Új hozzászólás Aktív témák

  • gyulaipal

    tag

    válasz Tamoo #47246 üzenetére

    > #47244) Ijk: Passz, nem tudom melyikbe mekkora van, de csodálkoznék ha 600-700 alatt nem lenne élet, a W1300-at 220ért vettem újonnan. :F

    Igen, csak az még egy másik világ volt. Most már kb. minden olcsó gépben 0,45"-es a chip, ami szerintem picit vicces. A nagyközönség számára a DLP chip mérete nem hogy nem fontos, de kb. még nem is hallottak róla, hogy a méretben egyáltalán van különbség. Vagy ami még rosszabb, kimondottan büszkék rá, hogy a Texax Instruments legújabb, legmodernebb chip-je van a gépben, mert balgán azt hiszik, hogy az újabb az mindig jobb.

    A valóságban azért csökkentik a chip méretét, mert így egyrészt több chip fér el egy adott méretű szilícium-kristály felületén (olcsóbb chip gyártás) másrészt Így lehet kisebb méretű optikai elemeket tenni a gépbe (márpedig az optika kb. a legdrágább dolog egy projektorban, mivel NEM lehet igazán automatizálni a gyártását, ha tényleg jó minőség a cél).

    A gyártók abból indulnak ki, hogy a balga vevőknek kb. minden jó lesz ... és sajnos tökéletesen igazuk is van, hiszen csak a vevők töredéke viszi vissza a pici chip-es DLP gépet a boltba és kéri vissza a pénzt. A dolog sajnos működik ... és ez inkább a vásárlók szégyene, mint a gyártóké.

    Régen csak 0,65"-es és 0,95"-es 1080p DMD-k léteztek, a kisebb volt a Samu kategóriás gépekben, a nagyobb meg a "nagyvasakban". Pár éve azonban pluszban kialakult az "ultra-gagyi" kategória a 0,45"-es 1080p (vagy újabban "duplán rezgetett" 4K) chip-ek megjelenésével. A W1300 ma már (sajnos) középkategóriának tekintendő (a chip mérete alapján). A 0,9"-es méretkategória ma már a "prémium" kategória helyett a még drágább "ultra prémium" szegmensben van jelen. Az eddig sokmilliós gépek többtízmilliós gépek lettek mostanra.

    Aki a nagy DLP chip-ek képminőségére vágyik, az vagy legyen kőgazdag milliomos, vagy alkudjon ki egy használt (de komoly) géppel. Sajnos nincs más megoldás ... és szerintem soha nem is lesz.

    Még szerencse, hogy ezekkel a dolgokkal kb. senki nincs tisztában a mi kis országunkon kívül... :) ... vagy legalábbis a használtpiaci árakat elnézve ezt látom...

Új hozzászólás Aktív témák