Új hozzászólás Aktív témák

  • erdoke

    titán

    válasz Alex91 #2521 üzenetére

    Ne csak egy adott állapotot nézz, hanem hogy honnan kerültünk hová. Te eddig szinte alig fizettél SZJA-t, most pár ezerrel többet fizetsz, ha a munkáltatód nem kompenzál. Én eddig évi sok millió Ft SZJA-t fizettem, évek óta 0 Ft adókedvezményre voltam jogosult, és gyanítom, hogy 3 gyerekkel együtt (az pedig havi -99e Ft SZJA) is több SZJA-t fogok fizetni az idén, mint te. Az összes többi jogcímen befizetett adóm és járulékom is maradt arányosan több. Tehát szörnyű igazságtalanság talán nem történik. Az már más kérdés, hogy akár középtávon meg tudjuk-e teremteni a lépés(ek) fedezetét (ne felejtsük el, hogy a valódi 16 %-os SZJA csak két lépcsővel később, 2013. január 1-től fog élni).
    Tehát ami valójában történik (történne, ha nem populistáskodták volna el), az a korábbi esetenkénti irreálisan alacsony SZJA elvonás korrekciója.

    Én eddig pont irreálisan magasnak tartottam az elvonás szintjét, és mivel egyetlen magyarként dolgozok egy 5000+ fős cégnél, nem volt nehéz különböző nemzetiségű, szintén 3 gyerekes kollégákkal összevetni az arányokat. Kb. most jutottam oda, hogy a 3 gyerekes német kollégámhoz hasonló az elvonás aránya. Emellett azzal se értettem egyet, hogy bizonyos emberek 0 Ft SZJA-t fizessenek dedikált, kiemelt prioritású országos érdekeket támogató kedvezmények igénybevétele nélkül. Nyilván nem fogja az országot kirángatni a kakából az, ha a 100e bruttót kereső gyerektelen fog fizetni havi 16e Ft SZJA-t az eddigi 10e helyett, de legalább értékelhető mértékben járuljon hozzá a közterhek viseléséhez. Különösen ha figyelembe vesszük, hogy közülük milyen sokan kapnak még borítékot is, amiből aztán semmilyen adót és járulékot nem fizetnek... Sajnos (?) ez nálad nem játszik, hacsak nem orvos vagy. :D

    "Mert azt elfogadom, hogy akinek gyereket kell eltartania kapjon tobbet"
    Nem arról van szó, hogy többet kap. Többet hagynak nála abból, amit megkeres. Gondolj bele, hogy 2009-ben egy 1 M bruttót kereső, 3 gyerekes, egyedüli családfenntartó emberke (asszony nyilván sokáig GYES-en – 23e Ft) fizetési papírján kb. 480e Ft nettó szerepelt, a munkáltatója pedig becsengetett még havi ~330 ezrest a közösbe. Kapásból 850e Ft ment a lecsóba az általa "megtermelt" 1,33 M Ft jövedelemből, miközben az egy főre jutó nettó jövedelem 100e Ft volt a családban (nettó fizetés + GYES), ami nem kiugróan sok, de egészen biztosan nem a büntetendő kategória.
    (Hozzá kell még tenni, hogy 7,5 hónap után a munkavállalói NYJ maximum miatt 8 %-kal többet kapott meg a bruttóból, ha nem automatikusan önkéntes MNYP-ra fordította ezt az összeget. Senkinél nem számoltam viszont a nettó jövedelem nagy részét még terhelő 20 %-os ÁFA-val. Azzal és egyéb adókkal együtt be is csorgott a havi 1 M állam bácsihoz.)

    A legjobb aláírás a héten

Új hozzászólás Aktív témák