-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rush77
aktív tag
válasz Koczó93 #69039 üzenetére
Szerintem (bár nekem még a gyári van fent) ahogy néztem hosszabb a gyárinál egy picivel (kb akkora lehet mint a gyári panarellóval együtt). Így a beforgathatóság kérdéses.
Így néz ki a gyári mellett amin nincs panarello.
Pont ezért is lehet érdekes a linkelt leírás, hogy fel/le is lehessen mozgatni. Lehet megpróbálom.
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz John3:16 #69044 üzenetére
@mdav88, Wolfy999, John3:16
Köszi. Gyakorlok amennyit csak tudok.
Ahhoz, hogy a pid vezérelje a gőzt ahhoz mire lenne szükségem?
Most ugye úgy néz ki, hogy átcsapom gőzölésre és pikpakk felszalad 160-170 fokra.
A kiöntő az mindig hűtőben van.Szerintem lehet, hogy ha már úgy is ki akarom cserélni a gyári csövet, rámegyek a v3-ra.
-
Rush77
aktív tag
válasz gpbenedek #69065 üzenetére
Igen úgy szoktam és menet közben egy kb 10-15mp alatt felmegy 160-170 fok közé. Azért is gondoltam rá, hogy esetleg valahogy kordában lehet tartani a dolgot.
De mivel nagyon messze vagyok még attól, hogy hozzáértő legyek ezért nem tudom pontosan az összefüggéseket illetve, hogy mi lenne a normális tartománya ennek.De első körben majd gőzcsövet cserélek. Megnézem a v3 beépítésének lehetőségét is. Ezzel kapcsolatban hol tudnék venni szerintetek 1/8-3/8 szűkített közcsavart mert néztem online és mindenhol max 1/4-3/8-at találtam. Kérdezzek utána csavar/szerelvény/akármilyen boltban, hogy van e?
-
Rush77
aktív tag
-
Rush77
aktív tag
válasz Csápájev #69078 üzenetére
Köszi.
Rémlett, hogy említve lett itt, csak nem kerestem vissza.
Amúgy tényleg nagyon korrektek.
Nekem is írták ma.
"korábban voltak problémáink a Colonna kapszulákkal, pont az, hogy nem működtek 100%-osan minden géppel. Éppen ezért most csak egy típust (biológiailag lebomló) tartunk, mert ez ami hibátlanul működik, így ezt bátram tudom is javasolni.
Várjuk a Colonnatól, hogy kijöjjenek az új csomagolású kapszuláikkal, mert akkor azonnal bővíteni fogjuk a választékunkat" -
Rush77
aktív tag
válasz Gravity1234 #69101 üzenetére
Köszi. Megpróbálom úgy.
-
Rush77
aktív tag
válasz sublett #69112 üzenetére
Szerintem ez pont az ajánlott (2011-es).
Bár ahogy olvasom:
Recently the coffee has been coming out slower than normal and coffee a little weak which I expect this to mean the pressure is low and the pump needs replacing ( this is why it is being sold as spare/ not working) and easy fix for someone I am sure.Ha pumpa cserés az nem nagy gond mert nem drága. Annak hallható hangja van (ezt már tudom )
Aztán az is lehet, hogy más baja van, annyira nem értek hozzáThe base plate has also come loose but this does not detract from the operation.
Itt nem tudom mire gondol pontosan de ezek szerint van vele munka. (mondjuk ezt jelzi is, hogy alkatrészként árulja)
Már látom. Ezzel lenne munka bőven szerintem.Viszont a legproblémásabb rész az egészben az ez:
UK bidders only and only if you have more than 20 feedbacks in your page.
Kérdés, hogy az ebay-en lehet e egyáltalán ilyen feltételeket szabni és így szelektálni a licitálók között.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz fragola.6035 #69403 üzenetére
Ahham. Na ezt nem tudtam.
Mindig tanul az ember valami újat. -
Rush77
aktív tag
válasz yazoo1 #69439 üzenetére
Szia!
A DeLonghit nem ismerem de simán lehet, hogy minőségibb termék mint a másik kettő..
Az a Gaggia ha jól tudom egy poemia átcsomagolva (egy cég a két márka).
Annak ellenére, hogy ez az új verzió sokkal silányabb mint a régi, bírja a strapát. Nálunk két ilyen van a cégnél és kapja az ívet rendesen de még bírja.
Friss kávé meg daráló mellett igazából akár lehet is vele valamennyire értékelhetőt húzni. Bent hárman vagyunk akik nem a gyári karral használjuk hanem nem nyomásfokozóssal és tamperrel. Úgy lehet jót is csinálni vele. A gyári nyomásfokozós karnak megvannak a korlátai. -
Rush77
aktív tag
válasz yazoo1 #69443 üzenetére
Ez relatív.
Valamennyit minden gépnél kell várni míg felfűt. Én szoktam neki hagyni időt míg rendesen átmelegszik (kb 20-25 perc a munkahelyen míg bekapcsolom a gépem, beszélek a csapattal stb stb...) Itthon a Classicnak kb 30-35 percet adok míg zuhany, öltözés, reggeli, stbstb..
Ha nagyon sürgős (és nincs mit tenni-venni közben) akkor kb 5-7 percet mondanék. Tudsz gyorsítani valamennyit a folyamaton ha előbb egy kis gőzt kieresztesz a gépből de sehogy sem lesz instant a dolog. -
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Az normális, hogy gőzölés közben van egy apró kattogó hangja a GCnek?
Eddig nem rémlik, hogy hallottam volna.
Köszi.
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Gondoltam kipróbálom a Monsooned Malabart és a következőket tapasztaltam.
Február 27-i pörkölés volt és mivel elfogyott a kávém itthon, Március 7-én kibontottam.
Eszméletlenül füves íze volt ezért elraktam pihenni.
Most újra elővettem és húztam belőle egyet.
A füves íz eltűnt és egész kellemes ízek vannak (mintha egy kicsit dohányos lenne de nem esküdnék meg rá).
A lefolyás szép és jó lett szerintem. 18g -> 27mp -> 32g
videóViszont a következő kérdésem lenne.
Elképzelhető, hogy még mindig túl friss?
Nagyon masszív a crema és ráadásul ilyen "bőrös" a teteje. (próbáltam fotózni de nem látszik képen)Köszi.
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz bluesfan #69583 üzenetére
@ bluesfan & soldier2
Köszi. Akkor még pihen egy picit és lejjebb is megyek egy picit a hővel.
@ mutyi
18 gramm megy a kosárba amivel érezhetően telibb van a kosár mint más kávénál ugyanazzal a mennyiséggel.
A PID jelenleg 91 fokon van de akkor soldier2 javaslatára lejjebb veszem és megnézem úgy.szerk.: Érdekes, mert sem a crema színe (csak az első pár csepp sötét) sem az íze nem mutat "égésre" való nyomot. Mondom ezt úgy, hogy nagyon nem vagyok szakértő.
szerk 2: IMS 12/18 kosár van és nekem s csak pid van a gépben
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz GAgyiXyXy #69588 üzenetére
Pacificaffe.
Mondom a füves íz elmúlt egy hét pihentetés után és most egész kellemes de gondolom ez lehet jobb is majd. Most pihentetni fogom még egy picit és majd lemegyek a hővel is.
Nekem nem túl kifinomult az ízlelésem de a dohányt általában sikerül kiéreznem (dohányos létemre mert ezt ismerem).
Ráadásul a Pacificaffe honlapján is írják. Fűszeres, földes, füstös, dohány és fás jegyek, közepes test, közepes savasság jellemzi. Szilárd ízek karamellás jegyekkel. Kakaózamatok, hosszú lecsengéssel meleg, szirupos érzetet kelt a szájban. -
Rush77
aktív tag
Eureka Zenith Club-bal van valakinek tapasztalata?
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy mi okozhatja azt, hogy ma kétszer is majdnem lecsavarta a kart a gép csapolás közben. Egyszer a nyitottat egyszer pedig a gyárit.
A kávé fajtája, mennyisége (18g) illetve az őrlő beállítása nem változott az elmúlt 1 hétben (napi átlag 4-5 főzés van). A kart is általában ugyanaddig középre húzom .A két főzés egymás után volt kb 3 óra különbséggel.
Eddig nem csinált ilyet viszont ma háromból kétszer is meg kellett fognom a kart mielőtt "lelövi" magáról.
Köszi.
-
Rush77
aktív tag
-
Rush77
aktív tag
válasz XFishboneHUN #70027 üzenetére
Én személy szerint nem használok automatát de ismerősömnek van.
Amiket mondott negatívumokat azokat felsorolnám (neki mondjuk Jura gépe van de nem hiszem, hogy ilyen szempontból hatalmas különbségek lennének)
- Igényli a rendszeres szétszedést és tisztítást (ő azt hiszem havonta szétszedi és kitisztítja az egész rendszert)
- Ha valami tönkremegy benne az eléggé zsebbenyúlós lehet.
- végeredményben nem ad annyira jó kávét mint amilyet egy presszó géppel lehet.Cserébe viszont roppant kényelmes a használata és jó minőségű kávéval egész jó eredményt lehet vele elérni.
Az ára meg relatív de a kényelmet meg kell fizetni.
Más.
Hétvégén figyeltem a gépet és most nem akarta lecsavarni a kart magáról.
Érdekes dolog ez mert a kávé mennyisége (+- 0,1g), az őrlemény finomsága, a tömörítés (már amennyire lehet) állandó. Még a kart is ugyanúgy húzom rá.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz mester6 #70042 üzenetére
Szerencsére megúsztam a szétborítást.
Viszont lassan majd így is szétborítom a gőzcső mod végett.
A gyári gőzcsövön lévő műanyag "csöcs" úgy néz ki végelgyengülésben elhalálozik 10 év után. Gondoltam leszedem kipucolni. Amikor elkezdtem szét csavarni a két műanyag részt egyszerűen ripityára tört a felső menetes rész pedig nem is szorítottam erősen.
Most sikerült visszatennem (hiányzik a felső rész fele de még van rajta annyi menet, hogy megfogja) de kicsit nehézkesebb a gőzölés mert kicsit kifúl a törött résznél.Jut eszembe. Sokszor gondolkodtam már rajta, hogy valamilyen gumi vagy hasonló anyagot lehetne tenni a csészemelegítő élére ami picit csökkentené a vibrációt. Valaki használ ilyet esetleg?
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Ez mit tudhat, hogy 160 EUR?
Értem én, hogy hangzatos a "Anodised aerospace-grade aluminium" meg a fokozatmentes állítás de hát na.
De legalább free shipping van
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
De még a lábra ejtés sem feltétlenül mert gondolom az aerospace-grade aluminium az annyira könnyű, hogy nagy baj nem lehet még annak ellenére sem, hogy az alja acél mert hát ha rá is esik, lecsúszik a lábról köszönhetően az ultra tapadásmentes bevonatnak köszönhetően
Mindenre gondoltak a tervezők.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Végre megjött a 3,5 decis kiöntő és az új gőzgomb is mert a régi belseje törött volt (küzdelmes volt nyitni/zárni). A kiöntő sokkal kisebb mint ami most van és a "csőre" is keskenyebb.
Már elsőre sokkal könnyebben ment az állag eltalálása és jobb lett az öntés és csak remegett a kezem és azon ment el a dolog. De még így is relatív értékelhető lett.Holnap még tovább próbálom.
Aztán májusban befejezem a gőzcső modot és kezdődhet a móka. Nem volt rugó az expolygonnál csak kb 2 hét múlva lesz. Így majd a csővel együtt rendelem meg.
MÁS.
A Puly Caff fejtisztító mennyire bánthatja a műanyagot szerintetek?
Ismerősöm szeretne venni, hogy a poemia karját, kosarat meg felsőszűrőt beáztassa.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Nem vagyok nagy szakértő de ismerősömnek van automatája.
Nagyon igényli a rendszeres karbantartást és tisztítást (értsd időnként teljesen szét kell kapni a gépet)
Esetlegesen eléggé zsebbenyúlós javítás.
Végeredmény tekintetében elég messze van a jó presszótól.Cserébe kényelmes a használata.
Kávét pedig esetleg pacificaffe vagy pallyotz érdemes kipróbálni.
-
Rush77
aktív tag
Kezd alakulni a kis kiöntővel.
Azért bonyolítja a dolgot a törött műanyag "csöcs" a gőzcsőnél mert kifúj a törésnél de májusban meglesz a Silvia v3 cső és akkor hátha jobb lesz az állag.Még azért odébb van, hogy az öntés "level paljoc" meglegyen de remegő kézzel sem rossz ez szerintem.
Sok időbe telt mire kitaláltam, hogy hogyan is kéne fognom a kis kiöntőt, hogy ne locsoljam végig a konyhán a tejet.
Most viszont találtam egy videót, hogy hogyan is lehetne gyakorolni spórolósan.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz looser #70733 üzenetére
Igen én is nézegettem már a csatornáját de ez a videó ez valahogy elkerülte a figyelmemet.
És igazából nem is az FP-vel való habosítás tetszett benne hanem, hogy hogyan lehet gyakorolni anélkül, hogy literszámra pacsálnám a tejet. Bár ahhoz meg az kell, hogy az állagát eltalálja az ember.
Meg nálam az nem cél, hogy olyan szinten műveljem a dolgot (a remegő kéz az ezt kizárja alapból).
Csak értékelhető mintákat szeretnék tudni önteni. -
Rush77
aktív tag
-
Rush77
aktív tag
válasz Bazsee71 #70989 üzenetére
értem. köszi.
Most már lassan érik a daráló csere (valószínűleg augusztus lesz belőle addig meg ki kell húznom valahogy ).
A catler végére értem már ami a beállításokat illeti.
Kéne még betennem alátétet mert nem tud elég finomra őrölni (most éppen Pacificaffe El Salvador-t) viszont nem tudok többet beletenni mert összeérnek a kések ha beleteszem a paljoc által adott második alátétet is. (kb le kéne feleznem a vastagságát).
Így a max amit ki tudok hozni az 18-20mp alatt 1:2 arány (18 - 36g) ami elég gyors.Most éppen azon agyalok, hogy új f4e vagy használt SJ de ugye az SJ-t még át kell alakíttatni karba őrlősre ami viszont nem tudom mennyibe kerül kb. Meg persze szóba jöhet akármi használtan ami jó és megáll kb 140-150k-ból.
Kis kúpost már nem szeretnék max egy Wilfa Swartot külön filternek vagy valami kézit.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Köszi.
Igazából szerintem is fragola féle SJ lesz majd a dologból.
A dózeresség engem megmondom őszintén zavarna. Próbáltam dózeres gépet és nekem nagyon nem bejövős.@ Parci
Időm még van augusztusig szóval addigra remélhetőleg lemegy a sor@sz.zs
Itt találtam ezt a csepptálca alatti visszafröccsenés gátlót.
Ide is szállítanak (3-10 munkanap). Kérdés megéri e árban[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz sz.zs. #71005 üzenetére
GC alkatrészekről jut eszembe.
Nem tudjátok véletlenül, hogy a csésze melegítő élére honnan tudnék gumi vagy valamilyen"élvédőt" szerezni vagy ha DIY módszer van csak akkor ki mire esküszik? Roppant mód zavar a rezonancia csapolás közben.Szerk: bocsi nem válasznak szántam
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz qvik27 #71039 üzenetére
Nem vagyok benne biztos, hogy van benne normális opv mert a pumpáról meg máshol sem láttam visszamenő ágat és nem tudom, hogy a talpszelepen keresztül, hogy lehetne visszavezetni a vizet. Szerintem inkább a nyomásfokozó résszel lesz a probléma ha anélkül megy. Valószínűleg beragad a szelep és nem tud nyitni. Annyit meg lehet próbálni, hogy összeszerelt állapotban körömmel
benyomod a szerepet föntről és ha utána a fém részt elforgatod picit (egy pici mozgása van a rugó és a szelep miatt) akkor a kis "tűnnek vissza kell emelkednie amit az újjaddal ki lehet tapintani.
Esetlegan rá lehetőség akkor egy másik karral is érdemes kipróbálni.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
válasz zolnagy #71043 üzenetére
Na azt nem figyeltem.
A gyári karnál az a szerepe a mozgásnak, hogy amikor felteszed a kart és meghúzod (utána a rugó visszarántja egy picit), azzal gyakorlatilag a kis szelepet emeled fel ami a nyomás hatására megy le csapolás közben. Kvázi manuálisan zárod rá a szelepet amit a nyomás nyit.
Ezt leszedett karnál nagyon jól lehet érzékelni azzal, hogy benyomod a szelep végét körömmel és utána ha elfordítod magát a kart miközben fogod a kosártartó alu részt akkor kiemelkedik annyira, hogy újjal kitapintható legyen.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Most kóstoltam a Kapucziner Nicaragua El Mozonte-t és hát eléggé ott van.
Még picit finomítok a beállításokon mert most még picit lassú a lefolyás (19g -> 27mp -> 25g) meg 1-2 fokkal (kb 88-87-re) lejjebb veszem a pidet de eszméletlen finom.
Édeskés, pici sárgabarackot vélek felfedezni meg valami más gyümölcsöt amit most így meg nem mondom, hogy mi. most még egy nagyon minimális kesernyés utóíze van de nem bántó. -
Rush77
aktív tag
Ha már így vízről van szó. Eddig oscar párnát használtam. Az elmúlt két hétben verát használtam és nem adott semmi extrát. Talán mintha picivel kevésbé lett volna "karcos" a kávé de ennyi, lehet hogy csak simán beképzelem. Most vettem nordát kipróbálni. Mondjuk simán benne van, hogy a nem túl kifinomult ízlelésemmel van a probléma.
Kapucziner Nicaragua el mozonteval próbáltam.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Nem tudom. Lehet azért sem volt nagy különbség mert itt a 13. kerületben budapesti viszonylatban relatív lágy (vagy kevésbé kemény) a víz és mellé használtam az oscar vízlágyítót. De mondom az ízlelésem nem túl kifinomult. Majd veszek valami filter pörit és megnézem nordával meg nélküle.
-
Rush77
aktív tag
Az első és második kérdésedre tudok válaszolni.
- Teljesen normális, hogy két különböző kávé különböző térfogatú. Nekem is van amiből (pl. sötétebb pörkölésű kávék) max 16g megy bele a dupla kosárba míg vannak olyan kávék amikből 21g-ig el kell menni.
- A szavatossági idő elvileg rajta van minden kávén. a Bolti kávéknál ha jól tudom 2 évet kell visszaszámolni és meg lesz a csomagolás dátuma. (Vannak olyan kávék is ahol mindkettő fel van tüntetve A, B jelzéssel pl.)
Más.
Szüleim hoztak Ecuadorból kávét nekem (egy kinti pörkölőtől) és azt tapasztalom, hogy:
1- Crema nem sok van. Az első 3-4 másodpercben csak sötét lé folyik le és utána kezd megjelenni vékonyan a crema. A lefolyás szép egyenletes nyitott karral. Nem fröcsköl meg semmi. Gondolom ez sajátosság és nem bug.2- Belőttem a darálót hozzá és most 20g->25mp->30g az arány 92fokos PID beállítás mellett. Viszont egy kicsit savanykás (nem bántóan citrom mert van benne az enyhe savanykásság mellett valami kellemes picit gyümölcsös íz is) Ezen esetleg hogyan tudnék javítani szerintetek? több hő? gyorsabb esetleg lassabb lefolyás?
Amúgy április pörkölés a cucc.Megint más (Norda)
múltkor a Vera után gondoltam kipróbálom a Nordát de közben meg volt az éppen aktuális havi pulycaff-os átmosás és csak utána kezdtem el Nordával etetni a gépet.
Ízben talán egy picit tovább lágyult a Verához képest viszont azt vettem észre (és nem csak én), hogy halkabb lett a gép. Ez gondolom nem nagyon lehet a a Norda miatt vagy mégis?
Előtte is ugyanolyan időközönként végeztem/végzem a pulycaffos tisztítást és nem tapasztaltam ilyen jellegű változást.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Politika
- Még több AI-t hozna a Windowsba a Microsoft
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- World of Tanks - MMO
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Futás, futópályák
- DIGI kábel TV
- Xbox 360
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen