-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rush77
aktív tag
Spricceléses szenvedéseimmel kapcsolatban egy kis jelentés, illetve technikai kérdésem is lenne.
Most éppen Bean On Colombia Madellin Supremo van illetve egy kis klasszik TT8020.
A Colombia Madellin nagyon bejött. Csokis ugyanakkor enyhén gyümölcsös is (nekem picit citrusosnak tűnik). És 0 spricc
18,5g -> ~30mp -> 30gViszont és itt jönnek a technikai jellegű kérdések/felvetések.
1- A GC-nél az normálisnak számít e a kialakításából, illetve abból adódóan, hogy "kisgép", hogy ha két duplát húzok egymás után (kb 3perc különbséggel) akkor a második gyorsabban jön le és vizes marad a teteje a pogácsának.
Az elsőnél megvan a 18,5g -> ~30mp -> 30g arány, viszont a második az eltolódik 18,5g -> ~30mp -> 37g.
Az előkészítés ugyanaz (kis üvegbe darálok, picit összerázom, bele a karba, egy rázás, hogy eloszlassam, wdt, újjal elsimítom, puck perfecter, tömörítés).
Ez apróságnak tűnik de nagyon bosszantó.2- Létezhet e olyan, hogy a darálón "elmászik" a beállítás?
Tudom, hogy minden kávé más de pl a legutóbb is 2 csomag ugyanazon a napon pörkölt TT8020-nál 2 napon belül a major skáláján kb 0,6-ről eljutottam a 0,1-ig úgy, hogy az amelyik a 0,6-nál készült az is jó volt (remélem érthetően írom le).
Azt vettem észre, hogy kávé függő a dolog de most szinte az összes kávé 0,1-0,3 között produkál szép lefolyást.
A fölött ha időben jó is lenne akkor a felénél elkezd rángatózni és spriccelni.A kés csere az meglesz hamarosan csak most más a prioritás.
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz Nibiru #78736 üzenetére
Visszaöblítést minden nap csinálok az utolsó csapolás után. Puly Caffos tisztítás pedig két-három hetente.
Napközben csak üres csapolást meg egy áttörlést csinálok a felsőszűrőn.Pont ez az ami bosszant, hogy egyrészt nem mindig van ilyen, hogy vizes marad a pogácsa (a teteje mocsaras de az alja nem), illetve amikor igen, úgy mindig csak a második.
A Colombia Madellin Supremoból a 18,5g -> ~27mp ->30g nekem kimondottan ízlik. Amikor általában a másodiknál ~35g jön le, kicsit veszít az ízekből érzésre.
A TT8020-ból viszont 17g -> ~27mp -> 30g az majdnem megtölti a csészét (gondolom a robi tartalom miatt is).
-
-
Rush77
aktív tag
válasz dethroner #78745 üzenetére
Ha megnézed a víztartály ablakát és úgy általában a gép kinézet, ugyanaz a két gép (egyébként egy Philips Saeco Poemia).
A különbség az tényleg csak a "kezelőfelület". Az egyik egy szó szerint átcímkézett Poemia (Viva Style) a másikon meg a tekerőgombot kicserélték nyomógombra (Gran Style) -
Rush77
aktív tag
válasz dethroner #78757 üzenetére
Én is egy Poemian kezdtem. Szerintem kezdésnek ha valaki nem szeretne sokat költeni (és ragaszkodik az új géphez) elég lehet de tisztában kell lenni a korlátaival (ki kell ismerni, hogy mikor jó a hőmérséklet, nyomásfokozós a kar, etc...).
A kapszulás pedig elég korlátozott dolog a Tchibo esetében. Ha jól tudom nincs utángyártott kapszula hozzá így ha végig kóstolás után nem ízlenek a gyáriak akkor meg vagy lőve.
A Nespressoval más a helyzet mert boldog boldogtalan gyárt hozzá kapszulát (van ihatatlan és vannak jók is de soha nem lesz közel egy normális presszóhoz.
A kapszulás téma már ki lett tárgyalva sokszor, hogy milyen előnyei, hátrányai vannak.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz Nibiru #78772 üzenetére
A Poemianál így működik a nyomásfoozó.
A karban magaban van egy muanyag szelepfeleseg es az allitja elo a nyomast, es ebbe a karba teszed be a kosarat.
A gyári karnál az a szerepe a mozgásnak, hogy amikor felteszed a kart és meghúzod (utána a rugó visszarántja egy picit), azzal gyakorlatilag a kis szelepet emeled fel ami a nyomás hatására megy le csapolás közben. Kvázi manuálisan zárod rá a szelepet amit a nyomás nyit.
Ezt leszedett karnál nagyon jól lehet érzékelni azzal, hogy benyomod a szelep végét körömmel és utána ha elfordítod magát a kart miközben fogod a kosártartó alu részt akkor kiemelkedik annyira, hogy újjal kitapintható legyen -
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Három fázisú Majorhoz nem tudjátok, hogy EU-n belül hol lehetne beszerezni gyári 151C kést?
Itthon nem találtam sehol.
Három fázisúhoz egyedül a danettinél találtam 151B-t de C-t sehol.
Ezt a képet találtam még az A és C összehasonlítására.
A C agresszívebb és ahogy olvastam picit talán jobb is. -
Rush77
aktív tag
válasz mdav88 #79204 üzenetére
Köszi.
Kérdés mikorra lenne itt. Legutóbb valami olyasmit olvastam, hogy 1-2 hónapon belül rendelnek mazzer cuccokat.
Ha nem találok akkor lehet B lesz belőle. Szerintem januárban meg szeretném ejteni a késcserét.
Mondjuk még nem döntöttem el, hogy előbb a GC-n eszközölök egy rézcsövezést és fej (esetleg bojler is) + vízterítő cserét vagy a Major megy wellnessre. (Ha a major megy, akkor kell valami ideiglenes alternatíva addig mert nincs kézi elfekvőben) -
Rush77
aktív tag
válasz mdav88 #79204 üzenetére
Közben látom januárban rendelnek belőle.
Kíváncsi leszek a C-re.Viszont lenne egy kérdésem az új késekkel kapcsolatban úgy általánosságban (mivel még nem tapasztaltam).
Miben nyílvánul meg az, hogy nincs bejáratva még a kés (spriccel, nem annyira konzisztens??? ) illetve ez az idő és a ledarált mennyiség múlásával elkezd "jobb" lenni a végeredmény? -
Rush77
aktív tag
@Parci, Bazsee71
Az időpont nekem Március 10-ig jó (elvileg).
Utána már nagyon a célegyenesben leszünk és bármikor kezdődhet a kiszabadulóshowPersze itt nyilván nem én vagyok a mérvadó, én csak alkalmazkodok és bízom benne, hogy szerencsém lesz
-
Rush77
aktív tag
Én csak egy csomag Frei brazilt kaptam ami szerintem szénné van kozmálva (legalábbis az van rá írva, hogy 8 sötét pörkölés a 9-es skálán). Nem hiszem, hogy még fogom kóstolni.
Mindezt úgy, hogy a feleségemet kérdezték meg, hogy jó lesz e a kávé a freiből és ahelyett, hogy odébb küldte volna 500 méterrel egy normális kávézóba, ahelyett rávágta, hogy jó mert az milyen már, hogy elküldi máshová[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Boldog újévet kívánok minden fórumtársnak.
-
Rush77
aktív tag
Szerintetek az F83 E kését bele lehetne e tenni a Majorba.
Csak azért kezdtem el ezen agyalni mert ugye az F64 EVO kés beépíthető a Super Jollyba (mondjuk azt nem tudom, hogy ez igényel e bármilyen egyéb átalakítást)
-
Rush77
aktív tag
válasz feelmt #80335 üzenetére
Nem tudom milyen kiegészítőkre gondolsz pontosan de vannak még ezek pesten. (lehet, hogy ezeken kívül van még de így hirtelen ezek jutottak eszembe)
Barista szaküzlet
Kávétársaság
Minden ami Bár -
Rush77
aktív tag
Sziasztok.
Egy gyors segítségre lenne szükségem.
Kicseréltem a GC-Ben a fejet meg az összes tömítést.
Mindent ugyanúgy visszadugtam a helyére (le is fotóztam előtte) viszont.
Bekapcsolom és nem rögtön hanem amikor a PIDen megjelenik a hőmérséklet, azonnal lecsapja a fi relét. Amint elkezd fűteni lecsapja.
Valakinek van valami tippje esetleg?
Köszi[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz simi.esp.28 #80569 üzenetére
@mdav88 & simi
Köszi.
Közben megoldódott.
Úgy is el kellett mennem itthonról így lehúztam a csatikat, hogy száradjanak, utána meg megcsináltam amit simi javasolt.
Most már jó. -
Rush77
aktív tag
Most, hogy ma már ismét GC-vel készítettem a kávét el kell mondjam, mind a Black Sand mind a White Pearl nagyon jó.
A White Pearl különösen ízlett. Még a feleségemnek is pedig ő annyira nem szereti a gyümölcsös beütéseket.
