pörkölés meg 10-11 körül jó. Volt olyan gép aminél 3-as belső álláson volt ugyanilyen, bolt aminél 5-ösön.A koffein még babfüggő is, de ugyanaz a kávé kevesebb vízzel arányosan kevesebb koffeint tartalmaz.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz
RetepNyaraB #133500 üzenetére
A kolumbiai ami leginkább ízlik akárhonnan is jön. Leginkább zöld állapotban.
-
konzumpro
senior tag
válasz
killboy007 #133506 üzenetére
Gyakorlatilag mindent elmondtál. Ezek szerint dupláról van szó.
Próbáld az előáztatás hosszát változtatni, ha hosszabb akkor testesebb, megmentheti a világos pörkölést. A túl nagy hőfok lehet hogy megöli az aromákat. Az is jó lehet ha kicsit több de durvább őrleményt próbálsz, turbo shot. A felsőszűrő szétnyomná a pogácsát de nincs hova, tele van a kosár. -
konzumpro
senior tag
válasz
kchris78 #133509 üzenetére
Nem, hanem hogy főzés közben megduzzad az őrlemény és befeszül, ezáltal szelepként működik, nem azért lesz csöpögős a lefolyás mert annyira jó az őrlésfinomság, hanem mert nem tud átfolyni a megduzzadt kávépogácsán, ez látszik is utána levett karnál a pogácsán, hogy tisztán látszik a felsőszűrő lenyomata. Normál esetben a puck felett áll valamennyi víz, ha megdagad nem változik az áteresztőképessége, sőt talán növekszik, de nem csatornásodás miatt, hanem mert kioldódnak szemcsék. Ebben az esetben meg már eleve egy összenyomott állapotban van az őrlemény.
-
konzumpro
senior tag
válasz
killboy007 #133515 üzenetére
Ki kell próbálni, gondolom egy karos ahol tudsz nyomásprofilozni, nagyobb beleszólást enged. Más gépekkel összehasonlítva nekem nincs hiányérzetem, eddig a legsokoldalúbb gépem, már annyira kézre áll hogy egymaga habosítja a tejet ha jól beállítom a fúvóka pozícióját, dőlésszögét és magasságát.
Nekem csak testesebb szokott lenni ha hosszú az előáztatás, de azt a fajta növényi, gyógyszeres (kakukkfű) fanyarságot amit nem igazán szeretek, az alacsony hőfok szokta okozni. Inkább csak vizuálisan bosszant ha 5 másodperc előáztatásnál már 3 másodperctől híg kávé folyik alacsony nyomáson, de az csak szimplánál fordul elő, viszont gyárilag a szimplához is 5 másodpercet állítottak be előáztatásnak.
Ez a blooming még automatánál is működik, nekem nem jutott eszembe, inkább csak az előáztatásra bíztam, de igazad lehet, miért ne?
-
konzumpro
senior tag
válasz
Speti69 #133521 üzenetére
Express vagy Pro? Az Expressen lehet a nyomáson állítani OPV kitekeréssel, amikor még nem esik ki és tartja egy menet, akkor kb. 10 baros, a Pro meg 9 barra van állítva gyárilag, állítólag. Nálam folyton elfolyik fele a víznek, ha gyári dupla adagot főzök jól belőtt szimpla őrleménnyel, akkor folyik le 30g főzet 25-30 másodperc alatt, de 9.5-10 grammból. Vagyis a szimpla adag jól csinálja, a maga 18-21 g főzetével, ristretto, illetve 1:2 arány, ami az ideális.
-
konzumpro
senior tag
válasz
kchris78 #133567 üzenetére
Mostanában úgy sikerül a presszó szimplából, hogy 9g-ból lesz 22g főzet, 22 másodperc alatt, az simán ristretto, nem?
Puck screent még nem próbáltam, jó lehet, de precíz tamperrel így is tiszta a felsőszűrő, mert nem ragad a kosár oldalára kávé ami koszolná a kartömítést, de öblíteni is nagyon egyszerű, a szimpla kosárba rakott szilikon zsíroldó tablettatartóval, felrakom a kart, nem tekerem rá és úgy főzök egyet, közben körkörösen billentek a karon, így a forró víz kimos mindent a felsőszűrő és a bajonett környékéről.
-
konzumpro
senior tag
válasz
kchris78 #133586 üzenetére
Amióta volt az az elmélet hogy felgyorsítja a bab öregedését, mert kiszívja a széndioxidot belőle, azóta nem működik az elmélet és többen is beszámoltak róla, hogy lassabban öregszik a bab benne. Úgy látszik csak elméleteket kell gyártani, mert azok sosem működnek, csak jól kell tudni fordítva fogalmazni, ha célunk van.
-
konzumpro
senior tag
válasz
Bazsee71 #133597 üzenetére
Most miért, nem logikus, hogy ha elszökik a védőgáz, pótoljuk? Nem nitrogénnel, meg vákuummal, meg fagyasztással, hanem széndioxiddal. Nem neked szól, csak párszor már leírtam de kb. pusztába kiáltott szó, kb. félévente leírom egyszer aztán a szokásos aha-aha, csend.
-
konzumpro
senior tag
válasz
Nutra #133599 üzenetére
Lance
Nekem is fagyasztani kéne, de nekem meg kisüvegeim nincsenek. Találtam múltkor szép kémcsöveket*, de azokba csak fűszer való, nem fér bele egy szimplányi szemeskávé adag sem, pedig nagyon jól mutatna. El is felejtettem keresgélni, de hátha lehet venni valamivel nagyobb méretben...* akkor akadt a kezembe amikor valami slow feed őrlésre alkalmas edényt kerestem.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz
pythonubung #133601 üzenetére
Bizony ám! (Még nem láttam, lehet hogy tudat alatt bevillant, a Moonrakert tuti láttam, lehet hogy akkor, de nem figyeltem fel rá.) Köszi a tippet!
-
konzumpro
senior tag
válasz
pythonubung #133603 üzenetére
Plusz műanyag zacsi elég, bár most amit hogyaza ír, az se rossz, ezer éve láttam ilyesmit.
Kifogyhatatlan ez a hobbi is ötletekben... -
konzumpro
senior tag
válasz
kchris78 #133623 üzenetére
Ugyanakkor most elbizonytalanodtam, mert nálam is felemás, szétesős volt a pogácsa napokig, úgy hogy egy darab a kosárban maradt kiütés után. Most viszont kísérletképpen erősebben tampereltem és minimális előáztatással manuálisan főzve egyben maradt a pogácsa és szinte szárazon esett ki. Tehát lehet rossz tömörítés is az oka, de az előáztatás szétmoshatja ha nincs elég nyomás ami már egyben tartja. Persze csak teoretikusan.
-
konzumpro
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #133659 üzenetére
A cec nem neres?
-
konzumpro
senior tag
válasz
RetepNyaraB #133664 üzenetére
Nyugi már. Csak volt valami új nerközeli kávépörkölő amelyik baristaképzést is nyújtott, fogalmam sincs melyik cég, azért kérdeztem.
-
konzumpro
senior tag
válasz
RetepNyaraB #133664 üzenetére
No offense, a Roastar ahol vannak SCA képzések, a neve nem, csak az maradt meg hogy honnan jött. Hátha fontos, mennyire alkalmazható nemzetközi szinten a megszerzett képzettség.
-
konzumpro
senior tag
válasz
kchris78 #133677 üzenetére
Az előáztatós módszer nem vált be? Az 6 bart tud elvileg.
Barista Pronál azt vettem észre hogy forró víznél is az előáztatáshoz használt vízhozam van, félerőn megy a pumpa, lehet ki kéne vezetni a forróvíz kapcsolót és akkor normál állásban is mehetne úgy sőt a gőzcsövön is.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- LEGO 75379 - R2-D2
- Balaton Sound napijegy - szombati napra
- NIXON Sentry Solar napenergiával üzemelő, letisztult, elegáns karóra // Teljesen ÚJ // ÁR ALATT
- Daniel Wellington Classic Mesh Onyx Black karóra // Teljesen új // ÁR ALATT // Ingyen posta
- DJI Air 2s drón - 5,4k video, 1" SONY CMOS +Garancia +Care Refresh biztosítás