Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz #20749568 #18448 üzenetére

    Csak most olvastam a hozzászólásod alapján. Nincs vele bajom. Kicsit frusztrált a gyerek, oda is írta, hogy lelkes amatőr, csak kezdőknek való disztróval van 2-3 évnyi tapasztalata, ódzkodik a termináltól, a szemlélete még mindig a windowsos useré. Tehát nem csak kirohant, hanem árnyalta is a képet, meg próbált tárgyilagosan írni, így nem bántanám érte, mert voltak rossz tapasztalatai.

    Tipikusan windowsos vélemények, amit leír, pl. a sokféle disztró meg csomag, szemben a Windows és a MacOS, és az Android egy rendszer mindenek felett elvével. Régen én is hittem benne, de tévedtem. A Linuxban pont ez a jó, olyan rendszer legózol össze, amilyet csak akarsz. Így mindenféle gépre és felhasználásra skálázódik, gyengétől, erős gépig, desktopból a szerverig, terminálostól egészen a csilivili full GUI felhasználásig, stb.. Pont, hogy ez az egy mindenek felett szemléletet viszik bele most a Linuxba, ahogy népszerűsödik, Pulseaudio, systemd, Gnome, Gtk, Qt, ezek meg csak bloattá teszik, egyfajta Windows-zá, elveszik a válsaztási szabadságot, hogy minden rájuk dependel. Ez pedig a Linux züllését és Windows-szintre züllesztését segíti, nem a nagyobb elterjedését. Inkább ne terjedjen el, ne használja 1-2%-nál több, de tartsuk meg, ami jó volt benne.

    Értem egyébként, hogy a kezdőket frusztrálja a sokszínűség, minden leírás másképp tárgyalja ugyanazt a dolgot, ezerféle disztró, ezerféle grafikus felület, egy csomó felhasználásra egyszerre 5-10 féle csomag, azt se tudják, hova kapjanak, melyiket rakják fel, ha gond van, hogy oldják meg. Hirtelen csak a káoszt látják belőle. Közben meg ez csak a platform rugalmassága, és a választás szabadsága, amihez nincsenek hozzászokva.

Új hozzászólás Aktív témák