-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Persze, általánosságban fogalmaztam. Az a helyzet, hogy itt tartunk, hogy ami elvárható lenne, azt is ki kell hangsúlyozni, mert egyébként nem evidens. A kávés téma mellé egy tucat építőipari példát tudnék hozni, de elég autót szervizeltetni a tapasztalatért. A lényeg csak annyi, hogy bizony örülni kell annak, aki a szakmától elvárható részletességgel és tisztességgel dolgozik, mert egyre ritkább.
Akinek meg nem szimpatikus a projekt, még az is találhat benne magának pozitívumot, mert remélhetőleg ezek a helyek elkezdik felfelé húzni az általános minőséget, még ha csak a szűk specialty kávés társadalomban is.
-
-
Bazsee71
őstag
válasz jana86 #78901 üzenetére
Jártam 1-2 ilyen helyen (nem képzésen), és a kávés tudás finoman szólva sem volt a csúcsra járatva.
Antalóczy György és Boross Gergely által tartott Sensory Foundation képzésen voltam, azt bátran ajánlom, számomra nagyon hasznos volt (most a Flow-ban mennek a programok). Nagy-Bertók Anitánál (Warda Coffee Roasters) is jártam másik képzésen, szintén erősen ajánlott, nagyon szimpatikus a hely és a csapat is.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Sajnos a forgalmazók oldalán feltüntetett ízjegyek, adatok sokszor nem adják vissza a zöld valódi minőségét. World of Coffee-ra ha ki tudsz jutni (jövőre Berlinben lesz), ott rengeteg importőr kávéját meg tudod kóstolni, és ezt magad is megtapasztalhatod. Filter pörköléshéz csak a legjobb minőségű kávékat érdemes használni, az pedig árlista alapján nem fog menni.
-
Bazsee71
őstag
válasz convar #78921 üzenetére
Szerintem ennek onnan fuss neki, hogy milyen italt szeretnél, ugyanis a kettő merőben más eredményt ad. Brikká kotyogós ízvilág de jobb minőségben (nevezzük presszónak), AeroPress meg inkább filter eszköz. Visszatérő példa, de ha a vörösbort kedveled, annak nem alternatívája a fehér.
-
Bazsee71
őstag
válasz paljoc #78936 üzenetére
Igen korrekt írás, köszönjük.
Kicsit magyaráznám a hozzászólásom. Tehát a Q-graderek és a kereskedők munkatársainak szenzori képességei jobb esetben csúcsra vannak járatva, profik. A listában szereplő ízjegyekre írtam, hogy inkább csak iránymutatás, de ezzel sem őket minősítem, sok tényezős dolog.
Ilyen tapasztalatok gyűjtésére pedig tényleg jó a WoC, ott szabadon lehet kóstolni a forgalmazók mintáit. -
Bazsee71
őstag
válasz Nibiru #79035 üzenetére
Őszintén kívánom, hogy ne a kegyetlen valóság hozzá meg a felvilágosodást, és ne a saját bőrödön tapasztald meg az általad felvázoltak "áldásos" következményeit. Sajnos aki ebben dolgozik, nap mint nap szembesül az emberi butaság áldozataival, oltás esetén ez pedig pont egy kiszolgáltatott csoport, a gyerekek. Az orvosokat ekézni pedig nagy badarság, bárki végig csinálhatja a képzést, és láthatja, hogy se gyógyszercégek, se konteók, csak elszánt emberek, akik magukat áldozzák fel a többiekért. Nagyon messze visz ez a téma, nem itt a helye, így részemről lezárva.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz mdav88 #79048 üzenetére
Lebuktam, többed magammal vágtunk bele egy éve, és nem csak a dizájnba fektettünk temérdek időt és energiát. Itt azért nem említettem, mert nem akartam önreklámra használni a fórumot.
és cotagg:
Hivatalosan még nem indultunk el, a weboldal is még erősen fejlesztés alatt áll, januárra tűztük ki az élesítést. Kávé fronton már összeállt a projekt, egyéb teendők vannak még hátra addig.soldier2: Köszönöm a bíztató szavakat. Csanád az etiópot vitte?
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz PeterAgos #79055 üzenetére
Igyekeztünk minden lényeges infót megosztani a honlapon is, de talán úgy tudnám összefoglalni, hogy nem akartunk kompromisszumot kötni, illetve gyenge láncszemet hagyni a folyamatban. Volt ami komolyabb beruházást igényelt, de volt olyan, ami inkább "csak" időt, energiát és több figyelmet. Egyedül nem is ment volna, de szerencsére nagyon jó csapat állt össze, így mindenki azzal foglalkozhat, amihez a legjobban ért. Ezáltal abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy pár egyéb teendő mellett a kávéra koncentrálhatok. A kezdő hibákat is igyekeztünk minimalizálni, ezért a kezdetektől fogva igénybe vettük Kis Zoli (ex-CasMo, holistik coffee) tudását is, egyik legjobb döntésünk volt.
Izgalmas év van mögöttem, így hirtelen nem is tudom mit emelhetnék ki belőle, de további kérdésekre nagyon szívesen válaszolok.mdav88, cotagg, soldier2: Köszönöm, majd akkor egy halvány off erejéig jelzem az indulást.
bl4ze: Én is csak magamat tudnám idézni, de ha a felület mögé nézel, akkor az már most látszik, hogy nem egy wordpress sablont alakítgatunk, hanem egy rendkívül melós, korszerű megoldáson dolgozunk. Nem az én munkám, így most nem magamat veregetem vállon. Annyit ígérhetek, hogy ha nem is egyből az indulásnál, de az azt követő hetekben már integrálva lesz rengeteg olyan funkció, ami ma elvárható egy igényes webshoptól. Mobilról még nem érdemes ránézni, de kezdésre azzal is megleszünk.
-
Bazsee71
őstag
válasz WiZARD #79081 üzenetére
Filterre most két ünnep között kezdek tesztelni egy Lido-t, motorosban pedig a K30 késes HeyCafé volt a nagy ugrás. Ha filterre kellene motoros, biztos egy K30 késes SJ-t rakatnék össze fragolával, utána már csak kb. az EK.
A SZE-SZÓ víz nevétől vonatkoztassunk el, és akkor egy bestbuy alap dizájn víz készítéséhez, nincs kellemetlen mellékíze. Sajnos a 2 literes fajlagosan sokkal olcsóbb, mint az 5 literes (több szemét...), illetve a szállítás elég húzós.
pacuha69: Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz SoundON #79225 üzenetére
Köszi, benne is volt a válaszban, amire kíváncsi voltam, mert 1 jelzéssel már nálam is arrébb mászott a 0 pont. Csodálkoztam is, egyik napról a másikra ennyit nem változik egy kávé. Egyébként gyönyörűek a lefolyások, rég nem volt dolgom hasonlóval (az egyik pont CasMo Gikirima, nagyon fincsi kávé). Filterben még nincs meg a kívánt eredmény, de bőven az ismerkedési szakaszban vagyunk, meglátjuk. Az alkarom pedig majd szépen alakul.
-
Bazsee71
őstag
Ha akad pár kirándulni vágyó fórumtárs, akkor Kaposváron megejthetünk egy újabb őrlőmustrát. Hely, presszógép, víz, kávé, TDS-mérő, referencia őrlő adott.
A Lido-ról majd 1-2 hónap múlva nyilatkoznék érdemben, mert éppen egy hete van nálam, de eddig presszóra nagyon bíztató, filterre még nincs meg az összhang. Nagyon birkózós, de gyönyörűek a lefolyások wdt nélkül is. Egyre inkább az elektrosztatikus feltöltődésre tippelek, valami ott mehet el a motorosnál.
-
Bazsee71
őstag
válasz zolnagy #79246 üzenetére
Egy PID-es LM Linea Classic van az üzemben.
Az itthoni GC-t ki tudom még vinni. Értelme tényleg úgy lenne, ha minimálra vennénk a figurát pár darálóval, és a végén lenne egy kis szabad kísérletezés. Ilyenkor nem is az idő korlátos szerintem, hanem ennyi kávét kóstolni.
Parci: Természetesen nincs a Lidoban csodakés (nálam még mindig a K30 a favorit), csak a folyamatban van eltérés, ami pont kiküszöböli a hibát.
Keresztapper egyengetőjével eddig úgy csináltam, hogy jobbra-balra pörgetés, majd egy koccintás a pulton, és még egy pörgetés balra. Így lehullott róla a feltapadt őrlemény, és el is igazgatta. A Lido óta még nem tapadt fel őrlemény, ezért is terelődött a gyanúm a feltöltődésre.jana86: Sajnos az alkalmas frekvenciaváltóknak megkérik az árát, nálam is csak próbára járt egy, mikor még a Majort használtam. Használtan tudtommal még senki nem találkozott ilyennel. Ha jól emlékszem, akkor ennek a 0,75 kW-os változata volt, de a Royalhoz az már kevés lenne. Ez még jó lehet, de nem böngésztem át az adatlapját, hogy a ki- és bemenet is egyfázisú-e.
Amúgy a ZM kés a Royalban a méretezési fordulatszámon pörög, lehet érdemi változást nem is hozna.sz.zs. és Rush77: Szuper, akkor szervezzük olyan időpontra, ami mindenkinek alkalmas lehet. Február eleje?
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Szabász #79349 üzenetére
A karosból jóval többet lehet kihozni, persze jóval több munkával és odafigyeléssel. Ezt pedig nemrég írtam le egy másik fórumon, idézem:
"Jura Impressával van tapasztalatom (S70), helyén kezelve meglepően jó kávét lehet belőle kicsikarni. Jól be kell lőni az őrlemény és a víz mennyiségét, vízhőfokot maxra tolni, őrleményt pedig a legfinomabbra.
Az fontos, hogy minden kávé után egy öblítést kell nyomni rajta (én a biztonság kedvéért kettőt is), mert a dugattyún lévő szűrőt könnyen eltömíti. Egyébként az is könnyen orvosolható, csepptálca kihúz, és a lapát mögött felnyúlva egy papírral könnyen le lehet törölni. Ezt a macerát sajnos vállalni kell a finom őrlemény miatt."Mondjuk száraz etióppal toltam, azt még nem nagyon sikerült elrontani.
72lakiluk: Én inkább a jól belőtt, friss automatásra szavazok, mint az állott presszóra.
-
Bazsee71
őstag
válasz Gyurike #79400 üzenetére
Bírnia kellene rendes őrleménnyel is. Egyik barátom nyomásfokozó nélküli karral és CM702-vel használja, bírja a strapát. Persze be lehet fullasztani, de pont nem előre őrölt kávéval. Esetleg még a kart nézném meg, hogy a nyomásfokozó része működik-e rendesen, átenged-e.
-
Bazsee71
őstag
válasz thomasrc #79498 üzenetére
Nálam közel egy évig volt a Graef, 6-8 fokozat presszóra nekem sosem volt, max 2-3. Ha egy fokozat túl nagy, akkor azzal tudsz próbálkozni, hogy növeled a dózist, 0.5-1 grammal többet raksz a kosárba. Fokozatos gépeknél sajnos csak ez az egy trükk marad. Ha előáztatsz, ahhoz sokkal finomabb őrlemény kell, az is lehet egy megoldás.
-
Bazsee71
őstag
válasz Bazsee71 #79075 üzenetére
Akkor kérésre, és csak halkan írom, hogy elindultunk. Folyamatosan reszelgetjük, bővítjük, illetve már most látjuk, hogy pár dolgon változtatni kell, de funkcionál.
-
Bazsee71
őstag
válasz sz.zs. #79644 üzenetére
Tyűha, egy elég morbid házi hekkelésnek tűnik, vagy csak összeomlott a tervező program féltávon, és így került gyártásba.
A kedves szavakat pedig köszönöm mindenkinek, és igen, elég nagy terveink vannak, de továbbra sem szeretném reklám céljára használni a fórumot, egyéb csatornákon csorgatjuk majd az infókat.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz tibi970307 #79684 üzenetére
A leírtak alapján úgy tűnik, hogy inkább a hagyományos olasz blendek ízvilágát kedveled, a 70%-os robuszta tartalom elég magas.
Egy hasonló Jurát tesztelgetek egy ideje, és jól beállítva világosabb pörkölésű kávékkal várakozásaimon felül teljesít, nem is kicsit. Korábbi hozzászólásomat idézném:
"Jura Impressával van tapasztalatom (S70), helyén kezelve meglepően jó kávét lehet belőle kicsikarni. Jól be kell lőni az őrlemény és a víz mennyiségét, vízhőfokot maxra tolni, őrleményt pedig a legfinomabbra.
Az fontos, hogy minden kávé után egy öblítést kell nyomni rajta (én a biztonság kedvéért kettőt is), mert a dugattyún lévő szűrőt könnyen eltömíti. Egyébként az is könnyen orvosolható, csepptálca kihúz, és a lapát mögött felnyúlva egy papírral könnyen le lehet törölni. Ezt a macerát sajnos vállalni kell a finom őrlemény miatt."A crema mennyisége egyébként nem mércéje a jó kávénak. Sok hibára rá tud világítani az állaga, színe, de a szélsőséges esetektől eltekintve messzemenő következtetést nem lehet levonni belőle. Ha ízlik, ami a csészében landol, akkor célba értél.
vicces1: székesfehérvári barátaim is régóta panaszkodnak erre, dolgozunk rajta.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz SoundON #79763 üzenetére
Én itthon a Nordához a Hendon-MCD szerinti magnéziumot tettem hozzá, igyekeztem egyszerűre venni a figurát.
Itt pedig egy érdekes írás: EK43 vs Baratza Forte AP. Ember legyen a talpán, aki ma már biztosra tud menni.
-
Bazsee71
őstag
válasz SoundON #79782 üzenetére
Nálam presszóra eléggé adja az ET, de azért a K30 kés még mindig odaver. Filterben még rutintalan vagyok, egyelőre nem sikerült közelíteni az ET-vel. Ha most kellene valamire ráböknöm (és filterre marad a K30), akkor a Niche Zero-t próbálnám ki. Tim Wendelboe Roburokkal nyomul, csak tud valamit ő is.
Ettől függetlenül megszerettem az ET-t, és perverz módon élvezem, hogy megküzdök minden egyes presszóért. Mert bizony küzdelem.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz jana86 #79915 üzenetére
Igen, az alapokat már a foundation képzésen el tudod sajátítani, illetve kapsz annyit, hogy el tudj indulni, fejleszteni magad. Tanulható dolog, sok-sok tapasztalatot kell gyűjteni, illetve cuppingokra járni (referenciának). A jellegzetesebb aromákkal is megismerkedsz, utána már könnyebben beazonosítod őket. Egy szó, mint száz, húzz el egy oktatásra.
sz.zs.: anno a Szücsi Méz-től rendeltem, náluk külön is van "lapka".
A kávés képeket pedig köszi mindenkinek, jó látni.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz mdav88 #79965 üzenetére
91-92 °C-on áll a PID, 18,5g-ból készítek 40-41g italt, ~35s alatt, előáztatás nélkül. Ehhez az őrlemény a legfinomabbtól a legdurvábbig: White Sand, Black Sand, Black Pearl < White Pearl < Starfish Ezek persze nagy általánosságban, ízlés és a kávé kora szerint variálható/variálandó.
Vizet BWT Bestmax Premium-ról kap a gép.beleriand72:
Inkább írtam privátban, de a honlapon is igyekeztünk sok-sok infót megosztani.[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Tegnap volt alkalmam betérni a Kávébajuszba, és csak ajánlani tudom. Fantasztikus a hely (tágas is), perfekt a kávé, kedves és figyelmes a kiszolgálás, finom a süti, és megittam életem első minőségi teáját is. Egy baj van vele(m), hogy elég messze van.
-
Bazsee71
őstag
válasz WiZARD #80205 üzenetére
Úgy látom, hogy végre kezd alakulni a közízlés, és kezd ráébredni a társadalom, hogy a túl nagy választék mögé nem lehet minőséget tenni. Igaz ez többek között a borokra, éttermekre, és bizony a kávéra is. Pl. egy étterem alapból gyanús, ha 30 oldalas a menü, mert annyi összetevő nem lehet frissen a konyhán.
Amúgy továbbra is türelmesnek kell lenni, mert ehhez - szigorúan saját véleményem szerint - generációváltás szükséges. A rendszerváltás után gondolom (mivel nem éltem meg) nagy élmény volt, hogy mindenből hatalmas választék jelent meg a boltok polcain, és valahogy a választék/nagy adag tévesen a minőség és színvonal szinonimája lett. Hányszor hallottam, hogy az XY helyen van a városban a legjobb fagylalt, vagy ott a legjobb a bécsi szelet, aztán jött a koppanás, hogy a legjobb annyit jelent, hogy borzalmas, de legalább sok.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen