Új hozzászólás Aktív témák

  • gyulaipal

    tag

    OK, akkor még pár válasz ...

    > Én úgy érzem a Runco számunkra nagyon jó választás volt.

    Az egy perfekt gép! Bár csak hasonló gépek lennének a boltokban manapság! Használd és élvezd! :-)

    Különbségek azért persze vannak a prémium kategóriában is (fényerő, kontraszt, lámpateljesítmény, szolgáltatások) de ezek alapvetően mind jó gépek. Runco, Barco, ProjectionDesign, Digital Projection, a Panasonic (nagy) DLP-i, Christie Digital. Mind jó képet vetít. A Sim2 saját gyártású gépei is jók, de az "átcímkézett" (vagy átdobozolt) Benq gépeket én kerülném (pl. Sim2 Cristal Cube, abban pl. a chip is csak 0,65").

    Persze azért szerintem mégis csak a Barco gyártja a "nekünk legjobb" gépeket, de amiben ezek jobbak a többi prémium gépnél, azok csak kicsi előnyök. Összességükben azonban már (szerintem) számítanak:
    - Európában gyártott típus (beszerezhető, van választék, alkatrész)
    - sok példányban fluorit az optika
    - vannak "donor" gépeim
    - okos, gyorsan kalibrálható, pontos a CMS
    - ezek nem állnak le ha a lámpaház chip-je több vetített órát mutat, mint a lámpa elméleti élettartama
    - eddig minden tesztelt Barco alkalmas volt LED vagy lézer-foszfor fényforrással való használatra a jövőben.
    - a nagygépek belső (és motoros) íriszével a legjobb kontrasztot érhetjük el az összes (hasonló) DLP közül.

    Azt gondolom szinte le sem kell írni, hogy ezekben az (UHP-s) gépekben mindig a legnagyobb DLP chip volt. Lézer-foszfor fényforrással azonban már nem gond a fényerő, így gyárt a Barco pl. 0,65"-es gépet (F80 sorozat vagy a "házi" változata, a Barco Medea). Ezek (szerintem) kerülendőek házimoziban. Ja, kérem, a fizika/optika törvényei alól senkinek sincs "felmentése" ... :-(

    > Felmerül a kérdés, hogy most
    ... - ennyire megváltoztak a trendek?

    Sajnos igen. Az olcsósítás a pici méretű chip által lehetséges. A fizika/optika törvényei viszont könyörtelenül "eltapossák" a pici chip-ek képminőségét (kontraszt, élesség). Sajnos.

    > Ne vicceljünk már... :U A testvér topicban esetleg megértem. De itt?

    Az olcsó DLP gépek kompromisszumai mostanra olyan zavaró szintet értek el, amit már mindenki lát (aki nem csukja be szándékosan a szemét ... vagy nem csapja be önmagát szándékosan). Mondhatjuk azt, hogy menjen át a "haladó" topic-ba az, akinek ez a képminőség nem felel meg ... de akkor itt kb. csak azok maradnának, akiket annyira nem érdekel a vetítés, hogy nem is fórumoznak. Szerintem.

    > Amikor én nézelődtem pár éve, akkor belépőkategóriának a W1070-et vették a legtöbben. Ma már akkor hasonló áron ennek nincs is normális alternatívája? :F

    Sajnos nincs. De igazából már az W1070 sem volt olyan jó kontrasztra, mint pl. a Samu a600 annak idején. Az "olcsó DLP" vonalnak szerintem két dolog tette be végleg a kaput:
    - a 3D megjelenése (onnantól csak a fényerőt növelték a 3D kedvéért)
    - a 0,45"-es 1080p chip megjelenése (ez kb. mindent alulmúl amit én eddig láttam).

    A W1070 tervezésekor már a 3D jelen volt, tehát már ott is a fényerőre "gyúrtak" (pl. a kontraszt helyett). A Samu kb. az utolsó olcsó gép (még a 3D megjelenése előttről) aminek (valódi) 3000:1 körüli natív kontrasztja volt (a legfényesebb módban, de cinema módban is 2000:1 felett szoktam mérni őket). A 3D megjelenése óta sajnos nem tudok róla, hogy megjelent volna a piacon olcsó, de jó (natív) kontrasztú DLP. Persze a katalógusban leírt számok jó nagyok ... csak a fekete szürke a vásznon. Ez a nagy helyzet... :-(

Új hozzászólás Aktív témák