Új hozzászólás Aktív témák

  • gyulaipal

    tag

    válasz #99499520 #47135 üzenetére

    Egyszerűen szólva: az (ANSI) lumen azt mondja meg, hogy "hány foton" jön ki a gép lencséjén. Mivel a levegő (ha csak nem egy füstös kocsmáról beszélünk) fényszórása elhanyagolható, így mérheted tetszőleges méretű vásznon, mindig (szinte) ugyanazt fogod kapni (ha messzebbről vetítesz, a kép nagyobb, a felületi fényesség kisebb, de a képfelület és a felületi fényesség szorzata mindig ugyanannyi). A levegő fényszórásából adódó fényveszteség csak pl. autósmozik esetén jelentős, ahol nagyon nagy a vászontávolság.

    A zoom beállítása viszont módosítja az eredményt (a lencsék nyílásviszonya változik a zoom "tekerésekor"). Ha kisebb kép vetítésére állítod a zoom-ot, tipikusan csökken a fényerő (de javul a kontraszt).

    Házimoziban mindig a vászonról visszavert fényt kell mérni, mert ez jut a szemedbe, tehát erre kalibráljuk a színmegjelenítést is.

    Bármelyik "értelmes" kalibráló műszert meg lehet venni (tudtommal) nem fog kiakadni a műszer (a vásznon mért) fehérszinttől. Sajnos ... :N

    Viszont a komolyabb DLP-k szokták nálam "kiakasztani" a műszert (Eye One DisplayPro) a feketeszint mérésekor, tehát "0"-nak mérik a gép feketéjét (ami nyilvánvaló ostobaság, hiszen a fekete minden DLP-n szürke és ez szemmel is látszik). Ilyenkor közelebb kell vinni a gépet a vászonhoz és kisebb képméret mellett mérni. Sajnos azonban a ma, boltban kapható olcsó DLP-k esetén NEM kell hasonló "problémára" számítani. :N ... vagyis inkább: :((

    Olcsóbb gépek esetén a kalibrált fényerő akár fele (vagy még kevesebb) is lehet, mint a műszerrel mért maximális fényesség (és sokszor az sem sokkal több, mint a fele a katalógusba levő értéknek). Magyarul ha a gép "hirdetett" fényességét 4-el osztod, akkor az alulbecslés, "movie" (vagy valami hasonló nevű) üzemmódban ennyit még a "legboltibb" gépek is szoktak tudni. Mostanában inkább többet, de ez típusfüggő.

    A komoly DLP-k esetén nincsenek "üzemmódok" a menüben (sokak szerint innen ismerszik meg a komoly projektor). Viszont az egyetlen (hívjuk "bekapcsolt") üzemmódban a fehérpont eleve közel van a D65-höz, így ezek a gépek minimális (0-10%) fényerőt veszítenek a kalibrálás során. Ezek sem mindig közelítik meg (az én méréseim szerint legalábbis) a gyári fényesség speckót, de (kalibrálva) még így is sokkal fényesebbek, mint egy kommersz gép (persze házimozira használható üzemmódban).

Új hozzászólás Aktív témák