-
Fototrend
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
Topikgazda
válasz Ferike81 #499 üzenetére
Beüzemelés előtt jó alaposan takarítsd meg a rácsot, ha van hídégzsíroldód akkor azzal. Utána étolajos ronggyal dörzsöld át és úgy tedd fel az izzó faszén fölé, így kap egy kellemes bevonatott a rács A 8 -as köracél bőven jó és a másfél centis osztást is jól eltaláltad, felnagyítva a képet jól néz ki a rács profi munka Esetleg a keret végénél a nyitott zártszelvényre, keresztben rakhatsz egy fa fogantyút (seprűnyélből), az nem melegszik át és úgy könnyedén kitudod húzni a rácsot.
Ja és a lényeg, ne felejts el egy [sörnyitót] felszerelni a grill oldalára, életet menthet -
lemmy71
Topikgazda
válasz Ferike81 #514 üzenetére
Jól néz ki Én is az ilyen "sk" készült grilleket pártolom, amit az ember a saját szájízére alakít ki, ráadásul a tiédre fér anyag is Azzal a kiszedővel kapcsolatban, nekem is új ihletett adtál a most készülő hengergrillemhez Én két darab karmos "fogóban" gondolkodtam, lényeg hogy egyszerű és praktikus legyen, bár én dupla csúszósínen is agyalok, hasonlóképen mint a szekrényfiókoknál a villás kiszedővel max egyel feljebbi vagy lentebbi sínre tenném a rácsot.
-
Ferike81
senior tag
válasz Ferike81 #514 üzenetére
Tegnap megvolt a második sütés. Vegyesek az érzéseim. Tarja sült rajta, de az az érzésem, hogy át kell alakítanom a sütőt. Sajnos száraz lett a hús rajta. Ehető, de nem az igazi. Szerintem a faszén túl közel van a sütőrácshoz. Az a tervem, hogy emelek rajta, hogy nagyobb legyen a távolság. Az a baj, hogy nem nagyon tudom, hogy mennyi lenne az ideális távolság a parázs teteje és a grillrács között. Mivel nagyon közel van, ezért folyamatosan forgatni kell, mert nagyon forró. Ha kevesebb faszenet rakok, akkor hamar leég, ami ugyan a csirkehúshoz jó, de a sertéshús nem sül meg annyi idő alatt. Bajban vagyok. Most, ha megrakom faszénnel, akkor kb 12cm-re van a faszén felszíne a rácstól. Ennek mennyi lenne az ideális távolsága? Ha valakinek van jól működő grillezője elmondaná mennyire van a rácstól a faszén? Köszi a tippeket, tanácsokat.
Nem mindegy, hogy egy okos hülyéskedik, vagy egy H.Ü.L.Y.E. okoskodik.
-
Essejó
Topikgazda
válasz Ferike81 #540 üzenetére
A grillezés egyik előnye az az atavisztikus érzés, hogy a hús megpörkölődik, itt ott még kissé szenes is tud lenni, de a belseje meg képes "nyers" maradni. Mint amit az ősember evett, csak azt még előtte le is kellett vernie. Neked felületileg jó nagy a grilleződ. Csináld meg a fedőt rá, és akkor az egyik felében felhalmozod a parazsat, a másik felében a rácson meg a húst és rácsukod a fedőt. A meleg nem éri közvetlenül a húst, de a fedél alatt körbejár és az szépen sül szaftosra. Ez mondjuk nagy darab húsoknál mutatja meg igazán az előnyét, de szelet húsnál sem rossz.
Ha fedő nélkül a parázs felett grillezel, akkor nem árt ha a parázs és a rács közt van legalább 20 centi, de akkor is ott kell állnod és gyakran forgatnod a húst, hogy ne égjen meg, illetve a kicsöpögő zsír és húsnedv ha lángra lobbantja a parazsat akkor a lángból a húst el kell rakni, láng felett max szalonnát sütünk, de azt is jobb csak parázs felett.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
válasz Ferike81 #540 üzenetére
Igen ha a külseje egy kicsit ropogós az nem gond olyan az igazi grill és némi égésnyomok csak jobban kiemelik az ízeket Az a te grilleződ úgy nézki igazán jól hogy síkban van a rács az asztallal, esetleg nem tudnád ma a tűzteret állíthatósra megoldani Tudom hogy nehezebb mint magát a rácstartót átalakítani, de úgy lenne szép szerintem. Cirka 10 - 20 centis állítási lehetőség biztosan jó lenne. Én olyan 7 - 10 centis távolságon grillezek, nekem is meg meg kapja néha ha nem figyelek oda a negyedik sör és pálesz után .
Amúgy ezzel a kérdéseddel új öltetett adtál nekem a majdani téglaépítésű fix grillemhez mert a rácsot mindenáron a pult síkjában akarom hogy legyen. Talán egy ollós autó emelőre tenném a parázstartót és csak a tekerőkar látszódna.
A fektetett tartályos grillnél pedig nekem is úgy van tervben hogy lesz fentebb egy keskeny pihentető rács, mert a tartálynál kicsi a magasság állítás lehetősége, vagy nagyon kicsi rácsot kell készíteni de annak meg nincs értelme.Kihasználtam a szombat délutáni kellemes időt, egy malacpörkölt főzésre
A tavaszi metszésből megmaradt cseresznye barack és szilvafán főt. -
Essejó
Topikgazda
válasz Ferike81 #544 üzenetére
Ha kiszáradt az akár a hentes hibája is, volt már olyan, hogy ott hagytam a szeletelt 2 kg tarját, mert felvágta ujjnyinál vékonyabb szeletre, hogy jó sok legyen, én meg direkt előre közöltem, hogy 2 ujjnyi vastag szeletekben kérem, mutattam is neki, hogy milyet. Nem is szabad a grillre szánt húst klopfolással vékonyítani.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
válasz Ferike81 #544 üzenetére
Na majd kialakul, jó lesz az. Az az állíthatós tűztér ütős lenne, én még nem is láttam olyan megoldást, szabadalmaztatnunk kellene
Én is sokat sütök tárcsán, de az teljesen más, ott zsírban úszik a hús azért nem szárad ki.
Én így szoktam, hús krumpli és szalonna, tömény zsíros páclébenFaszenes grillnél, kimondottan zsíros csontos tarját használok, az áruházi húsokat kerülöm. Kétésfél három centis szeleteket kedvelem, klopfolni nem szoktam csak a kés fokával egy kicsit megütögetem, utána citromlevet facsarok rá és ezután pácolom, a citromtól omlósabb lesz a hús.
Próbáld ki a hashártyába csomagolt tarja vagy karajt faszénen, a zsíros hashártya nem engedi annyira kiszáradni a húst -
OPiiPO
addikt
válasz Ferike81 #839 üzenetére
Jól néz ki! Festeni tényleg felesleges, ez a példány is festett volt egészen az első használatig, mondjuk nekem így jobban tetszik
Meggondolandó lenne pár szellőző, szerintem sokat számít:[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Essejó
Topikgazda
válasz Ferike81 #842 üzenetére
Szerintem sem kell az oldalára + szellőző, a kürtő hatás így jobban teljesül, ha csak lentről szív be levegőt. A kéményeket is újra vakolják ha kiég a tégla közül a malter.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
válasz Ferike81 #839 üzenetére
Á a vasaló milyen a sütkérezés vele? Jó az a saslik pálca ahogy tolod be úgy fordul Szerintem ne fesd le a faszéngyújtót, úgy is leég.
Nekem is kellene egy begyújtót készíteni, csak nem tudom mi lenne a megfelelő űrmérték, legyen akkora amibe belefér 3 - 4 kiló faszén Bár a smókert is 2,5 - 3 kiló faszén befogadására tervezem, de ez még lehet nagyobb. -
Madoc
veterán
válasz Ferike81 #2140 üzenetére
Sárgás is, többször füstöltem vele azért mondom hogy nem guszta a szine. Ízre nincs benne hiba. Nem kelt el a hús mikor akáccal füstöltem, avasnak gondolták.
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
soldi3r
veterán
válasz Ferike81 #2204 üzenetére
Nekem sem sikerul normalisan, ezert akarok venni egyet. A fa lapattal az a gondom, hogy nagyon vastag, arra rahuzni sem konnyu a tesztat, de aki ert hozza annak ez nem problema, csak az nem en vagyok Gondoltam ra en is, hogy kivagatom rozsdamentes lemezbool, de arra mostanaban nem sok esely van es olcsobb sem nagyon lesz.
E30 (oo=[][]=oo)
-
lemmy71
Topikgazda
válasz Ferike81 #2266 üzenetére
Venni mit lehet, az csak pénztárca kérdése. De ha építenél és kimondottan pizza sütő a terv, akkor ajánlom ezt a kis videót. Ez egy aránylag könnyen megépíthető, kis költségvetésű kemence
-
soldi3r
veterán
válasz Ferike81 #2268 üzenetére
Pizzasutot? Igen, jo par tizezerert. Otthonra fetuzelesunek szerintem nincs ertelme, hacsak nincs nagyon sok, feleslegesen elegetni kivant fad. Bar vannak fa/pellet/gaztuzelesu kombok is, az meg talan jobb lehet, de a benti hasznalat miatt en elektromost vennek, pl Macte Ovens Voyager Twin.
E30 (oo=[][]=oo)
-
soldi3r
veterán
válasz Ferike81 #2270 üzenetére
A kemencevel az a bajom, hogy azt nem 25-30 perc felfuteni. En kb 2 hetente sutok pizzat, tul sok idot elvenne.
Szerintem a grill keves lesz, nem a 300 fok a lenyeg, hanem inkabb a 400. Ha csak kulteri hasznalatrol van szo, akkor a gazos Cozze is akcios az Euronicsban.[ Szerkesztve ]
E30 (oo=[][]=oo)
Új hozzászólás Aktív témák
- Motorola Moto G24 Power - hol van az erő?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Garmin Forerunner 165 - alapozó edzés
- Na, még egyszer, csak ezúttal OnePlus Open néven
- Amazon Kindle
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- 3D nyomtatott versenypályák
- Részletfizetés. Bontatlan. noblechairs LEGEND székek azonnal . 24 hónap garancia . +36301300000
- profi traffipax és lézer detektor + blokkoló Kiyo Ultimate AP4 GPS komplett rendszer
- Einhell CC-PO 90 polírozó, 240mm, 90W
- Nagyon szép Delonghi Dinamica ECAM 353.15.B automata kávéfőző
- 205/55 R16 5x112 alufelni michelin nyári gumival
- Ikea falilámpa
- Kibernetik Mobil klíma, 3,5kW légkondi, légkondícionáló
- LAICA Genova HYDROSMART rendszerű csapra szerelhető mikroplasztik-stop vízszűrő + ajándék LAICA fém
- Eladò Philips Series 2000 LatteGo automata kávégèp tejhabosìtòval ùjszerű àllapotban