Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz F34R #16956 üzenetére

    Jó, lehet ezen viccelni, de nálam sokszor megmutatkozott, hogy a frissesség fontos. Főleg, mikor Ubuntu, Mint vonalán mozogtam még. Mióta Archon vagyok, soha nem volt gondom belőle.

    Vimnél kifejezetten nem szeretem, hogy túl gyakran jön ki belőle újabb al-alverzió, amiben nuku fejlesztés van, kiadják, csak tudnám minek. Annak nincs sok értelme. Most jött ki nemrég a 8.2, ott voltak jelentősebb feature-ök, de ez megint nem lesz évekig. Na, ez az a progi, amelyiknél holt mindegy, hogy hányas verzió, ha van legalább 8.2-es, de még a 8.1-es is simán használható belőle, ha valaki nem használ olyan spéci plugint, ami csak újabb verzióra jó.

    Aminél még nagyon számít a frissesség: kernel, mesa, Xorg, médialejátszó és encode-oló szoftverek. Kernelnek új hardvernél, mesa-nak újabb GPU-nál. Meg újabb optimalizációkat is tartalmazhatnak a hardverhez, ez sem mindegy.

    De elfogadom, hogy nektek morbid a frissességmániám, ahogy nekem meg morbid, hogy hogyan használhat valaki LTS-t, 5-10 év támogatással valaki, dinoszauruszok korabeli verziókkal. Ezt egy helyen tudom csak hasznosnak elképzelni, ha valahol van egy rohadt régi gép, ilyen P3-P4 szintű muzeális ócskavas, amin még épp hogy eldöcög valami régi, 32 bites, lehetőleg systemd-mentes disztró, ami minimális, nagyon alap dolgokra van használva a hivatalos tárolóból, nem napi szintű fő desktop gépnek, beállítják valami mikroszervernek, aztán fontos, hogy egy régi verzión maradjon kb. örökre, és nehogy befrissüljön a rendszer rajta egy olyan frissre, amit már nem bír futtatni, hanem összeroskad alatta. Vagy az atom lustaság, ezt lámább rendszergazdáknál látom, hogy leírások alapján a lépéseket fogalmatlanul követve, nagy nehezen felgányol valami linuxos rendszert, ami csoda folytán működőképes, és többet nem mer hozzányúlni, mert ha akármi történik frissítés közben, nem lesz meg a tudása, hogy helyrehozza. De ezek közül egyik use case-t sem tartom komolynak, amit támogatni, kiszolgálni kéne. Aki be akar ragadni egy régi verzióra, használjon Windowst, ezt a fajta logika arra való.

    Teljesen el lehet lenni mindenféle támogatás nélkül. Archra, Gentoo-ra konkrétan nuku támogatás van, 0 év, ezeknél te támogatod saját magad. Ezek ilyen ZTS-esek, Zero(-long) Term Support-osok.

Új hozzászólás Aktív témák