-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rush77
aktív tag
válasz tal-garius #67175 üzenetére
Szia!
Ez amit kinéztél gyakorlatilag egy Saeco Poemia. (ha az újabb modell az alapja akkor semmiféleképpen nem ajánlott)
-
Rush77
aktív tag
@akire & coxymaxi
Amennyiben venni szeretnél nem nyomásfokozós kart az abból a szempontból problémás, hogy európában nem láttam ilyet. Egy helyet tudok Amerikában ahol árulják de ők nem szállítanak ide (én pl tőlük vettem mert kint volt az öcsém) és utólag visszagondolva nem feltétlenül éri meg a 60 dollárt bármennyire is fényévekkel jobb kávét lehet vele csinálni (bár a gyári kar is kb annyi újonnan)
A nyomásfokozós kar szétszedésére vannak megoldások ha beírod, a google-be, hogy "how to depressurize a saeco portafilter" és ott lesznek leírások. Ahogy régebben utána olvasgattam, nem mindenkinek tuti ez a megoldás ráadásul nem is minden esetben visszafordítható
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Most tervezek venni egy IMS kosarat a GC-hez és az lenne a kérdésem, hogy melyiket ajánlanátok inkább?
16/22g
12/18g
a mostani kosárba a 18 grammot bele tudom szuszakolni és úgy pont vonalig van, viszont ha mondjuk csak 14-15 grammot teszek bele akkor az íve miatt már súrlódik a tamper. (tudom ne tegyek bele keveset )
Köszi. -
Rush77
aktív tag
Ok. Köszi.
@mdav88
Az tiszta sor, viszont ugye mivel ehhez a részéhez nem értek (mármint, hogy melyik kosár hogyan viselkedik) így azt sem tudom, hogy mennyire nyerő ezeknél ha az alsó határhoz van közelebb a töltő tömeg -gondolok itt a 22-be 18g.
Mindenféleképpen IMS kosarat szeretnék első körben (az olvasott vélemények alapján abszolút ajánlott), hogy még több tapasztalatot szerezzek.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
-
Rush77
aktív tag
Szia!
Szerintem a kávékorzó automatás topikjában próbáld meg mert itt szinte senki sem automatázik. -
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Pacificaffe Sidamo presszónak milyen?
Köszi -
Rush77
aktív tag
Most bontottam meg a PY Indian Choco-t.
Még kísérletezek mert úgy néz ki, hogy a 17,2 gramm -> 27s -> 19 gramm az kicsit égett lett (PID 88).
Most vagy csökkentem a mennyiséget vagy lejjebb megyek a hővel.
De ígéretesnek tűnik. -
Rush77
aktív tag
Délben le vittem a PIDet 86 fokra és ott már jobb volt 17g töltettel viszont még mindig érezni lehetett benne enyhe keserűséget és a crema is picit sötét volt. A lefolyás szép volt egészen a 20ik másodpercig ahol kicsit elkezdett táncolni. 17g -> 27mp -> 19g
Most viszont kipróbáltam az IMS-t (köszi Peti ) ugyanazokkal a beállításokkal próbaképpen.
Amit észrevettem kapásból az az, hogy mivel mélyebb a kosár a 17 grammal nincs annyira tele és miután leszedtem a kart picit nedves maradt a pogácsa.Sokkal lassabban indult meg a lefolyás. Az eddigi 7-8 másodpercről amíg az első pár csepp megjelenik felment 12-13 másodpercre.
Utána sokkal egyenletesebb lett a lefolyás és így is kiadta az arányokat 17g -> 27mp -> 19gÍzben egy picivel kevesebb lett a kesernye de nem tudom, hogy még vigyem e lejjebb a hőt vagy mit csináljak és ebben szeretném kérni a segítségeteket.
-
Rush77
aktív tag
Na durvábbra vetettem az őrlőt és most úgy néz ki, hogy kezd összeállni. Kb 5 másodperc körül kezd megindulni. 17g -> 25mp -> 29g most.
Az enyhe keserűség érezhetően csökkent, majdnem eltűnt. Viszont az ims kosárral egy érdekes jelenség jött elő. A pogácsa nem esik ki egyben amikor kiütném hanem körbe az alján oda van tapadva a kosárhoz egy vékony réteg. Majd később teszek be képet csak nem vagyok gép közelben.
Biztos valamit én hibázok csak jó lenne tudni, hogy mit. -
Rush77
aktív tag
-
Rush77
aktív tag
-
Rush77
aktív tag
válasz Keresztapper #67858 üzenetére
Látnátok miket csinálnak itt bent az irodában a nyomásfokozós Poemiával a 2 decis bögrékbe a sárga csíbóbol.
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz titusz248 #67860 üzenetére
Hát ők nem arra büszkék, hogy milyen gyors hanem, hogy milyen jó...
Erről jut eszembe.
Múlt héten beszélgettem bent az irodában az egyik sráccal aki mondta, hogy még nem ivott jó kávét és ezért nem is próbál már.
Kérdeztem, hogy mit próbált eddig. A válasz: nescafé, az automatás gépi az irodában és sárga tchibó (mondta, hogy mind ihatatlanul keserű).
Mondtam neki, hogy majd adok kóstolásra neki valamit (filter Yirgát) erre közbeszólt egy csaj, hogy próbálja ki a Karavánt meg az Omniát mert azok a jók.
Végül megkóstolta a Yirgát és mondta, hogy hát igen ez azért más.
Utána azért egy Pacificaffe Blasiust is megkóstolt (van nem nyomásfokozós karunk itt az irodában) és mondta, hogy hát igen ez finom és nem keserű.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz FefeeX #67888 üzenetére
Szerintem ha mindenféleképpen új gép kell akkor max a következők jöhetnek szóba (a GC-hez hasonló tudással legalábbis szerintem)
- Rancilio Silvia min 150k
- Lelit gépek (bocsi )
- Magister (erről szerintem nem sok személyes tapasztalat van itt)Mást így hirtelen nem tudnék mondani ami hasonló lenne a GC-hez de majd az expertek megmondják .
Szerk.: Szerintem hasonló új gépet nem fogsz találni 130-140k alatt.
Szerk2: Amúgy mi a baj a használttal ha jó állapotban van? (nem akarok én senkit meg győzni semmiről csak kérdezem) Én is egy 10 éves GC-t használok teljes megelégedéssel[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz Habsteve #67931 üzenetére
Szia!
Szerintem a kávékorzó automatás topikjában fognak tudni segíteni inkább, mert itt nagyon kevesen automatáznak.
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Kisebb technikai kérdéseim lennének GC gőzcsővel illetve gőzöléssel kapcsolatban.
Mióta megvettem a kancsót szorgalmasan gyakorlok (bár eddig az öntéssel problémáim vannak hiába jónak tűnik a textúra).
A Silvia gőzcső méretben hosszabb a GC gőzcsőnél? Ez igazából csak azért merült fel bennem, hogy ha hosszabb akkor lehet kicserélném, mert most egy 5-6 decis kancsóm van és (mivel én nem szoktam tejes italokat inni) ha csak egy adagot csinálok akkor a cső picit rövid szerintem.
Ehhez kapcsolódik a másik kérdés, hogy ha méretben jó lenne a Silvia cső, melyiket érdemes megvenni mert elég sok fajta kering a neten és kell e valamit mókolni a cseréhez.Köszönöm.
-
Rush77
aktív tag
válasz sz.zs. #68256 üzenetére
@sz.zs & baker_
Én a Jolti féle megoldást használom és az állaggal nincs is gond (legalábbis szerintem), itt egyelőre az öntést kell nagyon gyakorolnom.
Meg ugye a kancsó méretével az a bajom, hogy nem igazán szeretnék feleslegesen sok tejet elpancsolni mert én nem iszom tejes italokat meg tejet is ritkán. Most a maradék kb 1 deciket megiszom de majd beszerzek egy kisebb kancsót is hátha. -
Rush77
aktív tag
válasz paramparya #68299 üzenetére
Szerintem én megpróbálnám a Graefet (CM702). Alátétekkel elég finomra tud őrölni.
Nekem volt és meg voltam vele elégedve. A megmaradó pénzt meg lehet másra költeni -
Rush77
aktív tag
válasz paramparya #68344 üzenetére
Hát a nyakleves elkerülése érdekében sok mindent nem lehet tenni.
Én úgy csináltam, hogy a gumi csőrt levettem róla aztán picit ütögettem és az ecsettel kisöpörtem majd ráindítottam egy picit. Így gyakorlatilag közel 0 maradt benne. Ez az egész kb 5-6 mp.Jól döntöttél amúgy szerintem (csak szét ne szedd atomjaira mert onnan nincs visszaút ). Megmondom őszintén, hogy ha nem futottam volna bele a mostani darálómba nagyon jó áron akkor még mindig a Graef lenne.
-
Rush77
aktív tag
válasz paramparya #68352 üzenetére
Szerintem nem azon múlik. Inkább a kialakítás miatt, hogy a kések alatt egy lapátos cucc söpri ki a kávét és a lapátok között megül a kávé (bár majd szerintem kijavítanak a hozzáértők). Amúgy az én feleségem sem vevő alapvetően az ilyenekre de nem volt a pofozgatással gondja.
