-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hifis50
csendes tag
válasz verti1 #48856 üzenetére
Ez tényleg ugyanezt csinálja, csak az nem világos, mitől állandó a nyomóerő. Mert itt a megtámasztást oldja meg a peremre fektetéssel, de hogy mekkora erővel tamperol, azt nem látom. (Pontosabban ha ütközésig nyomja a tamper nyelet, ahogy az animációban van, akkor a magassággal kell játszani, ha nem, akkor a keze adja a nyomóerőt, ami annyi amennyi, (mint tudjuk, ez is bőven jó), de mégsem precíz.
Szerintem a maroktamper lényege, hogy a szűrőre felfekvő házat fogjuk és szorítjuk a peremre, nem a nyelet. Én ezt próbálom tartani, és azon kívül, (attól függetlenül) működtetni a rugós mechanizmust. Egyébként abszolút nem titkos a dolog, sőt éppen ellenkezőleg, ez szórakoztat, hogy megosztom az ötletet, és ha van jó észrevétel, az is tovább lökheti a megoldást. Ezért holnap csinálok egy elvi skiccet, amiből érthető, mire gondoltam. Úgy nagyjából olyasmi, mint a bicska pengéje. Kinyitva felhúzzuk, visszalökve leeresztjük a tamper talpat. -
hifis50
csendes tag
-
hifis50
csendes tag
Abszolút egyetértek veled, a HB Strietman fórumán is lehurrogják a pidelést, pedig igazán pontos a gép csak ezzel lesz. Sőt a Strietman a spéci, jól elhelyezett fejfűtése révén halál pontossá válik a piddel, ahol a vízhőmérséklet és a fejhő megegyezik, tehát a kávépogácsára tényleg annyi fokos víz megy, amennyit a pid mutat.
"Fellinizni", vagyis a kart többször huzogatni éppen nem lehetetlen, de azért nem igazán egészséges.
Egy maximális húzás kb. 40ml-t ad, tehát ez sem igazi dupla. -
hifis50
csendes tag
válasz soldier2 #53455 üzenetére
Strietman szerint 15g őrlemény az ideális bele, továbbá azt ajánlja, hogy csak alig, vagy egyáltalán ne tampereljünk. A géphez adott dizájnos tamperjén is látszik, hogy nem bika erővel kell nyomkodni. Én annyit megfogadok ebből az ajánlásból, hogy csak közepes, 2-3kilós erővel tömörítek
Szűrőmagasítóval használva, tehát tamperelés után a 17g is simán belefér. (Magasító nélkül ennyi frissen darált kávé már kicsurog belőle.) De 15g még kezelhető magasító nélkül is.[ Szerkesztve ]
-
-
hifis50
csendes tag
válasz mdav88 #53460 üzenetére
Érdekes, hogy milyen megosztó ez a kávégép a dizájnját illetően. Sokaknak nem tetszik, másoknak meg bejön. Nincs is ezzel semmi baj. De azért azt hozzá teszem, hogy a tervezője dizájn iskolát végzett, és tényleg jó ízléssel vannak a részletek kidolgozva. Ez a tamper nyél rímel a szűrőtartó és a lenyomó kar nyelével, és olyan "ikeásan" minimál megjelenést követ. A gép egyébként jó minőségű anyagokból áll, műanyag nincs benne.
A tamper nyélből látszik, hogy ez csak egy "irányjelző", vagyis mutatja, hogy nem tamperolunk ferdén, amúgy nyomni négy ujjal (vagyis két kézzel) a lapos talpat kell, és így tényleg precízen kivitelezhető a dolog. -
hifis50
csendes tag
válasz Toobee #53462 üzenetére
Mivel kívül van, hagy némi nyomot a szűrőtartó pakolgatása, de olyan vastag réz a fej is, a tartó is, hogy elkopni, de még csorbulni is biztos nem fog.
Egyébként a szűrőtartó jelentős tömege beleszól a hőegyensúlyba, tehát a gép melegedésénél, de még az előkészítésnél is érdemes a gépre rakni, tehát a szűrőt tényleg külön kell kezelni. -
hifis50
csendes tag
válasz soldier2 #53780 üzenetére
A Strietmanról csak annyit, ami nekem is némileg újdonság volt, hogy mennyire megbocsájtó a nem ideálisan beállított (előlészített) szituációkban. Itt a többféle darálónál ez nyilván sűrűbben adódott. Például a bírkózós egy - másfélperces shotok, (ahol a pumpás gép már befullad), is ihatóak voltak. (Legalábbis Paljoc kávéjával.) Ennek az a gyakorlati haszna, hogy kevesebb kávé végzi a lefolyóban.
Továbbá a kazános kisgépeknél adódó fej túlmelegedés ennél nincs. Akármeddig lehet vele nyomni a kávékat, legfeljebb a víz utántöltés utáni 4 -5 perces visszamelegedés vehet el időt.
Duplát viszont nem tud, tehát nem túl szapora vele a sorozatgyártás.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Ehhez tényleg állványos fúró kellene. Kézből nehéz (bár nem lehetetlen) összehozni úgy, hogy jól is nézzen ki.
Ha megér neked ennyi fáradságot, és eljuttatod az alkatrészt, belefúrjuk a 2 lukat, vagy marunk bele egy sliccet, amelyik neked szimpatikusabb. Utobbi esetén nem kell spéci fogó sem hozzá.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz meander #54210 üzenetére
A Strietman ugyan több tekintetben nem felel meg az általad felsorolt kívánalmaknak, de mivel ritka madár az ilyen, csak megemlítem, hogy ezt tényleg olyan ügyesen kitalálta a tervezője, hogy pidelve a vízhőfok kezelése maximálisan ott van a szeren. Volt LM Shot Brewer gépem, aminek a precizitása a fő erénye. Szerintem a Strietman tudja ugyanazt, sőt itt tényleg annyi a kávépogácsára jutó vízhőfok, amennyit a PID mutat. Akár 0,2 fokot is lehet korrigálni, az annyi is lesz.
Berakok egy hőfokmérés görbét, amit Kávékalmár vett fel, amikor kölcsön adtam próbára. A víz - és a fejhőt mérte, látszik, hogy beáll egy értékre. A csapolás a 2 függőleges vonal között történt.
Ez a gép történetesen beleesik az említett ársávba. -
hifis50
csendes tag
válasz kaligula #54506 üzenetére
Ezt a hőmérőt kell megvenni, szétszedni, a szárat lerövidíteni, és a csavarba fúrt lukba hővezető pasztával benyomni. Az a jó lukméret, ha nem lötyög benne a hőmérő szára, hanem olyan kellemesen húzósan lehet betolni.
-
hifis50
csendes tag
Hát anyag az van benne rendesen, csak ez még nem elég az üdvösséghez. Mikor indult a projekt, a kézidarálás sebessége volt belőve, és ezen a fordított hajtás működőképes. A jelenlegi 3 - 400-as fordulaton már nem annyira, az újraindítgatások szükségessége miatt.
De mivel műszakilag korrektnek tűnik az összeállítás, és ez még elég egyedi is, megéri kipróbálni a szokásos belső kés forgatásos verziót is. Csak nemrég esett le a tantusz, hogy ez ugyanezzel a szerkezettel megoldható.
Tehát a tesztnek az első felvonása erre megy ki: mekkora különbség jön össze a kétféle kivitellel. -
-
hifis50
csendes tag
válasz Csápájev #58151 üzenetére
Nagyon pörög a topik, kicsit késői a válasz. Ebből a fordított hajtású csodából biztos nem, de ha a hagyományos felállás jól teljesít, még lehet mintasorozat. Ami nehezíti a dolgot, hogy olyan lassan gördülnek a Combattal az események, hogy a konkurencia már kiépült. Mikor kezdtük, még nem volt home baristáknak szánt motoros daráló. Mára már van pár, pl. a KafaTek, akik ügyesen csinálják. Egyszerű felépítéssel kínálnak kúpos és síktárcsás késsel is darálót, sokan mind a kettőt megveszik.
[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz Csápájev #58198 üzenetére
Hát ha az övék ennyi, ez sem lehet olcsóbb. Merthogy ez bonyolultabb szerkezet. De ahogy korábban írtam, ha lesz mintasorozat, abból pár darabot önköltséges áron adnánk az első vásárlóknak. De ez még nagyon messze van (ha eljutunk egyáltalán odáig), továbbá még ez a nyereség nélküli önköltséges ár sincs kiszámolva.
-
hifis50
csendes tag
válasz Bazsee71 #58565 üzenetére
Paljoc és CM kávékkal (csak ezeket veszem) nekem mindig van Crema a Strietmannal. Ráadásul a saját szűrőjével többnyire szép tigrismintát rajzol. Újabban van Kávékalmár nyomásmérő is rajta, és eszerint simán lehet konstans 9 baron is kávét készíteni (persze az előáztatást nem számítva).
[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz soldier2 #60909 üzenetére
Ha már így előjött az őrlemény előlészítés, leírom az én tapasztalataimat. Már csak azért is, mert nekem is rejtély, min múlik a sikeressége. Az biztos, hogy sok kiinduló tényező befolyásolja (daráló, szűrő átmérő, mennyiség stb). Abszolút igazságot pedig azért nehéz összehozni, mert ez is olyan, mint megmondani, mi az egészséges étkezés. Csak hosszú idő alatt derül ki, mi a nyerő. Tehát szerintem egy két próba nem elég konzekvenciát levonni, kell a többféle kávé, eltérő őrlemény mennyiségek, szűrők, darálók. Ezekből nyilván nálam sem mind jött össze, de annyiból előbbre vagyok a tapasztalatok terén, hogy (lehet ezért kövezni), mindig nyitott szűrőtartót használok, és van egy tükör a gép mellett. tehát minden kávéfőzésnél látom, milyen a kifolyás. Ez utóbbi azért is fontos, mert a nem fröcskölős lefolyás is lehet többféle. Például nem középen áll össze a sugár. Vagy nem deríti be a kávé a szűrő alját, tehát kis szigetek vannak az összefolyásban a sugár mellett. Vagy imbolyog. Vagy van a fősugár mellett egy csöpögő másik is. Nyilván ezek sem az igaziak, a tök szabályosra lehet azt mondani, hogy most jól készítettem elő az őrleményt.
Azt figyelembe véve, hogy szitálni én sem bírom rávenni magam, nálam eddig ez a procedúra adja a legnagyobb arányban az okés lefolyást:
1. Szűrőmagasítót használok.
2. Habverővel keverek ,nem csak körbe, de kicsit emelgetve is, hogy az alja - teteje is keveredjen.
3. Hústűvel is keverek, ettől egyenletesebb lesz a szűrőben a kávé.
4. Egy 0.5mm-es rugóacél huzalból készült, (vagyis nagyon vékony) tűvel hozom a felszínét síkba.
Ez utóbbit azért, mert az eddigi (hosszabb távú) tapasztalatom szerint semmi egyéb mahináció nem tesz jót a végeredménynek, az a legjobb, ha csak kevergetünk. Tehát rázogatás, főleg kocogtatás, de a tetejének az ujjal való simítása, tapicskolása is, lehet hogy nem minden esetben, de a fent leírtaknál gyakrabban ad rosszabb kifolyást.
Lehet, hogy csak a megszokás miatt mondom, de szerintem a fenti művelet is a 10 -15 másodpercével belefér egy presszókészítésbe.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz paljoc #60914 üzenetére
Elismerve, hogy sok igazság van abban, amit mondasz, azért csak megvédeném a hobbikávésokat, (tehát magamat), vagyis hozzáteszem az én szempontjaimat. Mert ez kicsit olyan, mint hifis fórumokon az a sokszor elhangzó okosság, hogy ne sokat görcsölj a cuccaidon, halgass inkább zenét. Ami igaz is, de hát itt két különböző dologról, vagyis ha úgy vesszük, két hobbiról van szó. Az egyik egy nekem tetsző zenei hang előállítása, a másik a zene élvezete. Mind a kettő nagyon szórakoztató, de két tök különböző dolog, tehát felesleges leszólni azokat, akiket a "hangszerkészítés", vagyis a zenei cuccuk reszelgetése szórakoztat.
Hogy hogy jön ez ide? Hát csak úgy, (és ez nyilván sok kávésnak esetleg nem tetszik), hogy a két hobbi, vagyis a hifizés és a home baristáskodás nagyon hasonló dolog, lényegében egy tőről fakad. Van ugye a hallásunk és az íz érzékelésünk. Mind a kettőnek óriási a felbontása, nagyon finom különbségeket is detektál. Tehát akár zenei hang, akár kávé íz, nincs két egyforma eset. Vagyis a létrehozásukban óriási a változatosság, hiszen nagyon sok bemenő paraméter függvénye,milyen eredményt kapunk. De hát éppen ezért válhat hobbivá, hogy kiemel a zord valóság taposómalmából, vagyis leköt, megnyugtat az, hogy kütyüzhetsz, szöszmötölhetsz vele, járathatod az agyad, min változtass, hogy még jobb legyen. Tehát egy hobbi kávést lebeszélni arról, hogy ne sokat pöcsöljön egy kávéval, szerintem nem teljesen okés. Egy kívülállónak, akit nem érdekel ez az egész, nyilván hülyeség, de aki benne van és örömét leli benne, az az eredményét is folyamatosan konstatájja, mert mindannyian tudjuk, hogy nagyon pici különbségeken is milyen sok múlik.
Tehát válasszuk ketté. Van a készítés szórakoztató mivolta, amire hajlandó a hobbista a kívülállók számára elvárhatónál több időt, költséget stb. fordítani, és van a kávéivás élvezete, ami egy másik tészta, sokkal több résztvevővel.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
CM előfizető vagyok, és az aktuális csomagban most ez a Warque fantázianevű etióp kávé érkezett. Az ízéről azért nem nyilatkozom, mert ahogy talán írtam korábban, nekem ki kéne szállnom a kávézásból az elfuserált reflux miatt, de ez nem megy, ezért a magammal kötött kompromisszum az, hogy kevés tejjel iszom a presszót. (Lehet, hogy így sem jobb a savasság, de elég, ha azt hiszem.)
A kép apropója az a projekt terv, hogy a Strietman ügyesen kitalált hőstabilitását meg lehetne csinálni az ipari nagyszűrős rugós - karos kivitelben.
Itt megint az a pillanatnyi szitu, hogy ilyen gép nincs a piacon. Van egy Quick Mill Veloce Bosco fejes rugós karos, böhöm nagy kazános gépem. Ezen ugyan már van pid, de tök feleslegesen. 120 fokra kell beállítani, mert ott működik egészségesen. Így a fej annyira melegszik fel, amennyire ez a sok vas tereli. Tehát finomszabályozásról, rugalmasságról, amit a Strietman tud, itt szó sem lehet. Persze ettől még nagyon jó kávékat lehet vele készíteni, de hátha még jobbakat, ha olyan lenne, mint a Strietman piddel.
Szóval most ez a főcsapás iránya, ezért egy előtesztelés céljából készítettem a Strietmanra egy adaptert, ami kibővíti a fejet a szokásos bajonettes, 58mm-es méretre. Így ezzel készült ez a kávé. -
hifis50
csendes tag
válasz adriankoooo #61767 üzenetére
A három mintadarab daráló tartós használata azt az eredményt hozta, hogy a fordított hajtásnak (tehát hogy a kúpos késpár külső gyűrűje forog), van egy masszív fogyatékossága, ami nem javítható ki elegánsan. Az ugyanis, hogy egy bizonyos, nem túl magas fordulatszám fölött a centrifugális erő hatása miatt nem ürül ki a kávé teljesen a garatból. (Eredetileg, a projekt indításánál alacsony fordulatra terveztük a gépet, de menet közben kiderült, kell a magasabb fordulatszám.)
Így ezt a konstrukciót tovább vinni nincs miért. Azért a meglévő mintadarabok egyikét masszívan, napi szinten használom.
Most utólag azért kiderült, ugyanezekkel a műszaki megoldásokkal és elrendezéssel elkészülhet a hagyományos, belső kúpos kést forgató verzió is. Ennek a rajzdokumentációja elkészült, és előbb - utóbb le is gyártjuk. De így már, hiába vannak eredeti gépészeti részletei a szerkezetnek, semmi truváj nincs benne, ez is csak egy lenne a nagyszámú kínálatból. Ráadásul az eltelt hosszú idő alatt megjelentek a piacon a home barista motoros darálók, így már az eladhatósága is erősen leredukálódott.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz jveres #61768 üzenetére
Hogy őszinte legyek, nekem sem, de ez szerintem egy eredeti ötlet, továbbá műszakilag egy nagy kihívás, tehát tornáztatja az agyamat egy jó darabig,.Vagyis jó szórakozás, aminek még haszna is lehet, és nagyon jól leköt az elkövetkező sacc per kábé egy másfél évben, amíg a szerkezet összejön.
-
hifis50
csendes tag
Egy múlt heti próbán, ahol az adapteres Strietmant nyaggattuk, azzal a bizonyos CM Warquee kávéval próbálgattuk a nagyszűrős Strietmant. A plusz adapter miatt, azt gondolván, hogy ez sok hőt elvon a plusz tömegével, feljebb vittem a piden a hőfokot a megszokottól legalább 5 fokkal. Mivel végig a darálóval és a nehezen összehozható 9 barral vacakoltunk, a hőfok állítgatás kimardt. A lényeg, hogy végig savanyú volt a kávé, a lefolyástól függően hol kicsit, hol jobban. Most viszont egy Paljoc kávén kiderült, hogy ez a beállított hőfok nagyon sok volt. Minden helyreállt, mikor visszavettem a pidet a szokásos tartományba. (Ez a Strietmanon 86 - 88 Cfok.) A CM sajnos elfogyott, nem tudom ezt ezen is leellenőrizni.
Ebből talán az lehet a tanulság, hogy a CM kávék nem keserűek lesznek, ha sok a hő. Esetleg itt pont a lejjebb vitt vízhőfok segít. -
hifis50
csendes tag
válasz fragola.6035 #62420 üzenetére
Ez tényleg nagyon izgalmasan hangzik. Nyilván nem publikus, mi a trükk, de ha ez nem direkt fejfűtés, és gondolom nem kazánvízzel egyterű fej (merthogy ezt a két módszert tudom a hatékony hőstabilizálásra), akkor ezt akár szabadalmaztatni is lehetne.
-
hifis50
csendes tag
-
hifis50
csendes tag
válasz lagoon79 #62647 üzenetére
Vagy kicsit többért a pidelt Strietman CT1. Több helyen írtam róla, de tényleg csak használat közben derül ki igazán, hogy jobb hőkezelésű gépet csinálni csak nagyon komplikáltan lehet (lásd a korábban linkelt Rancilio csúcsgépet). Ezért gondolom, hogy ezt ipari szűrős kivitelben is érdemes megcsinálni.
-
hifis50
csendes tag
válasz soldier2 #63178 üzenetére
Mondhatom, hogy én is. Az már látszik, hogy az állítható és pontos fejhőjű nagyszűrős karos gépek kezdenek a piacra szivárogni. (Lásd a La Marzocco most bedobott jó bonyolult karos nagygépét.) De azért még azt gondolom, hogy a motorral mozgatott dugattyú elég egyedi és poénos megoldás ahhoz, hogy érdemes legyen folytatni a projektet. A darálóval ellentétben ebben nem látok kockázatot atekintetben, hogy ha működik, valamit mégis rosszul csinál. Tehát ha sikerül a hajtást összehozni, az eredmény jó kell hogy legyen.
Mindenesetre ha van kedved, kipróbálhatnád a kisérleti darabot, kíváncsi lennék, milyennek találod a Creminához képest. -
hifis50
csendes tag
válasz Bazsee71 #63247 üzenetére
Nem védeni akarom a Levát, mert nem ismerem és szerintem is egy jó bonyolult cucc, de az a gyanúm, hogy amit megcéloztak vele, azt nem is lehet egyszerűen megoldani. Most éppen benne vagyok ebben a rugós karos témában, és azt látom a Quick Mill Veloce gépem használatával, hogy ez egy régi, hagyományos "egyparaméterű" kávégép, amin azt értem, hogy valójában egy adott hőfokon, egy adott nyomásprofillal egy adott kávémennyiséget produkál. Ezektől eltérni, pl. piddel mondjuk a vízhőfokot kicsit lejjebb vinni nem lehet, mert akkor borul minden, ebben az esetben például nem ad ki elég kávét. Tehát arra jó ez a hagyományos technika, amire kitalálták, a neki jól álló kávéból bombabiztosan, gyorsan csinálni a presszót.
A La Marzocco viszont megcélozta a változtatható paraméterű rugós karos gépet. Lehet rajta vízhőfokot, kávémennyiséget, rugóprofilt állítani. A saját "nagyszűrősített" Strietman ötletem kidolgozásánál látom, mennyire komplikált és nehéz ezt összehozni. Én úgy bújtam ki a felmerülő probléma halmazból, hogy elhagyom a rugós mechanizmust, és egy motorral mozgatom a dugattyút. Ez egy frappáns gordiuszi csomó átvágásnak látszik, de valójában menekülés a problémáktól, hiszen így már sok köze a rugós karos gépekhez nem lesz. A La Marzocco viszont úgy tűnik, ha erőből is, de megoldotta ezt a feladatot. -
hifis50
csendes tag
válasz meander #63942 üzenetére
Van ez az ismert videó a profi baristáról:
Ebből látszik, hogy nem sokat vacakol, egyszerűen aláteszi a gőzcsőnek az übriket, és kész. Ez adta az ötletet, hogy kipróbáljam ezt a módszert, mert tényleg arra a legkényesebb a tejhab, mennyire merítjük a csővéget a szint alá. Bár elvileg ez sem egy állandó érték, de a videóból kiderül, nem kell emelgetni, jó az fixen bemerítve.
Úgyhogy az én módszerem az , hogy mérőpohárral kimérem pontosan a tejmennyiséget, (ez nálam 60ml, tehát elég kevés), és így mindig azonos a gőzölő edényben a szintmagasság. Addig próbálgattam az edény alá különböző vastagságú alátétet, ameddig a legjobbnak nem találtam. Így már bolondbiztos a dolog, aláteszem az edényt a gőzcsőnek az alátéttel, és csak fogom az alját - oldalát, hogy időben lekapjam.
Csak két megjegyzés ehhez: a gőzcsövet nyilván adott pozícióba kell helyezni, és sajnos nem minden gépnél jön ez össze. A most kölcsönkapott Olympia Express gépen például olyan rövid a gőzcső, hogy ez a módszer azzal a kevés tejjel, ami nekem kell, nem működik.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Ha valaki tejkiöntés tudás nélkül akarja a vendégeit kábítani, egy ügyes kis kütyü, amiről ráadásul kiderült, hogy magyar fejlesztés. 8000Ft-ért szerintem megéri.
Videó[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
A youtube videókat nézve kiderült, ez már nem is egy friss dolog. Nyilván nem elfogulatlan összehasonlítás, de mégis csak egy videó az eredetiről és a másolatról.
-
hifis50
csendes tag
válasz soldier2 #70840 üzenetére
Már gyártásban van a próbadarab, tehát belátható időn belül minden kiderül.
Ahhoz, hogy ne hasonlítson a Strietmanra, 2 dolog kell: beburkolni a rézcsövet (vagyis a dugattyúházat), valamint megoldani, hogy a dugattyú emelést is a motor végezze. Ezek még a későbbi fejlesztés részei lehetnek, ha a próbadarab jól szerepel.
Egyébként ha ez összejön, (mármint hogy jól működik a kisérleti példány), érdekes lenne összehasonlítani a full tuningos Gaggiával, hiszen ugyanazt tudják, csak az egyik szivattyúval nyomja a vizet, a másik dugattyúval. Szerintem lesz köztük külömbség, csak nehéz megmagyarázni, hogy miért.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz soldier2 #72011 üzenetére
Ha már szóba került, elmondhatom, hogy pár héten belül elkészülhet a (majdnem) mindent tudó dugattyús kávégép. Ami nem más, mint a Strietman nagyszűrős változata piddel, nyomásmérővel kiegészítve. A dugattyú lenyomása itt a nagy erőszükséglet miatt kézzel nem megy. A hagyományos, bevált rugós mozgatást pedig az lövi ki, hogy a dugattyút nagyobb úton kell vezetni, mint a szokásos kazános rugós karos gépeken. Ezért ebben a kávégépben, elég eredeti módon a dugattyú mozgatását egy kétkarú emelőn keresztül egy bolygóműves hajtóművel ellátott léptetőmotor végzi.
A mostani kisérleti példányon a motort kézzel vezéreljük, de ha bejön a konstrukció, és annyira jól teljesít, hogy megéri vele tovább lépni, akkor bármit tudhat, hiszen a léptető motor pont egy jól vezérelhető szerkezet.
Most úgy áll a projekt, hogy a kombinált fej elkészült és jól működik. Itt a belső emelő szelep megfelelő működése volt kritikus, hogy jól zárjon - nyisson. (Ez engedi át a vizet a felső tartályrészből a dugattyú alá, vagyis a kávépogácsára, ha indítjuk a kávé készítését, vagyis megemeljük a dugattyút.) Ha a léptető motor is tudni fogja a leckét, vagyis alacsony fordulaton is lesz elég nyomatéka, akkor nagy eséllyel működni fog a szerkezet.
Pár kép az emelő szelepes dugattyúról és a fejről, amit elég bénán hegesztéssel raktunk össze, így kissé riasztó a kinézete, de funkcionálisan azért rendben van, próbadarabnak elmegy: -
hifis50
csendes tag
válasz soldier2 #72038 üzenetére
Ez még a Quick Mill Velocénél is így van, pedig ez egy nagy gép. Egy tisztességes 30 - 30 ml-es adagot készíteni 2 csészébe ezzel sem lehet csak talán vad fellinizéssel, ami elég zavarossá teszi a kávékészítés folyamatát. Ez a nagy áttételű rugó felhúzó mechanizmus korlátja, ami a motoros mozgatásnál nyilván nincs meg. Itt akármilyen úthosszon vezethetjük a dugattyút. Lehet, túl is lőttünk a célon, annyi tartalékot tettünk etekintetben a rendszerbe, ezzel tehát remélem nem lesz gond.
[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Egy videó a vízterítésről:
A tartályba kb. fél liter víz fér. A videón látható idő alatt lehet az egészet kifolyatni. Ez jóval gyorsabb a Strietmannál, itt tehát egész rövid előáztatással is tudunk kávét készíteni.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #72042 üzenetére
Adja magát, hogy összepárosítsuk a gépet a Te megoldásoddal. De ez még odébb van, előbb derüljön ki, hogy működőképes ez a motoros dugattyús felállás.
-
hifis50
csendes tag
válasz weinmaker #72044 üzenetére
Kösz! Ahogy korábban is írtam, az a finommechanikai kapacitás teszi lehetővé ezeket a fejlesztéseket, ami elérhető számomra, és odafér a kötelező munkák mellé.
A Korzós Strietman cikk írásánál ugrott be ez a fejlesztési lehetőség, ahogy a cikk végén ezt ki is fejtettem. Úgyhogy ha bejön a dolog, és még finom kávékat is lehet vele produkálni, szívesen megírom a cikk folytatását, hiszen nyilván van (lesz) története és tanulsága a fejlesztésnek.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz jveres #72070 üzenetére
Reménykedem én is, főleg hogy most elég ütemesen készülnek az utolsó hiányzó alkatrészek is.
Csak érdekességképpen említem, hogy az élesztéshez mindenképpen kell egy mű kávépogácsa, mert nyilván nem megy ez valódi kávéval. (Pontosabban menne, de őrültség minden próbához kávét darálni, tömöríteni stb.) Ezért a megoldás, hogy egy vakszűrőbe kell akkora lukat fúrni, hogy teljesüljön a 30ml víz átfolyása 30 másodperc alatt 9 baron. Elég pici luk lesz, valószínű ekkorát nem is tudunk fúrni. Ha megy a 0,3mm, ezt kell szükíteni addig, hogy jó legyen. -
hifis50
csendes tag
válasz Wolfy999 #72083 üzenetére
Ez jó ötlet! De zacc helyett, ami mindig kávés vizet ereszt, posztó vagy szivacs korongokat raknék bele. Így össze lehet hozni akár a legkritikusabb folytást is, egy hosszú ideig csapolt risztrettót (mondjuk 20ml 40 másodpercig), mert ekkor kell legkisebb fordulatszámon járatni a motort, és így is produkálnia kéne legalább 12baros nyomást. Ha ezt is bírja nyomatékkal, akkor nem lehet baj.
[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz djboris #72122 üzenetére
Ebben a cikkben is szó van erről, és ajánl egy egyszerű hardveres korrekciót, ami ezt a visszaszabályzást kiiktatja. (Egy jumpert kell a vezérlő panelen átrakni más pozícióba.) Én ezt megcsináltam a La Marzocco Shot Brewer-en, és kézi működtetésnél jó is volt, de így kiiktatódott az usb-s program feltöltés, ezért visszacsináltam a dolgot.
Egyébként nehéz a La Marzocco Stradát a csúcs GC-vel hasonlítgatni ebből a szempontból, mert másképp produkálják a nyomásprofilt. A La Marzoccoban fogaskerék szivattyú van, és ennek a fordulatszámával operálnak. (A GC-ben nem tudom, hogy csinálja Fragola a szabályzást, de itt visszacsatoló kör, ami reagál egy esetleges csatornásodás miatti nyomásesésre, gondolom nincs.) -
hifis50
csendes tag
válasz djboris #72122 üzenetére
Csak egy kis fantáziálás arról, hogy jó lenne, ha jó lenne... Hamarosan kiderül, hogy működőképes-e a motoros - dugattyús kávégép fejlesztésem. Ha igen, kezdődhet az agyalás a programozható vezérlésről, és itt szóba jöhet az átfolyás (vízhozam) programozása annak mérése nélkül is. Ez abban az esetben lehetséges, ha a dugattyú alá a kávékészítés indításakor nagyjából légmentesen folyik be a víz. Mert ebben az esetben a pillanatnyi vízhozam, (a folyadékáram) egyenesen arányos a dugattyú elmozdulás sebességével, vagyis a léptetőmotor fordulatszámával. Márpedig ezt erre találták ki, vagyis simán lehet egy előre megadott görbe szerint változtatni a fordulatszámát.
[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz djboris #72150 üzenetére
Ahogy Parci is említette, a motoros mozgatás kellett annak a problémának az áthidalására, hogy ennél a nyitott (kazán nélküli) verziónál az előáztatáshoz szükséges vízmennyiséget is a dugattyú nyomja be a kávépogácsába, nem a kazán túlnyomása. Tehát itt nagyobb dugattyú mozgásra kellene átméretezni a rugót, és az azt felhúzó mechanizmust. Ez elég nyögvenyelősen, sok kisérletezéssel, meg valószínű nem túl előnyös hosszabb felhúzó karral menne csak. Ezért ugrott be a motoros mozgatás, ahol csak a kétkarú erőátvitel jelent némi korlátot, de azt hiszem, a mostani kisérleti példány is ki tud nyomni másfél deci kávét. Tehát kicsit megmókolva akár filterezni is lehetne vele.
-
hifis50
csendes tag
válasz hifis50 #72037 üzenetére
Dugattyús - motoros kávégép folytatás. Összehegesztettük az állványt, így egy nyers szerelést is megcsinálhattunk. Ebből már látszik, hogy fog nagyjából kinézni a készülék. A két fogantyúból az egyikkel (ami a fej felett van), kézzel emeljük fel a dugattyút, amikor indítjuk a kávé készítését. A másikkal pedig vezéreljük a léptető motort.
-
hifis50
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest