-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rush77
aktív tag
válasz M_AND_Ms #83918 üzenetére
Megmondom őszintén nem nagyon használom.
Én általában csak gőzölök. A feleségemnek vettem mert ő nem hajlandó gőzölni (illetve elmondása szerint macerás)
Itt egy videó arról, hogy én hogy szoktam csinálni, hogy lágyabb legyen a hab. Nyilván egy gőzölt tejjel nem veheti fel a versenyt de elfogadható eredményt ad.Végül is ennyiért nem rossz főleg, hogy 3 év gari van rá.
-
Rush77
aktív tag
Gondoltam megérdeklődöm a cady-nél, hogy az új gc gőzcsöve elérhető e és ha igen akkor mennyi az annyi. Mert tetszik és kicseréltem volna a Silvia v2 gőzcsövét erre.
Hát kicsit meglepő választ kaptam.Kompletten árusítják a 238-as szettet. majdnem 65 ezerért
Csepptálca 13k.
Ezek fényében marad a Silvia gőzcsöve.
-
Rush77
aktív tag
válasz sz.zs. #84268 üzenetére
igen, igen az lesz. Annyi, hogy a közcsavart (vagy minek hívják) kell kitágítani ez alapján. Már megvan minden hozzá. Ha megy simihez a gép akkor azt is belerakatom. Amúgy kb 9-ből meg van az egész
A major rendberakása meg most picit csúszik mert nem igazán sikerül összehozni a dolgot az illetővel de az is meglesz előbb utóbb.
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Be kell valljam régen szoptam ennyit kávéval mint most legutóbb a Pacificaffe Yirga-val.
A 250g úgy ment el, hogy kb egy értelmeset sem tudtam belőle húzni.
spriccelt össze vissza, crema 0, ízre sem volt meg.
Az egyetlen valamennyire értékelhető shot úgy készült, hogy 20g-> 65mp ->30g. (gyakorlatilag végig csak csepegett)
Ez relatív iható volt de a többi az semmi (még ugyanezen a beállításon sem lett újra hasonló sem).
Június 15-i pörkölés volt tehát elvileg éppen egy hónapos.Régebben nem volt ennyire negatív tapasztalatom ezzel a Yirgaval de most valahogy nem adta ki.
Kicsit más téma, hogy mennyire kapcsolódik az éppen aktuális hőmérsékleti/páratartam a kávé minőségéhez.
Az elmúlt napokban amikor voltak ezek a nagy esőzések nagyon megnövekedett a páratartalom a lakásban és ezt őrlésnél lehetett nagyon észrevenni.70%-os páratartalom volt otthon mikor hazaértem vidékről.
Akkora tömbökké állt össze a kávé darálás után, hogy csak pislogtam, illetve az őrlőt is durvábbra kellett állítanom egy picit.
Ezek után bekapcsoltam a légkondi párátlanító funkcióját .
A hőmérséklet az változatlanul 24 fok volt de a páratartam lement 70-ről kb 58-ra és visszaállt a rend. -
Rush77
aktív tag
-
Rush77
aktív tag
Most, hogy megy az elmélkedés és tapasztalt megosztás a Flair-rel kapcsolatban, kérdezném, hogy a Rok az milyen minőséget képvisel a Flairhez képest?
-
Rush77
aktív tag
válasz SoundON #85512 üzenetére
mondjuk árban picit odébb van ez már. A 600$ kvázi foglalót kicsit erősnek érzem.
The total price of Lagom P64 will be $1475 for Standard Burrs, and $1585 for SSP Red Speed Burrs.Van nekik egy kúpos is 90-es fordulatszámmal, hogy a kézi őrlőket utánozza.
Én a Niche hosszútávú tapasztalataira lennék kíváncsi. de ahhoz még ugye várni kell nem keveset.
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok.
Egyelőre csak felmérés szintjén de lehet, hogy eladnám a Majoromat.
Amit tudni kell róla.
Simitől vettem tavaly szeptemberben Akkor megmérte és pontos volt.
3 fázisú
van frekiváltó
új kések kerültek bele márciusban. Eredeti Mazzer 151C Ø 83 mm
Tölcséresre alakítva
új lábai vannak
kartartós villa van rajta
a fényezés gatya
Kb havi 2 kiló kávé ment át rajta.
Ár: 70000FtAmennyiben valakit érdekelne priviben jelezzen.
-
Rush77
aktív tag
válasz Flashback #86032 üzenetére
Ezek nincsenek kőbe vésve.
Az 1:2 arányt sem mindig tartom. Van, hogy rövidebb pl 1:1,5 még hasonlók.
Ezt ki kell kísérletezni, hogy az adott kávé hogy ízlik a legjobban.@sz.zs
Én most kezdtem el játszani ezzel miután fragolanal volt a gép és kapott egy kis tuningot még[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok.
Aki magának "pancsolja" a vizet otthon, melyik recept ami leginkább bevált presszóra? -
Rush77
aktív tag
válasz Flashback #86181 üzenetére
Nekünk azt mondta a doki, hogy igazából nincs megtiltva. Nyilván ne vigye túlzásba de napi 1 max 2 latte pl nem árt.
Meg ha esetleg még anyatejen van a gyerkőc ()már amennyiben ez az eset áll fenn), akkor ne közvetlenül etetés előtt igya.
Kávé fajtára nincs kitétel. (szerintem a robustásabb kávék kerülendők mert abban több a koffein) -
Rush77
aktív tag
válasz sz.zs. #86520 üzenetére
Nekem végül fragola építette be nem rég.
Most éppen tanulási fázis van megint mert mióta belekerült a gépbe némi extra (rézbojleren és omron piden innen mondhatni minden benne van), olyan gőz van, hogy csak pislogok. Egyelőre nehéz eltalálni de majd menni fog az is. Néha már közelítek az elfogadhatóhoz. -
Rush77
aktív tag
Sziasztok,
Ismerősöm kapott egy Dedica 685-öt és nyomásfokozós kosár van hozzá.
Viszont szépen lassan elkezdene fejlődni és az lenne a kérdés, hogy van e olyan 51mm kosár ami belemegy és nem nyomásfokozós, hogy el tudjon indulni ezen az úton.
Mellé egy Graef 702 van.Köszi.
-
Rush77
aktív tag
válasz fjstbr #86973 üzenetére
Szia.
Ez egy át matricázott Saeco Poemia.
53as kosár van benne (53as tamper jó hozzá).
Nekem volt ilyenem és Amerikából lehet hozzá rendelni kb 60 dollárért. Annyit szerintem nem ér. Legjobban akkor jársz ha kiműtöd a nyomásfokozót a karból és veszel egy tampert meg egy darálót. Egész jókat lehet vele készíteni ha tisztában vagy a gép korlátaival -
Rush77
aktív tag
válasz general #88110 üzenetére
Minden kávé más beállítást igényel. Mind őrlő beállítást mind hőfokot és mennyiséget tekintve.
Attól függően, hogy mekkora a kosár ajánlott töltete, azt mondanám, hogy az a 13,5g elég sovány. Szerintem 17 biztos mehet de ha dupla kosár akkor lehet az elmegy 19-20ig is.
Hőfokon emelj. 92rol indulj és lépdelj feljebb ha még mindig savanyú.
A darálót is érdemes úgy állítani, hogy a nagyobb töltetből kb 25-30mp alatt jöjjön kb 35-40g ital.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Sziasztok!
Niche tulajokat kérdezném, hogy a klasszikusabb kávékkal mik a tapasztalatok.
Illetve db gépekből mi az ami esetleg ajánlott.
Mostanában megnőtt az igény itthon a tejes dolgokra és többször van olyan, hogy egymás után kell 2-3 tejeset kell készíteni.
Köszi.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Hát azért a 600 már erősen túl van az ingerküszöbön.
Valószínűleg használt jöhetne szóba már ha lenne vagy valami kisebb db gép. Az expobar még jó is lehetne. Még egyelőre úgyis csak gondolat szinten merült fel az esetleges váltás.[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Előreláthatólag jó az időpont.
-
Rush77
aktív tag
Nekem volt mindkettő.
A Sage nekem Gastroback néven colt de kb ua.
Őrlemény minőségre kb ugyanazt tudják.
A Sageban az egyetlen plussz a kinézete meg az, hogy nem feltétlenül kell alátét bele.
Újjonan nem venném a Saget mert szerintem annyit nem ér de használtan ki lehet fogni kb 45 körül ha valakinek mégis olyan kéne.Más.
Múltkor volt szó a GC-vel való gőzölésről.
Éppen ma beszélgettem Paljoc-al erről akinek ezúton is köszönöm a gyors megmentést
Amikor legutóbb Fragolánál járt a gép berakattam a Silvia V5 gőzcsövét.
Sokáig szenvedtem vele mire megtaláltam a titok nyitját, hogy hogyan is kéne gőzölni ezzel.
Már csak önteni kéne megtanúlni ami remegő kézzel nem igazán megy de szerintem ahhoz képest nem rossz.
1
2[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Köszi.
Most szerintem erősebb is a gőz valamennyivel de lehet csak placebo meg ebben a csőben szerintem mintha nagyobb lenne a nyílás. (bár előtte ugye nem volt full tuning csak pid meg a v2 gőzcső)
Most picit megdöntöm a kancsót és mivel nem csak forgatni lehet ezt a csövet picit a dőlésén is állítok. így nagyon finoman tudom elkezdeni a levegőt bevinni és utána rakom mélyebbre a csövet.
Majd készítek videót mert leírva bonyolúltabb.
De most már relatív stabilan tudom ugyanazt a minőséget gőzölni. -
Rush77
aktív tag
Mondjuk nekem ezek is a nagyon jól sikerültek. A többség még nekem sem ilyen.A víz témához meg én most a BH receptek közül ezt használom.
Recipe 4 – Barista Hustle Water Recipe40.1g Buffer
80.7g Mg
879.2g DI waterA DMben lassan hülyének néznek, hogy ha megyek 20 liter deszt vízzel jövök ki onnan
Árban meg olcsóbb a deszt víz mint a Norda. Azért havi átlag 2 (vagy több) zsugor vizet elpancsolni nem gazdaságos.
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
-
Rush77
aktív tag
Én is pont ezen gondolkodtam.
Mondjuk van is mit. kb minden 5-7ik öntés sikerül.
A textúra jó de az öntés kicsit nehézkes a kézremegés miatt.
Még adós vagyok a videóval valakinek (nem emlékszem, hogy neked ígértem vagy sem ), hogy én hogy csinálom GC-vel de sajnos amikor videózok tuti nem sikerült szóval lehet valami rejtett kamera kell
[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Mostanában elkezdett foglalkoztatni megint a DB gép.
Mióta itthon vagyok meg a feleségem is visszatért korábbi kávézási szokásaihoz (3-4 latte naponta) egyre jobbanfoglalkoztat a gondolat, hogy még mielőtt lezúznám a GC-t a gőzöléssel, valami DB gépbe kéne beruházni. (vagy valami olyanba ami bírja a relatív sok gőzt)Nyílván most nem mérvadó de rajtam kívül mindenki tejes italokat iszik és bármilyen vendég jön akkor meg már nem elég a GC
Namármost DB-ből nem nagy a relatív megfizethető gép (értsd x<1400EUR).
Sage
Esetleg Expobar
Használtan (már ha felbukkan) R58 (Esetleg használtan mire kell figyelni egy R58 vásárlásánál?)
Lelit Elizabeth ??Ha meg nem DB akkor mit javasolnátok amivel nem kell elpacsálnom egy raklap vizet, hogy esetlegesen a fej ne legyen túl meleg.
Vagy veszek külön gőzölőt de az annyiból problémás mert az +1 kütyü a pulton.
-
Rush77
aktív tag
Ezt itt hagyom hátha nem volt még.
~187000 EUR
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen