-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rush77
aktív tag
Ha jól láttam akkor edigital. Van olyan üzletük pesten ahol van elvileg, csak rájuk kell telefonálni gondolom, hogy biztos van e.
Én is nézegettem mostanában, hogy anyósomat meglepem 1-gyel, (neki mindenféleképpen "nagy" kell) de a legtöbb helyen nem láttam vagy rendelős téma.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz 8nemesis8 #64602 üzenetére
Inni mi is ilyet használunk. Semmi gond nincs vele.
Annyi, hogy attól függően mennyit szoktatok inni, én lehet inkább ezt venném. Én most tervezem erre lecserélni mert otthon napi kb 5-8 liter viz elfogy (teához meg a gyereknek forralni is ezt használjuk) és macerás állandóan töltögetni egymás után.
A mostanit meg beviszem a munkahelyemre magamnak.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz 8nemesis8 #64613 üzenetére
Hát én megmondom őszintén, hogy a forraláskor meg teában látszik igazán a szűrt víz hatása. Sima csapvízzel forralás után "fölösödik" a víz míg a felforralt szűrt vízen nem lebeg ez a "föl".
Ízre eszeveszett különbségre nem érdemes számítani.
A szűrő az kb 1500-1900 között mozog helytől függően. Most viszont több helyen is láttam ilyen akciót. 6 betét + kancsó 9500.@mdav88
Nekem nincs ilyenem meg nem is volt de ismerősöm sokáig használt ilyet (mondjuk az jtd volt) és azt mondta, hogy a (főleg az első) futómű az elég érzékeny és költséges a javítása.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
kipróbáltam a gastroback brew gépet (egy v60 filtert tettem bele a gyári szűrőbe amit végül sikerült kipucolni) majd veszek hozzávaló papírfiltert (méretileg olyat) is csak még nem jutottam oda, hogy beszerezzem.
A V60 filtert kicsit szabni kell illetve hát az alja az picit gyűrődik.
Szerintem a kb 6-7 decihez felhasznált egy 50-60g yirga-t így sacc/kb
Majd vissza veszek a beállításból (mert ugye ki kell találni, hogy intense-strong vagy mild legyen a 8 vonal között) most 5-ön volt.
Nem lett rossz de picit kevesebb kávéval szerintem jobb lesz ez.
Amúgy ezt a mennyiséget 8 perc alatt nyomta le (beleértve a darálást, előmelegítést, stb...) -
Rush77
aktív tag
válasz 8nemesis8 #64647 üzenetére
Mi kb havonta cseréljük. Az biztos, hogy a csere utáni időszakban (az első egy- másfél hét egy picivel másabb íze van mint amúgy).
Előfordult, hogy másfél 2 hónap után volt cserélve mert éppen kevesebbet használtuk de szerintem max annyi történik mintha nem szűrnéd a vizet (gondolom én).
Az biztos, hogy már a fölösödés megelőzése miatt is megéri használni. -
Rush77
aktív tag
válasz Speeedfire #64709 üzenetére
Bazsee71 válaszát én is meg tudom erősíteni.
Használtam párhuzamosan Bialetti Dama-t és Brikka-t is, és a Brikka ízre érezhetően jobb volt.
Bár tény, hogy picit érzékenyebb az őrlemény finomságára. (a kézi darálóval sokat szívtam miatta mert néha egy fokozat is viszonylag nagy eltérést mutatott végeredményben. nincs crema vagy nagyon lassan jön le, stb..)[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz Speeedfire #64713 üzenetére
Persze.
Amikor nagyon lassan jött akkor elég keserű meg kicsit mintha égett íze is lett volna.
Viszont amikor kiadja akkor nagyon jó és ízletes a kofi.
Most kb másfél 2 hétig én is megint Brikkázni fogok amíg át nem veszem a GC-t.
Megnézem milyen a TT8020 a Brikkával illetve kicsit kitapasztalom a brew gépet is.Jut eszembe GC.
A PIDelés kb milyen árban szokott mozogni? (kb tól ig)
Vakszűrőből csak 57mm-t láttam az jó hozzá?
Ezeket a kiegészítőket gondoltam megvenni, többek között, hogy ne kelljen folyamatosan variálnom a 2 vs 1 adaggal.
Ezek jók lehetnek?
Nyél
Szűrőtartó
1 csészés kifolyó
I.M.S 2 csészés szűrő 12/18grH24.5 GA
Tersonet
Silvia gőzcső[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz Speeedfire #64716 üzenetére
Esetleg nem tudom kotyogóshoz/brikkahoz ez mennyire válhat be.
Ez 16 viszont utána ezzel nem fogsz tudni presszózni.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz emiki6 #64728 üzenetére
Nekem volt cremesso gépem és eleinte nem tudtam, hogy mi történik egyik napról a másikra mert csak belül szét robbant a kapszula és gyakorlatilag csak a zacc folyt ki.
Felhívtam a cremesso-t és először nem értették mi a gondom. Aztán kapcsoltak egy szervizest és ő mondta, hogy az egyetlen megoldás gyakorlatilag egy új gép vásárlása lenne mert on the go a cremesso változtatott a kapszulák méretén (a forma ugyanaz volt de talán 1-2 mm-el rövidebb lett az új)
Azért ilyen mondjuk (bármennyire szimpi vagy sem) a nespressonál nem fordul elő. -
Rush77
aktív tag
válasz vtechun #64747 üzenetére
Szia.
Én kb első kézből tudok nyilatkozni mert a munkahelyen ilyen poemia van. Nekem sajátom volt ennek az elődje 8325/79, illetve én hario skertonról váltottam graefre.
A daráló egyértelmű előrelépés lesz. A gép ha ingyé van akkor jó de az elődje ezerszer jobb. Ha kiismered az apró titkait a gépnek akkor egészen iható kávét lehet főzni vele de a nyomásfokozós kar miatt nem lesz az igazi.
Nekem volt hozzá nem nyomásfokozós kar és azzal már egészen hasonlított egy presszóhoz (hétfőn bevittem a munkahelyemre és most sírnak a kollégáim, hogy nem nekik jutott eszükbe megvenni a kart mert mintha nem is ugyanaz a kávé lenne ).
Latte artra nem igazán alkalmas a gép de sok sok gyakorlással meg tapasztalással lehet jóbbacska lattet csinálni.
A végszó az, hogy ingyé tökéletes arra, hogy belekezdjél a dologba és majd előbb utóbb elkap a gépszíj és váltani akarsz majd.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
-
Rush77
aktív tag
@Pé, mester6, PetAd
Köszi szépen.
Megmondom őszintén, hogy a PID nekem még kínai és egyedül nem is mernék nekiállni. Illetve a többi fogalommal sem vagyok tisztában mint pl a pt100 vagy SSR, stb. Így majd valakinek a segítségét úgyis kérni fogom. Egyelőre azért is kérdeztem, hogy milyet rendeljek hozzá a majdani beépítéshez mert mire megjön az valószínűleg január lesz.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz von toth #64870 üzenetére
Ezzel olyan szempontból vitatkoznék, hogy azért a nem nyomásfokozós karral + a tamperrel elég decens eredményeket lehet elérni (nyílván kell hozzá daráló) meg a gép kiismerése.
Meg adott esetben simán lehet az ember olyan helyzetben, hogy belátható időn belül nem jut komolyabb géphez (nekem ez majdnem 1 év volt mire a GCt megvettem de ez nyílván egyéni szoc probléma ) és a köztes időszakban is fejlesztené az embert a tudását (így azért már nem a GC mellett kell megtanulnom a tömörítés fogalmát meg mikéntjét teljesen az alapoktól hanem elég tovább finomítani a meglevő tapasztalatokat) illetve igénye támad a finomabb kávéra.
De ez csak a saját véleményem és mindenkinek magának kell mérlegelnie.@Foncsor
GC[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
-
Rush77
aktív tag
válasz demars #64968 üzenetére
Örülök, hogy úgy néz ki jó lesz. Én úgy szoktam, hogy kb fél percre kinyitom a gőzcsapot (csésze alá) és utána veszem le a kart. A gyári kart ezek után még azért nem árt óvatosan levenni mert ott a szelep miatt marad benne nyomás. Amúgy néha nekem is picit nedves maradt a pogácsa.
-
Rush77
aktív tag
válasz zenwalk #65011 üzenetére
Az összefoglalóban is van egy leírás.
Azt annyiban módosítanám, hogy hideg vizet tegyél bele.Amúgy a kávé mennyisége kávé függő.
Legyen tele a kosár és ne tömörítsd, nagyon max az oldalát nagyon finoman ütögesd meg újjal egyszer kétszer, hogy eloszlasd utána csak húzd le síkba egy késsel vagy kanál nyelévelVíz a felső részben található vízjelzőig maximum vagy minimálisan kevesebb de semmiképpen sem több.
-
Rush77
aktív tag
válasz zsiga901 #65033 üzenetére
Szia!
Itt nem nagyon automatázik a nép.
A Kávékorzó automatás topikjában próbáld meg. -
Rush77
aktív tag
Most kicsit járatom a Brikkát amíg még nincs nálam a GC.
TT8020 Brikkával.Kicsit lapos ízre de azért érezhető némi csokis/kakaós beütés, nem keserű, vastag crema bár relatív gyorsan odalett (a kép kb 1 perc elteltével készült).
Viszont kérdezném a szakértőket, hogy az IMS szűrő + tömítés a Brikkához mit tudhat? Lenne értelme esetlegesen 2400-ért venni hozzá?
-
Rush77
aktív tag
válasz sz.zs. #65036 üzenetére
Én ott leszek és szívesen megnézném, csak nem tudom lesz e ott valami tűzhely vagy hasonló a próbához.
Mondjuk szerintem csak pár hónap múlva lesz nálam esedékes mert még elég jó állapotban van nekem a mostani de érdekes lesz/lenne látni, hogy mit tud már csak a 2x ár miatt is (nem mintha az 1300Ft annyit számítana)[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz 8nemesis8 #65042 üzenetére
Ezek a szűrők léteznek hozzá.
Én sima bi-fluxot nem használtam csak magnesiumactive vagy mineralbalance-t.
Tervezem majd, hogy a Coffe & Tea-vel teszek egy próbát kávégépbe mert elvileg eszerint lágyítja a vizet bár ki tudja, hogy az alu bojlerre milyen hatással van.
Utángyártottal nem vesződnék mert
1- nem is nagyon találtam ehhez
2- azok sem lényegesen olcsóbbak.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz Speeedfire #65073 üzenetére
Ha 4/6 vonalon mozogsz ez az üzlet nincs onnan messze max pár villamos megálló még.
Nekik is van pacificcafe meg még pár fajta.
Talán megér egy próbát. Telefonálj rájuk.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Ezt meg kell, hogy osszam veletek.
Tegnap este megkaptam a GC-t.
Ma nem bírtam magammal és ki kellett próbálnom.Első tapasztalatok.
1- már értem a különbséget a poemiahoz képest.
2- Bár tamperem holnapig nincs még, tettem egy próbát és a méretben lehető legközelebbi tárggyal tömörítettem ami nem más, mint egy kólás pohár (az alja kb 58mm lehet)
Ezzel már másodikra egész értékelhetőt sikerült húzni.
3- Az úriembertől akitől vettem a gépet kaptam kölcsön egy nyitott kart. (Ezúton is )
Gondoltam kipróbálom azzal is mi baj lehet alapon. Arra számítottam, hogy majd az egész konyha tiszta kávé lesz a fröcsögéstől de meglepett, hogy ez elmaradt. Cserébe jobb lett mint amire számítottam.Tudom elég rövid lett a csapolás kb egy ristretto mennyiség meg a videó minősége sem az igazi.
Majd azért kérhetnék egy elemzést, hogy mit lehetne még javítani azon kívül, hogy tampert használok?
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz Wolfy999 #65129 üzenetére
Igen az nekem is feltűnt, hogy egy picit gyors a lefolyás meg kicsit féloldalas (az első ilyen szempontból jobb lett csak hát muszáj volt videót lőni róla mert nem hittem a szememnek )
TT8020 (okt 16.-i pörkölés) az alapanyag amivel ezt most próbáltam. Amúgy kaptam ajándékba még Veronesi Ciok Cream-et (azt hiszem) és az is jó lett bár azt még csak a sima karral próbáltam.
Brikkával nem fogy olyan gyorsan a kofi mint géppel és még maradt a legutolsó rendelésből.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz nederlanden #65186 üzenetére
Szia.
https://m.logout.hu/tema/kave_topic/hsz_65034-65034.html
Más.
Én is szeretném megköszönni mind a szervezést mind a hasznos infókat és tapasztalatokat amikre ma szert tettem.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Továbbra is megy a naked tanulás nálam.
Eddigi eredmény 6 csapolás 0 fröcskölés VISZONT.Továbbra is kérném a tippeket miben kéne fejlődni.
Legutolsó csapolás. (Lady Paljoc ~ 18g -> 26mp -> 44ml)Amivel tisztában vagyok.
- Ferdén tömörítek (kb 1mm lehet az eltérés a kosárban lévő vonal alapján de már az őrületbe kerget, hogy mindig ugyanaz az oldal van magasabban ) Tudom kéne egy palmtamp de egyelőre az nem lesz.
- Nincs WDT meg semmilyen woodoo.
Elkészítés Paljoc féle olaszos módszerrel. (karba őrlök, kicsit megrázom a kart, hogy eloszoljon aztán még az újjammal elsimítom a tetejét. Utána tömörítés)Amiben kéne help.
- Gyorsan szőkül?
- Csatornásodás???
- Kéne még finomítani az örleményen? Ha igen akkor be kell tennem egy harmadik alátétet mert koppra van húzva. -
Rush77
aktív tag
válasz soldier2 #65257 üzenetére
Sejtem kire gondolsz
@kokoasd06
Bazseenak igaza van.
Kezdésnek akkor már inkább Brikka + daráló (ez kijön kb 40ből) és utána spórolsz a jobb gépre.
A poemia csakis nem nyomásfokozós karral nyújt értékelhetőt.
Azt is mondtam, hogy az új poemia nagyon hitvány mondhatni semennyit sem ér (van a munkahelyemen 2 is) -
Rush77
aktív tag
válasz soldier2 #65267 üzenetére
Nem bánom.
@ Demars
Ezzel a régebbi poemiaval meg azzal a karral lehet elég értékelhető eredményeket produkálni, az új ellenben egy hulladék.
Gondolom most már kezded kiismerni egy picit a gépet meg, hogy mikre kell ügyelni (azért néha sikerült értékelhetetlen fost csinálnom ha nem ügyeltem a részletekre - most nem nagyon apró "jelentéktelen" részletekre gondolok hanem inkább hanyag tömörítés meg hasonlók).
Majd a két kar közti végeredményt hasonlítsd össze. Döbbenet. -
Rush77
aktív tag
válasz freaghill #65355 üzenetére
Víz: hideg víz a felső részben lévő jelölésig.
Kávé: tele legyen a kosár és nagyon max 1-2 szer finoman az újjaddal kocogtasd meg a kosár oldalát, hogy szétterüljön az őrlemény majd egy késsel vagy kanál nyelével húzd le a tetejét. Én így szoktam. Ez kb 14-16g kávét jelent a kétszemélyesnél.Szerk. Megelőztek
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Egy kis segítséget szeretnék kérni, hátha csak én nem látom a magyarázatot.
A naked karral nagyon jókat tudok húzni kezdő létemre (bár kicsit sötét a crema de ízre jó bár ez most ilyen szempontból most irreleváns)
16g -> 25mp -> 50ml viszont ha a sima dupla kifolyós karral csinálom ugyanazokkal a daráló beállítással és ugyanazzal a kosárra akkor alig jön valami 16g -> 30+mp -> 40ml (és az íze is keserű).Ezt nem nagyon tudom, hogy miért.
A kávé az TT8020 -
Rush77
aktív tag
válasz mdav88 #65372 üzenetére
Szoktam előtte kb 5-7 mp hűtést mert látszik is ahogy elkezd kijönni a víz, hogy gyakorlatilag forr a víz (ilyen sistergősebb hangja van mint a vízforralónak).
Viszont ugye ez még mindig nem magyarázza, hogy ugyanazon körülmények mellett miért lesz a naked kar jó és a sima meg ihatatlan. -
Rush77
aktív tag
válasz mdav88 #65380 üzenetére
az a baj, hogy anyagilag kicsit megterhelő lenne a napi 7-10 dupla
a kar alja teljesen tiszta.
Ez számomra ilyen parajelenség. Ugye ha durvítanám az őrleményt akkor meg a naked lefolyása esne szét.@ Soldier
PID még nincs benne de hamarosan az is meglesz csak most még lábadozok egy picit. De ugye azért izgat a kérdés mert 10ből 10szer ez van most. és azért elég idegesítő tud ez lenni, hogy elvileg jónak kéne lennie de mégsem. Ki érti ezt.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
@mdav88, jack B.
Nekem nem azzal van gondom, hogy különbözik egy picit a lefolyás a nyitott és zárt kar között.
Nekem az a fő problémám, hogy azonos körülmények között (kávé fajta, mennyiség, kosár, daráló beállítás ugyanaz) - max a hőmérséklet különbözik pid hiányában egyelőre - az egyik kvázi ihatatlan és alig jön valami, a másikkal pedig teljesen élvezhető a végeredmény.
Lehet Soldiernek van igaza és véletlenül úgy állnak a csillagok de ezzel meg az a bajom, hogy 10-ből 10szer megtörténik. És ésszerű magyarázatot én sem tudok.
Amúgy nem gáz odébb tekerni a darálót amikor kettőt szeretnék csapolni csak szimplán böki a csőröm, hogy ez miért is lehet.
Én azt is elfogadnám ha az lenne a magyarázat, hogy még túlságosan kezdő vagyok -ami nagyjából igaz is- de ez számomra érthetetlen.
Na mindegy.
Most már remélhetőleg eljutok oda, hogy hamarosan bekerüljön a pid a gépbe és akkor még egy változó kilőve. Annak viszont külön örülök, hogy eddig még nem fröcskölt a nyitott kar (bár nem tudom, hogy ilyen előkészítési "igényekben" van e különbség a világosabb illetve az olaszos vonal között mert még nem próbáltam). A lady paljoc pedig nagyon bejött eddig. Nyílván piddel még jobb lesz mert most hiába a hűtő csapolás, egy kicsit sötét a crema meg egy minimális kesernye van a végén de ez gondolom javulni fog. -
Rush77
aktív tag
válasz jack B. #65431 üzenetére
A probléma ez.
A naked karral jókat tudok húzni kezdő létemre (bár kicsit sötét a crema de ízre jó bár ez most ilyen szempontból most irreleváns)
16g -> 25mp -> 50ml viszont ha a sima dupla kifolyós karral csinálom ugyanazokkal a daráló beállítással és ugyanazzal a kosárra akkor alig jön valami 16g -> 30+mp -> 40ml és az íze is elég keserű ami élvezhetetlenné teszi.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gaming notebook topik
- Napelem
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Még ebben az üzleti évben leleplezi az új konzolját a Nintendo
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Politika
- További aktív témák...
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen