Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Apollyon #18368 üzenetére

    Na, én ezért sem használnék olyan disztrót, mint a Debian, Ubuntu, Mint, MX, Manjaro, Neon, Chackra, Solus, hasonlók . Mert úgy kell kezdeni, hogy egy csomó szemetet ki kell gyomlálni belőle. Persze amik benne vannak, azok kezdőknek rettenet hasznosak, tehát nekik nem szemét, de annak, aki nem használja őket, mert saját megoldást telepít helyette, tipikusan minimalistábbat, azoknak mind sallangok.

    Épp ezért preferálom a 0-ról építkezős disztrókat, Arch, Artix, Void, Gentoo. Persze Debianból és Ubuntuból is van Minimal Netinstall, úgy okés, nem kell belőle szemetet gyomlálgatni. Talán van ilyen megoldás Fedora-vonalra is. Ha disztrót telepítek, én akarom eldönteni, hogy milyen initrendszer, milyen audiorendszer, milyen grafikus felület, X.org vagy Wayland, azon belül DE vagy milyen konkrét WM, milyen kompozitor, milyen panel, stb..

    Amúgy még a 0-ról építkezős disztróknál is azt preferálom, hogy telepítő se legyen egyáltalán, mint a Gentoo vagy Arch esetében. Ha már van telepítő, mint a Void-nál vagy Slackware-nél, az csak arra jó, hogy telepítési problémákat generáljon, meg egy csomó beállítást telepítés után vagy újra kell csinálni (ha a telepítő bug miatt nem csinálta meg rendesen), vagy visszacsinálni (ha megcsinálta a telepítő, de a default érték nem megfelelő). Lényegében 0-ról építkezős disztrónál nem is a disztrót telepíted, hanem a saját spinjét hozza létre mindenki, kvázi saját disztrót, csak annyiban fog a fő disztrótól függeni, hogy annak a tárolóit, csomagkezelőjét, meg minimális defaultjait használja alapból.

    Ezek a konkrét DE meg WM spinek, komplett installerrel, meg előtelepített alkalmazásválasztékkal a teljesen kezdőnek valók, akik most ismerkednek a Linuxszal, még azt sem tudják mi az alkalmazáskínálat, miből mit érdemes feltenniük a saját felhasználásukra. Így ők könnyen, Next-Next-Finish módszerrel telepíthetnek egy kulcsra kész, előre bekonfigolt alaprendszert. Így van mit kipróbálni. Ha nem tetszik nekik, kipróbálnak egy másik spint/flavort, ami közelebb áll az igényeikhez, gépükhöz, azon kevesebbet kell moddolniuk, mire megfelelő lesz nekik. De az ilyet ~1 év linuxos tapasztalattal tudni kell elengedni, és merni saját rendszert építeni.

Új hozzászólás Aktív témák