Pl ami etióp kávét kóstoltattam vele arra mind az volt a válasz, hogy nem ízlik mert nem csípi kávéban a gyümölcsös jegyeket -
Rush77
aktív tag
válasz sz.zs. #80616 üzenetére
Én a danettinél vettem Joe frex ecsetet. Kb 2000 forint. És jól bírja. Az elmúlt kb 3 hónapban max 10 szálat kellet ki szednem.
A 200 forintos az kb másfél hétig bírta nálam.
Ez. (bocs csak mobilról írok)
http://danetti.hu/products/10945/DAR%C3%81L--TISZT%C3%8DT--ECSET--JoeFrex-?return_path=%2Fsearch%2Findex[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz John3:16 #80696 üzenetére
Én most fej csere közben gondoltam kipróbálom a 0.6-os szűkítőt de vissza is cseréltem ma már a 0.5-re.
Annyival finomabbra kellett darálni, hogy már nem volt finom.
Visszatettem a 0.5-öst és helyreállt minden.
A 9 Bar kb 9-10 mp között épül fel így (0.6 8-9mp) és sokkal szebb a lefolyás is most. -
Rush77
aktív tag
válasz freaghill #80730 üzenetére
Simán lehet, hogy közelebb kerülnék hozzá.
Viszont szerintem a számoknál fontosabb az élmény és abban nem volt jó a 0.6.
Annyira finomra kellett darálni, hogy el uralkodott egy rossz keserű íz az egészen.
Most kipróbáltam a Black pearlt és kettőt csináltam egymás után mert annyira jó lett. A mérést elfelejtettem de ígérem holnap reggel megcsinálom. -
Rush77
aktív tag
Jut eszembe.
Ma figyelmes lettem arra, hogy a fej és tömítések cseréje után mintha jobban csöpögne a gőzcsőből a víz (belül sehol nem ereszt meg semmi) csak mintha több csepp jönne ki a csövön.
A másik amit észrevettem, hogy eddig amikor elkezdtem gőzölni a tejet akkor azt csinálta, hogy felment 165-170-ig (mire végzek a gőzöléssel) a piden kijelzett érték és utána visszamászott szépen. Most viszont max 158-160-ig megy fel mikor kész vagyok.
Kb mindig ugyanakkor kezdek gőzölni.
Ez mitől lehet? -
Rush77
aktív tag
A Beanlight és a Beyond Within kávékkal van valakinek tapasztalata?
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok.
Egy kis technikai segítséget szeretnék kérni, hogy mi lehet a probléma.
Néha elkezdte ezt csinálni a PID és kb 1-2 percig tart.
Videó
Ha lefelé állítom a hőmérsékletet akkor gyorsabban abba hagyja.
Köszi[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Én kényszerből kóstoltam egyszer. Egy vasárnap elfogyott a kávé és nem volt a közelben semmi olyan hely ahol tudtam volna szerezni. Ez volt a legkevésbé öreg a maga 4 hónapjával.
Maradjunk annyiban, hogy tejjel és cukorral el lehet fogyasztani kotyogósban de annak aki a kávét az íze és élvezeti értéke miatt fogyasztja annak nem ajánlott. Már csak azért sem mert a legfrissebb is minimum 4-5 hónapos.
Az, hogy itt mindenki 10k/kg vagy afeletti kávét fogyasztanak az erős túlzás szerintem. Vannak jó kávék a 6-8 ezres tartományban is.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz Dr.Anonymus #81661 üzenetére
Vagy esetleg őket is meg lehet kérdezni
-
Rush77
aktív tag
Kisebb kihagyás után ismét Spicy Italy van bontva és mindig rá kell döbbennem, hogy mennyire nem háklis az előkészítésre. Elég egy minimális WDT és szép a lefolyás 0 spriccelés mellett. Se egyengető semmi extra varázslás meg esőtánc.
A Beanlight-tal ami eddig volt sokkal küzdősebb volt a dolog.A másik dolog meg ha valakit érdekel eladó egy AVX PRO7015 58mm 15g-os kosár.
Kb fél hónapot volt ténylegesen használva. I.á: 3000.- -
Rush77
aktív tag
válasz beleriand72 #81701 üzenetére
Én csak a takarításhoz tudok érdemben hozzászólni mert csak iparit használtam eddig.
Én 2-3 hetente csinálok puly caff takarítást a gépen. Eddig a pontig nem szokott eljutni és szerintem érdemes kicsit sűrűbben csinálni mint másfél hónap. És nap végén szoktam egy vakszűrős sima visszaöblítést is csinálni biztos ami biztos.[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Dell notebook topic
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- alza vélemények - tapasztalatok
- World of Warships
- Napelem
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest