Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz lionhearted #19535 üzenetére

    Elvileg szokta, de a meghajtó, és annak vezérlője is döglődhet, és a SMART ezt nem mindig regisztrálja, nem mindig jelzi előre. Ezért jó lenne tudni, hogy pontosan milyen meghajtóról van szó, gyártó, modell, méret.

    Láttam már pár HDD-t és SSD-t úgy megdögleni, vagy hirtelen, vagy szép fokozatosan, pl. SSD eltűnedezik a BIOS-ból, fagyogat róla a rendszer, lagokat okoz, annak ellenére, hogy a SMART atom hibátlannak mutatta őket. Nem volt rajtuk sok írás, kondíció is jó volt, errorok sem voltak regisztrálva, és mégis. HDD-k inkább egyik napról a másikra döglenek, SMART szerint hibátlan, Hard Disk Sentinel szerint örökidő+1 napig elmegy, erre másnap kapcsolnád be, és meg se moccan, fel se pörög, élettelen fémdarab az egész.

    Pont most volt dolgom a fent említett Elitebookban egy meghalt 5400 rpms-es Toshiba laptop HDD-vel. Az úgy halt meg, nem tudott róla a gép bootolni, a BIOS nem látta. De érdekes mód felpörgött, meg erőlködő hangot adott. SMART szerint semmi baja, ha USB-SATA adatperrel dugom rá a gépre, félig működik, az első partíciót nem olvassa le, mert csak erőlködik vele, ddrescue se segített, meg szektorhibákat dobott a Linux kernel, míg a második partíciót le lehetett menteni róla. Szóval ez ilyen félig halt meg, csak úgy néztem, hogy ilyet se láttam még.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák