Új hozzászólás Aktív témák

  • gyulaipal

    tag

    válasz Vhiktor #47131 üzenetére

    > Amikor megadják a projektoroknál, hogy mennyi lumennel rendelkeznek akkor azt az értéket a vásznon vagy közvetlenül a lencsénél márik?

    Azt a marketingesek álmodják!

    A marketing-maszlagtól eltérően az (1 chip-es DLP) projektor fényerejét a DLP chip mérete,
    a fényforrás, a színkerék típusa, a gép belső (fény)vesztesége és a gépen átjutó fény kúpszöge határozza meg. Tökmindegy, hogy ki gyártja a gépet és mit ír rá!

    Mivel az (azonos teljesítményű) UHP lámpák fényerejében, a DMD méretében és a fényveszteségben is minimális a különbség, a tervezők igazából csak kb. 3 paraméterrel tudnak "játszani":
    - kúpszögek (kontraszt)
    - színkerék (színek fényereje/telítettsége)
    - fényforrás típusa (pl. lézer-foszfor fényforrás használata UHP lámpa helyett.

    Sajnos csodák nincsenek! MINDEN olyan DLP, amiben kb. azonos a lámpa (és a DLP chip mérete) az (kb.) "ugyanazt fogja tudni". Ezen "egyívású" között a gépek között kizárólag csak a "HANGOLÁS" a különbség! A vetítési paraméterek bármelyike csak úgy javítható, hogy közben a többi paramétert rontjuk (tehát pl. a jobb kontrasztú gépnek garantáltan gyengébbek a színei vagy kisebb a fényereje).

    Sajnos, ha az egyik vetítési paramétert a többi rontása nélkül akarjuk javítani, csak két lehetőségünk van:
    1.) jobb fényforrást használunk (izmosabb UHP lámpa vagy lézer-foszfor)
    2.) nagyobb méretű a DLP chip-et használunk (vagy egy fejlettebb típust, de ez kisebb különbség a gyakorlatban).

    Zárójelben megemlíthetnénk a több DLP chip használatát (3 chip DLP) de ez itthon nem jellemző (drága).

    Mivel az ipar érdeke az olcsón gyártható de drágán eladható gépek kifejlesztése, ezért MINDIG az 1. megoldást választják a kommersz gyártók, hiszen az olcsóbban gyártható. A gond csak az, hogy ettől kizárólag fényesebb lesz a kép, de a többi vetítési paraméter nem javul (kivéve a Barco Balder/Loki és a hasonló gépek, amelyekben motorral szűkíthető íriszek vannak, ezek képesek a felesleges fényerőt "jobb kontrasztra konvertálni" ... de sajnos megfizethetetlenül drágák).

    Emiatt (szerintem) SOHA nem fog létezni olcsó, de jó minőségű lézer-foszforos gép, hiszen a megfizethető gépekbe ezután sem fognak nagy (és drága) DMD-t építeni a távolkeleti gyártók (pedig ettől "aztán" MINDEN vetítési paraméter javulna, nem csak a fényerő). A nagy DLP chip nagyobb előnyt jelent optikai értelemben, mint a jobb fényforrás ... de mivel ez drága, így a jó DLP projektor soha nem lesz olcsó játék. Az egyetlen lehetőség (pár év múlva) a manapság sokmilliós gépek használt beszerzése lesz ... vagy saját lézer fényforrást kell építeni a (ma már nagyon olcsó) használt gépekbe. Nincs más megoldás. Így jártunk.

Új hozzászólás Aktív témák