-
Rush77
aktív tag
Öntésről jut eszembe.
Az első két próba úgy ahogy értékelhető lett de azóta semmi mintát nem tudok önteni.
Értem én, hogy kezdők szerencséje de azóta semmi. Pedig YouTube meg gyakorlás is ezerrel. Lehet nagyon rá görcsölök. -
Rush77
aktív tag
Mivel a a tesómék Nespressot isznak néha szoktam próbálgatni náluk a különböző kapszulákat. Most legutóbb pl egy Starbucks Guatemala kapszulát kóstoltam és meg kell mondjam, hogy az alap Nespresso kapszuláknál sokkal jobban ízlett. Azt hiszem valami 110 forintra jön ki egy darab. A Nespresso saját etióp kávéját is kóstoltam és nem rossz az sem de azért még kezdőként is sokkal jobb a GC végeredménye.
-
Rush77
aktív tag
Ez milyen lehet szerintetek?
-
Rush77
aktív tag
Ez szigorúan az én véleményem de gondolom meg ersősítenek benne a többiek.
Mennyi egy kávékészítés teljes macerája?
- beszerzek pár napos pörkölt jó kávét (Az a lényeg, hogy relatív friss legyen mondjuk 2 hét - 1 hónap között)
- felöntöm a gépet vízzel (mindig legyen víz a tartályban)
- bekapcsolom (gondolom 5 perc és üzemmeleg) -> Inkább 15-30 perc, hogy hőstabil legyen (addig teszel veszel otthon)
- darálok megfelelőre (gondolom 2-5 perc párhuzamosan) -> fél perc
- leöblítem a darálót (1 perc) -> az elektromos darálót nem öblíteném le
- lehúzom a kávét
- mi a géptisztítás módja? Csak egy dózis üres vizet lehúzok és kész is? -> egy pár mp üres csapolás és utána egy vakszűrőzés (kb 2 perc max az egész) -
Rush77
aktív tag
Ha már így szóba jött a nagyobbra/jobbra váltás...
Van valakinek hosszútávú tapasztalata a Fiorenzato F4E nano v2-vel?
Visszaolvastam itt de olyan nagyon kimerítő dolgokat nem találtam.
Bár Fragola használta (ha jól emlékszem a v1-et) és azt mondta, hogy jó de érdekelne hátha többen is használták e huzamosabb (itt nem arra gondolok, hogy 15kg kávét átpasszírozott rajta valaki ) ideig.Illetve a SJ-vel összehasonlítva milyen.
Asszony miatt előny lenne az előre programozhatóság illetve, hogy nem kell utólagosan mókolni a karbaörlőssé tételen. -
Rush77
aktív tag
válasz Keresztapper #68700 üzenetére
Ebben van igazság mert ugye én kimérem kis baby ételes üvegekbe adagonként.
Meg pont ki is emelted, hogy a fajtánk manual módban nyomatja a dolgot. Ugye a feleségek a legtöbb esetben nem a mi fajtánkat képviselik ilyen téren.Viszont előfordul, hogy én nem vagyok otthon és/vagy nincs kimérve és a feleségem az meg nem fog b@szakodni a mérleggel (hiába fél perc) hanem fogja és önt a tartályba találomra aztán darál.
Ezért pl jó, hogy a catleren kb be van állítva az adag mert így nincs felesleges pazarlás illetve mivel kb be van lőve úgy ahogy én szoktam, a kedvét sem veszem el a kávétól mert esetleg ihatatlan lesz a végeredmény amit ő produkál.
Mondjuk a tömörítés az nem az erőssége de majd idővel ha a keret engedi akkor egy palmtamppal azon is javítunk.És az előző szempont miatt térnék rá a "feleség barát" kivitelre mert nem hiszem, hogy ennél többre hajlandó lenne minthogy gombnyomásra pont annyi kávé legyen őrölve amennyi kell. (nem direkt karba őrlök hanem kis üvegbe).
Igazából most már annak is örülök, hogy eljutottam arra a szintre vele, hogy kezdi látni a miértjét a GC-nek illetve a különböző woodooknak. Viszont az is igaz, hogy nagyon nagyon nehéz lesz beadni neki, hogy szükségem lesz egy 100-150k-s darálóra illetve + tuningra a GC-hez.
Most azzal győzködöm, hogy ugye catlerék nyíltan kijelentették, hogy a gastro darálóhoz nem nyúlnak hozzá hiába csavarra ugyanaz.
(ezzel kapcsolatban érdekes történet, hogy felkerestem a német gastrobacket, hogy adjanak itthoni szervíz elérhetőséget és tovább irányítottak engem a cseh hivatalos Catler forgalmazóhoz. Innentől kezdve meg nem tudom mi van mert bár írtam nekik nem jött válasz. Majd felhívom őket remélve, hogy angolul csak beszélnek valamennyit.) -
Rush77
aktív tag
válasz titusz248 #68724 üzenetére
Tudod a remény meg a hal
Ugye per pillanat az a legérdekesebb a dologban, hogy ha a csehek megadják mint itthoni szervizt a fast hungary-t akkor mi van mert ők mondták, hogy nem nyúlnak hozzá. Akkor lobogtassam azt, hogy márpedig a csehek mondták, hogy mégis? kérdés az azutáni hozzáállásAmúgy előre is köszi az esetleges segítséget. Majd beszámolok.
@ Bazsee
Ne is mond. Nekem telefonon mondták, hogy egy apró különbség van a két termék között (mármint a rányomtatott logón kívül). A catlert kötelesek szervizelni illetve megoldást találni bármilyen problémára/igényre míg a gastrobacknél ez nem kötelességük.
Pedig teszem hozzá, hogy nem is szervizelés miatt kerestem őket hanem vásárolni szerettem volna alátétet hozzá (amit btw Paljoc adott nekem ) illetve egy kartartót a darálóhoz.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz Keresztapper #68737 üzenetére
A tartályban tárolás esete nem áll fent mert én kiporciózok amennyit tudok (kb 25 kis baby ételes üvegem van) de előfordul, hogy elfogy, nincs időm újra porciózni, stb stb... (nem állnak együtt a csillagok nah )
A kiindulási ponthoz képest rengeteget neveltem ezzel kapcsolatban.
ha éppen ki van porciózva akkor egész jókat tud csinálni (bár a tömörítést még azért gyakorolnia kell de azon majd a maroktamper segít) és már úgy ahogy wdt-zik is és csapolásnál is szokott (néha) mérleget használni
A mérleg használatára kellene még rá vennem ha éppen nincs adagolt kávé de ugye most még ott van, hogy ha éppen sír a gyerek vagy valami akkor nyilván nem fog méricskélni, hanem önt a tartályba valamennyit (azért sokat nem szokott mert kb ilyen max 2, 2,5 adagnyit önt bele találomra. csakhát azért az ott van benne igen...)
A combosabb értékű kávé megdöglesztéstől nem félek mert nem ízlenek neki presszónak még akkor sem amikor (szerintem) nagyon jól eltalálom és se nem savanyú se nem keserű (próbáltam már párat pl Sidamo, Yirga, Kenya Gicherori, El Salvador Pacamara...).
Filterre ízlik neki a Yirga pl de abból max 1-1 kortyot szokott inni.Amúgy kicsit off de valamelyik nap amikor reggel fél 7kor nem tudtam éppen kávét főzni mert még nem ébredt fel a gyerek amit legtöbbször 6 körül megtesz, éppen azon gondolkodtam, hogy "tuning" gyanánt valahogy belülről dynamattal (vagy hasonló hangcsillapító cuccal) kibélelni a darálót
[ Szerkesztve ]
-
-
Rush77
aktív tag
Gőzcsapról jut eszembe
Ezt nézte már valaki, hogy szerintetek megéri a vesződést, hogy a nem csak forgatható gőzcsapra cserélni a dolgot.
Nekem érdekesnek tűnik, hogy jó dolog, hogy magasságban is lehet állítani valamennyire.
Amúgy még mindig szorgalmasan gyakorlok de...
Az van, hogy valószínűleg egy kisebb termosztátot kéne beraknom mert jelenleg nagyon hamar felfűti a tejet és nehéz belőni így.
Ezért mostanában ha sikerül is mintát öntenem akkor ilyen nagyon apró kis csenevész minták jönnek össze. (bár nem biztos, hogy a kettő között van összefüggés)
Meg ugye nagy a kancsó és rövid a gőzcső.
Majd esetleg megpróbálom több tejjel is hátha úgy lassul a melegedés.Tejről meg átkanyarodva a kávéra.
Öcsém meglepett egy ilyennel. Kíváncsi vagyok mert legutóbb amit hozott Caribou (Caribou blend) az nagyon jó volt.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- World of Tanks - MMO
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- Autós topik
- Kupon kunyeráló
- Megszűnik a Tizen rendszerű Samsung órák terméktámogatása
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Most 2027-re tippelik az Apple iFoldot
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs