-
Fototrend
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Essejó
Topikgazda
Akkor már egyszerűbb ha a grillrácsot viszed közelebb a tűzhöz. Én anno a vizestál helyére tettem be a rácsot.
A hordóról ... hát a csuda tudja, ha beleszagolsz milyen szaga van?
Bár azt mondják, hogy a tűz mindent megtisztít. Mire eltüzelsz benne pár raklapot meg a tavalyi karácsonyfát, lehet jó is. Aztán ha a külsejéről még nem égett le a festék, pl az aljáról, akkor át lehet menni rajta a gázperzselővel. Aztán néger tárcsa és vagy fazék drótkoronggal kívül belül fémtisztára és a fúrások után mehet rá kívülről a hőálló festék, amit lehet be is kell égetni.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
Szerintem jó az a hordó főleg ha fémtiszta, de vehetsz egy zacskó [Trisót] és mielőtt neki állsz az építésnek, egy bő veder forró vizet beöntesz a hordóba plusz a csomag trisót és kefével vagy seprűvel átsikálod. A végén amikor készen vagy az UDS építésével úgy is ki kell égetned ahogy Essejó is írta
Szerintem ha grillezni is szeretnél benne, akkor én pluszba készítenék cirka 4 -s kazánlemezből egy zárt aljú faszéntartót, amit fentre tennék és arra mehetne egy az egybe a grill rács. Csak kényelmesebb fent forgatni a húsokat, mint derékig benne lógni a hordóban
Én valami ilyen [betétet] tennék bele grillezéskor. De ha találsz egy nagyméretű acélfelnit és itt ott behegeszted a lyukakat rajta, akkor az is tökéletes faszéntartónak fentre[ Szerkesztve ]
-
Essejó
Topikgazda
Nem tudom mekkora az 5/4-es. Kell minimum 3db colos, vagy 4 db 3/4-es. A kémény meg lehet egy 2 colos menetes hegeszthetö vég, az pont passzol a nagyobbik lyuk menetébe.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
Topikgazda
Az végül is még elég is lehet, mármint a kettő.
Nekem a háromból kettő szabályozható, a harmadikon csak egy menetes kupak van. Amikor sok levegő kell akkor leveszem (begyújtáskor) egyébként meg lazán rá van tekerve.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
A 2 milis expandált lemez önmagában nem igazán merev, rozsdamentes szögvasból készíts neki egy keretet és hegeszd bele, akkor már jó lesz
Most akkor offset smokert akarsz építeni A 80 literes tartály szerintem kevés lesz, végül is attól függ mennyi anyagot akarsz majd belepakolni. De azért nem szabad eldobni, mert könnyeden bővíthető egy darab hengerelt acéllemezzel. Én most egy cirka 150 literes légtartályhoz jutottam hozzá, egy smoker kinézetű grillt akarok "faragni" belőle ha egy kicsit rendbe jövök.
Majd ha neki kezdesz jöhetnek a képek az építésről és persze a végeredményről. -
Essejó
Topikgazda
Persze simán, csak csinálj neki egy keretet pl betonvasból, amire ráhefteled. Anno láttam is ilyen videókat, most direkt kerestem, hát 0 találat.
80-as tartályba főleg ha beleügyeskedsz két rácsot simán sütsz 5-6 embernek elég husit. Az ökölszabály szerint a tűztér a sütőtér 1/3 legyen kb. vagy egy picit nagyobb.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
Kerek sütőrácstól nem kell megijedni, amikor kivágtad méretre a rácsot, (persze számold hozzá majd a keretet is). Egy helyen odacsippented a köracélt és szépen fokozatosan hajlítod rá és hegeszted apránként. Igazából rozsdamentes anyaggal nézne ki jól, de egy sima 8 -as köracéllal jóval könnyebb dolgozni. Sütés előtt amikor kiégetsz mindent. bekened étolajjal ami szépen ráég és soha nem fog rozsdásodni.
Én a grillnek a sütőrácsát, húzott 8 -as köracélból fogom elkészíteni. -
Essejó
Topikgazda
Höstabilizálásra jobb egy vizestál. Ilyen rozsdamentes kutyaitató-etető. Lehet kifogni jó nagy méretüt is. Pl a Duna Panda kinai áruház a X.ker. Mázsa téren, van nekik kislavor méretü is.
Vagy a Haraszti Tescoban láttam pincér tálca méretü peremes kerek GN tálat. Mi öten felnöttek voltunk.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
Topikgazda
-
lemmy71
Topikgazda
Nem lett volna jobb ha egy kisajtót teszel alulra a faszén pótlása végett Csak egyszerűbb mint mindent kipakolni és úgy berakni a faszenet ha véletlen kevés lenne, ráadásul rengeteg hőt vesztesz olyankor és a hús is csak edződik olyankor.
Amúgy szép munka, gratulálok[ Szerkesztve ]
-
Essejó
Topikgazda
Kezdjél csirkecombbal, az kb 3 óra alatt megvan, és igen inkább rakjál bele több szenet mint utólag menet közben kelljen rátölteni. Kezdetben én is sokszor alálőttem a mennyiséget, és szedhettem szét a rátöltéshez, ha sokat raksz bele az nem gáz, amikor kész a hús, elzárod a levegőt, a parázs kialszik, legközelebb megrázod, hogy a hamu kijöjjön belőle, rátöltesz begyújtod ennyi.
A Seasoning jelentése: Valami kis edénybe kiöntesz étolajat, pl. repce, és egy darab rongyot belemártogatva vékonyan kikened a teljes belső felületet. Aztán begyújtasz a kosárban, raksz rá füstölőfát és felfűtöd, kb 200 fokra. Közben az elején játszogathatsz a légbeömlőkkel, hogy hogy tudod beállítani a 110 fok körüli hőmérsékletet, de a végére legyen meg a 200 fok, hogy az olaj ráégjen a felületre, ez ad egy alapvédelmet a lemeznek, és elveszi a hordó fémszagát. A deflektor lemez a seasoning-nél még nem kell bele. Egyébként igen moderálja a hőt, és segít az egyenletesebb hőelosztásban. Mondjuk én nem a tetejéhez közel grilleznék, sokkal jobb lenne ha rá tudnád grill közben is tenni a fedőt. Nem véletlenül hatékonyabbak a fedéllel lecsukható grillek. De ezt majd kitapasztalod. Mindenesetre valami könnyű dologgal kezdjél, pl csirkecomb, és szárny. Két óra füst, egy óra becsomagolva, aztán kicsomagolva vissza tenni a rácsra, és lekenni valami glazeval, amit rámelegítesz egy 20 perc alatt. A maghőre figyelj, az idő az nem számít, a csirkecombot is pontra sütjük. Készen van amikor a csont mellé beszúrt maghőmérő azt mutatja, hogy 82 °C-os. Mikor leveszed a rácsról, érdemes a tálat letakarni egy 20 percre, és csak utána neki esni. Egy kis olvasni való, de sok okosságot találhatsz még az oldalon.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
Szerintem felesleges drót korongozni, égesd ki alaposan és esetleg utána egy hobby sterimobbal mosd át.
Az olajozás jó dolog amit Essejó is ajánlott, főleg a tiszta acéloknál, amikor ráég egy kellemes bevonatott képez rajta, mint a teflon de előtte azért takarítsd meg alaposan a rácsot mielőtt olajoznád. -
Essejó
Topikgazda
Hát ha nem tetted meg egyből a kiégetés után. Nem is értem, hogy tudtál egy kormos hordóval dolgozni eddig, ráadásul már csavarok is vannak benne. De egye fene, felőlem kicsi kezedre fektetett csiszolóvászonnal is csinálhatod Bár zajongva gyorsabb.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
Ja, nincs itt probléma a részemről Én is rengeteget flexelek stb. de biztos nem konogoznák végig egy 200 literes kormos hordó belsőt, nincs az az isten Én az olaj ráégetést a rácsokra értettem nem az oldalára, az hogy kormos a hordó belseje miért zavaró, előbb utóbb úgy is olyan lesz megint. Az meg hogy a te rácsod valami krómozott anyag annyira nem figyeltem, én decemberben hegesztettem 6 -os acélból grill rácsokat azokat konzerváltam étolajjal.
Essejó (#433)
A szerény szmókernél nem maga a tűztérfalra gondoltam mint savállóanyag, persze az mezei 5 - 10 kazánlemez ki hogyan készíti. Én a rácsokra és a és a füstölő térben lévő sínekre rácstartókra gondoltam. Tettél is fel egy videót valamik hazai gyártóról és abban szó van (javasolja) az olajráégetésről a szekrény szmókernél -
lemmy71
Topikgazda
8 -as köracél, azt még a dédunokáid is használni fogják Én 6 -os ból csináltam másfél centis közökkel, szerintem amit te mondasz hogy anyagvastagságú közökkel az nagyon sűrű lesz, másfél két centivel számolj Én a kör "rácsot" úgy csináltam hogy egy megfelelő méretű hordón meghajlítottam a köracélt, a betéteket pálcák végeit ék alakra köszörültem úgy erős varratot lehet csinálni. Először csak megtűztem mindkét oldalon és utána hegesztettem fixre, különben nagyon meglibben a hőtől, bár így is meghajlott de azt még visszalehetett egyengetni.
Pont ma délelőtt szolt az egyik haver hogy neki is kellene egy 110X55 rács, azt majd zártszelvény keretbe teszem, kifúrom szépen a zártszelvényt és majd abba lesznek beletéve a köracélok az már 8 -as lesz két kétésfél centis eltolásokkal.
Nekem nincs szmókerem csak grilljeim, én az expandált rácsot nem igazán kedvelem, egy két hús van hogy beleragad a rácsba (főleg a hashártyába csomagolt sajttal töltött) azért használok inkább házi készítésű köracél rácsot. A bolti rácsot sem kedvelem, azzal meg az a bajom hogy vékony, és egy idő után amikor már jól megég rajta a króm, nehéz tisztítani. De nálad a szmókerben biztos nem ég meg a rács, ugye ott nincs akkora hő, mint egyből az izzó faszén felett. -
Essejó
Topikgazda
Mennyi szenet illetve füstölőfát tettél bele?
Mekkora is a tűzkosarad?
Az enyémen van 3x1" -os légbemenő abból egy direkt, kettő szabályozható. Az testvérek közt is 1/2" a javamra, de hogy ez levegő szállításban mennyit jelent azt ki nem számolom.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
Én fogtam egy pofás lécdarabot és azzal mértem a távolságot a köracélok közt. Külső perem nélkül is jó, de az add neki plussz tartást és pofásabb is Ha van satud akkor könnyen megoldható a hajlítás, két csövet befogysz egymás mellé hogy köztük beférjen a köracél. Leméred a hordó külső kerületét és vágsz egy akkora köracélt amit szépen apránként megívelsz a satuban a csövek között. A végén igazítasz rajta és méretre vágod, ne ijedj meg előszór olyan tojás formája lesz de a végére szépen kikerekedik, nyugtatónak legyen melletted egy üveg sör
-
Essejó
Topikgazda
3 kg szenet? És mennyire égett el? Értem úgy, hogy maradt belőle a kosárban nem elégett?
Füstölőfa nem jött meg. Hmm valahol rendelted? Mennyit, mennyiért?
Én itt Sorin kimentem a Tűzifarengeteg-be így hívják a tűzifa kereskedést, és 1000 Ft ért vettem egy zsák kb 60 kg csonkot Bükk-Tölgy vegyesen.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Essejó
Topikgazda
De legalább szépen tartotta 110° körül. Én sokat küzdök mert menne feljebb, a múltkor elfeledtem rátenni a fedőt, simán felment 200 fölé.
Az igen, nem szégyellősek, de lehet a tiéd Bió erdészetből való és sörrel öntözték csemete korában, hogy ennyibe kerül, meg szépen fel van fűrészelve is. Azért ne irigyelj annyira, tudod mennyit kellett válogatnom mert volt közte gyertyán és akác is, azokat nem szeretem. Tisztán Bükköt akartam de kb fél zsák lett volna, szóval ezért lett mellé Tölgy is.
Szóval Cseresznyét is vettél? Annak mennyi kilója?
A Boros hordó dongát szokták még dicsérni, hát hallod annyiért lehet is.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
2000 forint a cseresznyefa kilója Én a múlt héten tiszta cseresznyefán főztem a gulyást, akkor egy kisebb vagyon ment füstbe
Ma beszélgettem a szomszéddal hogy ősszel kiakarja vágni a húsz éves cseresznyefát, ha segítek akkor az enyém az egész, neki nem kell gázzal fűt. Akkor egy komoly vagyon lesz a kezemben, mocskos nagy az a fa
Megy és almafát is hoztam tőle a tavaszi metszés után olyan bő csuklónyi vastagságú ágak, most olyan 30 centis darabokra vágtam, gondolom füstöléshez kisebbre érdemes, a konzerves dobot méret 5 - 7 centi az jó Egyáltalán jók ezek a fák füstölésre így füstölésre, persze alaposan kiszárítva. Van egy kis földem amit kökényes vesz körbe, olyan bő csuklónyi ágakkal az jó lenne füstölésre
Azt tudom hogy a csempekályhában nagyon szépen ég és a kökényből nagyon finom pálinkát lehet főzni -
Essejó
Topikgazda
Ott a Topik nyitóban az írásom: Leggyakrabban használt füstölőfák, nem csak BBQ-hoz
De idézem az első sort: - akácfa = aranysárga vagy világos piros színt és lágy ízt ad, füstjét hűteni kell.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Madoc
veterán
válasz tzimash #2143 üzenetére
Fújós kályhafesték asszem 750 fokot bír. Az ajtókon belülre régi hódfarkú cserép van fogatva hogy szigeteljen, ne forrósodjon fel annyira. A kemencét már fűtöttem fel 450 fokra, fölé nem mert minek is.
Amugy felfűtöm 400-ra és a hűlő kemencébe teszem a sütnivalót. ( nem is igazán hűlik csak a samott veszi fel a hőt) Olyan 220-250 körül szoktam a husikat betenni, ráfűteni ritkán vagy csak akkor szoktam menetközbe ha azt akarom hogy picit füstös íze legyen a sütinek vagy a húsnak
[ Szerkesztve ]
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
Új hozzászólás Aktív témák
- Költségmentes! 61xxx KM, Jaguar XE L4D Prestige 2.0D Automata.
- Részletfizetés. Bontatlan. noblechairs LEGEND székek azonnal . 24 hónap garancia . +36301300000
- Csúcsminőségű biztonsági kültéri okoskamera félár alatt
- Részletfizetés. Bontatlan. noblechairs EPIC székek azonnal . 24 / 36 hónap garancia . +36301300000
- Renpho talpmasszírozó