Új hozzászólás Aktív témák

  • dqdb

    nagyúr

    válasz [Prolixus] #68992 üzenetére

    65%-os többet nem ad, csak kevesebbet.
    Az a probléma, hogy a kisebb = kevesebb elv mennyiségi elv mentén közelíted meg a dolgot, pedig ez preferencia kérdése.

    A custom világban a 75%-os formátum sosem volt népszerű (legalább az elmúlt 3-3,5 évben, amióta jobban követem), mostanában lett csak felkapott a belépő kategóriában köszönhetően a GMMK Prónak, ezért is írtam, hogy sosem volt még ilyen népszerű. Ennek az oka sokrétű lehet, íme pár, ami hirtelen beugrott:
    1. rengeteg ember egyáltalán nem használja az F-sort, számára ott van az Escape és esetleg a Print Screen, és ennyi (meglepően kevesen használják például a jobb Shiftet is)
    2. sokan a hobbiból 60%-on szocializálódtak, hozzászoktak a rétegekhez, és nem igénylik az F-sort, hiszen kisebb kézmozgással megy az F gombok elérése
    3. a korábban is említett esztétika, egy 65%-os sokszor a szemnek szebb arányokkal rendelkezik (ez persze erőteljesen szubjektív)

    Tervezői oldalon szét kell választani azt, ha jön egy cég, és eladni akar, ekkor az alacsonyabb árkategóriában a 75%-os eléggé egyértelmű választás neki. Azonban ha jön egy hobbista, akkor ő olyan billentyűzetet tervez, ami az ő igényeinek megfelel, ekkor jön egy 65%-os, vagy egy FRL TKL vagy 65% XT, vagy 60%-os, és csak elvétve lesz 75%-os, mert más a preferenciája.

    Ha már nem 75%-os, akkor miért nem TKL kérdésre az is válasz lehet, hogy szinte minden TKL ugyanúgy néz ki felülről, az arányok miatt design terén kevesebb a játéktér, mint kisebb méretben (oldalról persze már más a helyzet).

    Amúgy 65%-osból szerintem is túl sok jön ki mostanában, ahogyan gasket mountból is, igazán ásítós az új IC-k jelentős része, (szerencsére) kevés az, ami felkelti a figyelmemet.

    Személyes tapasztalatom 75%-kal kevés van: volt egy KBD75 nyákkal épített billentyűzetem, magát a billentyűzetet szerettem, a kiosztást utáltam a legfelső sor és a blockerek hiánya miatt.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Új hozzászólás Aktív témák