Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz cigam #16961 üzenetére

    Azt nem állítom, hogy new is always better, de elég sokszor az. Különösen a dinamikusan fejlődő linuxos világban. Mondom, ezt a 100 évig támogassunk mindent, még Windowson szokták meg az emberek, főleg XP-n, ami ilyen-olyan trükkökkel 18 évig volt támogatott, míg az Win7 11-14 éves támogatást kap összesen. Bár ez is torzít, mert nincsenek ennyi évig támogatva ezek sem, elő van/volt írva, hogy a legújabb SP-s vagy a legutóbbi major update-et fel kell tenni, csak úgy marad támogatott. Ugyanez az LTS kiadásokra, al-alverziót ott is kell frissíteni, hogy a support ne vesszen el rá.

    Hamarabb inkább olyat írj, amikor neked kifejezetten az volt az előnyös, hogy régi verziód volt. Erre szerintem még nehezebb példát mondani, mint a friss verzió előnyeire.

    Mondom, különösen Linuxnál, aminek pont az lenne az ingyenesség (free of charge) mellett az egyik előnye, hogy tudod magadnak támogatni, nem kell valami cégre várni (MS, Apple, IBM-Red Hat, Oracle, Google, Cannonical, stb.), hogy majd valamit is hajlandó legyen csinálni neked, meg nem leszel kitéve a kényük-kedvük szerinti döntéseiknek, hanem free of choice alapon olyan rendszert állítasz össze magadnak, amilyet csak akarsz, nem dönti el neked senki, hogy milyen frissnek kell lennie, meg milyen verziót használhatsz, bár a friss verziók megkönnyítik az életet. Meg minél frissebb egy rendszer, annál később fog elavulni, minél frissebben tartod, annál tovább szavatolod a még hosszútávú működését a rendszernek.

    Mint írtam, nálam meg annak nincs előnye, hogy egy rendszer sok évig támogatott. Én pl. 2-3 évenként akkor is újrarakom a rendszert, ha semmi gond nincs vele, mert addigra begyűlik benne sallang, meg megunom az egészet, és friss telepítésnél nem csak teljesen tiszta lappal kezdek, de vérfrissítésként már egészen másmilyen rendszert építek, másik WM, másik téma, más tool-ok, kipróbálok valami teljesen más beállítást. Már csak a tanulás és a változatosság kedvéért is jó, hogy nem a végunásig ugyanazt a szart kell használni, egy szinten túl az nagyon frusztráló, meg túlzottan belekényelmesít egy rendszerbe, és elpunnyadsz. Bár ez most nálam egyre korlátozódik, egyre minimalistább megoldásokat használok, a végén ha elérem ebből a maximumot, akkor onnan már nem lehet sehova menni, max. csak visszafelé fejlődni valami bloatabb, csilivilibb, konzmerebb-mainstream vonalra, azt meg nem akarom.

    Attól is függ, mire használod a gépet, játéknál, multimédiánál jobb a frissesség. Ha nem ezekre használod a gépet, akkor jóval kevésbé fontosabb. Ez is egy szempont.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák